Смяна на моторно масло. Каква спецификация масло да сложа? Колко често се сменя моторното масло?

Препоръки и мнения за аксесоари и поддръжка на Шкода автомобил
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Публикувай отговор
Аватар
_v_

Škoda Фен²

Гараж: Шкода Октавия Скаут

Смяна на моторно масло. Каква спецификация масло да сложа? Колко често се сменя моторното масло?

Мнение от _v_ »

zar написа: 09.12.2020, 10:26:08 Гледаш, четеш ,тестваш ,виждаш ,че се отразява добре на двигателя от смяна до смяна ,харесва ти ,купуваш ,сменяш и караш Ако не ти хареса ,повтаряш същата процедура с друго и така ,докато постигнеш душевен мир Аз моя фаворит съм си го избрал засега.
Тази процедура "проба-грешка" за по-новичките автомобили може да е фатална към 50 000 км. [smilie=sarcastic.gif]
Застрахователно посредничество и правна защита - https://www.facebook.com/Обезщетение-от ... 626356002/
Аватар
zar

Škoda Ludicrous

Гараж: О2 Scout ,Powered by NOx

Мнение от zar »

_v_ написа: 09.12.2020, 13:15:23 Тази процедура "проба-грешка" за по-новичките автомобили може да е фатална към 50 000 км
Имах предвид ,такива ,като нашите ,Васе ;) Новите е ясно ,че трябва да са в рамките на изисканото от представителството ,макар че там не съм сигурен ,дали нямат условие - пробег/период.Предишната кола я купих нова(друга марка) и там интервала беше или 20к км. или година.ЕТ не съм се интересувал ,как са.
Dieselgate Team member
Аватар
joro_kem

Škoda Ентусиаст

Гараж: Octavia I Tour 1.9 TDI Octavia III FL 2.0 TDI

Мнение от joro_kem »

zar написа: 09.12.2020, 16:20:54 Предишната кола я купих нова(друга марка) и там интервала беше или 20к км. или година.ЕТ не съм се интересувал ,как са.
моята О3 е с фиксиран интервал 15 000 км (по мое желание) или година, но предполагам, че ако прескоча смяна, няма да ме отразят изобщо.
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

joro_kem, Ще те отразят, ако им се явиш с претенции за гаранционен ремонт по мотора, особенно ако е нещо скъпичко. Иначе не си им интересен, факт.
Бееееее.....
Аватар
joro_kem

Škoda Ентусиаст

Гараж: Octavia I Tour 1.9 TDI Octavia III FL 2.0 TDI

Мнение от joro_kem »

@Цецо75, дано не опираме дотам, но фиксирания интервал е факт само и единствено по мое желание! иначе - LL, та затова си мисля, че до 30 000 км смяна на масло е приемливо за тях и няма да повлияе на гаранцията.
Аватар
PSG

Škoda Фен

Гараж: ŠKODA Yeti Adventure 2.0TDI 140hp CFHC 4x4 '15
ŠKODA Superb III FL 2.0TDI 190hp DFHA '19

Мнение от PSG »

Днес смених маслото на Йетито в мой доверен сервиз (Вентура Гараж), в който дълги години си обслужвам колите. По тяхна препоръка заложих на Texaco Havoline ProDS V 5W-30. На предната ми кола карах поне 5 смени с Havoline и нямах никакви ядове. Другата ми опция беше Ravenol-а, но отново избрах Тексакото, защото за мен е добър баланс на цена-качество.

При смяната на маслото - изненада - избил преден семеринг на коляновия вал. Да ти текне семеринг на 5г. и 80,000км.... [smilie=fool.gif] Как ги правят тия коли, не знам. [smilie=fool.gif]

Та покрай семеринга обслужих и ангренажната група, така и така в батака - всичко се сваля, а ремъците скоро започваха да карат шестата си година. Мен лично не ме кефи идеята да карам с ремък над 5г, въпреки че свалените части нямаха никакви видими следи за предстоящ проблем и сигурно щяха да си изкарат заводски предписания пробег въпреки възрастта....ама ако не го изкакат..... Ремъкът ми се стори малко одървен, но ролките и водната помпа изглеждаха в завидно добро състояние.

И така и така сменях маслата, смених и маслата на скорости+раздатка+заден диф с Ravenol и общо взето я обслужих цялата. Като ще я правим да я правим, а и хората си знаят работата.
ŠKODA Yeti Adventure 2.0TDI CFHC 4x4 '15
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

А Халдекса?
Бееееее.....
Аватар
zar

Škoda Ludicrous

Гараж: О2 Scout ,Powered by NOx

Мнение от zar »

Цецо75 написа: 16.12.2020, 07:43:53А Халдекса?
Той мисля ,че го смени на по-ранен етап колегата ,защото беше вадил помпата за чистене ;)
Dieselgate Team member
Аватар
ЦецоNOL

Агент на ДС

Гараж: SKODA KAMIQ 1.5TSI MONTE CARLO 2024 - МРАЗКО
POR(N)SCHE CAYMAN GTS 4.0 718 2023 - YELLOWSTONE
AUDI A6 C5 ALLROAD - КАМИОНА
Обратна връзка:

