Octavia 3 FL Vision, 2.0 TDI-CR, 4x4

Всичко за Шкода Октавия, произведена от 2013г. до днес
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Kasiopeous

Шкода Новак

Гараж: Skoda Octavia 3 FL 2.0 TDI-CR, 4x4

Мнение от Kasiopeous »

Здравейте.

От над година редовно преглеждам и чета форума, но не бях писал никъде до момента. Реших, че е време да направя собствена тема, в която да представя автомобила, който закупих преди няколко месеца и да споделя своите впечатления.

Предистория:

От доста време се бях навил, че искам да си закупя по-голяма и по-практична кола и се лутах между доста марки и модели. Накрая избора беше сведен между Мазда 3 седан 4та генерация и Шкода Октавия лифтбек.

Ходих до Стар Моторс на бул. Арсеналски в София. Направихме тест драйв на Мазда 3 седан 2.0 Skyactiv-G бензин със 122 к.с и автоматична скоростна кутия. Човекът ни пусна сами на тест драйв. Направихме една обиколка през бул. България и Околовръстен път. Това, което ми направи впечатление е, че сякаш двигателят не беше достатъчно мощен. По начало исках да тествам новия им двигател Skyactiv-X със 180 к.с., но след дълъг спор с представителя той продължи да настоява, че нямало да усетя голяма разлика между 122 и 180 коня тъй като въртящия им момент бил много близък. [smilie=fool.gif] Също така нямаха наличен тестов автомомбил с този двигател. Колата беше оборудвана с подобрената озвучителна система Bose. Не знам как е бил каран автомобила, но беше на 12 000 км и ми направи много лошо впечатление, че тонколоните на задните врати грачеха и като цяло озвучението не беше добро. След като попитах търговеца дали знае за такива проблеми в другите автомобили с тази озвучителна система отговора, който получих беше - "За HiFi аудио системи можем да си говорим като седнем на маса, в кола няма как да очакваш по-добро". Друго нещо, което ми направи много лошо впечатление беше, че при преминаване през неравности с по-висока скорост стъклото на задната врата зад шофьора хлопаше. Това ни беше напълно достатъчно да се откажем от Мазда.

След посещението ни в Стар Моторс се отправихме към Еуратек Дружба където искахме да разгледам по-подробно Октавията. Там направихме тест драйв на лифтбек с 1.5 TSI мотора. Автомобила ми хареса доста и мога да кажа, че дори стоковото озвучение на Октавията звучеше по-добре отколкото ъпгрейднатото на Мазда. Хареса ми практичността и всичките дреболии, които имаше включени в колата - например, щипката на предното стъкло за билет или пропуск за паркинг е нещо, което не бях осъзнавал, че би ми било полезно.

Окончателно се спряхме на Шкода Октавия. Доста време се чудехме каква точно конфигурация да вземем - бях се насочил най-вече към бензинов мотор, тъй като на половинката ми не и се нравят дизелите, защото работят по-грубо. Но не бях изключил напълно дизела. Също така исках по възможност да е 4х4. Вземайки предвид тези предпочитания имахме 2 опции - 2.0 TSI или 2.0 TDI, като бензиновия вариант беше с приоритет.

В последствие така се развиха нещата, че решихме да запазим сегашния ни хечбек и да ползваме повече Шкодата за извънградски пътувания. Това леко редуцира бюджета ни и се насочих към автомобили върнати от лизинг тъй като от тези останали на склад нямаше нито една, която да ни допада.

Едно от местата, които следях най-често беше оказиона на Еуратек. От там ми се породи и идеята, че вместо Октавия можем да си вземем Супърб. Малк ослед това се появи оферта за Шкода Супърб 2.0 TSI 220 к.с. Обадих се няколко часа след като беше публикувана обявата, но автомобила вече беше продаден. Няколко седмици по-късно излезна още един Супърб, който много ни допадна и решихме направо да отидем на място и да го разгледаме. Още с отварянето на врата бях посрещнат от застояла миризма на цигарен дим. Докато седях отстрани и още възприемах състоянието на автомобила, моята половинка беше забелязала една сива Октавия спряна в ъгъла и скрита зад доста автомобили. Реших да попитам продавача каква е спецификацията на колата - 2.0 TDI на 30 000 км регистрирана Януари 2019. Казаха, че се готвели да я пуснат за продажба, но още не били стигнали до нея. Половинката ми беше доста скептична към дизела, но аз все пак исках да го пробвам. На следващия ден се върнахме за тест драйв и решихме, че това е нашия автомобил.

