Повишена температура на антифриза и обороти

Всичко за Шкода Октавия, произведена от 2004г. до 2013г.
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
mgt23

Шкода Новак

Мнение от mgt23 »

ИзображениеПривет,
От два дни забелязвам повишени обороти при стартиране на колата, времето е топло.
Не съм имала проблеми преди това.
Някакси колата звучи различно при палене, като че ли се форсира няколко минути на 1200-1500 оборота и после пада под 1000 оборота.
Акумулаторът е на няколко месеца. Нямам включени ключове на осветление в купето, първоначално си мислех, че форсира, защото няма достатъчно ток в акумулатора, заради забравен включ в купето.
Днес видях, че температурата на охладителната течност се покачва пред очите ми до 90 градуса, вижте на снимката, а преди си е било винаги ниска.
Можете ли да ми кажете къде може да е проблема ? Мога ли да я карам така, ще трябва ли сервиз, да се доливам ли антифриз или изобщо какво да правя, защото става втори ден това.
Благодаря предварително !
Последно промяна от mgt23 на 12.05.2021, 18:06:54, променено общо 2 пъти.
Аватар
zar

Škoda Ludicrous

Гараж: О2 Scout ,Powered by NOx

Повишена температура на масло и обороти

Мнение от zar »

mgt23, Това ми намирисва на развален дебитомер.Някакви грешки дава ли колата?Закачвана ли е на диагностика?Ако беше дизелова щях да ти споделя още няколко вероятности ,но в случая се сещам само за това от първото изречение с което съм започнал отговора си ;)
P.S.: Това не е температура на маслото ,а на антифриза.Като гледам макси дота на колата ,мисля че нямаш опция да виждаш и температурата на маслото.
Последно промяна от zar на 12.05.2021, 17:48:42, променено общо 1 път.
Dieselgate Team member
mar7o

Шкода Новак

Повишена температура на масло и обороти

Мнение от mar7o »

Това на снимката е температура на охладителната течност, а не на маслото.
mgt23

Шкода Новак

Мнение от mgt23 »

Коригирах темата и смених с температура на антифриза.
Не е правена диагностика на колата, купих я ноември миналата година и не съм я карала още на сервиз.
Какво мога да направя, в смисъл, мога ли да я карам така и това какво представлява дебитомер ? Какво измерва ?
Аватар
zar

Škoda Ludicrous

Гараж: О2 Scout ,Powered by NOx

Мнение от zar »

mgt23 написа: 12.05.2021, 17:54:32 Какво мога да направя, в смисъл, мога ли да я карам така и това какво представлява дебитомер ? Какво измерва ?
Измерва количеството въздух постъпващо към двигателя ,подава го като сигнал към компютъра на двигателя и въз основа на това той смята ,колко гориво да впръска.За да имаме горене са ни необходими въздух и бензин(както е в твоя случай).Та дебитомера служи за това.Може и да я караш така ,но разхода може да е завишен.Това за дебитомера е само предположение от моя страна ,защото в случая "хвърляме боб" .Добре е да се закачи и тя да си каже ,какво й има ;) Айде сега колегите с повече знания от мен да надградят темата и да ме поправят ако греша :)
Dieselgate Team member
Аватар
donci

ŠKODA MASTER

Гараж: Skoda Octavia II Combi 2.0 TDI PD 170hp+ RS 2008 BMN
Skoda Fabia I 1.9 TDI PD 131hp+ RS 2005 ASZ BlackPearl

Мнение от donci »

Снимката колко време след запалването на колата е правена? Над 90 мърда ли стрелката? Антифриз в казанчето има ли? Нищо, че времето се постопли, двигателят си е студен и при първо запалване през деня е нормално да държи по-високи обороти. Все пак ще е добре, както каза колегата по-горе, да мине през една диагностика, да видим какво ще покаже.
Успех и споко :)
mgt23

