АСК - Автоматични скоростни кутии

Препоръки и мнения за аксесоари и поддръжка на Шкода автомобил
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Публикувай отговор
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

Абсолютно е така, следващия собственик да си прави сметката като я купува.

То точно това е смисъла на гаранционната кола, да влагаш минимум разход за подръжка.
Бееееее.....
Аватар
nrayanov

Škoda Ентусиаст

Гараж: Mitsubishi Outlander 2.0 MiVEC CVT Instyle 4WD MY2020
Toyota Corolla 1.4 D4D Hatchback MMT SOL 2WD MY2005
Обратна връзка:

Мнение от nrayanov »

Аз като си поддържам автомобила не мисля дали в някакъв момент ще го продам на някой друг. Обслужвам си го сякаш аз ще си го карам цял живот - смяна на филтри и масла всяка година (около 10-15 хил. км.), смяна на маслата на кутията на всеки 2-3 години (30-40 хил км.).

Сроковете и километрите посочени от официалните вносители/дилъри и т.н. са минималните или крайните, аз не бих чакал 60 хил. км. за смяна на какъвто и да е консуматив по колата, освен може би гуми.
tuningmania

ŠKODA MASTER

Гараж: Съд, Конфискация и Затвор - Сега!

Skoda Octavia 1 Combi, 1999г, 1.9TDI, 110кс;
Skoda Superb 2 Facelift Combi, 2014г, 2.0TDI, 170кс, 4х4, 6DSG;
Skoda Octavia 1 Facelift Combi, 2002г, 1.9TDI, 90кс.

Мнение от tuningmania »

До @zeisscho - Аз не отричам правотата ТИ. Знам, че има много Хора, като ТЕБ, които си взимате нови Автомобили, 100% СТЕ сигурни, че около изтичането на Гаранцията им, ще ги смените, задължително пак с нови и докато ги ползвате, не ВИ се инвестира нито Лев допълнително, над минимума, очертан от Производителя/Продавача. Това хич не го оспорвам. Всеки си има съображения и си е прав за себе си. Идеята е, че това е Авто-Форум а не Финансов такъв. Тук, около 95% от Хората, се грижат за Автомобилите си, по-добре от препоръките на Производителя/Продавача. Тези Хора е по-вероятно да ТИ дадът правилен съвет за Автомобила а не как да спестиш от 5 Литра Масло. Аз поне това очаквам от Авто-Форум. Разбира се, не искам да засегна Колеги, които може би разбират и от Финанси. Не се сърди, пиша ТИ без грам лоши чувства. Каквото исках да ТИ кажа за Маслото на Автоматичните Скорости, ТИ го казах по-горе и заставам зад думите си. Това е може би най-доброто за Автоматичните Скорости. :P
Съд, Конфискация и Затвор - Сега!

Skoda Octavia 1 Combi, 2002г, 1.9TDI, 90кс.
nmnikolov

ŠKODA MASTER

Гараж: ŠKODA Octavia Combi III FL Vision 1.5 TSI DPCA DSG

Мнение от nmnikolov »

То човек хубаво си прави сметки за нова кола длед 5 годино и изведнъж идва криза като днешната, остава без работа/доходи и накрая му се налага да си кар колата и след гаранцията. И ако тогава се наложи скъп ремонт, който е можело да бъде предотвратен с правилна поддръжка, разбира от първо лице поговорката "Евтините неща излизат по-скъпо".

Аз лично съм на принципа - по-добре пари за поддръжка, отколкото за ремонт.
Изображение
Kapon4o

Шкода Новак

Гараж: следваща кола - Октавия 3 ФЛ :)

Мнение от Kapon4o »

Здравейте,
Може ли да попитам понеже не успях да намеря информация за причината за преминаване от DQ250 на DQ500 със 7 скорости както на Шкода така и на Пасат?
При пасата от 2018, а при Шкода та от 2019 се минава на 7DSG.
Това означава ли, че особено ако е 4х4 и е 6DSG не е ок и не трябва да се купува такава кола, заради натоварването на скоростната?
Благодаря за информацията.
tuningmania

ŠKODA MASTER

Гараж: Съд, Конфискация и Затвор - Сега!

Skoda Octavia 1 Facelift Combi, 2002г, 1.9TDI, 90кс.

Мнение от tuningmania »

До @Kapon4o - "DQ250" е доста надеждно.
Съд, Конфискация и Затвор - Сега!

Skoda Octavia 1 Combi, 2002г, 1.9TDI, 90кс.
Аватар
smoke

Škoda Ентусиаст

Гараж: >
Octavia II 2.0 TDI-PD BKD
Octavia 4 RS 2.0 TSI DSG

Мнение от smoke »

@Kapon4o DQ250 е от далечната 2003 г. и е за мотори до 350-400Nm въртящ момент. Тя вече се води морално изчерпана като дизайн и е заменена през последните години от 7-степенните DQ381/382, които са за мотори до 420-500Nm.
DQ500 е от 2009 г., 7-степенна е (въпреки че се води доработка на DQ250) и е за мощни мотори с голям въртящ момент - до 600Nm. Всичките тези скоростни кутии са с "мокър" съединител в маслена баня. Изискват смяна на масло и филтър на 60000 или 120000 км.

Освен тях масово се ползва DQ200, която е 7-степенна със сух съединител (съответно няма смяна на масло на съединителя). Тя е за по-слаби мотори - до 250Nm и затова това е кутията, която масово монтират на по-слабите мотори. Поради това, че съединителят е сух, той е по-податлив на прегряване при пълзене в трафик или при тежко натоварване. Затова на коли 4x4 или с теглич, дори и да са с по-маломощни мотори, им монтират от другите кутии, които са с "мокър" съединител.

