Шкода октавия IV vs сеат леон
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- Pijomir
- Гараж: O3 FL 1.4TSI Style 2018г.
Защото е по-практичният автомобил и на практика, от най-практичните в този ценови диапазон.
„Времето е наркотик, твърде много от него убива.“
- Taratajki
- Гараж: Fabia 3 1.2 tsi ; Octavia 4 FL 2.0 tdi
Шкода да, ама не хибрид а "служебна едишън" най вече. И не само у нас, а и по света напоследък. Хибрид.... това е ни риба, ни рак. Влачиш едни батерии, и ти не знаеш що. Вземи си едно TSI и си карай спокойно. Тогава точката "сервиз" няма да ти е толкова важна.
А очакванията ти, задостоверна информация не могат да ти я дадат никъде, все още. Колите са твърде нови, за да има статистика, особено на нашия пазар. Аз и не вярвам, че много хиДриди ще се пласират тук. Но, ако те кефи, скачай.
А очакванията ти, задостоверна информация не могат да ти я дадат никъде, все още. Колите са твърде нови, за да има статистика, особено на нашия пазар. Аз и не вярвам, че много хиДриди ще се пласират тук. Но, ако те кефи, скачай.
- Pijomir
- Гараж: O3 FL 1.4TSI Style 2018г.
Или ако иска икономия и/или еко, да вземе метан. Друго си е до морето и обратно да дадеш 25 лева... ![sarcastic [smilie=sarcastic.gif]](./images/smilies/sarcastic.gif)
„Времето е наркотик, твърде много от него убива.“
-
HerpaMoTeH
- Гараж: VW Touran 1.5TSI
Но за сметка на това има проблемите и на двете
- Цецо75
- Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH
Бихте ли изложили предимствата на хибрида?
Значи според мен икономията на гориво не е предимство, защото реално не съществува (по горе се обосновах). Еко довода да кажем е валиден (с много съмнения).
Срещу това имате - по-висока първоначална цена, по-скъпа подръжка, повече агрегати за потенциални проблеми, по-тежък автомобил.
Не е ясно и как ще се развие цената на вторичния пазар.
В Европа е ясно, защо се карат хибриди и електрички, защото държавата ги спонсорира. Но тук даже право на паркиране няма за хибрида.
Не ви разубеждавам. Но ми е интересно, какво може да обоснове избора на хибрид към настоящия момент.
Бееееее.....
- Германеца
- Гараж: Skoda Rapid Spaceback 1.6 diesel, 90 PS, 7 DSG,
Skoda Octavia 3 RS, 2.0 diesel, 184 PS, 6 DSG
Карам в момента БМВ и3 служебно. Навъртяло е 46000км. Ако съотнесем разхода на Рапида - 5/100 - или в пари, да речем 12 лв./100км. За тези 46000 км. трябваше да се дадат към 5520 лв. За момента карам каквото карам, намирам си свободна колонка и оставям колата да се зареди, правя си една разходка и тъй. На улицата колонките в някои страни са безплатни, не знам в БГ как е. За Германия знам, че се плаща, например. И тъй, скромното ми мнение е, че въпреки "кефа" да караш (условно) безплатно, не се знае как, кога, с колко пари ще трябва да се разделиш при евентуално изчерпване на батерията, при дефект и т.н. Освен това, за мен ел. автомобили не са еко, с оглед производството на самите батерии, добива на хим. им елементи и пр. Моите пет цента...
-
tuningmania
- Гараж: Съд, Конфискация и Затвор - Сега!
Skoda Octavia 1 Combi, 1999г, 1.9TDI, 110кс;
Skoda Superb 2 Facelift Combi, 2014г, 2.0TDI, 170кс, 4х4, 6DSG;
Skoda Octavia 1 Facelift Combi, 2002г, 1.9TDI, 90кс.
До @Германеца -
Искаш да кажеш, че го Плаща някой различен от зареждащия (ако не и самия ТОЙ, под кой знае каква форма, защо не и от сорта на някакви начисления в Цената на Автомобила). Ако може да се изкарат мръсотийте извън населените места, мисля, че ще е голям кяр..
Съд, Конфискация и Затвор - Сега!
Skoda Octavia 1 Combi, 2002г, 1.9TDI, 90кс.
- Aelyon
- Гараж: Superb 2 2013 LB 2.0 170
И за тая електричка от къде идва тока - от ТЕЦ-ве на въглища
. По-добре една бензинка, както казаха колегите.
