DSG и неговата правилна експлоатация.

Препоръки и мнения за аксесоари и поддръжка на Шкода автомобил
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Публикувай отговор
Аватар
bega4kata

Агент на ДС

Гараж: Оctavia 3 RS TSI stg 3 Revo - ex
Tiguan TDI 4motion
Mercedes GLC 450d AMG 4matic Premium
0896670196
Обратна връзка:

Мнение от bega4kata »

Има автомобили на които имат режими за изсключвене от скорост при отнемане на газта.При Пасат 7 примерно,може от таблото да си я избираш тази функция.
При други се активира при режим еко-фрайлаифа.
GUNTER SERVICE
Изображение
ВСИЧКИ МОИ МНЕНИЯ СА ЛИЧНИ И НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМАТ ЗА ДОСТОВЕРНИ
HerpaMoTeH

Škoda Фен²

Гараж: VW Touran 1.5TSI

Мнение от HerpaMoTeH »

tuningmania написа: 24.02.2021, 22:59:22 А защо не трябва да се спуска надолу на "N"?
Защото е напълно излишно при новите коли(разбирай след 98ма). Ето ти няколко причини:
- Натоварваш повече спирачките при намаляне на скоростта
- По лошо управление на колата
- По висока консумация на гориво, защото двигателя не се задвижда сам, а се работи в покой
- Голямо натоварване върху DSG при превключване от N към D
prvv

Škoda Фен

Гараж: Superb 3 l&k 2.0tsi

Мнение от prvv »

nmnikolov написа: 25.02.2021, 00:48:24 Колегите, които споменаха за товарене при спряло положение сигурни ли са за това? Аз имам съмнение, че не е така, защото при съвсем леко натисната спирачка оборотите са малко по-високи и start-stop не гаси колата. Ако се натисне нпрмално и оборотите падат и едва тогава start-stopa гаси двигателя. Това ме навежда на мисълта, че като паднат оборотите това е знак и че кутията вече не се товари.
Избери си на таблото да ти показва моментен разход на гориво и пробвай да сменяш N-D.
Аватар
ЦецоNOL

Агент на ДС

Гараж: SKODA KAMIQ 1.5TSI MONTE CARLO 2024 - МРАЗКО
POR(N)SCHE CAYMAN GTS 4.0 718 2023 - YELLOWSTONE
AUDI A6 C5 ALLROAD - КАМИОНА
Обратна връзка:

Мнение от ЦецоNOL »

Изображение
Изображение
ЗА ВСЯКАКВИ АВТОЧАСТИ И КОНСУМАТИВИ
0️⃣8️⃣9️⃣ 9️⃣1️⃣1️⃣ 6️⃣9️⃣6️⃣9️⃣
Аватар
stanley

Škoda Ентусиаст

Гараж: Skoda Superb II FL 2.0TDI 6M 4x4 ex, Skoda Superb 1.8TSI 6M, VW Passat 6 2.0TDI DSG6 ex, Skoda Superb 1.9TDI Tiptronik-ex, Skoda Octavia 1.6 MT-ex
Обратна връзка:

Мнение от stanley »

Да споделя и аз една случка с моето DSG DQ250 - свалям кората под мотора, че имах едно гадно скърцане при преминаване през легнал полицай и о чудо - кутията цялата в масло, чак в кората се събрало. Студени тръпки по гърба, изпотяване на пръстите, езика набъбва, поемам въздух и започва разследване - оказва се, че маслото тече от капачката на филтъра. Записвам час за смяна на маслото и филтъра на кутията. Резултата е, че от пренатегната капачка на филтъра се смачква някакъв ръб и О-пръстена не може хубаво да оплътнява, съответно маслото си тече надолу по кутията. Измиха маслото от кутията и мотора, смениха го заедно с капачката и филтъра и вече година и малко всичко е точно. Трябва да отбележа, че нямаше разлика в работата на кутията преди и след смяна на маслото. Поне аз не съм усетил кутията да се е тормозила или бавила преди да сменя маслото.
Аватар
ЦецоNOL

