Шкода октавия IV vs сеат леон

Всички други марки автомобили, мотори, камиони и т.н.
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Публикувай отговор
Аватар
Pijomir

Škoda Ludicrous

Гараж: O3 FL 1.4TSI Style 2018г.

Мнение от Pijomir »

Защото е по-практичният автомобил и на практика, от най-практичните в този ценови диапазон.
„Времето е наркотик, твърде много от него убива.“
Аватар
Taratajki

ŠKODA MASTER

Гараж: Fabia 3 1.2 tsi ; Octavia 4 FL 2.0 tdi

Мнение от Taratajki »

Шкода да, ама не хибрид а "служебна едишън" най вече. И не само у нас, а и по света напоследък. Хибрид.... това е ни риба, ни рак. Влачиш едни батерии, и ти не знаеш що. Вземи си едно TSI и си карай спокойно. Тогава точката "сервиз" няма да ти е толкова важна.
А очакванията ти, задостоверна информация не могат да ти я дадат никъде, все още. Колите са твърде нови, за да има статистика, особено на нашия пазар. Аз и не вярвам, че много хиДриди ще се пласират тук. Но, ако те кефи, скачай.
Аватар
Pijomir

Škoda Ludicrous

Гараж: O3 FL 1.4TSI Style 2018г.

Мнение от Pijomir »

Или ако иска икономия и/или еко, да вземе метан. Друго си е до морето и обратно да дадеш 25 лева... [smilie=sarcastic.gif]
„Времето е наркотик, твърде много от него убива.“
HerpaMoTeH

Škoda Фен²

Гараж: VW Touran 1.5TSI

Мнение от HerpaMoTeH »

Taratajki написа: 11.01.2021, 19:21:29 Хибрид.... това е ни риба, ни рак.
Но за сметка на това има проблемите и на двете :)
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

Hursa написа: 11.01.2021, 18:33:48 хибридите - според мен имат предимства,
Бихте ли изложили предимствата на хибрида?

Значи според мен икономията на гориво не е предимство, защото реално не съществува (по горе се обосновах). Еко довода да кажем е валиден (с много съмнения).

Срещу това имате - по-висока първоначална цена, по-скъпа подръжка, повече агрегати за потенциални проблеми, по-тежък автомобил.

Не е ясно и как ще се развие цената на вторичния пазар.

В Европа е ясно, защо се карат хибриди и електрички, защото държавата ги спонсорира. Но тук даже право на паркиране няма за хибрида.

Не ви разубеждавам. Но ми е интересно, какво може да обоснове избора на хибрид към настоящия момент.
Бееееее.....
Аватар
Германеца

Škoda Фен²

Гараж: Skoda Rapid Spaceback 1.6 diesel, 90 PS, 7 DSG,
Skoda Octavia 3 RS, 2.0 diesel, 184 PS, 6 DSG

Мнение от Германеца »

Карам в момента БМВ и3 служебно. Навъртяло е 46000км. Ако съотнесем разхода на Рапида - 5/100 - или в пари, да речем 12 лв./100км. За тези 46000 км. трябваше да се дадат към 5520 лв. За момента карам каквото карам, намирам си свободна колонка и оставям колата да се зареди, правя си една разходка и тъй. На улицата колонките в някои страни са безплатни, не знам в БГ как е. За Германия знам, че се плаща, например. И тъй, скромното ми мнение е, че въпреки "кефа" да караш (условно) безплатно, не се знае как, кога, с колко пари ще трябва да се разделиш при евентуално изчерпване на батерията, при дефект и т.н. Освен това, за мен ел. автомобили не са еко, с оглед производството на самите батерии, добива на хим. им елементи и пр. Моите пет цента...
tuningmania

ŠKODA MASTER

Гараж: Съд, Конфискация и Затвор - Сега!

Skoda Octavia 1 Combi, 1999г, 1.9TDI, 110кс;
Skoda Superb 2 Facelift Combi, 2014г, 2.0TDI, 170кс, 4х4, 6DSG;
Skoda Octavia 1 Facelift Combi, 2002г, 1.9TDI, 90кс.

Мнение от tuningmania »

До @Германеца -
Германеца написа: 11.01.2021, 20:26:37 колонките в някои страни са безплатни
Искаш да кажеш, че го Плаща някой различен от зареждащия (ако не и самия ТОЙ, под кой знае каква форма, защо не и от сорта на някакви начисления в Цената на Автомобила). Ако може да се изкарат мръсотийте извън населените места, мисля, че ще е голям кяр..
Съд, Конфискация и Затвор - Сега!

