Karoq 1.5 TSI, 150 к.с., 7DSG, ACT, Business
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
-
dani ddd
- Гараж: KAROQ 1.5 TSI 7DSG Business 2020
Благодаря за информацита. Не се е потретвал случая, а и честно казано не бях обръщал внимание на обстановката. Сега внимавам много, но не се получава. Да се надяваме, че е било нещо от климатичните условия. Иначе и моята е на около 3000 км сега.
-
tahumbata
- Гараж: Karoq Style 2019 1.5 TSI DSG 4x4 лава син металик
Който има Карок с 1.5TSI и DSG, но да не е 4х4 моля да сподели продължителния разход според борд компютър. Също ми е интересно тези от вас, които са със 150к.с. TDI и DSG и 4х4 в комбинация, какъв им е продължителният разход. При мен за две години показва средно 9.0/100, реално са към 9.2-9.3 по наблюдения. Което включва къси градски разстояния, при които докато загрее харчи много, а основният пробег е извънградско, където по магистрала със 140км/ч поддържаща скорост разходът е около 7.5-8/100 обичайно, иначе извън магистрала може да падне и до 6/100.
Тъй като това е вторият ми автомобил в живота и мога да го сравня само с първия - Ауди А3 97' 1.8 AGN 125кс атмосферен, мога да кажа само, че предвид 23-те години разлика в годините на производство, не съм впечатлен от икономията на гориво при този уж нов 1.5TSI. Разбира се Аудито е с 600кг по-леко, по аеродинамично и не е 4х4, но при него средният продължителен разход е около 8/100км като при магистрала и извънградско е една идея по-икономично, докато градско е една идея по-лаком и то основно понеже няма старт-стоп, която действително пести по 1-2/100 при задръствания и светофари.
Та понеже за моята модификация на Карок така и не изкараха официални данни за разход на гориво, а на моделите с предно им дават около 6.4/100 смесено по WLTP (по спомен), се чудя колко е реалният разход понеже е ясно, че и WLTP е далеч от реалните условия.
Тъй като това е вторият ми автомобил в живота и мога да го сравня само с първия - Ауди А3 97' 1.8 AGN 125кс атмосферен, мога да кажа само, че предвид 23-те години разлика в годините на производство, не съм впечатлен от икономията на гориво при този уж нов 1.5TSI. Разбира се Аудито е с 600кг по-леко, по аеродинамично и не е 4х4, но при него средният продължителен разход е около 8/100км като при магистрала и извънградско е една идея по-икономично, докато градско е една идея по-лаком и то основно понеже няма старт-стоп, която действително пести по 1-2/100 при задръствания и светофари.
Та понеже за моята модификация на Карок така и не изкараха официални данни за разход на гориво, а на моделите с предно им дават около 6.4/100 смесено по WLTP (по спомен), се чудя колко е реалният разход понеже е ясно, че и WLTP е далеч от реалните условия.
-
HerpaMoTeH
- Гараж: VW Touran 1.5TSI
tahumbata, октавията от описанието ми е с 1.4, кара се основно на къси разстояния в София и средния разход по компютър за последните 2500км е 7.2. Засичал съм, че горе долу отговаря. Но има разликите, които описа между Карока и А3-ката 
- stefan L
- Гараж: exOctavia 2.0TDI BKD powered by Gunter Service/ exGolf 7 R CJXC powered by Gunter Service/ Волво ЕХ30, 428 к.с.
-
tahumbata
@stefan L,
Мерси за линка, обаче в случая братушките са били стабилно пияни като са писали даннните - на А3-ката не знам да има въобще барабанни задни спирачки, отделно има неточности при масата и максималната скорост, а при Карока освен при масата, обемът на резервоара е 55л понеже е 4х4 и гумите са на 225 пак поради същата причина, 215 слагат на моделите с предно само. И докато при Аудито градския цикъл е реално 11-12/100 спрямо заявени 10.5, а извънградският е 6-8 при заявени 5,9, то при Карока градско е 8-15/100, извънградско е 6-10/100 при заявени близо двойно по-ниски стойности.
Та затова ми е интересно реалните какви са, макар че пак зависи от начина на каране и не е от без значение горивото, което се сипва. Примерно отдавна съм установил, че от Еко-то обикновеният бензин ми дава по-висок разход и като че ли цена/качество е най-добре Шел V-Power за бензин поне, а иначе дълги години сипвах от OMV и също съм доволен.
И добре, че цените на бензина/дизела все още държат около 2лв/л (което пак е високо за стандартите ни), но по едно време като гонеха 3лв/л. вече се усещаше в месечната сметка за гориво. Сега ми дреме дали ще е 10 или 12/100 защото така или иначе не навъртам повече от 10к км/год. което дори за БГ не е много. Средно май по 15-20к км се кара ако съдя по статистиката, събрана от приятели и познати и там може би вече 1-2/100 отгоре са от значение...
