Впечатления от Superb III 2019та година след 40к километра

Всичко за Шкода Супърб, произведен от 2015г.
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Публикувай отговор
novaproject

Шкода Новак

Мнение от novaproject »

Привет съфорумци и бъдещи собственици на Шкода.
Пиша този пост, защото имам желанието да споделя с вас моите впечатления от Superb III 2019-та година, 1.5 TSi на вече 40 000 км (за период от почти 2 години). Аз, както и много други хора предполагам, в процес на проучване на пазара, съм попадал на този форум надявайки се да получа адвекатна оценка за колата след продължително каране. Понеже според мен, не успях да намеря такова мнение тук, за това мисля да напиша моето мнение надявайки се, че ще дам поне малка представа на хората на които им предости покупка на нова Шкода Супърб.

Преди всичко трябва да отбележа, че повечето неща които ще напиша тука са въпрос на субективна оценка и възприятия.

И така нека започна с плюсовете:

+ колата е наистина широка и просторна спрямо конкуренцията
+ бих казал най-функционалният багажник спрямо конкуренцията
+ колата придава едно чувство за стабилност до към 150-160 км/час при автомобили които нямат 4х4, останалото попада в графата с минусите
+ скоростната кутия (при моят двигател 1.5 TSi е 7 степенна) се държи доста адекватно, отново спрямо конкуренцията. Разбира се, понякога има своите странности които са пренебрежими, но е повече от приятна за каране. Моето мнение е, че благодарение на нея този двигател се усеща доста балансиран и дава възможност да се изцежда мощността добре.
+ фолксвагенската алкантара изглежда много добре :) Приятна на докосване и с приятна не натрапваща миризма (за тези които харесват мириса на кожа)
+ като цяло седалките отпред са широки удобни, но за съжаление попадат и в графата с минусите

Сега малко по-неприятната част:

- отностно стабилноста при скорост 150-160 км/час - имайки предвид нашите условия, тази скорост би била предостатъчна. При по-големи скорости, бих заложил на 4х4. Моята не е, и за това качвайки се на аутобани или скоростни отсечки из европа, при леки завои задницата започва да се хлъзга леко. Усещането за голяма и тежка кола започва да се губи бързо. Тези наблюдения са правени с гуми Пирели и Континентал на около година каране.
- седалките от пред са доста твърди спрямо Opel Insignia, Renault Talisman, Audi A4, BMW 5, Peugeot 5008 от същата година
- аз нямам двоен стъклопакет на прозорицте - голям минус, тъй като се оказа, че не е от най-добре обезшумените коли, въпреки това което ще чувате по повечето ревюта в интернет и youtube! Отново, сравнението е спрямо Opel Insignia, Renault Talisman, Audi A4, BMW 5, Peugeot 5008 от същата година. С голяма скорост, се чува доста вятър. Тъй като вятъра надделява, не мога да кажа нищо за шум от гуми или двигател при високи скорости.
- аз нямам адаптивно окачване - отново голяма минус, колата вози доста твърдо дори със 17ки.
- и един от най-разочароващите за мен минуси - изключително шумно окачване! Само за сравнение, колата има по шумно окачване дори от Nissan Micra 2010та година. Спрямо горе изброените марки няма смисъл да пиша. Изводите оставам на вас. Имам силни подозрения, че дори с DSC (адаптивното окачване) положението ще е същото, но не мога да кажа със сигурност. Съвета ми е при тест драйв - минете през няколко дупки (не вдлъбнатини а дупки) и слушайте окачването.
- на 29 000км - леки износвания по интериора - на скоростният лост и на волана. Този минус го има и на Кодияк, както и на Талисмана и Ауди а4 (лични наблюдения)
- на 29 000км - при смяна на гумите установявам, че 3 от 4 амортисъора са леко протекли....
- На 29 000км. ми се налжои да сменя задни дискове, защото хъркаха и вибрираха при спиране - до колкото разбирам от форума, това си е проблем с партида. Разбира се, в Еуратек не знаеха и за пръв път чуваха за този проблем.

Обобщение:
Като цяло, въпреки разочарованието ми в шума на купето и окачването считам, че колата си заслужава парите. Моята конфигурация излезе около 55 000 лв всичко. Съветът ми към новите копувачи е, да не се поддават на маркетинга и нереалните ревюта в youtube и интернет, защото са крайно преекспонирани. Знайте, че когато си купувате тази кола, вие давате около 25 - 30к евро за чисто нов огромен седан, което за тази цена, няма как да ви предложи всички тези неща, които могат да ви предложат същият клас седани за 50к евро. Въпреки, че ще чувате точно обратното от знайни и незнайни ревюта и заклети фенове на марката :)
За хора търсещи нещо просторно, красиво (въпрос на възприятие), практично, най-вече бюджетно с лек компромис към удобството - Супърба е вашата кола.