Повечето скорости (7 вместо 6) позволяват по-добра икономия на гориво и по-неусетно превлкючване на скоростите, тъй като скоростите на 7-степенните кутии са с по-близки предавателни числа помежду си отколкото тези на 6-степенните кутии. Това е основната причина за преминаване от 6 към 7-степенни.
Kapon4o

Шкода Новак

Гараж: следваща кола - Октавия 3 ФЛ :)

Мнение от Kapon4o »

Добре благодаря, но защо казвате на DQ250 морално остаряла като пасат и супърб са с такава до 2018 грубо и то на 190-те коня, които са 400 Nm.
Въпросът ми е като е 190коня със 6DSG и 4х4 - по-проблемни ли са и чупят ли се по-често? Защото искам да купувам Шкода и тя е 4х4 със 6DSG...
Благодаря
Аватар
smoke

Škoda Ентусиаст

Гараж: >
Octavia II 2.0 TDI-PD BKD
Octavia 4 RS 2.0 TSI DSG

Мнение от smoke »

@Kapon4o, За съжаление аз не мога да дам информация от първа ръка за тези кутии, тъй като съм "ръчен". Това горе го знам, тъй като ми предстои купуване на нова кола с DSG и проучвах какви са разликите между различните кутии.

Не съм казал, че DQ250 е лоша кутия. Все пак я вграждат цели 16 години - от 2003 до 2019 г., включително на доста нови и мощни коли, като през годините тя е претърпяла ревизии и подобрения. Всички казват, че е много здрава и добра. Под "морално изчерпана" имах предвид, че вече не я развиват и я прекратяват, понеже вече има по-добри и по-бързи модели (7-степенните DQ381/382), които я заменят.

Доколкото разбирам, колата, която ще купувате, не е нова. Намерете някой познат или приятел, който кара кола с DSG, той ще може да усети дали кутията придърпва при смяна на скорости. Това би било индикация за износени съединители. Казват, че тези кутии са предвидени да нямат проблем до 150-200 хиляди километра, след което вероятно ще се наложи смяна на съединители и маховик. Може и на мехатроник (това е "роботът" в кутията, който сменя скоростите и управлява съединителите). Тук във форума някои хора казват, че имат коли с DQ250 на 400 хиляди километра, като само са сменяли масла и филтри на кутията. Разбира се, всичко зависи от това как е била експлоатирана, как е била обслужвана и разбира се - зависи и от конкретния екземпляр. По принцип с кола втора употреба рано или късно става проблем със скоростната кутия, дори и да е ръчна. Аз например трябваше да сменя моята ръчна скоростна кутия на 220 хиляди километра, защото след 180 хиляди километра започнаха постепенно да заяждат 1-ва, 2-ра, 5-та и задна скорост, накрая доста.

Има голямо значение как е ползвана колата. При градско каране кутиите се износват повече, защото често сменят скорости, а също и често сменят 1-2-1-2 и нагряват съединителите и маслото при пълзене в трафик. Ако колата се кара предимно извънградско, кутията се износва значително по-малко. При 4x4 по черни пътища, където често сменя 1-2-3 скорости, също се износва повече. Ако колата е теглила често ремарке, лодка или каравана - съединителите се износват по-бързо. Някои хора пък си ремапват софтуера на скоростната кутия, за да я направят да сменя скорости по-агресивно или пък за да обработват по-висок въртящ момент след "чипосване" на двигателя. Това също предизвиква по-бързо износване на компонентите на кутията. С две думи - зависи от много фактори.
Mitko

Шкода Новак

Гараж: Оctavia Mk4 1.5 DSG e-tec

Мнение от Mitko »

Здравейте,
Карам Октавия 4 7dsg 1.5 tsi. Колата е на почти 3 месеца и 5к километра. Това ми е първата кола автоматик и респективно DSG. Като цяло за момента съм много доволен от кутията, особено при смяна на предавките нагоре. Сменя мигновено и без никакво придърпване. Не така обаче стоят нещата при спускане и намаляне на равен път. Понеже колата е mild hybrid и когато се кара на обикновен режим на кутията по нанадолнище колата се движи или на свободна или с изключен двигател. Когато започнеш да натискаш спирачката се получава едно леко приритване като се сваля предавката от 4та на 3та, 3та на 2ра и т.н Мисълта ми е, че в никакъв случай не се получава мазна смяна с предавките в посока надолу, както е нагоре. Нормално ли е това според вас и има ли защо да ходя до ЕТ.
Аватар
joro_kem

Škoda Ентусиаст

Гараж: Octavia I Tour 1.9 TDI Octavia III FL 2.0 TDI

Мнение от joro_kem »

нямам опит с мек хибрид и бензин, но опитай да спускаш на режим S - при О3 дизел помага чувствително
ИзтрЪпнал

Škoda Фен²

Гараж: kamiq style 1.5tsi evo2 6m my23

Мнение от ИзтрЪпнал »

Да, идеята е да не се движи на свободна или изключен двг при спускане. Трябва да се пробва с друг режим на движение/кутия/двг. Промяната трябва да става през мултимедията.
Само при спускане и изключен двг ли се случва това приритване ?
RTodorov

Шкода Новак

Гараж: Шкода Фабия II 1.6 бензин(105к.с.) 2008г. автоматик

Мнение от RTodorov »

Здравейте колеги,
от около месец съм собственик на Шкода Фабия II 1.6 бензин(105к.с.) 2008г. автоматик. Може ли да препоръчате място в София където да ми обслужат скоростната кутия, както и какво масло да сложа? До колко съм запознат, автомата не е DSG, а е от по старите японски Aisin (6 степенен).
Благодаря предварително за препоръките!
Публикувай отговор

Обратно към “Съвети за нашите шкоди”