И това се базира на статистика на оторизиран сервиз предполагам ? Моята е на 196к(вероятно), последното светване на лампата на DPF, беше преди 600 километра градско. Карам само на къси разстояния в София. Имам чувството, че колкото повече "добавки и грижи" се полагат за двигателя, толкова повече го прецаквате. Читаво масълце и филтри сменени навреме, бензин/дизел от Марешки и никога не съм имал проблеми. Не зареждам от картела, дори ако трябва да бутам колата.Цецо75 написа: 21.03.2021, 01:21:09 И на стария софт - все тая. Живота му е толкоз - около 200к. Все по често ще вижда лампата за принудителна регенерация.
DPF принцип на работа
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- Ramzes
- Гараж: Škoda Octavia II Combi 1.9 TDI BLS 2008
DPF принцип на работа
Още от времето на хан Кубрат се знае, че с много селски пръчки на едно място никой не може да се справи!
- Цецо75
- Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH
DPF принцип на работа
Ramzes, Не. На база лични впечатления и четене по нета, така, че не твърдя, че е общо валидно.
Твоята между другото е друго поколение, за там нямам никакви наблюдения. Аз говоря за първата генерация CR.
BateBo, Чистене ако ще правиш, най-добре със сваляне и пране на машина. Това с добавките за почистване е умряла работа.
Ако го сваляте, много внимавайте за меката връзка, с годините печене става крехка и може да се спука. Също така огледайте питата .... до колкото се вижда де. Ако е спукана/напукана - май няма смисъл да се набутваш и за чистене.
Но наистина не е зле да се прегледат и датчиците де. Може да има някой заминал и да не е проблема във филтъра... макар, че на тия километри, по вероятно е да е филтъра.
А лампата не ти е светвала, защото си прилежен - чакаш си го да регенерира. Аз нямах нерви да го чакам да тракам на място, гасях си я, и лампата започна да светва периодично... Имай предвид, че и регенрацията на място, особенно зимата не става докрай, реципрочно следващата идва по-рано.
Твоята между другото е друго поколение, за там нямам никакви наблюдения. Аз говоря за първата генерация CR.
BateBo, Чистене ако ще правиш, най-добре със сваляне и пране на машина. Това с добавките за почистване е умряла работа.
Ако го сваляте, много внимавайте за меката връзка, с годините печене става крехка и може да се спука. Също така огледайте питата .... до колкото се вижда де. Ако е спукана/напукана - май няма смисъл да се набутваш и за чистене.
Но наистина не е зле да се прегледат и датчиците де. Може да има някой заминал и да не е проблема във филтъра... макар, че на тия километри, по вероятно е да е филтъра.
А лампата не ти е светвала, защото си прилежен - чакаш си го да регенерира. Аз нямах нерви да го чакам да тракам на място, гасях си я, и лампата започна да светва периодично... Имай предвид, че и регенрацията на място, особенно зимата не става докрай, реципрочно следващата идва по-рано.
Последно промяна от Цецо75 на 21.03.2021, 13:55:33, променено общо 4 пъти.
Бееееее.....
- Ramzes
DPF принцип на работа
Ясно не е всичко под ножа. За съжаление автомобилите стават все по-кекави. Все по-често дефектиращи. Правят се , за да има работа за сервизите. Явно вече трябва да се информираме от вече закупили (прецакали се) и да се избягват определени модели и марки, а не да се разчита на късмета.
Още от времето на хан Кубрат се знае, че с много селски пръчки на едно място никой не може да се справи!
- Цецо75
ex CFGB, ex ALH
DPF принцип на работа
Ramzes, Ами незнам, за мен в пълна сила важи принципа - който има брада си носи гребенчето. Аз като си купувах кола с DPF, бях наясно, че тоя филтър има живот. И съм подготвен психически, да го подменя ако се наложи. Намирам го за нормално. Който не иска филтъра, кара си бензин и те така...
Освен това за градско каране, дизел с DPF на 10 години е ясно, че не е удачен избор. Тия коли си им трябва редовно да се пържат на извънградско за да ти е мирна главата. Ако е нова, ок, там филтъра си понася тормоза. Ама на старата ламарина ... не става.
Освен това за градско каране, дизел с DPF на 10 години е ясно, че не е удачен избор. Тия коли си им трябва редовно да се пържат на извънградско за да ти е мирна главата. Ако е нова, ок, там филтъра си понася тормоза. Ама на старата ламарина ... не става.
Бееееее.....