Шкода Новак

Мнение от mgt23 »

donci снимката е правена точно преди изгасване на двигателя. Да, стрелката се покачи в последните 1-2 минути от 60 на 90 преди да спра. Ще погледна за антифриз, как не се сетих по-рано да погледна.
Аватар
donci

ŠKODA MASTER

Мнение от donci »

mgt23,
Ами отначало загрява по-бавно и в процеса на каране бързо вдига до нормалната температура от 90 градуса, и тогава оборотите на празен ход падат. Провери си нивото на антифриза. Да те изям, как не си проверила първо това ;)
mgt23

Шкода Новак

Мнение от mgt23 »

donci сега долях антифриз, беше паднала течността под минимума. Интересно, бях доливала ноември миналата година и вече се е изхабила. Май проблемът е решен [smilie=beach.gif]
Аватар
donci

ŠKODA MASTER

Мнение от donci »

mgt23,
Дано, ама може и да не е решен. Така да ти чезне антифриз..., не знам. Или като си я купила да е била с ниско ниво... Покарай я така някой и друг ден и пиши после, и си наблюдавай нивото в казанчето.
Аватар
kalata

Škoda Ludicrous

Гараж: Octavia 2 Elegance 2.0 TDI-PD DSG, 2007

Мнение от kalata »

@mgt23, в другата тема ти помогнахме с акумулатора. И тук ще ти помогнем. Първо напиши в кой град живееш, за да ти препоръчаме майстор при нужда.
Сама ли се оправяш с колата? Т.е. мъж, приятел, баща, чичо наоколо да помага?
Предния път ти написах като идва предишния собственик да го питаш какво и кога е правено по колата. Пита ли го?
"Ако виждаш дървото, което ще уцелиш след малко, това се нарича недозавиване; ако само го чуваш и усещаш, значи става дума за свръхзавиване" - Walter Röhrl
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

Аз нещо не разбрах - какъв е проблема с температурата, качва ли се над 90 стрелката?
Бееееее.....
mgt23

Шкода Новак

Мнение от mgt23 »

kalata предишният собственик каза, че колата била на жена му, не я карала много, защото я било страх и защото го карала него да шофира. Освен смяна на масло и филтри друго не е сменяно по колата. Когато я взех имаше само една част в кутия в колата, явно резервна, но не знам дали е сменяна, приличаше на стара. Имаше и уред, който приличаше на сива, правоъгълна кутия с размерите на голям телефон, явно някакво диагностициращо устройство, но той си го взе.

Не живея в БГ и тук повечето мъже не разбират много от коли, малко са над тия неща - като имат проблем понякога мен ме питат, та смятайте колко са в час 😅 В общи линии предишният собственик понякога помага, последно й смени зимните гуми с летни, защото така бяха натегнати болтовете, че не можеха да се отвият с пистолет или ръчно (3ма се опитаха ръчно да ги сменят на паркинга, но без успех) и се наложи да ги сменят в сервиз преди 2 седмици. На 4 юни й предстои технически преглед и той предложи да дойде и да присъства, защото иначе завишавали цената на прегледа, ако собственик на колата е жена 😅

Цецо75 стрелката расте до 90 и после спира, но не минава 90.

donci ами долях антифриз, надявам се не прекалено много, малко над горната черта и малко изтече навън, че нямах подръка фуния. Ще видим утре.
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

mgt23 написа: 12.05.2021, 21:43:27 Цецо75 стрелката расте до 90 и после спира, но не минава 90.
Е тя така трябва да прави. Кое те притеснява в стрелката на температурата?
Бееееее.....
Аватар
stefan L

Skoda Electric

Гараж: exOctavia 2.0TDI BKD powered by Gunter Service/ exGolf 7 R CJXC powered by Gunter Service/ Волво ЕХ30, 428 к.с.

Мнение от stefan L »

mgt23 написа: 12.05.2021, 21:43:27 защото иначе завишавали цената на прегледа, ако собственик на колата е жена
Извинявам се за въпроса, ама коя е тази държава?
Публикувай отговор

Обратно към “Octavia II”