Историята на един "препекан" Superb III
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- Цецо75
- Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH
ЦецоNOL, Малко спам, ама твойто сега Торсен ли се води, Халдекс ли е?
Бееееее.....
-
SmokeyandtheBandit
Добро утро на всички. Виждам и (очаквах), че поста ми ще предивзивка последващи коментари.Просто бях много афектриан снощи – фактори като панирана и разревана жена, виещо куче в колата заради нейната паника, рискова ситуация на пътя причинена от човешката глупост не помагат за душевният мир .... И че жена ми и тя има какво да се учи и какво, как да прави на пътя това е кристално ясно, ама наистина като притсинеш някои неуверен човек, не знам защо се очаква да се промени нещо. И по-добре му дай въздух да си свърши безоспасно нещата и после си продължавай, вместо да доразвиваш опасната ситуация на пътя.
Първо, наистина ме зарадвахте и усмихнахте като ме нарекохте момче. Момче бях преди много много петилетки, сега и аз бавно навлизам (всъщност съм навлезнал отдавна ама още не си го признавам) в категорията на чичковците с увеличена обиколка на кръста.
Второ – моят кометар не е конкретно към Явор (извинявам се, че минах на първо има без да се познаваме, но виждам, че други също го правят и затова си позволявам и аз). Просто от няколко дни я четох как се развива темата, това беше мястото където се случваше и затова и аз писах. Ако трябва да се маха поста ми - да се трие. Коментарите са ми събирателни за неща които съм чел, без да помня кой точно ги е писал. Ако лично съм засегнал Явор или които и да е друг, извинявам се – не съм целял да обиждам никой, а да дам гледна точка. Без да ме познавате, аз съм човек които си казва всичко направо – та ако съм целта е била обиди и тн щеше да се разбере.
По отноешение колите ми – правилно сте познали. Двете за които говоря са Супърб 3 комби 2.0 тди 150 к.с. L&K и БМВ М5 Competition – но целта на кометара ми е била много далеч от това да коментирам самите си коли и да сравнявам каквото и да е. Съвсем за друго говорех.
Бях го казал преди – колите са ми болна тема, хоби дето е на една крачка от това да стане маниакално състояние. Поради тази причина прекарвам много време около тях,виждал съм много ситуации и в края на краищата това са просто едни 1+ тонни ламарини дето при неправилната им експолатация се превръщат в неуправляеми и причиняващи щета. Колите стават все по-сложни машини които изискват и по-голяма отговорност (независимо, че уж производителите опростяват използването им). Нещата сега идват с големи технологичини постижения, без да знаем винаги какво точно седи зад тези постижения. Пример прост: големият ми калпазанин идва и ми казва, „тука има едно софтуерче и правим колата за няколко часа с 50 к.с отгоре, ама аз искам още“. Той даже не знае какво точно конски сили са, но това друга тема. А аз се сещам как преди години си играехме с дни с карбуратори и тн. за да докараме 10 к.с от някъде и беше голяма постижение. Тръгвам да му обяснявам някои неща, казвам думата „жигльор“ и той и другите му пъпчиви другари дето се мотат в нас почват да се кискат необяснимо за мен. Питам ги знаете ли какво е „жигльор“, отговор „не, ама звучи смешно“. Кво да им обяснвам повече. Знам ли, може и аз просто вече да става сърдит старчок които мрънка по-младите и да не разбирам новият свят и да си живея в моят "балон"....
За някои от кометарите след моят пост давам бърз отговор:
- Скоростта от 220 км/ч я прецених на база личен опит. Може да е била малко повече или по-малко ама някъде там. Не се казвам Лазар както в старият и изтъркан виц за катаджиите за тези които се сещат.
