От година съм горд собственик на Octavia III 1.6 TDI 2014 година, DSG (не че има значение). От както я взех за добро или лошо реших да я сервизирам само в официален сервиз - и така Еуратек Дружба беше оптималния вариант за мен. След последното посещение преди месец заради съобщение за ниско ниво на маслото направихме ремонт препоръчан от тях по двигателя, като освен него ми препоръчаха да сменим и антифриза, той като в системата им излезе че около тези километри се сменя. Аз се съгласих, платих си фактурата и си взех колата със леко недоверие че всичко е поправено.
За съжаление преди няколко дни ми светна Engine Check-a съощавайки за грешка "P190D" - механичен проблем в допълнителната помпа, която се грижи за охлаждане на турбината при загасен мотор (до колкото разбрах от сервиза). Съответно отивам в ЕТ Бургас, тъй като бях там и ми казват че тази помпа те никога не са сменяли и със сигурност я нямат налична, та дори и в София. След няколко консултации разбирам че се случва често да има проблем с буксата или електрическа връзка и решаваме да погледнем с приятел монтьор какво се случва.
След като демонтира помпата със шок установява че е пълна с твърди розови кристали, които вероятно и са довели до изгарянето на едната или и двете помпи (този модел е с две такива).

От тук поглеждаме в кофата с антифриза и виждаме че целия е пълен с подобни кристали, които може да са заседнали в цялата охлаждаща ситема.
Имате ли идея от къде може да са се появили (до колкото четох е възможно да се случи при смесване на различни антифризи) и мога ли да предявя претенция към ЕТ за щетите които никак няма да са малки (само едната от двете помпи е с цена около 800 лв OE)?
Извинете за дългия пост и багодаря предварително!