Монтиране на вериги на Skoda Yeti

Препоръки и мнения за аксесоари и поддръжка на Шкода автомобил
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Публикувай отговор
Аватар
PSG

Škoda Фен

Гараж: ŠKODA Yeti Adventure 2.0TDI 140hp CFHC 4x4 '15
ŠKODA Superb III FL 2.0TDI 190hp DFHA '19

Мнение от PSG »

Колеги, имам въпрос.

Йетито ми е 4х4, но.....за всеки случай си вързах гащите и за да не съм и аз капо си купих едни вериги от намалението на черния петък. [smilie=yahoo.gif] Може и никога да не ми се налоги да ги сложа, но нека ги имам - за всеки случай. [smilie=search.gif]

Видях едно клипче, в което ланците бяха монтирани на задната ос на колата. Предвид принципа на работа на Haldex системата ми стана странно защо са ги сложили отзад и реших да видя какво пише тук-таме и в ръководството.
Отворих и.....ти да видиш! Размерът (на гумите) бил от значение... [smilie=sarcastic.gif] При по-тесни гуми (205) дават да се слагат на предната ос, а при широките гуми (215/225) ги дават само за отзад. Тоест при моя размер зимни гуми 215/60/R16 позволяват да се слагат само и единствено на задните колела.

Изображение

Според ръководството, ако си само на предно и гуми 215мм., не можеш да сложиш вериги - трябва да си с тесни гуми. Веригите са 12мм., влизат в допустимото.
На око ми се струва, че има достатъчно място, за да не опират. По диаметъра със сигурност има много място. На широчина ми се струва, че пак има - със сигурност мога да кажа ако пробвам.

Според вас мястото ли е проблемът или има други обструкции, че с 215-милимтерови гуми не може да се слагат вериги на водещата ос? Ако има някой пробвал ще ми спести пробното цапане на сухо пред блока. :)
ŠKODA Yeti Adventure 2.0TDI CFHC 4x4 '15
Аватар
zzankov

ŠKODA MASTER

Гараж: Шкода Октавиа 2001
AQY
85kW/116 hp

Мнение от zzankov »

Моето мнение за веригите,Стигнеш ли до тях, добре си го загазил.
Аватар
PSG

Škoda Фен

Мнение от PSG »

zzankov написа: 20.12.2020, 21:04:59 Моето мнение за веригите,Стигнеш ли до тях, добре си го загазил.
Честно да ти кажа, в доста интересни ситуации съм попадал. [smilie=sarcastic.gif]
Мога да ти пусна един куриозен клип от по-миналата зима, в който в една нищо и никаква ситуация Q7-мица върти безпомощно окопана четирите гуми на паркинга пред хотел Орфей в Пампорово. Гумите бяха нови, гледаха им се още цветните ленти отдолу. Ни напред, ни назад. Пуст варел, трима човека трудно го избутахме. Колкото повече вярваш на 4х4-то, толкова от по-дълбокото те вади трактора - побвано няколко пъти. [smilie=sarcastic.gif]
Аватар
zzankov

ŠKODA MASTER

Гараж: Шкода Октавиа 2001
AQY
85kW/116 hp

Мнение от zzankov »

PSG написа: 21.12.2020, 00:41:59 Колкото повече вярваш на 4х4-то, толкова от по-дълбокото те вади трактора - побвано няколко пъти.
Стара офроуд максима.
[smilie=sarcastic.gif]
brmbrm

Шкода Новак

Гараж: O2 Scout FL, 2.0 TDI CR CFHC

Мнение от brmbrm »

Хм, интересна тема. Миналата година си купих вериги за скаута (халдекс4), защото ходих до френските алпи, а там когато искат вериги, не гледат каква е колата.
Никога не ми се е налагало да ги ползвам. Ако успея да намеря къде съм ги метнал, трябва да видя дали имат упътване.
Карам със зимни гуми целогодишно и едва на третата зима започна да се усеща, че не са като нови. Живея в планината и като падне сняг рядко можеш да излезеш от тук без 4х4.
Аватар
PSG

Škoda Фен

Мнение от PSG »

Още не ми е останало време да надена ланците и да видя къде-какво-защо, опират ли, къде опират и пр. Този уикенд го дават хубаво време, може би ще ги изкарам от кутията и ще ги пробвам.

Иначе на сняг хубавите гуми са голям фактор. На моите Континентали това ще им е последния сезон. Протекторът е почти до първата белязка (4mm) и на сняг усещам, че издъхват. Все пак колата си бута с четирите колела и успява да се справи, но като цяло в по-сериозен сняг не биват. Като гледам прогнозата за времето до средата на февруари ще берем минзухари. За другия сезон ще взема новички.
Публикувай отговор

Обратно към “Съвети за нашите шкоди”