- Защо производителите все повече и повече правят коли 4х4. Обяснението за мен e в няколко фактора - маркетинг, поевтиняване на технологията, повишени изисквания за безопасност на автомобилите, достъп до все по-мощни машини от хора с все по-малко опит и тн. Например големият ми син първата му кола която кара в живота си е 150 к.с. която е пак шир потреба. За сравнение една от моите първи „спортни“ коли на времето беше Рено 5 turbo което беше някаква луда бегачка и беше „цели“ 160 к.с. и звучеше нещо нечувано. Някой беше попитал защо Шкода инженерите били сложили 4х4 и дали аз знам повече от тях. Естествено, че не знам колкото тях. Но и други инжeнери в други коли не го правят (видях, че други хора ги бяха споменали). Старата М-5ца беше само на задно с 550 к.с. – там едни други инженери също много по-умни от мен в темата са го мислили.
- Ластиците на светофарите – за мен това един от пример за нещата които ме провокират да пиша. Лично съм се сблъсквал с резултатие на големият шоферлък – хич не е приятно. И знам, че то става веднъж, и то „само на хора дето не знаят какво правят“ и – ама като стане фала остава за цял живот о обяснения много.Необяснимо ми е да се пънем в нашата асфалтова реалност която в града а и извън града на места прилича на ементал. Майки с колички изкачат на тротоара защото няма къде да минат, заблудени тинейджъри заболи глава в телефона крачат като зомбита, пенсионери слепи/глухи/дезориентирани минват където им скимне. Да не говорим чисто човешката страна, че като се изрежеш до следващият светофар минаваш през всички локви и опръскваш всичко живо. Чувството да си пръв на светофара за мен лично не е оправдано предвид всички рискове без значение с колко стотни си бил по-бърз – пак седиш на червено и лелката с фиестата от 80 коня пак е зад теб на следващият светофар.
- На пистата (а и на пътя) винаги ще има някой с по-мощна и бърза кола от твоята. Поради тази причина никога сълза не съм проронвал.
Пак стана дълго, ама такова е. Бъдете здрави и се пазете и пазате другите.
Първо, наистина ме зарадвахте и усмихнахте като ме нарекохте момче. Момче бях преди много много петилетки, сега и аз бавно навлизам (всъщност съм навлезнал отдавна ама още не си го признавам) в категорията на чичковците с увеличена обиколка на кръста.
Второ – моят кометар не е конкретно към Явор (извинявам се, че минах на първо има без да се познаваме, но виждам, че други също го правят и затова си позволявам и аз). Просто от няколко дни я четох как се развива темата, това беше мястото където се случваше и затова и аз писах. Ако трябва да се маха поста ми - да се трие. Коментарите са ми събирателни за неща които съм чел, без да помня кой точно ги е писал. Ако лично съм засегнал Явор или които и да е друг, извинявам се – не съм целял да обиждам никой, а да дам гледна точка. Без да ме познавате, аз съм човек които си казва всичко направо – та ако съм целта е била обиди и тн щеше да се разбере.
По отноешение колите ми – правилно сте познали. Двете за които говоря са Супърб 3 комби 2.0 тди 150 к.с. L&K и БМВ М5 Competition – но целта на кометара ми е била много далеч от това да коментирам самите си коли и да сравнявам каквото и да е. Съвсем за друго говорех.
Бях го казал преди – колите са ми болна тема, хоби дето е на една крачка от това да стане маниакално състояние. Поради тази причина прекарвам много време около тях,виждал съм много ситуации и в края на краищата това са просто едни 1+ тонни ламарини дето при неправилната им експолатация се превръщат в неуправляеми и причиняващи щета. Колите стават все по-сложни машини които изискват и по-голяма отговорност (независимо, че уж производителите опростяват използването им). Нещата сега идват с големи технологичини постижения, без да знаем винаги какво точно седи зад тези постижения. Пример прост: големият ми калпазанин идва и ми казва, „тука има едно софтуерче и правим колата за няколко часа с 50 к.с отгоре, ама аз искам още“. Той даже не знае какво точно конски сили са, но това друга тема. А аз се сещам как преди години си играехме с дни с карбуратори и тн. за да докараме 10 к.с от някъде и беше голяма постижение. Тръгвам да му обяснявам някои неща, казвам думата „жигльор“ и той и другите му пъпчиви другари дето се мотат в нас почват да се кискат необяснимо за мен. Питам ги знаете ли какво е „жигльор“, отговор „не, ама звучи смешно“. Кво да им обяснвам повече. Знам ли, може и аз просто вече да става сърдит старчок които мрънка по-младите и да не разбирам новият свят и да си живея в моят "балон"....
