Избор на двигател 1.5 tsi или 2.0 tdi
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
-
btralev
Привет на всички,
от няколко месеца насам съм в процес на търсене на автомобил като имам известен опит с тестови коли с пробег на други марки от български представителства и никога повече не бих си го причинил, затова искам този път да взема чисто нова кола. За момента съм се спрял на най-новото поколение на Октавия, комби вариант. Като според мен тя предлага изключително много за цената си, но се колебая при избора на агрегат като конкретно м/у 1.5 тси 150 к.с и 2.0 тди 150 к.с.
Порових се из форума и видях идентична тема за избор на двигател, но при Октавия 3та генерация. В 4та те същитите ли са и имат ли някакви технологични промени?
Никога до сега съм притежевал автомобил от групата ВАГ и от общи познания знам, че тди-то което се слага последните години няма значителни проблеми, както предшните модели (спукани глави,претрисания и прочие). От друга страна за 1.5 тси нямам никаква информация освен ефекта на кенгуру и директно впръскване, което автоматично означава чистене на нагари. Също така не мога да намеря много мнения за бензиновия мотор с пробег над 100 к км. как се представя, дали има разход на масло?
Годишният ми пробег не надвишава 20,000 - 25,000 км като съотношението градско/извънградско е 60/40. Плановете ми за колата е да бъде ползвана като семейна за период поне 5г.
Та да, искам да попитам според вас, кой е по-удачният вариант?
Благодаря предварително.
Поздрави!
от няколко месеца насам съм в процес на търсене на автомобил като имам известен опит с тестови коли с пробег на други марки от български представителства и никога повече не бих си го причинил, затова искам този път да взема чисто нова кола. За момента съм се спрял на най-новото поколение на Октавия, комби вариант. Като според мен тя предлага изключително много за цената си, но се колебая при избора на агрегат като конкретно м/у 1.5 тси 150 к.с и 2.0 тди 150 к.с.
Порових се из форума и видях идентична тема за избор на двигател, но при Октавия 3та генерация. В 4та те същитите ли са и имат ли някакви технологични промени?
Никога до сега съм притежевал автомобил от групата ВАГ и от общи познания знам, че тди-то което се слага последните години няма значителни проблеми, както предшните модели (спукани глави,претрисания и прочие). От друга страна за 1.5 тси нямам никаква информация освен ефекта на кенгуру и директно впръскване, което автоматично означава чистене на нагари. Също така не мога да намеря много мнения за бензиновия мотор с пробег над 100 к км. как се представя, дали има разход на масло?
Годишният ми пробег не надвишава 20,000 - 25,000 км като съотношението градско/извънградско е 60/40. Плановете ми за колата е да бъде ползвана като семейна за период поне 5г.
Та да, искам да попитам според вас, кой е по-удачният вариант?
Благодаря предварително.
Поздрави!
- Цецо75
- Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH
Във форума Октавиите от последното поколение се броят на пръстите на едната ръка. Как очакваш някой да ти каже, как ще се държат тези двигатели след 100к и какви проблеми ще имат?
Това е риска, когато купуваш прясно излезнал модел. Затова и имаш гаранция. Каквото - такова.
А въпроса бензин или дизел - по-добре не го започвай, по-добре питай дали Левски или ЦСКА, по-ползотворно ще е.
Това е риска, когато купуваш прясно излезнал модел. Затова и имаш гаранция. Каквото - такова.
А въпроса бензин или дизел - по-добре не го започвай, по-добре питай дали Левски или ЦСКА, по-ползотворно ще е.
Бееееее.....
- joro_kem
- Гараж: Octavia I Tour 1.9 TDI Octavia III FL 2.0 TDI
Няма съществени разлики в точно тези двигатели от 3 фейслифт и 4 генерация. Поне според ЕТ.
- Taratajki
- Гараж: Fabia 3 1.2 tsi ; Octavia 4 FL 2.0 tdi
Autobild (или някакви подобни) бяха сравнявали точно О4 с тези моторизации, и за тях 1.5TSi беше по добрия избор. Като наблягаха, че колата се ползва от търговски представители и ще се кара много.
Но за 5 години и на въглища да вземеш, ядове няма да имаш. Поне не и с мотора. Щото се чуват оплаквания от "екстритр" в О4.
Виж и в чуждестранните форуми какво се говори.
Но за 5 години и на въглища да вземеш, ядове няма да имаш. Поне не и с мотора. Щото се чуват оплаквания от "екстритр" в О4.
Виж и в чуждестранните форуми какво се говори.
-
5rar
Тестваш моторите и избираш нов автомобил с 5г. гаранция, който ще ти доставя удовoлствие от шофирането, а не на нас.
Понеже, не си упоменал тип скоростна кутия, те съветвам да си вземеш автоматична.
При О4 1.5Т 150 с ДСГ има батерийка и се води мек/лек/умерен и т.н. хибрид.
Понеже, не си упоменал тип скоростна кутия, те съветвам да си вземеш автоматична.
При О4 1.5Т 150 с ДСГ има батерийка и се води мек/лек/умерен и т.н. хибрид.
