Не ми остава време и май ще имам какво да напиша, че колата се кара и се правят някакви неща

1.Смених и последната брава на шофьорската врата, най-накрая след година мотаене. Това не пречи 1-2 пъти пак да се ебава и да пищи алармата, но от задна лява врата.
2.Свалиха ми турбото и се рециклира, защото понякога взе да се развърта от 2000 оборота вместо от 1500-1600. Така и така геометрията му беше вгз и се знаеше за тоя проблем от години, реших че е крайно време да рециклираме. Купих 3.5мм маркуч Gates за обратна нафта, който пасва на вакуума и се смени и той. Смениха се всички шпилки,гайки и гарнитури при разглабянето, обслужи се климатика че не го бях правил досега. Смениха се масла с всички филтри също. Тая работа добре, ма като взех колата и постоянно турбото тръгваше на 2000 оборота, та водех някакви разговори с човека дето го рециклира ( не е от София, което усложни нещата), ходих при майстор и я гледахме в реално време какво прави. В ниските до средните изоставаше от зададеното налягане с до 400мБара, а от средните нагоре пренадуваше с до 200мБара. В резултат колата беше лагава и на 2000 оборота ударно й идваше бая сила, толкова че ми превърташе съединителя от 3-та нагоре. Той и странно боксуваше - вдигаше 1000-1500 оборота от един път нагоре и седеше там докато скоростомера догонваше. След разговорите с момчето дето ми рециклира турбото, същия ми прати нов N75 клапан да го пробвам. Интересното е че преди новия клапан да дойде, колата се пооправи от само себе си , турбото взе да тръгва пак от 1500-1600 оборота. Факт е че й беше паднал акумулатора от седене в сервиза, та може би й е трябвало някакво време да се "адаптира" - аз така си го обеснявам. После като дойде N75-цата правих клипове с новия и с ОЕМ-ския при еднакви условия и не виждах някаква забележима разлика в надува по обороти, но чакам майстор да се прибере и ще гледаме и през ВагКом-а с двата клапан.
3.Точно си викам, айде драмата с Турбото се реши от самосебе си и качвайки се към Смолян в жегата ( 38-40 градуса отвън) след някакви тирове гледам температурата отива на 96-102 градуса, та ми се наложи да спирам климатика за да се нормализира до към 94, което пак не е нормално. За капак на връщане от Смолян при спускане чух че изпускателната гарнитура има пробив и се чува чукане при натоварване. Купих й ОЕМ термостат и я върнах в сервиза да го сменят, плюс да видят изпускателанта гарнитура що се ебава. Забелязах че като пусна климатика върти само малката перка и понеже колата не беше загряла на сериозни градуси не знаех дали голямата перка е умряла или просто не е достатъчно топло да върти. Предупредих майстора да обърне внимание на голямата перка и се оказа, че е мъртва което е и причината колата да грее. Така съм я карал минимум и предното лято, защото на границата с Гърция в трафика спирах климатика да не кипне чайника ( пак отиваше на 98-99 градуса). Гарнитурата Елринг се оказа че е пръднала незнайно защо на 4-ти цилиндър и турбото отново се свали и качи , за да получи нова гарнитура. Този уикенд ходихме до морето и изтествахме - всичко работи добре.
4.Днес си поръчах нови АТЕ дискове 310-312мм, че тези дето карам сега и взех от моргата с апаратите се изкривиха след едно ходене на работа с високо темпо:)
5.Следващ в списъка за смяна е пак съединител, но този пък комплект с маховика щото маховика тропа ако гася колата без да съм натиснал съединителя. Това ще гледам да е преди зимата. Също така ще рециклирам стартера и ще ъпгрейдна 110-120А алтернатор на сегашния 90А - някой ако знае от каква кола мога да купя втора ръка на сносни пари и да стане - да каже. Иначе е към 240лв нов с гаранция доколкото разбрах. Преди зимата трябва да инсталирам и Webasto рециклирана печка за охладителната система с дистанционно палене, именно заради която ми трябва як алтернатор.
Та по курничето се правят някакви неща, като цяло е супер - до морето ми даде 6.0л/100км разход с 4 човека и багаж на климатик при скорости 130-150км/ч по абс датчици, т.е. реална скорост.