Octavia MK4 G-TEC въпроси към собственици

Всичко за Шкода Октавия, произведена от 2020
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
vasiltorbov

Шкода Новак

Мнение от vasiltorbov »

Здравейте колеги!

Бих искал да попитам собствениците на Метанджийки да споделят малко повече за автомобила. Как Ви се струва за времето за което го имате. Няма точни въпроси просто цялостно мнение за автомобила.

Може да ме сметнете за чисто луд с това което ще споделя сега но Продадохме Супърб 2019 190 Коня и искаме да поръчаме Метанова Октавия. Идеята е, че имаме пробех между 20000 - 40000 на година и просто цената на горивото е от значение. С малко дете сме така, че спортното усещане не е вече от значение. Най-хубавото е, че можем да закупим октавия с високо ниво на оборудване без да доплащаме нито стотинка, даже ще ни останат :)

Ще се радвам на няколко мнение относно автомобила.

Благодаря!
Васил Торбов

[smilie=beach.gif]
Аватар
zloQQ

ŠKODA MASTER

Гараж: ŠKODA Octavia L&K 1.9 TDI AHF
ŠKODA Octavia vRS 2.0 TDI CR CEGA
Обратна връзка:

Мнение от zloQQ »

Тук май няма много ползватели. От т'ва, което пета из нета и фейсбук - хората доста пробег правят и са доволни от икономията. Не съм чел за проблеми в интерес на истината. Преди няколко месеца имаше 25-30 Октавия 3 ФЛ останали с метан и не лошо оборудване и цените им бяха безобразно ниски. За Октавия 4 обаче не съм чел нищо свързано с метана...
Аватар
SimichOil

Škoda Ludicrous

Гараж: Toyota RAV4 - Plug-in Hybrid
Обратна връзка:

Мнение от SimichOil »

vasiltorbov написа: 14.04.2021, 09:02:18 Може да ме сметнете за чисто луд с това което ще споделя сега но Продадохме Супърб 2019 190 Коня
[smilie=punish.gif]

Продаде Супърб-а (по спомен нямаше 40к км) - перфектен за да си купиш Супърб Комби....и сега метанова Октавия - заради 20-40к км на година [smilie=search.gif]

Е убий ме - не го разбирам това. Ти от продажбата на Супърба изгуби толкова много, ако не се лъжа на ЕТ искаше да я връщаш и те караха да плащаш такси и нотариуси. Щеше да си караш кораба майка с усмивка, а сега Октавия метан.. [smilie=punish.gif]
vasiltorbov

Шкода Новак

Мнение от vasiltorbov »

Супърба го купи частно лице с което реално получих това което търсех за него.

Когато обаче посетих онзи ден шоурума отново, се загледах в Октавията. Ми тя не е никак лоша изобщо. Икономията на гориво ме накара силно да се замисля и за това събирам мнения. Ясно ми е, че не може да се сравни със Супърб за това събирам мнение за автомобила като цяло. Решението ще се вземе скоро след като запазя един тест драйв да видя как, какво, защо. :)

Поздрави,
Васил Торбов
kograman

ŠKODA MASTER

Мнение от kograman »

Онзи ден се возих в Кади на Метан, такси. Колата беше на 750к км за 10 години.
Има едни клапани и глава правени на 450к км, и друго не е пипано по двигателя. Това по думите на шофьора.
Със сигурност ще те кара до 350-400к км без проблеми.
Добре дошъл в клуба, на хората които ще заменят С3 с Оставия [smilie=sarcastic.gif]
Someone's opinion of you does not have to become your reality
Sec8200

ŠKODA MASTER

Гараж: под наем

Мнение от Sec8200 »

vasiltorbov, жив и здрав да си, да ги менкаш.

Засега с О4 май няма похвалил се. Ще си първия, но тя не е различна от О3 като цяло.