- Германеца
- Гараж: Skoda Rapid Spaceback 1.6 diesel, 90 PS, 7 DSG,
Skoda Octavia 3 RS, 2.0 diesel, 184 PS, 6 DSG
Да, това исках да кажа, и ми е ясно, че по принцип безплатни неща няма, все някой плаща. Просто дадох пример, че НЯКОИ хора, не аз, така мислят.
- redalex
- Гараж: i3
Ами повечето хора тук карат Шкоди. Не Сеати.
За да ти направи някой такава съпоставка, трябва да ги е карал двете. А за такива май не се сещам, без разбира се да познавам повечето хора от форума.
Сервизът на Сеат не знам какъв е, но този на Шкода не блести с невероятни компетенции и обслужване...
Както се каза - колите като чаркаляци са сигурно 90% идентични. Останалото е въпрос на вкус и нужди, които само ти разбираш и знаеш.
За хибридите - хем ме кефи опцията да карам 20-30-50 км на ток (и кажи речи безплатно) хем като направя сметката - то разликата в цената съм я платил на производителя.
А предвид масовата електрификация, която се задава в следващите 2-3-4 години, подозирам, че хибридите може и да умрат след някоя друга година (защото имат недостатъците на двете системи, но и само от части предимствата им). И да кажем след 5 години това ще е един морално остарял автомобил, който тепърва ще се очаква да има грижи. Но може и да не съм прав.
Това е идеалната градска кола (и дори извънградска за малки пътувания), стига да не трябва да я купуваш нова и да я плащаш ти
Като добавим и липсата на субсидия в България за ел коли, тя е на практика неизгнодна за нашите условия.
-
Hursa
И аз предполагам, че поради това е по-търсения автомобил, специално октавията. До колкото знам – може би най-обемната в класа си и определено с най-големия багажник в класа. Същевременно с относително ниска цена (за класа си). Това я прави сравнително достъпен семеен автомобил. (Може би това имате в предвид.) Но пък аз не търся точно тези предимства.Pijomir написа: 11.01.2021, 19:15:19 Защото е по-практичният автомобил и на практика, от най-практичните в този ценови диапазон.
За съжаление – това е проблем – не мога да получа информация, дори от дилърите, а това е притеснително. Все пак, те трябва да познават, това което предлагат. Ако не, поне могат да се допитат от хората в сервиза, които трябва, предполагам - да са се запознали с документацията дадена от производителя, може би дори да са минали курс за запознаване. Ако и в сервиза не са запознати – където се надявам са многократно по-технически начетени, по-сравнение с предлагащите автомобилите на клиенти – то тогава вече си е доста по-рискова такава покупка.Taratajki написа: 11.01.2021, 19:21:29 А очакванията ти, задостоверна информация не могат да ти я дадат никъде, все още.
Предполагах, че ще бъда засипан от суперлативи за шкода. До някъде – добре, вероятно не пишат заслепени до фанатизъм хора и няма да бъда подведен. Но пък се надявах, че шкода, като качество и надеждност е много по-добрия избор.
И въпроса май се изчерпа. Така че, може би може вече да се пише за хибридите.
Специално избягвах да пиша, че търся хибрид, за да не се отклонява, но се отклони.
Не, не търся електричка. Още не им е дошло времето, а може и въобще да не „дойде” (според мен). Съвсем не съм „екофанат”, така или иначе в Европа направиха така, че думите с „еко” да звучат направо мръсно, с тези завишени до абсурдност „еко” стандарти. Особено грозно изглеждаше и изглежда кампанията срещу дизелите.
Търся хибрид, не толкова за икономията, то каква икономия, ако дадеш 58 хиляди, вместо 43 например. А най-вече, защото е нещо по-различно (дори днес), нещо поне за мен – по-интересно.
1. Хибридите отдавна не са нещо ново. Шкода сега започнаха да предлагат хибриди, но системата е вече второ поколение за VAG, до колкото знам. Макар, че слабо е изменена, спрямо предходната система - това е - и зле, и добре.Sec8200 написа: 11.01.2021, 11:55:24 1. Според мен да си от първите тестери на нова технология е риск. В случая на VAG.
2. Да - модерно е, има пестене на гориво.
3. Ел. задвижването добавя сложност към вече съществуващ агрегат. Ако е само електричка е друго.
