От днес съм нов ползвател на упоменатата в заглавието Шкода. Ползвател - колата е служебна, аз само си я избрах
Колата е "мек хибрид", бензин, 150 коня, автомат, ниво Едишън.Шкодата замени Рено Меган седан 1.5 дци 110 коня на малко повече от 2 години и 120к км.
Поради динамиката на работният ден и рязкото му преминаване в "да взема децата, да напазаря, вечеря и т.н." нямах възможност да разуча автомобила. Успях да направя едва 32 км и с проба-грешка да понауча малко за автомобила.
Първо впечатление - доста агресивен дизайн, особено задницата. Приятно "матирани" прозорци, спират в някаква степен слънцето да прониква в колата. Огромен централен дисплей, на Реното беше 8". По-широко на шофьорското място от Мегана, по-голяма седялка. Груби лостове в сравнение с Мегана, по бавен дисплей в сравнение с Мегана. За момента ми е доста неинтуитивна локацията на бутоните на волана и дисплея спрямо предният ми автомобил, но по-скоро е въпрос на свикване, а не на стандарти. Прави ми впечатление, че музиката на Шкодата е по-базова като звучене от Мегана. Вероятно е въпрос на настройки, предстои да разбера. Парктроника е по-добър от този на Рено, както и шумоизолацията.
Това бяха нещата, които мога да сравнявам... Останалото е несравнимо... Автомата е чудесен, не се усеща почти смяната на предавките, звука от двигателя при умерено форсиране е доста приятен, шумоизолацията е по-добра от реното. Огромни дисплей, много екстри, които още незнам дори как да използвам и накрая - малко като Батман, отварям врата в гаража и ми свети Шкода в краката
През следващите дни и седмица ми предстоят преходи за около 1500 км и ще се опитам да дам повече информация за това как се държи автомобила, ако на някого би му било интересно.
Имам няколко въпроса, надявам се да може да ми помогнете:
- при паркиране, кое да правя първо - да натискам бутона P и да оставям така автомобила или да пускам първо ръчната и след това да натискам бутона P? Доста години имах Субару с 4 степенен автомат и от там знам, че първо се пуска ръчната, а след това се пуска P на автомата.
- Дългите ползвате ли ги на автоматична функция? Не пречим ли на останалите участници в движението или все пак автоматиката си върши умело работата?
- Ползвате ли гласовия асистент? Ако да, за какво?
Надявам се уикенда да мога да прочета книжката с упътване и да успея да си разясня доста неща около този компютър с колела и турбо.
Благодаря колеги!