Не знам как е като безопасност с тея бутилки - аз лично бих ги пропуснал и взел с по-малкия дизел по тази причина само.
Аватар
SimichOil

Škoda Ludicrous

Гараж: Toyota RAV4 - Plug-in Hybrid
Обратна връзка:

Мнение от SimichOil »

Абе я си вземи фейса на Супърб 3 - КОМБИ - пак дизел с DSG.
Пропусни 4х4 ако е толкова заради разхода.
Разхода извънградско при спокойно каране при мен (а аз съм 4х4 и съм със старата 6-степенна кутия) пада към 5.5 л/100 - а имай предвид че мъкнем 1/2та къща с нас - колата е зверски напълнена + голямо туле на тавана.
С метана колко ще спестиш ?
7-степенното DSG е по-икономично - баща ми има такава и наистина аз виждам разликата. Карам редовно и двете коли.
peyopetrishki

ŠKODA MASTER

Гараж: Skoda Octavia 3 1.8TSI st.3 320hp
ex. Audi A4 B9 2.0TSI st.1 320hp
ex. VW Passat B8 2.0 biTDI st.1 300hp
ex. Skoda Octavia 2 VRS 2.0TFSI st. 1 240hp
ex. Audi A4 B6 1.8T 150hp

Мнение от peyopetrishki »

Метана ще е 3-4лв на 100км, въобще няма база за сравнение. Ако караш по 40к на година, сметни ги )
It's not about the car you drive, it's about the way you drive it.
HerpaMoTeH

Škoda Фен²

Гараж: VW Touran 1.5TSI

Мнение от HerpaMoTeH »

SimichOil написа: 14.04.2021, 09:45:21 С метана колко ще спестиш ?
Рекламират го 5 лева на 100км, така че ще спести доста. vasiltorbov, онзи ден в Пловдив видях, че карат О3 на метан като такстита. Щом ги карат като таксита значи са здрави и носят на бой :D
Аватар
Simov

Škoda Ентусиаст

Гараж: Ex: Seat Ibiza 6l, 1.9 TDI, 101 к.с.
Skoda Octavia III 1.6 TDI, 110 к.с.

Мнение от Simov »

В такситата обикновено са по 2-ма шофьори на автомобил, т.е. колата почти перманентно е в оптимална работна температура и циклите на загряване и охлаждане на двигателя са по-малко.
Изображение
kograman

ŠKODA MASTER

Мнение от kograman »

Бутилките и цялата системата са заводски монтирани. Това няма нищо общо с гаражните изпълнения в Бг.
Бутилките са олекотени, и не тежат като едно време. За безопасност също. Не мисля че ще има драми.
Като цяло, перфектен избор ако се правят километри.
Предполагам, че колегата ще пътува всеки ден от-до София по работа и ще си трябва икономия.
Ако е такъв случая, метана е без конкуренция. 5-6лв да отидеш на работа е нищо. Ако си с метрото, смениш и един автобус си на същата сума.

п.с по-напред писах за такси на 750к км на метан. Ако мине на пране и горублянско пудрене, ще се шитне за 150-160к км без проблем :)
Someone's opinion of you does not have to become your reality
sdaskalov86

Škoda Фен

Гараж: VW PASSAT B9 2.0 TDI
Ex. Superb III, 2.0 TDI, 6DSG, ~180 HP, ~400 Nm, ReceChip
Обратна връзка:

Мнение от sdaskalov86 »

Да кажа и аз моето проучване по темата: бях на кантар за купя нова Октавия 3 CNG автомат, точно преди да излезне 4-ката. Бяха ги пуснали с 20% остъпка, бяха около 38к лв. Само комби, само автомат, вече произведени, доволно брой екстри. Два пъти карах такава - не се усеща на бензин ли работи на CNG ли. Всичко е автоматично, много добре ускорява и поведението на автомобила е отлично. Първата беше тестова на 1000 км., софийско градско каране не беше зануляван разходът, беше 5.3 кг./100 км. Спокойно извънградско ще падне и под 4 кг./100 км. Двигателят 1.5 ТСИ 131 коня, мисля, че е специално разработен за метан, с подсилени клапани и друга глава, заради по-високата температура на изгаряне на метана (специалистите ще се изкажат по темата). Минуси има два - първият е по-малкият багажник с около 150 литра, което при теб може и да не е проблем. Вторият е, че побира само 11 литра бензин (за около 200 км извънградско) - ако пътуваш често до Гърция или чужбина, по-скоро ще ти създаде дискомфорт, но пък събира 17 кг. метан. Ще отбележа, че Октавия 3 си е доста по-шумна от Супърб 3. При 4-ката доста неща са подобрили и се увеща доста по-обезшумена.