За някои от кометарите след моят пост давам бърз отговор:
- Скоростта от 220 км/ч я прецених на база личен опит. Може да е била малко повече или по-малко ама някъде там. Не се казвам Лазар както в старият и изтъркан виц за катаджиите за тези които се сещат.
- Защо производителите все повече и повече правят коли 4х4. Обяснението за мен e в няколко фактора - маркетинг, поевтиняване на технологията, повишени изисквания за безопасност на автомобилите, достъп до все по-мощни машини от хора с все по-малко опит и тн. Например големият ми син първата му кола която кара в живота си е 150 к.с. която е пак шир потреба. За сравнение една от моите първи „спортни“ коли на времето беше Рено 5 turbo което беше някаква луда бегачка и беше „цели“ 160 к.с. и звучеше нещо нечувано. Някой беше попитал защо Шкода инженерите били сложили 4х4 и дали аз знам повече от тях. Естествено, че не знам колкото тях. Но и други инжeнери в други коли не го правят (видях, че други хора ги бяха споменали). Старата М-5ца беше само на задно с 550 к.с. – там едни други инженери също много по-умни от мен в темата са го мислили.
- Ластиците на светофарите – за мен това един от пример за нещата които ме провокират да пиша. Лично съм се сблъсквал с резултатие на големият шоферлък – хич не е приятно. И знам, че то става веднъж, и то „само на хора дето не знаят какво правят“ и – ама като стане фала остава за цял живот о обяснения много.Необяснимо ми е да се пънем в нашата асфалтова реалност която в града а и извън града на места прилича на ементал. Майки с колички изкачат на тротоара защото няма къде да минат, заблудени тинейджъри заболи глава в телефона крачат като зомбита, пенсионери слепи/глухи/дезориентирани минват където им скимне. Да не говорим чисто човешката страна, че като се изрежеш до следващият светофар минаваш през всички локви и опръскваш всичко живо. Чувството да си пръв на светофара за мен лично не е оправдано предвид всички рискове без значение с колко стотни си бил по-бърз – пак седиш на червено и лелката с фиестата от 80 коня пак е зад теб на следващият светофар.
- На пистата (а и на пътя) винаги ще има някой с по-мощна и бърза кола от твоята. Поради тази причина никога сълза не съм проронвал.
Пак стана дълго, ама такова е. Бъдете здрави и се пазете и пазате другите.
- Rangel
- Гараж: Octavia 3 FL 2.0 TSI 6M REVO STAGE 1
Аз имам последен въпрос, след всичките тези разсъждения, защо си купи кола 600 hp? Къде я караш и как? Ако говорим за самия лукс, без да ти правя сметка, но за тези пари има и по-луксозни коли, с по-малко коне?
- Taratajki
- Гараж: Fabia 3 1.2 tsi ; Octavia 4 FL 2.0 tdi
С подобни разсъждения преспокойно можеш да "засреляш" 2/3 -ти от 600-те коне и дори няма да го усетиш
Освен, ако не я караш само на писта, само на сухо, само с каска, само ..... Аз прекрасно разбирам Явор, какво има предвид. Удоволствието от шофирането е нещо много субективно. На мен ,примерно, ластиците от светофар до светофар ми доставят удоволствие. И сам да съм, пак се изстрелвам, е така, за кеф, да не губя тренинг![sarcastic [smilie=sarcastic.gif]](./images/smilies/sarcastic.gif)
Освен, ако не я караш само на писта, само на сухо, само с каска, само ..... Аз прекрасно разбирам Явор, какво има предвид. Удоволствието от шофирането е нещо много субективно. На мен ,примерно, ластиците от светофар до светофар ми доставят удоволствие. И сам да съм, пак се изстрелвам, е така, за кеф, да не губя тренинг
-
SmokeyandtheBandit
Понеже бях още онлайн, та да отговоря. Сигурно и аз съм подвластен на маркетинга - "the ultimate driving machine"Rangel написа: 23.03.2021, 11:40:08 Аз имам последен въпрос, след всичките тези разсъждения, защо си купи кола 600 hp? Къде я караш и как? Ако говорим за самия лукс, без да ти правя сметка, но за тези пари има и по-луксозни коли, с по-малко коне?
