От вчера съм собственик на този прекрасен автомобил закупен от Райфайзен Лизинг. Колата е купувана от ЕураТек и винаги е била поддържана само там, предполагам заради лизинга. Магистрална кола е, карана Варна-София-Варна. Сега е на 128 000 км като последно е влизала за обслужване на 121 000. Освен масла и филтри е имало и проблем с маслената помпа и са я сменяли, като са се възползвали и са сменили и ангренажа. Скоростната кутия е обслужена също тогава.
Моето каране е около 15 000 км на година, като основно се кара във Варна плюс веднъж в месеца да се мръдне някъде извън града на 50-100км примерно и два три пъти в годината на по-далече (1000км отиване връщане).
Нямам още кой знае колко впечатления, понеже имам стотина км изминати, но за сега съм впечатлен доста от возията, особено в comfort mode, много е мека и приятна, но пък доста тромава. Като я бутна в спорт става доста по отзивчива но волана ми идва твърд особенно за в града. Трябва да си поиграя с перонализирането изглежда. Пробвах АСС-то - най-яката екстра след отварянето на багажника с крак (виртуален педал)! Но за в града, където често се сменят полосите го усещам как се опъва и най-вероятно ще го изключвам в града. Старт-стоп системата ми е доста изнервяща - още не съм спрял а тя е загаснала, предполагам трябва да се свържа с някой и чрез VCDS да оправим някои неща (дайте съвет какво е най-добре да се пипне там). Измъчих се докато си настроя огледалата да падат в определено положение при включена задна... накрая четох менюала
Ще споделям впечатления с удоволствие и ще отговарям на всякакви въпроси!
Имам и няколко въпроса към вас, по разбиращите:
1. Халдекс: До колкото разбрах сега, след като е навършила 3г трябва да се обслужи халдекса. Трябва ли да обърна внимание на нещо по-специално или просто се сменя маслото? Има ли масло отделно в деференциал или нещо друго, което трябва да настоявам да бъде обслужено? След това на колко километра или години да се продължи с обслужването на халдекса?
2. Скоростната кутия: До колкото ми е известно по книжка трябва да се обслужва на 120 000 км, но ми струва, че е по-добре да се сменя по-чесно, какво мислите вие? При моето използване на колко километра да се обслужва, или на Х години.
3. Двигател: До сега е карана много, по около 50 000км на година, като маслото е сменяно на всеки 30 000 (някъде на всеки 7 месеца), но пък е карана основно извънградско. От тук на сетне нещата ще се променят и бих се радвал да ме посъветвате дали да си оставя flexible интервал с максимал 30 000 км или 12 месеца (като то за 12 месеца в моя случай ще са около 15 000 км) или друга схема за обслужване? На другата ми кола (Мазда 6 2.2д 2016) винаги съм слагал лонглайф и на 12 месеца или 15 000км, което първо, съм го сменял.
4. Филтри: Заедно с маслото винаги ли да сменям и 4-те филтъра (до сега винаги така съм правил)?
5. Друго: Има ли други възли, на които трябва да се обърне внимание, да се следи и обслужва на определени км или години? Предполагам антифриз, спирачна течност или други неща, за които не се сещам, моля за съвет.

Много безаварийни километри и приятни емоции!