Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
didoya написа: 09.02.2021, 11:23:18
как и какво се случва докато го натискаш
Случва се промяна на линейността на потенциометъра в педала за газ. Натискаш по малко, а контролера на колата отчита по високо/ниско напрежение Това е. Елементарна електротехника, дори не е и електроника. Пичовете са намерили начин, да взимат много пари за нищо.
@Taratajki, потенциометъра на педала на газта имам впредвид. Освен че отпусна налягане на турбото и повечко гориво, промени и настройките на чувствителността на газта.
Последно промяна от kograman на 09.02.2021, 12:33:22, променено общо 1 път.
Someone's opinion of you does not have to become your reality
Педал бокса може почти изцяло да бъде "заменен" от поведението на водача.
Може би само реализирането на бързо натискане на педала ще е по-бързо при него.
И сега се замислям, ами откъде "знае" до колко искам да натисна педала ? отговорът е ясен: симулира по-голямо натискане и след това връща.
От там се получава усещането за по-добър респонс.
Това може да го правите и вие.
Според мен има смисъл от него само за писта, там през повечето време ще натискате педала на 100% и определено бокса ще го-прави по-бързо.
Отдавна карам коли с турбо мотори и съм се адаптирал към особеностите им. Подавам по-рано газ, предвиждам лаг-а, и т.н.т.
Не ми е трябвал педал бокс.
Смяната на софтуера в двигателя и кутията са друга тема. Там плюсовете са реални и сериозни. Не че няма и минуси.
Адаптирал съм се и към особеностите (недостатъците) в "мисленето" и на DQ381.
Повече виждам смисъл в това да сменя софтуера на двг и кутията, затова и последвах тази тема.
Имаше тема в голф форума: установили са, че педала натиснат до края води до около 70% отваряне на дросел клапата, едва при натискане на kick бутона се отваря напълно.
Малко извън темата:
Ако ви се струва, че колата потегля малко грубо от място, не е от кутията, режима на Dynamic starting assist може да се смени в ABS на "по-рано". Ще тръгва по-меко.
Ключовото и при теб - не си карал с педал бокс и само гадаеш:) Само че грешно, най-вече че може да се прави с крак - т.е. теоретично може и да е възможно, ама ако си фокусиран само върху това и си доста сръчен За мен кефът ми от кола, за която съм дал 75к е по-важен от 500 лева.
Аз лично смятам, че е по-добре да коригирам куцото поведение, което ми разваля кефа, отколкото да се адаптирам към него.
Натискам педала до дупка и с бокс резултата ще е друг ? Няма.
Сега натискаш малко, бокса натиска още. А аз без бокс натискам повече... за същият резултат.
Всички боксове базирани на "лъгане" на сензори са малко или повече надценени.
Колегата ви казва, че има разлика. Тои си познава колата най-добре. То е ясно, че педала не променя мощноста на колата, но променя усещането.
Усещането с леко натискане на педала на газта колата да се истрелва. Приятно усещане.
Добре, "съгласявам се", важното е всеки да си харесва колата и да е доволен от това, какво му дава като усещане. Както казах - тук масово се дават съвети и мнения, без да има опит и досег с конкретното нещо.
Като си говорим за боксове - JB4 също е бокс и да ти кажа дава доста повече от "плацебо" ефект и не никак надценен:) Колегите си карат с тях и им се кефят, ама тук понеже има много страх от ЕТ и никой нищо не споделя:)
От power боксовете за този вид двг. бургера (JB4) е най-добър.
За разлика от другите се закача и за сондата и за извода за диагностика. Но и с него резултата е далече от този на сменен софтуера.
Може би ще е изненада за използващите power box: odis-a хваща и тях, че са използвани, дори и вече да са свалени или изключени.
Не е трудно контролера сам да сметне, каква е мощността/въздуха при дадено количество впръскано гориво и да си отбележи че го лъжат.
Но там ти маркират колата с tunning suspected, а не с tunning detected както е при сменен SVN.
Точно така, JB4 и всякакви други тунинг боксове могат да бъдат засечени от последните поколения ЕКУ-та. Стане ли някоя по-сериозна гаранционна претенция при мотор/скоростите - чехите го хващат ако искат.
И да, ремапът е по-силен от JB4, но както се казва разликата не е "ден и нощ".