- kalata
- Гараж: Octavia 2 Elegance 2.0 TDI-PD DSG, 2007
DPF принцип на работа
Ами нали точно за това са автомобилните форуми. Тук има достатъчно информация по много въпроси.Ramzes написа: 21.03.2021, 13:47:01 Явно вече трябва да се информираме от вече закупили (прецакали се) и да се избягват определени модели и марки, а не да се разчита на късмета.
А при нововноска тип топ фул фул и т.н. наистина и късмет си трябва.
"Ако виждаш дървото, което ще уцелиш след малко, това се нарича недозавиване; ако само го чуваш и усещаш, значи става дума за свръхзавиване" - Walter Röhrl
- skodko
- Гараж: Skoda 120 L/ Skoda Fabia 1.2 HTP/ BMW E28 520I
- Обратна връзка:
DPF принцип на работа
Не мисля, че 200000 е живота на филтъра. По-скоро двойно повече и може да почне да се предава. Все пак зависи как се кара колата де...
Белята каза: Айде бягай, че ми писна от тебе! Никой не ти чете суперлативите, работнико на ЕТ!
- Цецо75
ex CFGB, ex ALH
DPF принцип на работа
Мойте впечатления са само от първото поколение CR. Около мен масово това се случва - след 200-220к започват да регенерират два пъти по-често (на 150-300км). Това коли, които се карат мешано. Дали се предава или е заводски заложен някакъв алгоритъм - незнам. Предполагам е второто, защото границата е доста рязка.
Бееееее.....
- Ramzes
DPF принцип на работа
Само зимата съм градско. Иначе петък вечер паля джапанките и се прибираме вечерта в неделя.Цецо75 написа: 21.03.2021, 13:50:55 Ramzes,
Просто изпадна на далавера дизелче. Иначе 25 години съм карал само бензинови.
Да не подхващаме темата, че ей СА стана скандала
-
tuningmania
- Гараж: Съд, Конфискация и Затвор - Сега!
Skoda Octavia 1 Combi, 1999г, 1.9TDI, 110кс;
Skoda Superb 2 Facelift Combi, 2014г, 2.0TDI, 170кс, 4х4, 6DSG;
Skoda Octavia 1 Facelift Combi, 2002г, 1.9TDI, 90кс.
DPF принцип на работа
До "ВСИЧКИ" - Ето интересна информация за "DPF": Натисни Точно Тук.
Съд, Конфискация и Затвор - Сега!
Skoda Octavia 1 Combi, 2002г, 1.9TDI, 90кс.
Skoda Octavia 1 Combi, 2002г, 1.9TDI, 90кс.
-
BateBo
- mariyan
- Гараж: 2019 Superb Combi 4x4 TDI 190hp 7DSG
DPF принцип на работа
Под 200 км, и то извънградски, между регенерации не е добър сигнал. 73% Oil Ash Residue също показва, че капацитетът му започва да се изчерпва. Но докато работи и регенерира си караш и това е.
- kras4o
- Гараж: Superb Scout Diesel, 2021
DPF принцип на работа
mariyan, тази седмица се загледах и аз в приложението. Карах последните 2 месеца по малко, но изключително софийско градско - без сутрин вечер/задръстване. Сряда сутрин тръгнах по Хемус и взе да регенерира горе до Ябланиця малко преди новия участък - под 200км от предната регенерация. Сутринта в 7 без нещо нямаше никой, пат 160 на темпомата и долу приключи. След това 350км междуселско и на връщане вчера в дъжда нямаше как да се бърза (край Витиня забръска и сняг). Та паркирах в София към 21ч на 46%. Според мен, при междуселско по-агресивно каране може да се оправи положението. Поправете ме ако греша.
- JORDITO
- Гараж: Skoda Octavia III 1.6TDI-CR, 105PS + Arshinkov brothers
DPF принцип на работа
Ето нещо за всички скептици и най-вече @tuningmania, . Колата е Октавия 3 2014, 2.0TDI, 150 коня. Купена на 100 000 км от Германия и карана над 400 000 км в България с нафта всякаква. Няма основен ремонт, DPF-а си е там и си прави нормално регенерации.
Та ко викаш за флекса бай Миро ? Будиш ли се още нощем стресиран ? А да и маслото се сменя на 20-30 000 км, кога как покаже компа.

Та ко викаш за флекса бай Миро ? Будиш ли се още нощем стресиран ? А да и маслото се сменя на 20-30 000 км, кога как покаже компа.

Моята тема за колата : Škoda Octavia III Комби 1.6 TDI-CR 105 PS
- Цецо75
ex CFGB, ex ALH
-
Sec8200
- Гараж: под наем
DPF принцип на работа
JORDITO, ейййййй ба...
Питай го къде зарежда, моля
Питай го къде зарежда, моля