Мерси за линка, обаче в случая братушките са били стабилно пияни като са писали даннните - на А3-ката не знам да има въобще барабанни задни спирачки, отделно има неточности при масата и максималната скорост, а при Карока освен при масата, обемът на резервоара е 55л понеже е 4х4 и гумите са на 225 пак поради същата причина, 215 слагат на моделите с предно само. И докато при Аудито градския цикъл е реално 11-12/100 спрямо заявени 10.5, а извънградският е 6-8 при заявени 5,9, то при Карока градско е 8-15/100, извънградско е 6-10/100 при заявени близо двойно по-ниски стойности.
Та затова ми е интересно реалните какви са, макар че пак зависи от начина на каране и не е от без значение горивото, което се сипва. Примерно отдавна съм установил, че от Еко-то обикновеният бензин ми дава по-висок разход и като че ли цена/качество е най-добре Шел V-Power за бензин поне, а иначе дълги години сипвах от OMV и също съм доволен.
И добре, че цените на бензина/дизела все още държат около 2лв/л (което пак е високо за стандартите ни), но по едно време като гонеха 3лв/л. вече се усещаше в месечната сметка за гориво. Сега ми дреме дали ще е 10 или 12/100 защото така или иначе не навъртам повече от 10к км/год. което дори за БГ не е много. Средно май по 15-20к км се кара ако съдя по статистиката, събрана от приятели и познати и там може би вече 1-2/100 отгоре са от значение...
- Никола Иванов
- Гараж: Octavia 2 1.9TDI
Karoq 2.0TDI 4x4 DSG - Обратна връзка:
Karoq 150кс. TDI DSG 4x4 продължителен разход при 90% извънградско - 6.7/100.
Градско -около 8, магистрално - 7.5-8.
Градско -около 8, магистрално - 7.5-8.
-
dani ddd
@tahumbata, имам навъртени към 4500 км вече. По статистиката на бордовия средния разход от началото е 6.2/100. Извънградско (от точка в един град до точка в друг град отиване и връщане) ми дава около 5.2, като в зависимост от пътните условия съм стигал и до 4.8. По магистрала много зависи каква скорост поддържам, колко изпреварвам и така т.н., но обикновено разходът е някъде около 6.5 при 110-120 км/ч по Тракия. Градското е доста по-особено обаче и в зависимост от дестинацията и трафика, разходът ми варира от 6 до 16/100.
Като цяло обаче бих казал, че официалния разход е изключително близък до този, който получавам, като специално за извънградско дори ми харчи чувствително по-малко от обявеното.
Като цяло обаче бих казал, че официалния разход е изключително близък до този, който получавам, като специално за извънградско дори ми харчи чувствително по-малко от обявеното.
-
tahumbata
Благодаря за информацията, Дани!dani ddd написа: 19.04.2021, 23:46:25 @tahumbata, имам навъртени към 4500 км вече. По статистиката на бордовия средния разход от началото е 6.2/100. Извънградско (от точка в един град до точка в друг град отиване и връщане) ми дава около 5.2, като в зависимост от пътните условия съм стигал и до 4.8. По магистрала много зависи каква скорост поддържам, колко изпреварвам и така т.н., но обикновено разходът е някъде около 6.5 при 110-120 км/ч по Тракия. Градското е доста по-особено обаче и в зависимост от дестинацията и трафика, разходът ми варира от 6 до 16/100.
Да, условията на пътя и стилът на каране влияят много на разхода и особено ако двигателят не е достатъчно мощен, а искаш да напъваш повечко, КПД-то му спрямо по-голям мотор пада в смисъл ще харчи повече за да развие скоростта и да достигне динамиката спрямо времето и разходът, който ще даде примерно двойка бензин 190к.с. Аз по Тракия ако карам със 110-120км/ч по показание на скоростомера, а не на GPS данни от Waze примерно (които са с едни 5-6км/ч надолу за тази скорост), ще ми даде някъде 7-7.5/100, което е ок като разход, но това значи да трябва да сменям лентите редовно, което за мен е досадно и затова гледам да поддържам поне 140-150 по скоростомер, че ако някой с двеста+ ме настигне, да има време да реагира и да намали докато се прибера.
Само още нещо - колко килограма е теглото на автомобила по талон при теб? От КАТ са ми писали 1690кг, което спрямо официалните около 1380 за моделите с предно и около 1500кг за 4х4, са си доста кила отгоре и те несъмнено оказват влияние върху разхода. Ако знаех, че ще е толкова тежък за такъв размер SUV, може би щях да мисля вариант за 2.0 TSI Sportline в комбинация с разни допълнителни пакети от Style оборудването
-
dani ddd
@tahumbata, 1395 кг пише в големия талон. Обаче не смятам, че двигател с по-голям обем ще ти намали разхода. По-скоро ще ти го вдигне с около литър поне дори и на 140+ км/ч.
за 2.0 TSI автоматис бензин с 4x4 е 8.1/100
Ако те притеснява разхода, по-скоро се насочи към дизел.
