Раздадоха хорицата онзи ден на Калояново, като 10 обиколки колата е на макс...
Историята на един "препекан" Superb III
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- Rangel
- Гараж: Octavia 3 FL 2.0 TSI 6M REVO STAGE 1
https://www.torque.com.sg/advice/turboc ... -shut-off/ нека не си мислим, че много сме раздали
...
-
didoya
- Гараж: BMW G20 330xD M-Sport
Само да кажа, че на 272-ката ако си я юркал, след като я изгасиш веднага ел. водната помпа продължава да работи за няколко минути, както и перката за ихлаждане на радиатора, така че турбото да може да се охлади. И аз чаках в началото, ама след като научих за това вече ме чакам толкова.
- dimibo
- Гараж: Супърб 2, 2.0 TDI
Октавия 2, 1.9 TDI
V10
При нормално каране няма нужда от охлаждане.
Има нужда от охлаждане ако маслото е достигнало 115-120-125 или повече градуси, това в градски условия няма как да стане, на магистрала се достига при каране с над 160 и с леко нанагорен път.
При използване на точния вискозитет на маслото не би трябвало да има проблеми.
Има нужда от охлаждане ако маслото е достигнало 115-120-125 или повече градуси, това в градски условия няма как да стане, на магистрала се достига при каране с над 160 и с леко нанагорен път.
При използване на точния вискозитет на маслото не би трябвало да има проблеми.
Турбото се охлажда от маслото, не от антифриза, изгасиш ли колата циркулацията на маслото спира, водната помпа циркулира антифриза за охлаждане на двигателя.didoya написа: 30.10.2020, 09:37:14 Само да кажа, че на 272-ката ако си я юркал, след като я изгасиш веднага ел. водната помпа продължава да работи за няколко минути, както и перката за ихлаждане на радиатора, така че турбото да може да се охлади. И аз чаках в началото, ама след като научих за това вече ме чакам толкова.
Последно промяна от dimibo на 30.10.2020, 09:42:21, променено общо 1 път.
Günter Stg 1
- Цецо75
- Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH
Колко пък толкоз да я юркаш в градски условия. Айде стига глупости. Ако не говорим за Вин Дизел, в градски условия, печката трудно си стига работната температура, камо ли EGT-то да стигне някакви чутовни стойности. Това е препоръка за магистрала.
dimibo, То проблема не от температурата на маслото, а от загряването на турбото. Като спре циркулацията на маслото и се препича върху втулките/лагерите на турбината. Т.е. и да върти водната помпа - не помага особенно.
Но това е при продължително каране в обороти, къде в града такъв режим...
dimibo, То проблема не от температурата на маслото, а от загряването на турбото. Като спре циркулацията на маслото и се препича върху втулките/лагерите на турбината. Т.е. и да върти водната помпа - не помага особенно.
Но това е при продължително каране в обороти, къде в града такъв режим...
Последно промяна от Цецо75 на 30.10.2020, 09:44:08, променено общо 1 път.
Бееееее.....
-
didoya
- Гараж: BMW G20 330xD M-Sport
А ти сигурен ли си, че е така за 2.0TSI ?dimibo написа: 30.10.2020, 09:40:40 Турбото се охлажда от маслото, не от антифриза, изгасиш ли колата циркулацията на маслото спира, водната помпа циркулира антифриза за охлаждане на двигателя.
- Цецо75
ex CFGB, ex ALH
didoya, Водната помпа не знам дали помага точно в тоя случай, освен ако не върти водата и през турбината. Незнам как е на новите де, ако е така - има смисъл.
Бееееее.....
- dimibo
- Гараж: Супърб 2, 2.0 TDI
Октавия 2, 1.9 TDI
V10
Това е принципа на работа на турбините, без значение от двигателя. Освен някое огромно като за камион.
Цецо75, Абе има си разлика дали ще го изгасиш при 9х градуса на маслото или при 12х градуса
Günter Stg 1
- mariyan
- Гараж: 2019 Superb Combi 4x4 TDI 190hp 7DSG
120+ градуса на градско не ми се струват възможни, без да си изгубиш книжката. То на магистрала не е лесно да се постигнат. Карал съм със 180 в продължение на един час на немски аутобан и не съм ги виждал.