-
Alvin_iv
- Гараж: Skoda Kamiq, 1,5 TSI
Аз съм с 1,5 ТСИ, но на друг модел - Камик. За близо 10 000 км. съм изключително доволен, но това е субективно мнение! При конфигурирането на автомобила някъде септември 2020 в представителството беше дошла и първата дизелова Октавия 2000, но 115 к.с, която ми предложиха да тествам! Ами много мудна ми се видя в сравнение в последствие на Камика, но пък с по-мека возия! Също така и по-шумна от вибрацийте на двигателя. Сравнявайки със служебният ми автомобил, който също е дизел, но 102 к.с. ако търсиш икономия задължително дизел(държа да вметна, че това е най-икономичният автомобил, който някога съм карал). Ако търсиш, как да се изразя-комфорт вземи бензин! Разликата в разхода при нормално каране(90-100 и 140-150 по магистрали) е около 1 литър в полза на дизела в сравнение с бензина, но пък някак си мен лично много ме кефи работата на ТСИ-то! След 140 км. спокойно си поема до 180-190. Веднъж само и то наскоро(за келешлък) го тествах може ли да вдигне 200 и се оказа че след 160 не се усеща кога си с 201км, но и разхода е уаууу. Среден разход за 9800 км 5,1, но и скоростта ми е ниска 69км/ч, като градско/извънградско е около 20/80%
Толкоз от мен и успех в избора!
Толкоз от мен и успех в избора!
Шкода Камик, 1.5 ТСИ, 150 к.с.
-
btralev
Благодаря за коментарите, събота съм на тестдрайв и ще ги пробвам и двата варианта. За скоростна кутия съм се спрял на ръчна, никога не съм бил фен на автоматите. Карал съм Пасат с 2.0 дизел и не мога да отрека, че ми харесват повечето тяга, но нека видя и тси варианта, който по показатели не отстъпва. Що се отнася до екстериора, прочетох лоши отзиви за дебелината на боята/лаковото покритие - много лесно се наранява по аутобаните в германия, а мога да си представя какво ще и се случи на предната броня след 3г по нашата магистрала..
.
- zzankov
- Гараж: Шкода Октавиа 2001
AQY
85kW/116 hp
Това не е ниска средна скорост.Alvin_iv написа: 17.05.2021, 20:38:48 Среден разход за 9800 км 5,1, но и скоростта ми е ниска 69км/ч, като градско/извънградско е около 20/80%
- Pijomir
- Гараж: O3 FL 1.4TSI Style 2018г.
Броните са пластмаса - дреме ти...
„Времето е наркотик, твърде много от него убива.“
-
5rar
ДСГ не е типичният автоматик и за добро и за лошо. Тествай, пък ще прецениш...btralev написа: 17.05.2021, 20:39:57 За скоростна кутия съм се спрял на ръчна, никога не съм бил фен на автоматите.
-
btralev
@ Alvin_iv , благодаря за коментара! Разход , който е под 8 на 100 за бензинов турбо мотор е перфектен. Според мен дизела успява да покаже ниския си разход само на дълъг път..в града всички коли нагарят. Да, 2.0 с 115 конски сили със сигурност е муден, но той май идеята му е да бъде магистралния кон на всички търговски отдели в Европа, но все си мисля, че след един ремап веднага става 150-170 коня
, но и гаранцията си заминава...затова съм се фокусирал в/у 150 кочета. Благодаря отново!
, но и гаранцията си заминава...затова съм се фокусирал в/у 150 кочета. Благодаря отново!- Архимандрит Дионисий
- Гараж: SKODA SUPERB L&K
2.0 TSI 280 к.с.
Старата любов:
SKODA SUPERB L&K
2.0 TSI 190 к.с.
SKODA OCTAVIA 1.4 TSI
150 к.с.
Според мен и двете ще ти допаднат. Като динамика двата мотора са почти еднакви.
Аз също ти предлагам да се замислиш за автомат, това на мен е единственото което ми липсва в моята.
Аз също ти предлагам да се замислиш за автомат, това на мен е единственото което ми липсва в моята.
- Pijomir
- Гараж: O3 FL 1.4TSI Style 2018г.
На мен не ми липсва...Архимандрит Дионисий написа: 18.05.2021, 08:59:50 това на мен е единственото което ми липсва в моята.
„Времето е наркотик, твърде много от него убива.“
-
Dzhelebov
- Гараж: ..
Колега, след като казваш че правиш 20-25к км на година и имаш 40% извънградско то аз бих те посъветвал 2.0 тди. Може би защото аз съм с такъв.... удоволствие е да се кара такава кола извън града, на всички обороти и скорости. Разхода извън града ми е около 5.3-5.4 (но аз съм със супърб), в града ми е около 7-7-5, но моя град е Варна, в София предполагам 8 ще си ги прави.
Като идеш в събота на тест драйва гледай да караш колата така, както би карал по принцип (не да я държиш все в чевено), направи две три изпреварвания от 80-120 на ниски обороти, и ще усетиш най-добре кое точно ти подхожда дизела или бензина.
А ако разликата в цената не е голяма то мисля, че 2.0 тди 200кончета също да разгледаш и не мисля, че един от двата други споменати може да се мери с него. За мен автомата е задължителен, но е въпрос на вкус и навик.
Успех с избора, в крайна сметка, което ти хареса на тест драйва това вземай без да слушаш никого!
Като идеш в събота на тест драйва гледай да караш колата така, както би карал по принцип (не да я държиш все в чевено), направи две три изпреварвания от 80-120 на ниски обороти, и ще усетиш най-добре кое точно ти подхожда дизела или бензина.
А ако разликата в цената не е голяма то мисля, че 2.0 тди 200кончета също да разгледаш и не мисля, че един от двата други споменати може да се мери с него. За мен автомата е задължителен, но е въпрос на вкус и навик.
Успех с избора, в крайна сметка, което ти хареса на тест драйва това вземай без да слушаш никого!
-
didoya
- Гараж: BMW G20 330xD M-Sport
А защо трябва да е на ниски обороти? Просто питам