Skoda Octavia 1 Combi, 2002г, 1.9TDI, 90кс.
Аватар
Aelyon

Škoda Фен

Гараж: Superb 2 2013 LB 2.0 170

Мнение от Aelyon »

И за тая електричка от къде идва тока - от ТЕЦ-ве на въглища [smilie=sarcastic.gif] . По-добре една бензинка, както казаха колегите.
Аватар
Германеца

Škoda Фен²

Гараж: Skoda Rapid Spaceback 1.6 diesel, 90 PS, 7 DSG,
Skoda Octavia 3 RS, 2.0 diesel, 184 PS, 6 DSG

Мнение от Германеца »

tuningmania написа: 11.01.2021, 20:40:00 Искаш да кажеш, че го Плаща някой различен от зареждащия
Да, това исках да кажа, и ми е ясно, че по принцип безплатни неща няма, все някой плаща. Просто дадох пример, че НЯКОИ хора, не аз, така мислят. [smilie=pardon.gif]
Аватар
redalex

Skoda Electric

Гараж: i3

Мнение от redalex »

Hursa написа: 11.01.2021, 18:33:48шкода е по
Ами повечето хора тук карат Шкоди. Не Сеати.
За да ти направи някой такава съпоставка, трябва да ги е карал двете. А за такива май не се сещам, без разбира се да познавам повечето хора от форума.
Сервизът на Сеат не знам какъв е, но този на Шкода не блести с невероятни компетенции и обслужване...
Както се каза - колите като чаркаляци са сигурно 90% идентични. Останалото е въпрос на вкус и нужди, които само ти разбираш и знаеш.

За хибридите - хем ме кефи опцията да карам 20-30-50 км на ток (и кажи речи безплатно) хем като направя сметката - то разликата в цената съм я платил на производителя.
А предвид масовата електрификация, която се задава в следващите 2-3-4 години, подозирам, че хибридите може и да умрат след някоя друга година (защото имат недостатъците на двете системи, но и само от части предимствата им). И да кажем след 5 години това ще е един морално остарял автомобил, който тепърва ще се очаква да има грижи. Но може и да не съм прав.
Германеца написа: 11.01.2021, 20:26:37 БМВ и3 служебно
Това е идеалната градска кола (и дори извънградска за малки пътувания), стига да не трябва да я купуваш нова и да я плащаш ти :)
Като добавим и липсата на субсидия в България за ел коли, тя е на практика неизгнодна за нашите условия.
Hursa

Шкода Новак

Мнение от Hursa »