Тук можеш да видиш какъв разход можеш да очакваш:

viewtopic.php?f=47&t=2810&hilit=%D0%BC% ... 0%B0%D0%BD
ss_julio

Шкода Новак

Мнение от ss_julio »

2,5 г. и 42 000,00 км. с Октавия 3 1,4 110 G tec , никакви грижи. За разхода какво да кажа в момента за 20 лв. само градско в Пловдив м/у 280 и 300.00 км. Извънградско съм стигал и 400.00 км. с каране по правилата. Нямам забележки за вървенето, е не ти чупи врата,но си ускорява съвсем прилично с 200Nm.

Апропо 1,4 и 1,5 са 200Nm.
zlatadama

Шкода Новак

Мнение от zlatadama »

[smilie=thank_you2.gif] Здравейте на всички !
Понеже и аз пътувам по 80-100км всеки ден реших да купя метановата октавия комби. Поръчана е вече и би трябвало другия месец да дойде. Направих доста проучвания и четене по форуми и т.н. , освен всичко карах и такава на тест драйф и останах очарован.
Нисък шум при 140-160км и я яздих като чужда, върви с лекота и се държи много добре на пътя. На 160км/ч е с около 3,200 оборота и на това юнашко яздене даде 4,7 метан....чини ми се добре. Седалките са удобни и мисля, че няма да останем разочаровани. DSGто се представи добре също. С две думи съм доволен. Ще пиша като дойде и направим 50-100км [smilie=sarcastic.gif]
Аватар
skodko

Ретро Škoda

Гараж: Skoda 120 L/ Skoda Fabia 1.2 HTP/ BMW E28 520I
Обратна връзка:

Мнение от skodko »

sdaskalov86 написа: 14.04.2021, 12:50:04 Да кажа и аз моето проучване по темата: бях на кантар за купя нова Октавия 3 CNG автомат, точно преди да излезне 4-ката. Бяха ги пуснали с 20% остъпка, бяха около 38к лв. Само комби, само автомат, вече произведени, доволно брой екстри. Два пъти карах такава - не се усеща на бензин ли работи на CNG ли. Всичко е автоматично, много добре ускорява и поведението на автомобила е отлично. Първата беше тестова на 1000 км., софийско градско каране не беше зануляван разходът, беше 5.3 кг./100 км. Спокойно извънградско ще падне и под 4 кг./100 км. Двигателят 1.5 ТСИ 131 коня, мисля, че е специално разработен за метан, с подсилени клапани и друга глава, заради по-високата температура на изгаряне на метана (специалистите ще се изкажат по темата). Минуси има два - първият е по-малкият багажник с около 150 литра, което при теб може и да не е проблем. Вторият е, че побира само 11 литра бензин (за около 200 км извънградско) - ако пътуваш често до Гърция или чужбина, по-скоро ще ти създаде дискомфорт, но пък събира 17 кг. метан. Ще отбележа, че Октавия 3 си е доста по-шумна от Супърб 3. При 4-ката доста неща са подобрили и се увеща доста по-обезшумена.

Тук можеш да видиш какъв разход можеш да очакваш:

viewtopic.php?f=47&t=2810&hilit=%D0%BC% ... 0%B0%D0%BD
Аз лично съм си правил тест с една от тези метанови 3 ли, със дсг, 80 на темпомат си даде сочно 3 кг./100 км метан. :)
Белята каза: Айде бягай, че ми писна от тебе! Никой не ти чете суперлативите, работнико на ЕТ!
Публикувай отговор

Обратно към “Octavia IV”