Автокомпресор
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
-
baijoro
- Гараж: Оctavia 3 FL 2.O TDI
Автокомпресор
Здравейте,
Имам компресорче за помпене на гуми на 12V, с консумация 12А. Проблемът е, че максималнодопустимият ток през запалката е 10А. Как да огранича мощността на компресора?
Имам компресорче за помпене на гуми на 12V, с консумация 12А. Проблемът е, че максималнодопустимият ток през запалката е 10А. Как да огранича мощността на компресора?
-
DSGfen
- Гараж: Шкода Октавия 2.0 tdi bmm dsg 2007
Фолксваген Пасат б3 1.9 tdi afn 1991
Aprilia sr 50. 2001 - Обратна връзка:
Автокомпресор
Бих проверил визуално дебелината на проводниците (да не са прекалено тънки), след което подменяме предпазителя с 15 амперов и проба.
- Цецо75
- Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH
Автокомпресор
baijoro, Най-лесно се ограничава, като му вържеш серийно няколко диода. Ама така губиш от мощността на компресора.
Другия вариант е - правиш си го с две щипки и го хакаш направо върху клемите на акумулатора.
Другия вариант е - правиш си го с две щипки и го хакаш направо върху клемите на акумулатора.
Бееееее.....
- Taratajki
- Гараж: Fabia 3 1.2 tsi ; Octavia 4 FL 2.0 tdi
Автокомпресор
Тури по як бушон на запалката, ебаси ![sarcastic [smilie=sarcastic.gif]](./images/smilies/sarcastic.gif)
-
tuningmania
- Гараж: Съд, Конфискация и Затвор - Сега!
Skoda Octavia 1 Combi, 1999г, 1.9TDI, 110кс;
Skoda Superb 2 Facelift Combi, 2014г, 2.0TDI, 170кс, 4х4, 6DSG;
Skoda Octavia 1 Facelift Combi, 2002г, 1.9TDI, 90кс.
Автокомпресор
До @Taratajki -
Не е редно така. Електрическата инсталация на запалката е оразмерена за 10А. А напоследък с тези почти изцяло нелепи мании за икономия до последната възможена Стотинка, може да се стопи някой мега-хипер-ултра тънък проводник..
Минус
Съд, Конфискация и Затвор - Сега!
Skoda Octavia 1 Combi, 2002г, 1.9TDI, 90кс.
Skoda Octavia 1 Combi, 2002г, 1.9TDI, 90кс.
- kalata
- Гараж: Octavia 2 Elegance 2.0 TDI-PD DSG, 2007
Автокомпресор
Ама и вие голяма конспирация пак. Интересно как нещо ще консумира 12А като му пускат само 10А. Нищо няма да му стане нито на компресорчето, нито на запалката.
Един съвет към всички, които имат подобно компресорче - използвайте го да напомпате гумата само при работещ двигател.
Един съвет към всички, които имат подобно компресорче - използвайте го да напомпате гумата само при работещ двигател.
"Ако виждаш дървото, което ще уцелиш след малко, това се нарича недозавиване; ако само го чуваш и усещаш, значи става дума за свръхзавиване" - Walter Röhrl
- Цецо75
ex CFGB, ex ALH
Автокомпресор
Ограничението, което е заложено от завода е предпазителя - 10А. Тъй като предпазителя е топлинно инертен елемент, може и да издържи 12А. А може и да не издържи.
Основната неизвестна е, че компресора не е постоянен товар, това не е крушка. Едно е да работи на празен ход, друго е да работи срещу 4 атмосфери налягане. Консумацията му сигурно варира от 5А до 15А (примерно). Така, че най-вероятно, ако колегата не помпи гумите на пръсване, ще може да си помпа и от запалката без да пипа нищо по колата (бих се обзаложил, че може).
Подмяната на бушона с "по як" е възможно най-неправилната от техническа гледна точка опция. Но нищо не пречи и да работи...
kalata, Няма смисъл да пали колата, 12А за 10мин. е 2Ah, което е под 5% от капацитета на дребен бензинов акумулатор. Ако акумулатора клекне от това, определено има нужда от нов. По-вероятно е да скапе компресора след по-дълга работа (имат навика да прегряват), отколкото акумулатора.
Едит: Има смисъл да работи двигателя, ако много бързаш, ще спестиш може би малко време, заради по-високото напрежение. Но разликата няма да е осезаема и не си заслужава бръмченето на място.