4. Батериите добавят тегло - може да видиш тестове в нета (не само VAG) - при хибридите нещата са различни. Ето ти един за пример.
5. мен малко ме притесняват батериите като такива да са под дупето на детето. Но правя уговорка - аз съм от тези дето не оставят и телефон да се зарежда без да са наоколо.
6. все още съм раздвоен каква е деградацията на батерията във времето в тези режими.
2. Вече не е модерно. (Модерни са електричките. Макар, че и на тях май им "преминава модата". Все благодарение на тази "екополитика" която се води в Европа, с опитите да ги натрапят.)
3. Електродвигателите, особено тези използвани при хибридите и ел автомобилите - са много (бих казал изключително) надеждни и безпроблемни механизми. (Могат да се дадат, буквално милиони примери с електродвигатели работили над 300000 хиляди часа без проблеми.) Силовата електроника използвана за захранване на ел двигателите с постоянно вариращи честоти - също е много надеждна, поне до колкото знам. Батериите - има приуси второ поколение, дори първо - които още се експлоатират с оригиналните батерии. Т. е. от близо и дори над 20 години. А батерията на хибрида работи в значително по-тежки режими от батерията на плъгин хибрида (поради десетки пъти по-голямата и енергоемкост).
4. Батерията добавя тегло. При хибрида - обикновено е с теглото на дизелов автомобил с по-голям двигател (двулитров например, дори малко по-лек).
Плъгин хибрида е по-тежък. Но масата обикновено е много по-добре разпределена в сравнение с може би всички по-масови модели. Теглото не е толкова определящо за добрата маневреност, вижте някой по-спортни луксозни и масивни лимузини.
5. Според мен - батериите са много по-надеждни (като безопасност) от резервоар бензин, например. Освен това, те се "мониторят" непрекъснато от бордовата електроника, за разлика от резервоара.
6. За деградацията - писах. Въпреки, че единственото слабо място на електричките, може би - непреодолима слабост, според мен, са батериите - като тегло, обем, време необходимо за зареждане. Не мисля, че деградацията е сред големите им слабости.
Бих изложил, какви са предимствата на хибрида, според мен. Както пред автомобил само с ДВГ, така и пред ел автомобилите. Но дали ще ви се, чете толкова много и как се правя на знаещ
Освен това, ще повтарям до голяма степен репликите ми от друг форум. Шофирам хибрид от почти девет години. Не съм имал никакъв проблем с автомобила, буквално – дори габарит не съм му сменял. Икономия на гориво – определено има. Как ще е „екологична”, ако не е икономична, като разход на гориво. (За екологичността на производството – не съм екоактивист, така че може да се прескочи този въпрос.)
-
tuningmania
- Гараж: Съд, Конфискация и Затвор - Сега!
Skoda Octavia 1 Facelift Combi, 2002г, 1.9TDI, 90кс.
До @Hursa - ![sarcastic [smilie=sarcastic.gif]](./images/smilies/sarcastic.gif)
ТИ си Мечтател - Браво
Съд, Конфискация и Затвор - Сега!
-
Sec8200
- Гараж: под наем
Hursa, явно си си навил. Имаш си отговор за всяка провокация. Отивай и вземай Шкода - ще си първия и ще черпим ние опит от теб.
-
Hursa
Притеснява ме, че се знае толкова малко за хибрида на VAG - въпреки, че е второ поколение и се предлага от доста време. А според мен има доста предимства - но пък може да греша.
Все пак, най-важното за мен е безпроблемността. Не ме блазни да си купя евентуални проблеми, за не малка сума (поне за мен - не малка).
Все пак, най-важното за мен е безпроблемността. Не ме блазни да си купя евентуални проблеми, за не малка сума (поне за мен - не малка).
-
Sec8200
- Гараж: под наем
Hursa, за мен бъркаш по всички точки, но парите, мерака и времето са си твои. Скачай смело, но не търси подкрепа от форума, най-малкото защото ще си от първите. Пък ние ще се абонираме и четем с интерес. Казвам го сериозно.
п.п. ако ще е хибрид аз бих взел Тойота. Те поне имат опит, но трябва да идеш на 180 или 198кс двигателя им, а той не е евтин
п.п. ако ще е хибрид аз бих взел Тойота. Те поне имат опит, но трябва да идеш на 180 или 198кс двигателя им, а той не е евтин