Пак казвам, че тогава мнението го дадох на база това което ти беше написал като очаквани цели за ползване на автомобила и моята интерпетация какво значи това. Прокарах го през моята призма, и реших, че целите са сходни с моите. Явно аз тогава грешно съм го разбрал.... Аз лично си купих супърб комби защото ми трябва да си возя жената, кучето и малките деца и всичките им боклуци които трябва да влачим напред назад. Така и така аз семейството си никога не го возя със скорост над 140-150 км/ч и мислех, че и други са такива и затова дадох моето мнение. И тогава казах, че Шкода е най-добрата кола за тези цели през цена/качество. И затова от 15+ години все си купувам такива за семейни коли. Това спестяване описано тогава е било по-скоро, за да подчертае прагматичният избор спрямо целите за които ще се ползва колата. Иначе какво спестяване при положение, че 3К не стигат за обслужване на другата......а и жена ми така и така трябваше да я водя на почивкаYYakovliev написа: 23.03.2021, 10:44:06 Ще завърша с това, че ти беше един от хората, които горещо ми препоръчваха кола на предно и мотор от 150 к.с (нямало разлика с тия допълнителни 40 к.с и 50-60 нютона отгоре) и че със спестените ти 3 000 лв....
И отново да подчертая, че да е ясно - не всичко написано от мен е било конкретно за неща които ти си писал. Събрах всичко в един пост което съм изчел и го обобщих на едно място. Явно културата във форума иисква ползване на цитати за да се диференцира за кое точно се коментира - взех си поука и ще се постаря да го ползвам в бъдеще.
-
SmokeyandtheBandit
Без да се заяждам - тренинг за какво да се загуби ?Taratajki написа: 23.03.2021, 11:50:16 И сам да съм, пак се изстрелвам, е така, за кеф, да не губя тренинг
- Rangel
Предполагам, че ако разясниш това ще отговориш на въпроса миSmokeyandtheBandit написа: 23.03.2021, 12:09:56 За мен лично това е колата която ми носи удоволствие от шофирането по начина по които аз го разбирам.
-
kograman
@Rangel, удоволствието не е само да раздаваш газ
Това как е обезшумена колата, музиката, седалките и т.н са също част от шофирането. Това как стои на пътя, да не усещаш как се носи.
Да не те напряга и т.н
Това как е обезшумена колата, музиката, седалките и т.н са също част от шофирането. Това как стои на пътя, да не усещаш как се носи.
Да не те напряга и т.н
Someone's opinion of you does not have to become your reality
- Rangel
Предполагам имаш идея за цената на М5 Къмпетишън 2019г., срещу тези пари купуваш S Classa и всичкото, което каза се мултиплицира х2. Аз за това го попитах, чисто любопитство, не съм определил никъде какво е "удоволствие" за него, за това питам.
- ЦецоNOL
- Гараж: SKODA KAMIQ 1.5TSI MONTE CARLO 2024 - МРАЗКО
POR(N)SCHE CAYMAN GTS 4.0 718 2023 - YELLOWSTONE
AUDI A6 C5 ALLROAD - КАМИОНА - Обратна връзка:
Води се Торсен, Адаш 40:60 преден/заден мост.
Тия без активният диференциал си карат така.
При мен дифа си го водят скоростна кутия направо.
И мята до 85% на задният мост и до 100% в завой на всяко колело.

ЗА ВСЯКАКВИ АВТОЧАСТИ И КОНСУМАТИВИ
0️⃣8️⃣9️⃣ 9️⃣1️⃣1️⃣ 6️⃣9️⃣6️⃣9️⃣
- Rangel
... а беше не лоша тема 
-
nmnikolov
- Гараж: ŠKODA Octavia Combi III FL Vision 1.5 TSI DPCA DSG
Ей това мислех да напиша вчера, но се отказах.Цецо75 написа: 23.03.2021, 11:10:53 Защо го казвам това - широка заблуда е, че 4х4 дава някаква чутовна стабилност на колата при нормални пътни условия. Няма такова нещо. По - скоро очакването, че Халдекса ще помогне при нужда, ще докара колата по-бързо до канавката.

