Обслужване на ангренажно задвижване (и не само) - 2.0TDI

Препоръки и мнения за аксесоари и поддръжка на Шкода автомобил
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Аватар
PSG

Škoda Фен

Гараж: ŠKODA Yeti Adventure 2.0TDI 140hp CFHC 4x4 '15
ŠKODA Superb III FL 2.0TDI 190hp DFHA '19

Мнение от PSG »

Колеги, имам малко време и реших да споделя малко опит от последните дни - може на някой да му е полезно.
Относно периодичното обслужване на ангренажното задвижване, пробег и пр.

Става въпрос за Йети 2.0TDI 140к.с., CR мотор CFHC, произведена 2015г. Автомобилът е на реални 80,000к.м., закупен от първи собственик от мен.
Много се чудих как да постъпя с обслужването на ангренажната група на двигателя и първоначално се допитах до ЕТ.
В ЕТ ми обявиха, че производителят дава пробег на оригиналните ремъци от 150,000км. или 5г. - което настъпи първо. В комплекта, предлаган от ЕТ, не влизаше водната помпа. Тя се купува отделно и се монтира като отделен детайл. Т.е. ще си платите допълнително към обявената цена за частта и за монтажа.

Колата щеше да започне скоро шестата си година с оригиналните ремъци, та се замислих дали да ги пипам или да им дам още някоя година
Допитах се до този и до оня, допитах се до колеги с предишен опит с VAG, както и до оторизирания дълър на VW. Уж моторите са еднакви, но при VW дават 190,00км. пробег с периодична инспекция след 150,000км. на всеки 30,000км. Всеки, който попитах казваше - не ги пипай, те са оригинални, ще изкарат. Нямах проблеми с шумове и пр.

В началото на сезона, като сменях гумите, огледах колата докато беше на подемника - по стар навик винаги оглеждам състоянието на спирачките, маншоните, амортесьорите и мотора - доколкото се вижда от корите. За моя изненада видях омасляване около демпферната шайба. Така и така колата щеше да влиза скоро за масло, щях да споделя на сервиза за проблема. В случая останах изненадан, защото като купих колата (септември) я вкарах в ЕТ за диагностика и оглед, като изрично подчертах, че искам визуална инспекция на ремъците. Върнаха ми я с отговор - супер е, а въпросният теч не изглеждаше никак нов. Какво са гледали и сваляли ли са кората отдолу - не знам, предполагам не.

От сервиза ми споделиха, че е избил предния семеринг на коляновия вал. Семерингът не е с пружина, а по-скоро е к-маншет. За да се смени семерингът за 20лв. се досещате, че трябва да се свалят ремъците и трудът за сваляне и прзацепване е колкото за смяната на същите. Споделих мнението на сервиза, че по-разумното решение е при това положение да се смени всичко с ново.

Оригиналните части, ако на някой му е интересно: ремъкът е Contitech, брандиран с VW. ролките са разнородни - едната е INA, другата е корейска, обтегачът е японски, брандирани с VW. Върху водната помпа видях само брандировката на VW/Audi, но никъде не видях производител. След 5г. водната помпа и ролките изглеждаха в супер състояние. Лагерите не шумят при въртене на ръка, нямат луфтове. Водната помпа няма шум, няма луфтове, няма течове. На ремъка му се четяха оригиналните надписи, нямаше напуквания, но ми се стори втвърден. Ролките според мен, биха могли да изкарат дадения от производителя пробег, въпреки 5-те си години.

Сервизът ми препоръча ангренажен комплкт на DAYCO, ремъкът е с PTFЕ покритие. Имам бая опит с техните ремъци на различни коли и до момента съм доволен - нямал съм никакви проблеми с частите. Ако ще си обслужвате ангренажните ремъци, дори и да нямате проблем, препоръчвам да подмените въпросния семеринг на коляновия вал. Струва никакви пари, а ако протече след като сте си сменили ремъците, ще платите два пъти за труд.

Освен маслото на Haldex-a, което си смених сам, по препоръка на сервиза подмених и маслата на скоростната кутия, раздатката и задния диференциал. Препоръчаха ми Ravenol MTF-3 75W за кутията и Ravenol VSG 75W-90 за раздатката и задния диф. Според сервиза и други познати с VAG 4х4 Haldex системи - Quattro/4Motion, маслата е добре да се сменят на 60,000км. въпреки мита за "вечните" масла. Виждам, че и тук във форума има хора, които са страдали от счупени раздатки заради необслужване на тези възли. Колата е с 5-та генерация на Haldex системата, което ще рече, че маслото на куплиранет му се сменя на 30,000-40,000км. максимум, при обслужването се сваля и се чисти цедката на помпата.