Pijomir написа: 11.01.2021, 19:15:19 Защото е по-практичният автомобил и на практика, от най-практичните в този ценови диапазон.
И аз предполагам, че поради това е по-търсения автомобил, специално октавията. До колкото знам – може би най-обемната в класа си и определено с най-големия багажник в класа. Същевременно с относително ниска цена (за класа си). Това я прави сравнително достъпен семеен автомобил. (Може би това имате в предвид.) Но пък аз не търся точно тези предимства.
Taratajki написа: 11.01.2021, 19:21:29 А очакванията ти, задостоверна информация не могат да ти я дадат никъде, все още.
За съжаление – това е проблем – не мога да получа информация, дори от дилърите, а това е притеснително. Все пак, те трябва да познават, това което предлагат. Ако не, поне могат да се допитат от хората в сервиза, които трябва, предполагам - да са се запознали с документацията дадена от производителя, може би дори да са минали курс за запознаване. Ако и в сервиза не са запознати – където се надявам са многократно по-технически начетени, по-сравнение с предлагащите автомобилите на клиенти – то тогава вече си е доста по-рискова такава покупка.
Предполагах, че ще бъда засипан от суперлативи за шкода. До някъде – добре, вероятно не пишат заслепени до фанатизъм хора и няма да бъда подведен. Но пък се надявах, че шкода, като качество и надеждност е много по-добрия избор.
И въпроса май се изчерпа. Така че, може би може вече да се пише за хибридите. :)
Специално избягвах да пиша, че търся хибрид, за да не се отклонява, но се отклони.
Манев написа: 11.01.2021, 11:37:46 Е не разбрахте ли най-накрая, че човека гледа електричките
Не, не търся електричка. Още не им е дошло времето, а може и въобще да не „дойде” (според мен). Съвсем не съм „екофанат”, така или иначе в Европа направиха така, че думите с „еко” да звучат направо мръсно, с тези завишени до абсурдност „еко” стандарти. Особено грозно изглеждаше и изглежда кампанията срещу дизелите.
Търся хибрид, не толкова за икономията, то каква икономия, ако дадеш 58 хиляди, вместо 43 например. А най-вече, защото е нещо по-различно (дори днес), нещо поне за мен – по-интересно.
Sec8200 написа: 11.01.2021, 11:55:24 1. Според мен да си от първите тестери на нова технология е риск. В случая на VAG.
2. Да - модерно е, има пестене на гориво.
3. Ел. задвижването добавя сложност към вече съществуващ агрегат. Ако е само електричка е друго.
4. Батериите добавят тегло - може да видиш тестове в нета (не само VAG) - при хибридите нещата са различни. Ето ти един за пример.
5. мен малко ме притесняват батериите като такива да са под дупето на детето. Но правя уговорка - аз съм от тези дето не оставят и телефон да се зарежда без да са наоколо.
6. все още съм раздвоен каква е деградацията на батерията във времето в тези режими.
1. Хибридите отдавна не са нещо ново. Шкода сега започнаха да предлагат хибриди, но системата е вече второ поколение за VAG, до колкото знам. Макар, че слабо е изменена, спрямо предходната система - това е - и зле, и добре.
2. Вече не е модерно. (Модерни са електричките. Макар, че и на тях май им "преминава модата". Все благодарение на тази "екополитика" която се води в Европа, с опитите да ги натрапят.)
3. Електродвигателите, особено тези използвани при хибридите и ел автомобилите - са много (бих казал изключително) надеждни и безпроблемни механизми. (Могат да се дадат, буквално милиони примери с електродвигатели работили над 300000 хиляди часа без проблеми.) Силовата електроника използвана за захранване на ел двигателите с постоянно вариращи честоти - също е много надеждна, поне до колкото знам. Батериите - има приуси второ поколение, дори първо - които още се експлоатират с оригиналните батерии. Т. е. от близо и дори над 20 години. А батерията на хибрида работи в значително по-тежки режими от батерията на плъгин хибрида (поради десетки пъти по-голямата и енергоемкост).
4. Батерията добавя тегло. При хибрида - обикновено е с теглото на дизелов автомобил с по-голям двигател (двулитров например, дори малко по-лек).
Плъгин хибрида е по-тежък. Но масата обикновено е много по-добре разпределена в сравнение с може би всички по-масови модели. Теглото не е толкова определящо за добрата маневреност, вижте някой по-спортни луксозни и масивни лимузини.
5. Според мен - батериите са много по-надеждни (като безопасност) от резервоар бензин, например. Освен това, те се "мониторят" непрекъснато от бордовата електроника, за разлика от резервоара.
6. За деградацията - писах. Въпреки, че единственото слабо място на електричките, може би - непреодолима слабост, според мен, са батериите - като тегло, обем, време необходимо за зареждане. Не мисля, че деградацията е сред големите им слабости.
Цецо75 написа: 11.01.2021, 19:47:12 Бихте ли изложили предимствата на хибрида?
Бих изложил, какви са предимствата на хибрида, според мен. Както пред автомобил само с ДВГ, така и пред ел автомобилите. Но дали ще ви се, чете толкова много и как се правя на знаещ :)
Освен това, ще повтарям до голяма степен репликите ми от друг форум. Шофирам хибрид от почти девет години. Не съм имал никакъв проблем с автомобила, буквално – дори габарит не съм му сменял. Икономия на гориво – определено има. Как ще е „екологична”, ако не е икономична, като разход на гориво. (За екологичността на производството – не съм екоактивист, така че може да се прескочи този въпрос.)
tuningmania

ŠKODA MASTER

Гараж: Съд, Конфискация и Затвор - Сега!

Skoda Octavia 1 Facelift Combi, 2002г, 1.9TDI, 90кс.

Мнение от tuningmania »

До @Hursa -
Hursa написа: 11.01.2021, 23:10:13 Все пак, те трябва да познават, това което предлагат
ТИ си Мечтател - Браво [smilie=sarcastic.gif]
Съд, Конфискация и Затвор - Сега!

Skoda Octavia 1 Combi, 2002г, 1.9TDI, 90кс.
Sec8200

ŠKODA MASTER

Гараж: под наем

Мнение от Sec8200 »

Hursa, явно си си навил. Имаш си отговор за всяка провокация. Отивай и вземай Шкода - ще си първия и ще черпим ние опит от теб.
Hursa

Шкода Новак

Мнение от Hursa »

Притеснява ме, че се знае толкова малко за хибрида на VAG - въпреки, че е второ поколение и се предлага от доста време. А според мен има доста предимства - но пък може да греша.
Все пак, най-важното за мен е безпроблемността. Не ме блазни да си купя евентуални проблеми, за не малка сума (поне за мен - не малка).
Sec8200

ŠKODA MASTER

Гараж: под наем

Мнение от Sec8200 »

Hursa, за мен бъркаш по всички точки, но парите, мерака и времето са си твои. Скачай смело, но не търси подкрепа от форума, най-малкото защото ще си от първите. Пък ние ще се абонираме и четем с интерес. Казвам го сериозно.

п.п. ако ще е хибрид аз бих взел Тойота. Те поне имат опит, но трябва да идеш на 180 или 198кс двигателя им, а той не е евтин
Публикувай отговор

Обратно към “Други марки МПС”