Отностно техническите проблеми и качеството на изработка - обещавам да пиша пак, когато удвоя сегашните километри и направя 80 000 км.
За сега единственото притеснително нещо са 3те протекли амортисъора, за които все още се подготвям психически да покажа на Еуратек и да чуя техният пренебрежителен отговор.

Поздрави!
Аватар
zar

Škoda Ludicrous

Гараж: О2 Scout ,Powered by NOx

Мнение от zar »

novaproject, Браво ,колега!Благодарности за отделеното време и хубавото ревю!Едно е да се оцени лично от ползвателя във времето и съвсем друго от журналисти и ревюъри ,с комерсиална цел ;) Много често по време на кратките тест драйв и в еуфорията си по време на избор ,пропускаме някои от гореспоменатите впечатления и особености!
Dieselgate Team member
Аватар
bega4kata

Агент на ДС

Гараж: Оctavia 3 RS TSI stg 3 Revo - ex
Tiguan TDI 4motion
Mercedes GLC 450d AMG 4matic Premium
0896670196
Обратна връзка:

Мнение от bega4kata »

novaproject написа: 15.11.2020, 14:28:10 При по-големи скорости, бих заложил на 4х4.
Изобщо няма отношение.Заблуждаваш се от не знам къде.
Относно шума. Наистина са доста шумни-разочароващо шумни. Имам чувството,че ок3 рс е по-добре или на същото ниво.
С2 е по тих определено. Дано при с4 да се постараят повече.
GUNTER SERVICE
Изображение
ВСИЧКИ МОИ МНЕНИЯ СА ЛИЧНИ И НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМАТ ЗА ДОСТОВЕРНИ
Аватар
bobo80

Škoda Фен²

Гараж: Oktavia 3 VRS TDI DSG
Mercedes-Benz W212 350CDI

Мнение от bobo80 »

Хубаво е когато има минуси да си ги казваме. Благодаря колега.
За жалост всички Шкоди, които съм карал са шумни, дори и Кодиака. Главно заради това изневерих на марката. Сега доста хвалят О4, та ако са прави ще се върна в правата вяра.
Аз като написах в Кия форума минусите на моята и щяха да ме изядат. Трябва да се казва истината, че иначе има излъгани очаквания,а това е гадно като си изтупал една торба пари.
didoya

Škoda Фен²

Гараж: BMW G20 330xD M-Sport

Мнение от didoya »

Аз като казвах, че С3 е по-шумен от Рено Меган в една друга тема щяха да ме изядат:)
Двойните стъкла помагат много за шума от вятъра, но не могат да скрият лошата изолация от пътя и шумно-работещото окачване.
Аватар
coverdale

ŠKODA MASTER

Гараж: Octavia 4 FL-1,5TSI DSG 150PS MHEV, WV T-Rock 2.0TSI 190PS 4x4 DSG,M340I X Drive G21

Мнение от coverdale »

Аз съм имал С2 и сега съм със С3,няма нищо общо като шум и комфорт на окачването.
При L&K е в пъти по-добро, дори с 19-ки джанти.
Имам и О3 на 16-ки.Имам база за сравнение.
Колата е друго ниво. [smilie=pardon.gif]
Alvin_iv

Škoda Фен²

Гараж: Skoda Kamiq, 1,5 TSI

Мнение от Alvin_iv »

Поздравления за коректното и обстойно ревю! За шума от гумите е право в десятката! Карах 3 години чисто нова Фабия и просто бях изумен, колко е шумно в купето! Купих си Камик преди няколко месеца, но положението с шума от гумите в купето си е останал, въпреки тихата работа на двигателя и липсата на завихряния и шум от вятър до към 130км? Карам служебни пежа, ами шума от гумите почти не се чува в купето
? Не зная от шумоизолацията на купето ли зависи разликата или този шум(какт виждам е налице, дори и при флагмена) е "запазена марка" на Шкода?
Шкода Камик, 1.5 ТСИ, 150 к.с.
Аватар
idbeast