Агент на ДС

Гараж: SKODA KAMIQ 1.5TSI MONTE CARLO 2024 - МРАЗКО
POR(N)SCHE CAYMAN GTS 4.0 718 2023 - YELLOWSTONE
AUDI A6 C5 ALLROAD - КАМИОНА
Обратна връзка:

Мнение от ЦецоNOL »

Изображение
ЗА ВСЯКАКВИ АВТОЧАСТИ И КОНСУМАТИВИ
0️⃣8️⃣9️⃣ 9️⃣1️⃣1️⃣ 6️⃣9️⃣6️⃣9️⃣
5rar

Škoda Фен²

Мнение от 5rar »

mordo написа: 25.02.2021, 06:03:44 Бих искал да поставя един въпрос относно смяната на маслото - какво да правим ние, които сме с DQ200? Според VW/Skoda тези кутии са "сухи" (което не е вярно) и не подлежат на обслужване.
Да обсъдим още митове...по подразбиране била проблемна, но...След 2014/2015г. имаше ревизия и модернизация хардуерно и софтуерно. Ако провериш, при дилъра чек листата ще видиш, че няма обсужване. Кое масло да сменят на кутия със сухи съединители? Вътре има 1л. и нещо минерално масло, някои си играят със смяна, но ефекта не е като, при съединителите в "мокра" маслена баня ;) На мехатроник, но мисля е възможно, при разглобяване на кутията, т.е. ремонт?
Ако не караш 0-100-0 км. и всекидневно в големи задръствания, вероятно няма да имаш драми до 150хил.км. Разбира се, кутията в мокра баня е проектирана за по-тежки натоварвания и издръжливост, затова я слагат на двигатели с по-висок въртящ момент и/или 4х4.
nmnikolov

ŠKODA MASTER

Гараж: ŠKODA Octavia Combi III FL Vision 1.5 TSI DPCA DSG

Мнение от nmnikolov »

Аз пък днес като записвах час за инспекция и смяма на масло в ЕТ ги питах точно за DQ200 дали се сменя масло и ми казаха, че ако искам може да отида на около 100к да ми го сменят. Моето виждане е, че всяко масло трябва да се сменя. Аз може би дори по-рано от тези 100к ще отида. Предпочитам да давам пари за консумативи, отколкото за ремонти.
prvv написа: 25.02.2021, 07:58:10 Избери си на таблото да ти показва моментен разход на гориво и пробвай да сменяш N-D.
Еми пробвах и моментният разход на гориво и оборотите не се променят по никакъв начин. Не му се връзва кутия, която е толкова умна, че да изключва от скорост по време на движение, да се тормози и да опитва да задвижи автомобила при спряло положение и натисната спирачка. Нещо прекалено се филмирате.
Изображение
Аватар
Sheyretov

Шкода Новак

Гараж: Skoda Karoq 2.0 TDI 4x4 DSG

Мнение от Sheyretov »

Моята като я карам на еко и върна газта на места ми изписва coasting, което означава, че сама изключва от скорост. Така че си мисля, че не е проблем да се освобождава от скорост. Нали все пак трябва да работи като ръчка, но с мехатроник.
prvv

Škoda Фен

Мнение от prvv »

nmnikolov написа: 25.02.2021, 20:46:01 Аз пък днес като записвах час за инспекция и смяма на масло в ЕТ ги питах точно за DQ200 дали се сменя масло и ми казаха, че ако искам може да отида на около 100к да ми го сменят. Моето виждане е, че всяко масло трябва да се сменя. Аз може би дори по-рано от тези 100к ще отида. Предпочитам да давам пари за консумативи, отколкото за ремонти.
prvv написа: 25.02.2021, 07:58:10 Избери си на таблото да ти показва моментен разход на гориво и пробвай да сменяш N-D.
Еми пробвах и моментният разход на гориво и оборотите не се променят по никакъв начин. Не му се връзва кутия, която е толкова умна, че да изключва от скорост по време на движение, да се тормози и да опитва да задвижи автомобила при спряло положение и натисната спирачка. Нещо прекалено се филмирате.
Не го знам DQ200, сигурно е стс сухи съединители и е различно. Имах DL501, сега DQ381, и двете се напъват на D като хидратрансорматорен автоматик.
Аватар
bega4kata