- Цецо75
ex CFGB, ex ALH
dimibo, О със сигурност има значение температурата и на маслото. Колкото е по-горещо, по-лесно ще загори... или пък не... ба ли го, химията не ми е сила.
Но както казах, може пък на новите коли, водата да върти и през турбото, знам ли.
Но както казах, може пък на новите коли, водата да върти и през турбото, знам ли.
Бееееее.....
- YYakovliev
- Гараж: Superb III Facelift L&K, 2.0 TSI, EA888 Gen.4, TVS Stage-1+, 426 PS, 561 Nm
тема коментари: viewtopic.php?f=37&t=3706 | тема проект: viewtopic.php?t=4340
-
nmnikolov
- Гараж: ŠKODA Octavia Combi III FL Vision 1.5 TSI DPCA DSG
Ами то май единственият вариант, при който може да изгасиш колата на 110+ градуса остава на магистралата като се спира на бензиностанция или паркинг. Във всички останали случаи в момента, в който се слезне от магистралата и температурата пада много бързо. А в града и аз не виждам как може да се вдигнат високи температури на маслото.
- YYakovliev
- Гараж: Superb III Facelift L&K, 2.0 TSI, EA888 Gen.4, TVS Stage-1+, 426 PS, 561 Nm
ВНИМАНИЕ!
YYakovliev написа: 02.11.2020, 12:49:15 Участъкът между 145-160 км на магистрала Тракия, посока София, където движението е съединено в едната посока е под всякаква критика! Има дупки между разделителите, от които излизат камъни, чакъл и павета по платната! Отделно някой е минавал през разделителите и има парчета пластмаса/гума навсякъде по платната!
Никога през живота си не съм виждал такава простотия на който е да е път, ОСОБЕНО НА МАГИСТРАЛА! Подадох сигнал на 112, казаха че ще реагират, но до тогава - ВНИМАВАЙТЕ И НЕ КАРАЙТЕ БЛИЗКО ЗАД ТИРОВЕ/КОЛИ!
![]()
![]()
![]()
- YYakovliev
Преди събора нови стелки сложих аз (https://stelkite.com/gumeni-stelki-guma ... -gz-219194)! Много ме кефят как стоят, връзват се със шевовете на седалките:

- DoH_KuXoT
- Гараж: Passat B8 2.0tdi - 190hp
едни метални медали и фуут рест ще му тичат много 
- YYakovliev
Айде на пресните снимки от събора: https://photos.app.goo.gl/r1bf68XRTdJjT2w4A
Накратко за събитието: изкарах много яко, бях само събота на линия и не съжалявам че отидох. Това ми беше първото по-голямо автомобилно събиране през живота и не знаех какво да очаквам. Хората ми харесаха че са позитивни, земни и с голямо чувство за хумор. Не забелязах някой да се прави на интересен или да тежкарее. Атмосферата през цялото време беше забавна и ведра. Покрай смешките и глупостите се изговориха и доста полезни неща. Запознах се с много хора и почерпих за препеканката. На Искрен му се чудя на ентусиазма и на енергията, такъв човек не бях виждал скоро.
Браво за организацията, ходи ми се пак на подобно събиране!
Накратко за събитието: изкарах много яко, бях само събота на линия и не съжалявам че отидох. Това ми беше първото по-голямо автомобилно събиране през живота и не знаех какво да очаквам. Хората ми харесаха че са позитивни, земни и с голямо чувство за хумор. Не забелязах някой да се прави на интересен или да тежкарее. Атмосферата през цялото време беше забавна и ведра. Покрай смешките и глупостите се изговориха и доста полезни неща. Запознах се с много хора и почерпих за препеканката. На Искрен му се чудя на ентусиазма и на енергията, такъв човек не бях виждал скоро.
Браво за организацията, ходи ми се пак на подобно събиране!