Така, да започна от там, за какво ще напиша тоя пост. Някой да не си помисли, че се обяснявам нещо, на никой тука не съм длъжен да се обяснявам за каквото и да било. Пиша само и единствено да бъда полезен на някой, който би изпаднал в подобна ситуация или е / ще бъде на кръстопът както бях / съм аз. Пиша, да дам лична перспектива.
Защо търсех да купя една единствена кола на света и не съм гледал нито един друг модел. Шкода Супърб 3 за парите си предлагаше функционалност, надежност, качество. Трета генерация като излезе се влюбих и в дизайна и още от 2015-та, започнах да си мечтая да си купя един ден такъв автомобил. Та с две думи, предлагаше всичко за моите вкусове и покриваше всички нужди на семейството ми.
Никоя друга кола нямаше да ми свърши работа, включително и Октавия, затова казвам, че никога не бих заменил моята и за най-наточената Октавия на света. Това не го казвам от няква помпозност, а чисто от това, че ще ми е тясна. Не можете да си представите колко пъти Супърбът с габаритите си и обемът, който побира е влизал в употреба на 100%. Тогава си казвам: "Е НЯМА ТАКЪВ КЕФ". Багажи, хора, животни, деца да се натоварят и да пътуват в комфорт и на никой да не му опират краката някъде. Няма багажници на тавана, няма нищо, за мен този кеф от точно тази емоция, колата да ми отговаря на нуждите, когато ми потрябва е
БЕЗЦЕНЕН. Дори и да се случва няколко пъти годишно - за мен е безценен. За возия, салони и дизайн (субективен фактор) и други няма да говоря, те са важни, но не са първостепенен фактор за избора ми.
Преди година имах спестени около 70 000 лв. Сега тука прокламаторите за покупката на нов автомобил веднага ще си кажат - ебаси и балъка, що тогава не си взе едно хубаво ново Супърбче и да ти е мирна главата. Тогава периодът съвпадаше с покупката и ремонта на ново жилище за семейството ми, което като приоритет е на светлинни години от няква смотана кола (знам че в България при много хора не е така). Също така тоя период съвпадна и с нуждата от нов автомобил за семейството ми - старият Мазда 6 дизел на 16 години не отговаряше на безопастността, която исках да имам докато си возя любимите хора. И хоп - бяхме на кръстопът, как тия пари да удовлетворят насъбралите се битови нужди и да го изиграя максимално отговорно, спрямо приоритетите, които ми бяха на главата. Та разделих парите 50/50. Изплатих си остатъка от кредитите за ремонта, за да не ме цакат с лихви и останалите 30 000 лева останаха за кола. Ипотеката си върви още години напред, нов кредит тогава не ми се теглеше (за да си купя нова кола), бях изцеден финансово и исках да подишам малко. Така разсъждавах тогава и така постъпих. Който е бил в мойте гащи и би постъпил по различен начин в тая ситуация - чудесно, значи сме различни хора.
ЗАТОВА избрах да си купя мечтаната кола втора ръка с бюджета, които ми беше останал, с надеждата, че ще направя всички правилни стъпки при нейното купуване. От тук нататък:
viewtopic.php?f=37&t=3040 , вече се познаваме и всичко е описано. Значи, ако не е станало ясно на всички тука до сега, аз съм доста педантична личност с наклоностти на перфекционист и максималист. Просто за всичко така си живея живота иначе изпитвам дискомфорт и неудовлетвореност. Направих всичко по силите за бюджета ми, да избера правилния автомобил, без да прескачам важни стъпки за неговата проверка и техническа валидация. Накрая се спрях на "препекунката", на която Самуил (
@bega4kata) е кръстник.
Да прескочим до днес. Някой беше питал колко пари съм дал до тука без лиготии като джанти и козметики. Ето тук направих подробна първоначална разбивка на разходите ми -
viewtopic.php?f=37&t=3165&p=206191&hili ... B8#p206191
Като приспадна каскота и т.н, все разходи, които ги даваш и при нов автомобил съм дал около:
30 000 лв за кола + 8 114 лв за смяна и обслужване на всичко, плюс докарване, неща които виждате в горепосочения списък. От тогава разходите за поддрържка простотии (пране на ДПФ филтри) са в порядъка на 400 лв. Може да пропускам нещо в момента, но наистина не се сещам за допълнителни неща, тъй като нямам документите пред мен. Та тотала на тази кола до сега е около
38 514 лв. Топ зимни/летни гуми, дискове, накладки, акумулатори, датчици - всичко влиза в тая сума. И ако сме честни в тия сметки за ново/старо трябва да махна единия чифт гуми, ама ме мързи сега.
Искам тук да вметна нещо важно - тези пари, които съм дал след закупуването на колата, ги нямах тогава, те са генерирани в период от половин година и са давани на "траншове". Ако сега имах една сума от
39-40 000 лв и нямах кола, със сигурност щях да ги дам за първа вноска за нов бензинов Супърб 280 коня. Но сега не е тогава и тогава не е сега, факторите, приоритетите, нуждите и акъла ми бяха различни. Защо 280 коня бензин, а не нещо по-евтино, защото за мен е малоумно да взимам НОВО и да не взема топ мотора с 4х4, просто така разсъждавам.
Сега ако продам колата, за да купя бензинов Супърб, със загубените пари от тази и додаването за нов бензин ще трябва да се напъна с
МИНИМУМ едни 55 000 лв, което е КОЛОСАЛНА сума за мен в момента. Смятам го едни 13-15 000 лв загуба на пари, дето съм дал за колата след покупката й, които никой няма да ми върне и едни 40 000 разлика от цената, на която ще я продам и цената на нов бензин с подобни на моите ексти (моята е бъкана с почти всички екстри за модела).
За спестените нерви сте прави, аз много добре го разбирам, за последващи ремонти, които ме чакат също - това са неща, които не се измерват с пари. Но измерването с пари съм го направил горе и то е също толкова реално. Затова казвам, че разбирам и двата лагера и оценям всяка гледна точка, но се надявам и двата лагера след моя пост малко да прогледнат, че не всичко е толкова бинарно понякога, не всичко е толкова черно и бяло и че изборът понякога не е толкова прост.
Аз докато оправям сега колата ще продължавам да мисля по темата, кое от тия неща е по-важно за мен и утре се разбрах с Тодор (
@skodko), в 11 часа да съм при него и да видим къв й е проблема. Споменах ли че, независимо от напрежението дето ми вкарва тая кола, много си я обичам и ме кефи много да я карам?