за 1.5 TSI автоматик бензин с предно е 6.8/100 по брошура за extra-high цикълLow, up to 56.5 km/h
Medium, up to 76.6 km/h
High, up to 97.4 km/h
Extra-high, up to 131.3 km/h.
за 2.0 TSI автоматис бензин с 4x4 е 8.1/100
Ако те притеснява разхода, по-скоро се насочи към дизел.
-
HerpaMoTeH
dani ddd, ако човек ще мисли за разход то не трябва да си купува кола с аеродинамиката на тухла. SUV се купува за удобство, не за икономия на гориво.
-
tahumbata
Мерси още веднъж!
Не ме притеснява разходът, просто исках да разбера за Карок с други двигатели и предаване как е разходът спрямо при мен.
Купих бензинов поради няколко причини:
1. Не навъртам повече от 10000км годишно, което не е голям пробег и дали ще ми харчи 1-2/100 повече ми е общо взето все тая
2. Бензиновият двигател не е толкова капризен на гориво, освен това чета, че ако не се кара редовно по повече километри, шансът да се запуши DPF филтъра при дизеловите конфигурации след време е доста голям.
3. Бензиновите двигатели като цяло са по-леки и с по-голямо ускорение спрямо аналогичните дизелови
4. Няма ad-blue и разни дюзи и т.н. които допълнително вдигат разходите по автомобила.
Просто се зачудих, че същият този 1.5 TSI се монтира на много други модели на VW групата и явно при мен разходът е по-висок заради комбинацията от 4х4 и сравнително тежко и не особено аеродинамично купе спрямо примерно при Голф 8 или А3-ка от новите.
Те сигурно неслучайно спряха от производство доста бързо комбинацията, която аз поръчах, но честно казано не съжалявам, понеже искам ако се наложи, да могат да се задвижват и четирите колела. Преди няколко месеца като наваля сняг и бях високо в планината, се наложи да се спускам 20км. на неотъпкан сняг около 30см и тогава оцених, че е с 4х4. Просто такъв тип SUV според мен трбява да е с 4х4, особено ако ще се кара по планини както правя аз.
Не ме притеснява разходът, просто исках да разбера за Карок с други двигатели и предаване как е разходът спрямо при мен.
Купих бензинов поради няколко причини:
1. Не навъртам повече от 10000км годишно, което не е голям пробег и дали ще ми харчи 1-2/100 повече ми е общо взето все тая
2. Бензиновият двигател не е толкова капризен на гориво, освен това чета, че ако не се кара редовно по повече километри, шансът да се запуши DPF филтъра при дизеловите конфигурации след време е доста голям.
3. Бензиновите двигатели като цяло са по-леки и с по-голямо ускорение спрямо аналогичните дизелови
4. Няма ad-blue и разни дюзи и т.н. които допълнително вдигат разходите по автомобила.
Просто се зачудих, че същият този 1.5 TSI се монтира на много други модели на VW групата и явно при мен разходът е по-висок заради комбинацията от 4х4 и сравнително тежко и не особено аеродинамично купе спрямо примерно при Голф 8 или А3-ка от новите.
Те сигурно неслучайно спряха от производство доста бързо комбинацията, която аз поръчах, но честно казано не съжалявам, понеже искам ако се наложи, да могат да се задвижват и четирите колела. Преди няколко месеца като наваля сняг и бях високо в планината, се наложи да се спускам 20км. на неотъпкан сняг около 30см и тогава оцених, че е с 4х4. Просто такъв тип SUV според мен трбява да е с 4х4, особено ако ще се кара по планини както правя аз.
-
HerpaMoTeH
Точно такаtahumbata написа: 20.04.2021, 14:24:06 заради комбинацията от 4х4 и сравнително тежко и не особено аеродинамично купе спрямо примерно при Голф 8 или А3-ка от новите
- stefan L
- Гараж: exOctavia 2.0TDI BKD powered by Gunter Service/ exGolf 7 R CJXC powered by Gunter Service/ Волво ЕХ30, 428 к.с.
О да, тея са най-компетентните
-
5rar
Не се чуди, карай си джипката и се радвай на живота с нови дестинации!tahumbata написа: 20.04.2021, 14:24:06 Просто се зачудих, че същият този 1.5 TSI се монтира на много други модели на VW групата и явно при мен разходът е по-висок заради комбинацията от 4х4 и сравнително тежко и не особено аеродинамично купе спрямо примерно при Голф 8 или А3-ка от новите.
2.0Т ще консумира повечко, при такъв тип автомобил. Примерът с Голф 8 не е релевантен, заради аеродинамика, по-нисък клирънс и тегло, кутия със сухи съединители, друга платформа и задвижване.-
dani ddd
По принцип си прав, но пък ако можеш да имаш и удобство и нисък разход, защо да не се възползваш?HerpaMoTeH написа: 20.04.2021, 12:29:56 dani ddd, ако човек ще мисли за разход то не трябва да си купува кола с аеродинамиката на тухла. SUV се купува за удобство, не за икономия на гориво.