Понеже не съм писал по темата с проблема, при който колата тресеше:
След като колата обиколи едни от най-препоръчваните VAG сервизи в региона на град София и след смяна на част от компонентите по предницата, заключението
за мен е следното:
Skoda Superb II Facelift има изключително голяма чуствителност към баланса на гумите, но най-учудващото е, че става въпрос за чувствителност при ускорение. Направих тест с премахване на всички балансиращи тежести от зимните джанти и
при ускорение тресенето се усещаше брутално по целия автомобил (не беше нужно да си шофьор, за да усетиш). Пускаш газта, колата не тресе. Отново ускорение до 180, превключвам на Neutral .. колата не тресе ............
![fool [smilie=fool.gif]](./images/smilies/fool.gif)
Аз определено никога не съм предполагал, че това е възможно, и с други автомобили съм усещал небалансирани гуми включително и по инерция.
Малко по-късно, минах баланс на гумите и нещата се промениха драстично. Волана едвам претреперва на някоя скорост между 120 - 160, като много зависи дали си в завой, какъв е наклона и колко натискаш.
За да дам още някой лев, отидох при друг човек на баланс (вярвам, че всеки гумаджия е склонен да напсува предишния и да го направи "по-добре"
![punish [smilie=punish.gif]](./images/smilies/punish.gif)
). Качвам се пак на колата, същото нещо се случва, но вече диапазона е 140-180км/ч.
Подчертавам, че тестовете са правени на една и съща отсечка, с едни и същи гуми/джанти от един и същи човек. В момента треперенето е абсолючно минимално и не пречи на пътуване, така че не мисля повече да дълбая.
За мен темата е приключена и можеше отдавна да е приключена ако бях повярвал, че баланс на гуми е възможно да прави такива неща, и ЯВНО (аз не съм ходил) не случайно хората са казали, че динамичния баланс помага при някои автомобили.
![pardon [smilie=pardon.gif]](./images/smilies/pardon.gif)