Колата е Skoda Octavia 3 FL, 2.0TDI-CR, 7DSG, 4x4, Euro 6, сив металик с пакет Vision.

Допълнително оборудване:
- Топ лед задни светлини
- Амбиентно осветление
- Front assist

Неща, които не бях забелязал по време на пробното шофиране:
- Бутоните за прозорците на шофьорската се бяха раздрънкали и автоматичното сваляне на прозореца на пасажерската врата не работеше.
- При маневриране в тесни пространства (например докато вкарвам в гаража) и въртене на волана от край до край се чуваше стържене някъде отзад зад волана, но не знаех точно от какво.
В последствие запазих час за сервиз, всичко мина по гаранция и проблемите бяха напълно отстранени. [smilie=yahoo.gif]

Впечатления:

- Едно от нещата, на които държах най-много беше автомобила да поддържа Apple CarPlay. Изключително доволен съм от интеграцията, за момента не съм имал абсолютно никакви проблеми.
- Изключително просторна е отвътре, аз съм 190 см и 100кг и се чувствам доста комфортно.
- Няма нужда да мисля много каква ще бъде подредбата в багажника. Поглъща всичко, което натоварим.
- Автомобила върви доста приятно и вози меко с 16ките на зимните гуми.
- Скростната кутия е супер. Единствената ми забележка е, че доста рано се опитва да превключи на по-горна предавка. Затова по съвет на мой колега, който също кара Октавия я държа повечето време в спортен режим.
- Колата е с AdBlue, в началото показваше, че има само за 3000 км и след като изминахме около 2000 км светна, че е ниско нивото. Напълних го догоре, след наливането показваше, че остават 8500 км пробег и сега почти 2000 км пробег още не е мръднало.
- Start/Stop системата е доста по-агресивна от тази на другата ни кола. Това, което ми харесва е, че ако има нужда да се придвижа леко напред в задръстване като спра отново ще изключи двигателя.
- С DPF филтъра не съм имал проблеми за момента, два пъти съм я усетил, че регенрира за момента. Това ми се случи след като се наложи да ходя с нея до офиса в центъра на София.
- Седалките са ми доста удобни, не съм чувствал болка в гърба или някъде другаде след по-продължително шофиране.

Това е първата Шкода, която имаме в семейството, но със сигурност няма да е последната.

Ето и малко снимки:

Изображение Изображение
Аватар
zar

Škoda Ludicrous

Гараж: О2 Scout ,Powered by NOx

Мнение от zar »

Kasiopeous написа: 30.11.2020, 16:59:23 една сива Октавия спряна в ъгъла и скрита зад доста автомобили.
Героите често стоят скромно скрити зад ъгъла и почти незабелязано си вършат добрите дела ,без да парадират с това ;) Да ти е честита и много положителни емоции и радост да донесе на теб и на семейството ти!
Dieselgate Team member
dani ddd

Шкода Новак

Гараж: KAROQ 1.5 TSI 7DSG Business 2020

Мнение от dani ddd »

Определено е много красива отвън. Браво!
Аватар
joro_kem

Škoda Ентусиаст

Гараж: Octavia I Tour 1.9 TDI Octavia III FL 2.0 TDI

Мнение от joro_kem »

честита шкода! само да те радва!
kograman

ŠKODA MASTER

Мнение от kograman »

Честита Шкода. Добра машина изглежда.
Someone's opinion of you does not have to become your reality
Alvin_iv

Škoda Фен²

Гараж: Skoda Kamiq, 1,5 TSI

Мнение от Alvin_iv »

Честита Шкода! Много е красива и си заслужава!
Шкода Камик, 1.5 ТСИ, 150 к.с.
Аватар
mariyan