Агент на ДС

Гараж: Оctavia 3 RS TSI stg 3 Revo - ex
Tiguan TDI 4motion
Mercedes GLC 450d AMG 4matic Premium
0896670196
Обратна връзка:

Мнение от bega4kata »

nmnikolov написа: 25.02.2021, 20:46:01 Еми пробвах и моментният разход на гориво и оборотите не се променят по никакъв начин. Не му се връзва кутия, която е толкова умна, че да изключва от скорост по време на движение, да се тормози и да опитва да задвижи автомобила при спряло положение и натисната спирачка. Нещо прекалено се филмирате.
Това е сухата кутия,при нея няма увличане както при dq250 и нагоре 380,381,400,500
GUNTER SERVICE
Изображение
ВСИЧКИ МОИ МНЕНИЯ СА ЛИЧНИ И НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМАТ ЗА ДОСТОВЕРНИ
Аватар
Kaloyan_vRS

Škoda Racer

Гараж: BMW M340i xDrive G20

Мнение от Kaloyan_vRS »

Абе аз нищо не разбирам от коли ,ама 99% от вас пък хептен.
Стига сте писали приказки(глупости) от "1001 нощ"
Един човек беше казал:
-Като не може да си карате колите.....така ще е!
Ами затова DSG има 1658 режима на каране като не ви харесва на D например в накоя ситуация
1-2-2-1 в задръстване,еми сложи я на S ще държи 1ва като искаш.
Другата глупост
Спираш на светофар натискаш спирачка и какво?
Колата напира да тръгне,натискаш ама ЙОК колата напира да тръгне та напира [smilie=fool.gif]
Включване на N по надолнище [smilie=fool.gif]
Това разбрах аз то приказките от "1001 нощ"на Кака Лара

Пак казвам аз нищо не разбирам
prvv

Škoda Фен

Мнение от prvv »

Не разбрах ся в крайна сметка какво трябва да направим?
mordo

Škoda Фен²

Мнение от mordo »

5rar написа: 25.02.2021, 19:45:28 Да обсъдим още митове...по подразбиране била проблемна, но...След 2014/2015г. имаше ревизия и модернизация хардуерно и софтуерно. Ако провериш, при дилъра чек листата ще видиш, че няма обсужване. Кое масло да сменят на кутия със сухи съединители? Вътре има 1л. и нещо минерално масло, някои си играят със смяна, но ефекта не е като, при съединителите в "мокра" маслена баня На мехатроник, но мисля е възможно, при разглобяване на кутията, т.е. ремонт?
Ако не караш 0-100-0 км. и всекидневно в големи задръствания, вероятно няма да имаш драми до 150хил.км. Разбира се, кутията в мокра баня е проектирана за по-тежки натоварвания и издръжливост, затова я слагат на двигатели с по-висок въртящ момент и/или 4х4.
Дали са митове и легенди, нямам представа. Факт е, че до края на 2013-та година имаше големи грижи точно с този модел кутия. Заформи се скандал в световен мащаб. Можеш да се поинтересуваш от ситуацията в Руската федерация и Австралия, примерно. Вярно е, че бяха направени някакви рационализации по кутията, които няма престава какви са (а и кутията е разработка на Lukas, не на VW). Факт е, че моята кутия, макар и от ревизираните, понякога задържа превключването на скоростите (при студен двигател, студено време). Може да е софтуерен проблем. Също така, при "неревизираните" DSG по препоръка на производителя, маслото се подменя със синтетично. Въпросът е, не дай Боже, да имаме проблеми с DSG, трудно се оправят, защото читави майстори почти не се намират. Ето защо, необходима е поддръжка.
mordo

Škoda Фен²

Мнение от mordo »

Kaloyan_vRS написа: 25.02.2021, 22:33:22 Пак казвам аз нищо не разбирам
Извинявай, аз също не те разбрах какво искаш да кажеш.
Публикувай отговор

Обратно към “Съвети за нашите шкоди”