Мнение от ЦецоNOL »

Привет на всички

Това са снимки на моят мотор.
200к км , като знаете, че колата се пребива постоянно.
Също така свалихме и задните капаци на малките вериги и там свети.
След 5-6 смени с РАВЕНОЛ 5/40
Последните две снимки са на един мотор, който беше отворен отгоре заедно с моя, каран и аз не знам с какво.
При последният ми случай - 3.0 бензин 6цил гореше по 4,5-5.7литра на 10 000км с много прехвалени масла.
Последните 7000км е долял само 0.700л и то с леко сълзене от семеринг с VST

ИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
Изображение
ЗА ВСЯКАКВИ АВТОЧАСТИ И КОНСУМАТИВИ
0️⃣8️⃣9️⃣ 9️⃣1️⃣1️⃣ 6️⃣9️⃣6️⃣9️⃣
Аватар
ЦецоNOL

Агент на ДС

Гараж: SKODA KAMIQ 1.5TSI MONTE CARLO 2024 - МРАЗКО
POR(N)SCHE CAYMAN GTS 4.0 718 2023 - YELLOWSTONE
AUDI A6 C5 ALLROAD - КАМИОНА
Обратна връзка:

Мнение от ЦецоNOL »

edinichensluchai написа: 08.12.2020, 00:59:43 И само за информация - маслото което е явният фаворит сред колегите и се хвали много във форума колко по-добро е (не искам да му споменавам името) - в така "прехвалената" Германия се продава в Кауфланд, Реал, Макро(Метро) на един рафт с другите му сходни Кастрол, Мотул, Шел, Лики и тн.....та лично мнение без да искам ни най-малко да омаловажа качествата му без да разбирам - надали е толкова ексклузивно и по-добро.
Привет!

Да дам и аз 5ст по темата и да отговоря.

Първо, маслото изобщо не е прехвалено, а си е ТОП в съотношение цена/качество, най-вече заради липсата на фалшификати.
Произвежда се в рафинерия, че даже има и квартален магазин до нея.

Да не говорим, че АМСОйл например, по което масово се еректира в БГ се продава по 7-8$ в бакалиите в Щатите из гетата.
Изобщо няма значение къде се продава маслото, значение има от къде идва и какъв съпорт ще имаш и отношение от търговеца после.

Има достатъчно тестове, има достатъчно литература.
Аз съм човек, който се занимава, интересува и образова постоянно на тази тема и не боравя с ЕЖК.

Семейните автомобили са минали през около 20 смени вече и знам за какво става въпрос - следя температури, налягане и т.н.

И все пак най-важно си остава интервала за смяна според начина на шофиране.

Писал съм доста по темата.

Приятен ден!
Изображение
ЗА ВСЯКАКВИ АВТОЧАСТИ И КОНСУМАТИВИ
0️⃣8️⃣9️⃣ 9️⃣1️⃣1️⃣ 6️⃣9️⃣6️⃣9️⃣
Аватар
PSG

Škoda Фен

Мнение от PSG »

Цецо75 написа: 16.12.2020, 07:43:53А Халдекса?
Маслото на Халдекса беше първото нещо, което смених по колата сам на канал още като я взех. 70,000км помпата не беше отваряна и вътре беше същия мазаляк като по клипчетата. Маслото беше бистро, защото са го сменяли, но цедката - яко наблъскана. Бях омазан с масло и не я снимах, за да я видите. Тогава щях да сменя и останалите масла, но го правих на канала на болницата в Бургас и имах проблеми с охраната.
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

Те другите масла не са толкоз прости за смяна, пробките са на криви места и си трябват инструменти и подемник. И омазването вече освен по ръцете е и по врата и лицето [smilie=sarcastic.gif]
Бееееее.....
Аватар
PSG

Škoda Фен

Мнение от PSG »

Цецо75 написа: 16.12.2020, 11:15:37 Те другите масла не са толкоз прости за смяна, пробките са на криви места и си трябват инструменти и подемник. И омазването вече освен по ръцете е и по врата и лицето
Абсолютно си прав. Като я гледах, най-гадна ми се стори горната пробка на раздатката. Инструменти имам бол, но съм висок и на този нисък канал направо ми се счупи кръста - полу-клекнал и извит на сто посоки.
Аватар
deniz8912

Škoda Ентусиаст

Гараж: Skoda Octavia 2 FL vRS 2.0 TDI CEGA 6manual

Ex ....Skoda YETI AMBITION 4X4
1.8 TSI 160к.с.
Обратна връзка:

Мнение от deniz8912 »

Аз джиткам с Равенолското масло. Даже се запасих за следващат смяна да има да не вземе да свърши [smilie=sarcastic.gif] Като купих колата беше с Бардал. С Равенола колата утихна доста. Коренна разлика.
slug

Škoda Фен

Мнение от slug »

PRO написа: 23.01.2016, 14:36:59 Споделене мненията си и препоръките относно смяната на масло на вашата шкода.
Аз използвам Castrol Edge 5W30 LL за мотор CAXC. Сменям го на около 15000км
Скоро снимах една таблицаИзображение[/img]
Публикувай отговор

Обратно към “Съвети за нашите шкоди”