Здравейте,
Имам стар неоригинален VCDS кабел VAG113, закупен през далечната 2011 г. от един юнак от programatori.bg. Кабелът работеше безпроблемно допреди няколко дена, когато спря да работи - във VCDS -> Options -> Test дава:
- Post Status: OK
- Interface: Not found.
След четене по форуми разбрах, че проблемът е във версията на софтуера VCDS, която ползвам - VCDS Beta 11.2.0, която дойде с диска с кабела ми. Понеже това била "beta test" версия, тя била ограничена във времето и след това отказвала да работи. Оригиналната версия VCDS Beta 11.2.0 на Ross-Tech била ограничена да работи до 31.5.2011 г. Моята beta-версия явно е crack-ната от прозводителите на моя неоригинален кабел, така че да работи чак до 31.5.2021 г., след което отказва. Ако върна датата на компютъра преди 31.5.2021 г. (или пък използвам програмата RunAsDate, за да задам стара дата), софтуерът пак сработва.
Това, което разбрах след четене по форумите, е следното:
- Всеки VAG-COM кабел има уникален сериен номер. Клонираните пиратски кабели (като моя) имат един и същ номер (от кабела, от който са клонирани).
- Ross-Tech като разберат, че има нови клонирани кабели, добавят техните номера в blacklist в следващата версия на софтуера. При стартиране на новата версия на VCDS-софтуера той проверява дали серийният номер на кабела е някой от заложените в софтуера blacklist-нати номера и ако е, подава към кабела специална команда, която умишлено поврежда кабела.
- Затова трябва на неоригинален кабел ДА НЕ СЕ ПУСКА по-нова версия на софтуера, отколкото е версията на кабела, защото иначе с голяма вероятност той безвъзвратно ще се повреди.
- Затова firmware на неоригиналните кабели не можел да се upgrade-ва, тъй като при пускане на по-нова версия на софтуера (чрез която ще се извърши upgrade-a) той с голяма вероятност ще дефектира кабела (понеже в новия софтуер вече ще е заложен този сериен номер в blacklist).
- Ползване на по-стара версия на VCDS по принцип е възможно (тъй като в нея този сериен номер все още не е заложен в нейния blacklist), стига firmware-версията на кабела да е съвместима.
- Версиите на VCDS-софтуера, които не са beta-версии, не били ограничени във времето.
В тази връзка имам 2 въпроса:
1. Мога ли с моя неоригинален кабел да си download-на и ползвам оригинална стара не-beta версия на VCDS-софтуера (например VCDS 10.6.x)? Питам, понеже съм загубил някъде диска, който ми дадоха, а там имаше версия VCDS 10.6 (не-beta, съотвено неограничена във времето), която чак сега разбрах защо я е имало в допълнение към по-новата версия VCDS Beta 11.2.0, която аз си инсталирах от диска тогава и ползвах до момента.
2. Ако просто връщам датата на компютъра назад (или пък ползвам RunAsDate), ще работи ли beta-софтуерът ми нормално? По форумите загатваха, че не всичко ще работи нормално, защото софтуерът ще намира показания с по-нови дати от текущата дата, която той си мисли, че е.
Стар VCDS кабел - софтуер лимитиран във времето
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- smoke
- Гараж: >
Octavia II 2.0 TDI-PD BKD
Octavia 4 RS 2.0 TSI DSG
- smoke
- Гараж: >
Octavia II 2.0 TDI-PD BKD
Octavia 4 RS 2.0 TSI DSG
Стар VCDS кабел - софтуер лимитиран във времето
Update: Успях да си намеря диска със софтуера, който ми дадоха тогава с кабела. Инсталирах си малко по-стара (но production) версия VCDS 10.6.4. С нея всичко върви без проблеми, без да се налага връщане на датата.