Шкода Новак

Гараж: Škoda Superb III 2.0 TDI 110 kW 2019
Škoda Kamiq FL 1.0 TSI 85 kW 2024

Мнение от idbeast »

За шума от гумите съм напълно съгласен,на фона на сравнително добре обезшуменият моторен отсек(за дизел става въпрос при мен). След смяната на летните гуми със зимни,шумът намаля осезаемо. При предишната ми кола не съм забелязвал такава значителна разлика,карах само с Dunlop,зимни и летни. Сега съм със заводския Falken за летни и Bridgestone зимни,явно бюджетната гума си идва с компромисите. Като цяло,Superb-ът определено си струва парите,честна сделка,бих казал...😉
"Chance favours the prepared mind."
Аватар
YYakovliev

Почетен член

Гараж: Superb III Facelift L&K, 2.0 TSI, EA888 Gen.4, TVS Stage-1+, 426 PS, 561 Nm

Мнение от YYakovliev »

Потвърждавам за шума от гумите - чува се яко. Преди в първите си впечатления за колата написах и за шума от вятъра след 140-150 км/ч - и той се чува, мисля че завихря точно при стъклата някъде.
novaproject написа: 15.11.2020, 14:28:10 тъй като се оказа, че не е от най-добре обезшумените коли, въпреки това което ще чувате по повечето ревюта в интернет и youtube!
Точно пък в мойте канали дето гледам в youtube казват, че това е основния минус на колата спрямо конкурентите в класа.
novaproject написа: 15.11.2020, 14:28:10 - отностно стабилноста при скорост 150-160 км/час
При скорости от около 160 км/ч. аз лично съм впечатлен колко залепена и стабилна стои колата. 4х4 съм с гуми GOOD YEAR F1 ASYM 5 - 235/45YR18.
Но @bega4kata, каза че 4х4 нямало отношение, та може да е от гумите...
тема коментари: viewtopic.php?f=37&t=3706 | тема проект: viewtopic.php?t=4340
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

Вече имаше тема по въпроса - окачването има различни характеристики според мотора и изпълнението на колата. Определено по-базовите модели са с повратливи задници.
Бееееее.....
peyopetrishki

ŠKODA MASTER

Гараж: Skoda Octavia 3 1.8TSI st.3 320hp
ex. Audi A4 B9 2.0TSI st.1 320hp
ex. VW Passat B8 2.0 biTDI st.1 300hp
ex. Skoda Octavia 2 VRS 2.0TFSI st. 1 240hp
ex. Audi A4 B6 1.8T 150hp

Мнение от peyopetrishki »

Не виждам как на кола последно поколение (айде предпоследно) ще й бяга задницата на магистрала.... Някой друг оплакал ли се от такова нещо?
It's not about the car you drive, it's about the way you drive it.
kograman

ŠKODA MASTER

Мнение от kograman »

Шума от вятъра идва от положението на страничните огледала. Те завихрят повече от колкото трябва. Същото беше и при С2, даже по-зле. Там още на 120км/ч започваше да се чува вятъра .... Навсякъде тихо, и все едно се возиш на отворен прозорец.
При С3 е с една идея по-тихо.
Someone's opinion of you does not have to become your reality
Аватар
Архимандрит Дионисий

Škoda Мод

Гараж: SKODA SUPERB L&K
2.0 TSI 280 к.с.
Старата любов:
SKODA SUPERB L&K
2.0 TSI 190 к.с.
SKODA OCTAVIA 1.4 TSI
150 к.с.

Мнение от Архимандрит Дионисий »

И аз нямам оплакване от стабилноста на О3 хем е с греда от заде и при по високи скорости си стой доста стабилно със заводското окачване. Все пак при такава скорост аз поне карам само на право. Иначе на мен лично моята ми ида леко мека в завой със по-сериозна динамика. Предполагам Superb в това отношение трябва да е по-добре.
didoya

Škoda Фен²

Гараж: BMW G20 330xD M-Sport

Мнение от didoya »

На мен ми е интересно може ли да се хване откъде точно идва шумът от пътя и тези места да се обработят с допълнителна вибро и шумо изолация.
kograman

ŠKODA MASTER

Мнение от kograman »

Сваляш подкланиците на предните калници, и ще видиш гола ламарина. Там трябва да се налепи. Обаче с какво ... Материала хем трябва да шумоизолира, и да не задържа влага.
Във вратите също може да налепиш.
Someone's opinion of you does not have to become your reality
Публикувай отговор

Обратно към “Superb III”