ŠKODA MASTER

Гараж: 2019 Superb Combi 4x4 TDI 190hp 7DSG

Мнение от mariyan »

Kasiopeous написа: 30.11.2020, 16:59:23 Колата е с AdBlue, в началото показваше, че има само за 3000 км и след като изминахме около 2000 км светна, че е ниско нивото. Напълних го догоре, след наливането показваше, че остават 8500 км пробег и сега почти 2000 км пробег още не е мръднало.
При мен поведението на системата за отчитане на AdBlue е така. Максималният пробег, който отчита, дори и след пълнене на 15 литра, т.е. до горе, е 8500 км, което в зависимост от карането може да стои 2-3000 км, и чак след това започва да пада линейно на интервали от по 500 км. Други колеги са споделяли, че при тях отчита пробег и над 10 000 км след пълнене, но явно има различни варианти в това отношение.

Честито и безаварийно!
mitex1983

Škoda Фен

Гараж: Шкода Супърб 2.0TDI DSG 170 hp & Шкода Фаворит 1.3

Мнение от mitex1983 »

Честито ! Много безаварийни километри с хубавицата !
Аватар
niki4BG

Škoda Фен²

Гараж: В процес на търсене... LOADING

Мнение от niki4BG »

Честито, колега! Много безаварийни километри! [smilie=music.gif]
Mоят автомобил:. LOADING... В процес на търсене!
tuningmania

ŠKODA MASTER

Гараж: Съд, Конфискация и Затвор - Сега!

Skoda Octavia 1 Combi, 1999г, 1.9TDI, 110кс;
Skoda Superb 2 Facelift Combi, 2014г, 2.0TDI, 170кс, 4х4, 6DSG;
Skoda Octavia 1 Facelift Combi, 2002г, 1.9TDI, 90кс.

Мнение от tuningmania »

До @Kasiopeous - Привет.. Честита "Octavia" браво Много Безаварийни Километри Заедно [smilie=yahoo.gif] Супер история и Супер Автомобил [smilie=thank_you2.gif]
Съд, Конфискация и Затвор - Сега!

Skoda Octavia 1 Combi, 1999г, 1.9TDI, 110кс;
Skoda Superb 2 Facelift Combi, 2014г, 2.0TDI, 170кс, 4х4, 6DSG;
Skoda Octavia 1 Combi, 2002г, 1.9TDI, 90кс.
Sec8200

ŠKODA MASTER

Гараж: под наем

Мнение от Sec8200 »

със здраве да се кара, колата е супер

150 или 184 кс е?
Аватар
bobo80

Škoda Фен²

Гараж: Oktavia 3 VRS TDI DSG
Mercedes-Benz W212 350CDI

Мнение от bobo80 »

Чудно изглежда.
Със здраве да си я ползвате.
Аватар
stefan L

Skoda Electric

Гараж: exOctavia 2.0TDI BKD powered by Gunter Service/ exGolf 7 R CJXC powered by Gunter Service/ Волво ЕХ30, 428 к.с.

Мнение от stefan L »

Sec8200 написа: 30.11.2020, 19:54:39 150 или 184 кс е?
Не е ВРС.
Аватар
JORDITO

Почетен член

Гараж: Skoda Octavia III 1.6TDI-CR, 105PS + Arshinkov brothers

Мнение от JORDITO »

stefan L, има фейслифт и 184 коня, без да са VRS.
Иначе честито колега. Със здраве да си я ползваш.
И един съвет. Не препълвай с AdBlue, че може да забие датчика за ниво и да светне грешка. Пълни, колкото ти изписва да заредиш.
Моята тема за колата : Škoda Octavia III Комби 1.6 TDI-CR 105 PS
Аватар
mariyan

ŠKODA MASTER

Гараж: 2019 Superb Combi 4x4 TDI 190hp 7DSG

Мнение от mariyan »

JORDITO написа: 30.11.2020, 22:56:30 И един съвет. Не препълвай с AdBlue, че може да забие датчика за ниво и да светне грешка. Пълни, колкото ти изписва да заредиш.
Това не съм го знаел. Всеки път пълня докато изключи пистолета.
Публикувай отговор

Обратно към “Octavia III”