Тъй като някой от форума вече ме пита къде обслужвам колата, сервизът е Вентура. Познавам ги покрай италианските автомобили, в които са тясно специализирани, но правят общо-взето всички европейски автомобили. С обслужването на Шкодата също се справиха супер. Обслужването на ремъците е рутинна процедура и вярвам, че във всеки сервиз имат фиксатори за VW и биха се справили.

Прилагам малко снимки, които момчетата от сервиза ми изпратиха - всеки в моята ситуация да прецени сам за себе си как да постъпи.
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Последно промяна от PSG на 17.12.2020, 16:17:55, променено общо 1 път.
ŠKODA Yeti Adventure 2.0TDI CFHC 4x4 '15
tuningmania

ŠKODA MASTER

Гараж: Съд, Конфискация и Затвор - Сега!

Skoda Octavia 1 Combi, 1999г, 1.9TDI, 110кс;
Skoda Superb 2 Facelift Combi, 2014г, 2.0TDI, 170кс, 4х4, 6DSG;
Skoda Octavia 1 Facelift Combi, 2002г, 1.9TDI, 90кс.

Мнение от tuningmania »

До @PSG - Много добре си направил, че си сменил всичко. При мен (2.0TDI - код на Двигателя "CFGB") смених първите и до тогава все още оригинални части на около 170.000 Километра и около 5 Години и една ролка виеше а ремъка беше много нацепен. Нямам обяснение, но е факт.
Съд, Конфискация и Затвор - Сега!

Skoda Octavia 1 Combi, 1999г, 1.9TDI, 110кс;
Skoda Superb 2 Facelift Combi, 2014г, 2.0TDI, 170кс, 4х4, 6DSG;
Skoda Octavia 1 Combi, 2002г, 1.9TDI, 90кс.
Аватар
PSG

Škoda Фен

Мнение от PSG »

tuningmania написа: 17.12.2020, 14:47:47 До @PSG - Много добре си направил, че си сменил всичко. При мен (2.0TDI - код на Двигателя "CFGB") смених първите и до тогава все още оригинални части на около 170.000 Километра и около 5 Години и една ролка виеше а ремъка беше много нацепен. Нямам обяснение, но е факт.
170,000км. е доста добър пробег, но и годините си оказват влияние. Семерингът не знам какъв зор ще да види, беше си оригиналният. Скъсаното на снимките е в резултат на демонтажа, не са го извадили така. Просто е пускал навън. Така като я гледам, ако не беше текнала гумичката, с оригиналните части е можело да изкара поне още 40,000км., но.....е можело и да не изкара и тогава стават големи бели. Написах я темата, за да може всеки да си направи извод. Имам приятел, който купи Октавия с моите километри и години и той е пред същата дилема - да сменя ли, да не сменя ли. Решил е да кара до предписания пробег, въпреки годините - да кара, всеки решава.

И понеже доста хора са в това положение, реших да споделя моят опит и нещата, които съм видял. Общо-взето, ако ви държи - карате, но като минат 5-те години е добре да се наглеждат, защото и колегата е споделил - нещата понякога си работят скрито и разбираме "като се счупи каруцата".
Аватар
kalata

Škoda Ludicrous

Гараж: Octavia 2 Elegance 2.0 TDI-PD DSG, 2007

Мнение от kalata »

Хубаво си направил. Благодарности за споделената информация. Ето още един сервиз, който може да бъде препоръчан.
"Ако виждаш дървото, което ще уцелиш след малко, това се нарича недозавиване; ако само го чуваш и усещаш, значи става дума за свръхзавиване" - Walter Röhrl
Аватар
PSG

Škoda Фен

Мнение от PSG »

Да възродим малко темата...
Онзи ден попаднах на едно видео на небезизвестните DasAuto Service, където пичът дъвчеше болната тема за маслените помпи при 2.0TDI.

Аз мислех, че само EA288 поколението са оборудвани с шантавото решение "ремък на маслената помпа", но като проучих се оказа, че и втората генерация на EA189 (CFHB, CFHC, CFJA, CLCA и кой знае кои още) са също такива.

Аз хубаво смених ремъците, ама какво правим сега с тази тасма? По мое мнение, по-несериозно решение от това да набиеш обслужваем ремък в картера скоро не съм виждал. [smilie=fool.gif]

Този обяснява, че трябва на 5г. или 210,000км. да се сменя и тази глупост, но другаде не съм видял да го пише изрично....

С DasAuto съм имал косвен допир - изглежда да знаят, но са много подробни, работят с кожа на клиента и заради един болт ще ти сменят цялата кола. За смяна на ангренажното задвижване ми обадиха по-висока цена от ЕТ, а дори не са оторизиран сервиз.
От друга страна, ако питам в ЕТ, сигурно ще ми кажат че е life-time, long-life, long-service, long-interval или нещо друго long, което като го чуя и лошо ми става.