Основната неизвестна е, че компресора не е постоянен товар, това не е крушка. Едно е да работи на празен ход, друго е да работи срещу 4 атмосфери налягане. Консумацията му сигурно варира от 5А до 15А (примерно). Така, че най-вероятно, ако колегата не помпи гумите на пръсване, ще може да си помпа и от запалката без да пипа нищо по колата (бих се обзаложил, че може).
Подмяната на бушона с "по як" е възможно най-неправилната от техническа гледна точка опция. Но нищо не пречи и да работи...
kalata, Няма смисъл да пали колата, 12А за 10мин. е 2Ah, което е под 5% от капацитета на дребен бензинов акумулатор. Ако акумулатора клекне от това, определено има нужда от нов. По-вероятно е да скапе компресора след по-дълга работа (имат навика да прегряват), отколкото акумулатора.
Едит: Има смисъл да работи двигателя, ако много бързаш, ще спестиш може би малко време, заради по-високото напрежение. Но разликата няма да е осезаема и не си заслужава бръмченето на място.
Последно промяна от Цецо75 на 06.03.2021, 19:53:15, променено общо 1 път.
Бееееее.....
- stefan L
- Гараж: exOctavia 2.0TDI BKD powered by Gunter Service/ exGolf 7 R CJXC powered by Gunter Service/ Волво ЕХ30, 428 к.с.
- Taratajki
- Гараж: Fabia 3 1.2 tsi ; Octavia 4 FL 2.0 tdi
Автокомпресор
Оразмерен е предпазителя, като и той е "+" "-" некой друг ампер. Няма как кабела, да е по слаб от бушона
![thank_you2 [smilie=thank_you2.gif]](./images/smilies/thank_you2.gif)
- kalata
- Гараж: Octavia 2 Elegance 2.0 TDI-PD DSG, 2007
Автокомпресор
Аз нямам предвид, че евентуално ще изхаби акумулатора. Друго искам да кажа.
Аз имам едно такова боклучаво компресорче от Лидл. Веднъж реших да си напомпам едната гума. Моята кола е дизел с голям акумулатор. Включих компресорчето, започна да помпа и наду до 2,0 бара и повече не успя. Бръмчи и нищо повече не прави.
Запалих колата, пак го включих и наду гумата до 2,5 бара.
И ако може да не ми се смеете, ако не съм се изразил съвсем технически правилно @stefan L,
"Ако виждаш дървото, което ще уцелиш след малко, това се нарича недозавиване; ако само го чуваш и усещаш, значи става дума за свръхзавиване" - Walter Röhrl
-
Lemi_1
Автокомпресор
Напълно си прав колега.kalata написа: 06.03.2021, 18:21:12 Ама и вие голяма конспирация пак. Интересно как нещо ще консумира 12А като му пускат само 10А. Нищо няма да му стане нито на компресорчето, нито на запалката.
- Цецо75
ex CFGB, ex ALH
Автокомпресор
kalata, Да това е проблем на по-калпавите компресорчета.
Мисля, че го имаше линка някъде из форума, но в olx има ОЕМ компресори за 40лв., аз съм с такъв и съм доволен, при мен на загасен двигател си качва 3 атмосфери, повече не съм пробвал.
Мисля, че го имаше линка някъде из форума, но в olx има ОЕМ компресори за 40лв., аз съм с такъв и съм доволен, при мен на загасен двигател си качва 3 атмосфери, повече не съм пробвал.
Бееееее.....
-
Lemi_1
Автокомпресор
Стартерните батерии са проектирани да доставят висок пиков ток, но не са предназначени за дълбоко разреждане. Дълбокото разреждане съкращава живота на стартерните батерии.
- JORDITO
- Гараж: Skoda Octavia III 1.6TDI-CR, 105PS + Arshinkov brothers
Автокомпресор
Как запалка с 10А? Има грешка или някой е заменил бушона с какъвто е имал. Във Фабия 3 и Рапид бушона на запалката е 15А син. В Октавия 3 и Супърб 3 е 20А жълт.
Моята тема за колата : Škoda Octavia III Комби 1.6 TDI-CR 105 PS
-
baijoro
- Гараж: Оctavia 3 FL 2.O TDI
Автокомпресор
JORDITO написа: 06.03.2021, 22:29:59 Как запалка с 10А? Има грешка или някой е заменил бушона с какъвто е имал.

Не съм заменял никакъв бушон. Не знам и защо в ръководството пише кой номер предпазител какво предпазва, но не и колко ампера трябва да е. Затова, като прочетох, че консумацията не трябва да е повече от 120W, реших, че е 10А.