А канавката е малкият дявол. Малко да се хлъзнеш и да навлезнеш в насрещното и може да те отнесе някой ТИР или автобус и си дотам.
- YYakovliev
- Гараж: Superb III Facelift L&K, 2.0 TSI, EA888 Gen.4, TVS Stage-1+, 426 PS, 561 Nm
@Цецо75, опитвам се да обобщя информацията за това, което питаш и приключвам на тема 4х4 до живот във форума, освен ако някоя заблудена душа не ме попита за мнение за в бъдеще.Цецо75 написа: 23.03.2021, 08:40:12 YYakovliev, Питам те в контекста на това, че наистина има един клас Супърби, които много се клатят.
Пак ще припомня какво точно написах, за да не излиза че държа само и единствено на това, че разликите идват от задвижването:
YYakovliev написа: 21.03.2021, 21:44:41 В завой през живота си не съм влизал на предел на сцеплението, карах и двата пъти с напълно нормална скорост. Дали разликите в усещането на двете коли в завой се дължат и / или на нещо друго - МОЖЕ, не съм специалист. Но за мен разлика имаше и тя беше шокиращо очевидна.
Давам ти сухите факти:
И двете коли са: Супърб 3, произведени края на 2016, 2.0 TDI, 6DSG, 190 PS, без DCC. Разлика само в задвижването. Колата на предно е купена нова, карана и поддържана педантично от един собственик - на 138 000 км. И двете коли са с читави гуми, моите да речем по-нови. По окачванията на двете не е сменяно нищо, с ОЕМ амортисьори, пружини и т.н. от завода са. Дали са еднакви от завода като части, нямам идея, нямам и енергия да разбирам.
Конкретно за разликите в завой, между двете коли не знам дали трябва да се говори за "клатене" на купето. По-скоро е усещане на дискомфорт и на центрубежни сили, все едно е закачена котва някъде на мотора на преднячката и тая котва се опитва да те изтегли от пътя. Все едно завоят е с обратен вираж (а той не е) - сега се сетих за тая аналогия и наистина описва добре, това което се опитвам да изкажа като усещане. С моята кола, на същия участък, с еднаква скорост на заход няма такива усещания. Стои си в центъра на платното, завива си и вътре не усещаш напрежение в купето да те тегли нанякъде. Последно казвам и приключвам: дали е от Халдекса и от зацепване, дали има разлики в разпределение на тежест по самото купе заради Халдекс или друго и от там едното да седи "по-залепено" за пътя или пък е от нещо тотално различно - не знам.
Знам обаче за мене какво ми дава 4х4 като пакет, знам че имам финансовата възможност да го поддържам и тук спирам да пиша повече по тази тема.
тема коментари: viewtopic.php?f=37&t=3706 | тема проект: viewtopic.php?t=4340
- Цецо75
- Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH
Не са.YYakovliev написа: 23.03.2021, 14:11:18 Дали са еднакви от завода като части, нямам идея, нямам и енергия да разбирам.
Бееееее.....
- ЦецоNOL
- Гараж: SKODA KAMIQ 1.5TSI MONTE CARLO 2024 - МРАЗКО
POR(N)SCHE CAYMAN GTS 4.0 718 2023 - YELLOWSTONE
AUDI A6 C5 ALLROAD - КАМИОНА - Обратна връзка:
Имаш ЛСYYakovliev написа: 23.03.2021, 14:11:18 освен ако някоя заблудена душа не ме попита за мнение за в бъдеще.

ЗА ВСЯКАКВИ АВТОЧАСТИ И КОНСУМАТИВИ
0️⃣8️⃣9️⃣ 9️⃣1️⃣1️⃣ 6️⃣9️⃣6️⃣9️⃣