Кажете вие как процедирате с този възел. Някой обслужвал ли го е и на какви интервали? Колата започна 6-тата си година и е на 86,000 реални км. до момента. Някак си не искам да разцепвам пак ангренажа, да пипам сменения семеринг, да свалям предния капак на КВ, да свалям картера, за да го сменя това чудо и утре моторът да текне като лейка. До сега колкото оригинални гарнитури/силикони съм пипнал по предишните ми коли, толкова са протекли повече от преди смяната.

Чакам вашите опит/съвети.

Изображение
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

Май обичаш сам да си създаваш страхове, а? ;)

Я си карай колата!
Бееееее.....
Аватар
PSG

Škoda Фен

Мнение от PSG »

Цецо75 написа: 14.04.2021, 12:52:28 Я си карай колата!
За момента точно това мисля да правя, но все пак реших да попитам патило. :)
За сефте се сблъсквам с мотор с подобно решение.....
Аватар
stefan L

Skoda Electric

Гараж: exOctavia 2.0TDI BKD powered by Gunter Service/ exGolf 7 R CJXC powered by Gunter Service/ Волво ЕХ30, 428 к.с.

Мнение от stefan L »

PSG написа: 14.04.2021, 12:44:33 Онзи ден попаднах на едно видео на небезизвестните DasAuto Service,
Крис е абсолютен мошеник! https://forum.vwclub.bg/viewtopic.php?f ... it=DasAuto
Аватар
zar

Škoda Ludicrous

Гараж: О2 Scout ,Powered by NOx

Мнение от zar »

PSG, Малък ти е пробега за да го сменяш тоя ремък,според мен.Обслужил си колата напълно наскоро тъй че си карай.Виж такива като мен с пробег над 250к км.би трябвало да се замислят по въпроса.Аз лично ще сменям моя ,но заради километраж.По негласно правило и предположения мненията за смяната му са в диапазона от 250 до към 300к км.Това за 210 к км. или 5г.аз поне знам ,че е писано за оригиналния ангренажен комплект за CFHC т.е първата смяна на оригинално вградения ,но не и този на маслена помпа(поправете ме ако греша).
Последно промяна от zar на 14.04.2021, 18:05:54, променено общо 1 път.
Dieselgate Team member
Аватар
donci

ŠKODA MASTER

Гараж: Skoda Octavia II Combi 2.0 TDI PD 170hp+ RS 2008 BMN
Skoda Fabia I 1.9 TDI PD 131hp+ RS 2005 ASZ BlackPearl

Мнение от donci »

А да знае някой при мойта кола дали има такъв ремък? След 20к идва ред да сменявам стария ангренаж, та и този да се сменява ако го има и трябва. Сега е на 253к.
Аватар
makaveli

Škoda Ludicrous

Гараж: Dacia Sandero Stepway Eco-G 100,
Fiat Fiorino 1.4i,
Citroen C3- служебна

Мнение от makaveli »

donci написа: 14.04.2021, 16:42:08 След 20к идва ред да сменявам стария ангренаж
Тази смяна, на ремък на маслена помпа, не е ли по-удачна при смяна на масло? Защото ще се отваря картер, после нова гарнитура и масло? [smilie=pleasantry.gif]
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

Бе той е с кола на 80к, за чии въобще го коментираме тоя ремък? Нашите дрънгели са на по 200к и се ослушваме [smilie=sarcastic.gif]
Бееееее.....
Аватар
donci

ŠKODA MASTER

Гараж: Skoda Octavia II Combi 2.0 TDI PD 170hp+ RS 2008 BMN
Skoda Fabia I 1.9 TDI PD 131hp+ RS 2005 ASZ BlackPearl

Мнение от donci »

makaveli написа: 14.04.2021, 16:45:10 donci написа: ↑14.04.2021, 16:42:08
След 20к идва ред да сменявам стария ангренаж
Тази смяна, на ремък на маслена помпа, не е ли по-удачна при смяна на масло? Защото ще се отваря картер, после нова гарнитура и масло?
Това ми е мисълта, тогава ще сменявам ангренаж, масло, филтри и ако го имам този ремък, да го сменя и него. Колата ми е в момента е на 253000 км. След 6-7к ще сменявам масло и при следващата смяна заедно с ангренажа да сменя и този на маслената помпа.
Аватар
zar

Škoda Ludicrous

Гараж: О2 Scout ,Powered by NOx

Мнение от zar »

donci, Доколкото знам при ПД го нямаш :)
Dieselgate Team member
Аватар
PSG

Škoda Фен

Мнение от PSG »

Благодаря за мненията, колеги! Няма да пипам нищо за момента.

Моторите с ремък на МП са CR EA189 от края на 2014 (последните) и всички CR EA288 от 2015. При PD-тата и ранните CR-и има друга сага с маслените помпи, но са с верижно задвижване.

Поздрави!
Публикувай отговор

Обратно към “Съвети за нашите шкоди”