Спирачна система. Съвети за спирачни дискове, накладки.

Препоръки и мнения за аксесоари и поддръжка на Шкода автомобил
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Аватар
slavkoff

Škoda Racer

Гараж: подземен
Обратна връзка:

Мнение от slavkoff »

ABBC3_OFFTOPIC
Напълно те разбирам, Алекс. Както съм споделял на срещи и аз съм на опашката за средно/задно разположено купе, а ла Кайманче. Въпроса е какво ще правим с текущите си тенекии, т.к. определено ни/ме сърбят ръцете, а Каймана е още далече.

Много жалко, че няма да имам възможност за 23ти. Или ако успея ще бъде в последния момент
.
VRS
Аватар
slavkoff

Škoda Racer

Обратна връзка:

Мнение от slavkoff »

dimibo написа: 24.09.2020, 10:49:08 По-скоро разпънка отпред и отзад, иии по-дебели щанги, да.
Разпънките звучат като добра идея. Само не ми е ясно къде се поставят отзад. Само да не е като при Хюдай i30N [smilie=sarcastic.gif]
VRS
Аватар
digitalundgrd

Cupra

Гараж: CUPRA ST 300 4Drive
ex.i30N Drive-N
ex.MEGANE RS CUP
ex.Fabia Monte Carlo

Мнение от digitalundgrd »

Таратажки ти си класик, а хората си трейлбрейкват :)

Има други, които са почитатели на скандинавския стил на шофиране с рЕзко разклащане на воланЯ преди завой и влизане с вратите 2кола

Така, за щангите ще драсна, тъй като на предишните си 3 коли, та даже и на фабийката съм сменял със спортни (айбах и whiteline).

Обикновено, колите с предно недозавиват, слагайки по-дИбела щанга отзад, променяш това, че колата става по-презавиваща, съответно като краен резултат я правиш по НЕУТРАЛНА.

Обратно, ако сложиш по-дИбела предна щанга, ще засилите недозавиването.

С дебелината и къде ъпгрейдвате щангата (отпред/отзад) си играете точно с поведението в завой и как предпочитате да се държи.

Така като ви слушам, с тая рипаща задница, аз лично не бих сложил по-дебела щанга отзад на октавията, освен ако не практикувате такъв стил на каране де... [smilie=sarcastic.gif]

Друго специфично, което ми идва на ум е, че кола на предно с дифф се държи малко специфично. НЕ се пуска газта в завой, защото това почти винаги води до тръгване на задницата (диффа отключва поне при Торсен. Вашите са ел. с халдекс и нз дали точно така се държи).
Аватар
Rangel

ŠKODA MASTER

Гараж: Octavia 3 FL 2.0 TSI 6M REVO STAGE 1

Мнение от Rangel »

Горе долу се вижда кога се спира, кога се раздава газ :)
Аватар
Taratajki

ŠKODA MASTER

Гараж: Fabia 3 1.2 tsi ; Octavia 4 FL 2.0 tdi

Мнение от Taratajki »

digitalundgrd написа: 24.09.2020, 11:35:14 Таратажки ти си класик
[smilie=sarcastic.gif] Щото карам класически автомобили само ;) Аз смятам, че начина на шофиране трябва да се адаптира към колата, която управляваш в момента [smilie=pardon.gif] А ежедневните ни коли не предполагат спиране в завоя, и ние би трябвало да го знаем и предвиждаме. Иначе с подходящите модификации може да се постигнат добри резултати със всяко купе. Въпроса е, дали си струва усилията.
Аватар
slavkoff

Škoda Racer

Обратна връзка:

Мнение от slavkoff »

digitalundgrd написа: 24.09.2020, 11:35:14 Така, за щангите ще драсна, тъй като на предишните си 3 коли, та даже и на фабийката съм сменял със спортни (айбах и whiteline).
Гледал съм на whiteline щангите, бях впечатлен от подобреното поведение на едно поло. Но то е с късо междуосие и ми е интересно дали няма да ми изиграе лоша шега, ако сложа само отзад. Другото е да се сложат и отпред, съответно баланса да се запази, ако съотношението в дебелината е същото като ОЕМ, но същевременно да намали клатенето.
Иначе, Алекс е със специалният дифф, аз съм с някаква електроника.
@Taratajki, те усилията ако се свеждат само да се промени баланса със стабилизиращи елементи, определено ще си заслужава. Частите не са толкова скъпи и не ми изглежда толкова трудоемко.
VRS
optimax

ŠKODA MASTER

Гараж: Шкода Октавия 2 Комби 1.9тди 4х4
Фолксваген Пасат комби 2.8 V6 4моушън

Мнение от optimax »

Може ли да споделят колегите с супърби 280/272 дали им олекват задниците както на другите колеги?
Аватар
Rangel

ŠKODA MASTER

Гараж: Octavia 3 FL 2.0 TSI 6M REVO STAGE 1

Мнение от Rangel »

@coverdale ще каже на 23-ти :)
sasho

Škoda Фен²

Гараж: Skoda Octavia 2, 1.9 TDI DSG

Мнение от sasho »

Аз да кажа, до задкормилното устройство е. При 180 гори 10/100 при 140 4,5. До Благоевград разликата между двете скорости е 12минути от Люлин.
Жоро

Škoda Фен

Мнение от Жоро »

slavkoff написа: 23.09.2020, 21:15:12 След Серес бях разказал, че определено има нужда от по-добри спирачки на писта. В реалността не съм изпитвал проблеми със спирачният път. И определено едни хубави гуми променят нещата драстично. Бриджстоуна S001 се оказа добър на писта, за разлика от представянето им на нац. пътна мрежа. Нещата, които бих подобрил след гаранцията са 3-4 неща, които не включват ремап. (поне на този етап)
1) Стабилизиращи щанги, доста се накланя дори и по пътищата. Бях се зачел, че даже мога в началото да пробвам само отзад, но като му дойде времето ще се съветвам с вас.

2) Гуми, може би има нужда от 235. F1 Assym 5 определено са добри, следващите ще пробвам Continental Premium Contact 6. Тях съм ги пробвал в размер 225/45/17 и нямах забележки.

3) Спирачките - справиха се добре, за 7-8 последователни обиколки не фейднаха, но самата сила на спиране не беше достатъчна. Колкото и да се опитвах за лейт брейкинг, не се получаваше, просто нямаха силата. Това също го отдавам и на гумите и малката им спирачна площ. Killerbrakes пускат готини оферти за 1200 евракис, ама трябва сериозно да се надъхам за такъв биг брейк кит. А отделно, не съм сигурен дали просто само задните да ъпгрейдна.

4) Пружини или цял кит амортисьори. Малко да смъкна центъра на тежестта, но се притеснявам колко ще се втвърди окачването в комбинация с щангите.

5) Подобрение в аеро пакета, ама тука нищо не разбирам и само си съчинявам някакви неща в главата. Мислил съм си за поставяне на пластмаси на пода, за да изгладя корема. Също и за карбоновия спойлер от skoda cup, ама ще трябва да почета повече. Но, аерото е нещо като черешка на тортата и е опционално.

пп: Бях решил да драсна 5 реда, ама то стана един ферман... Но, надявам се, че се стане добра дискусия. Аз лично не разбирам много, но гореописаните точки са от личните ми наблюдения
:)
Аз искам да коментирам само т. 3, все пак темата е за спирачните системи.
Глегам, че твоята е vRS, което значи че отпред в с 340х30 мм.
Ако искаш да подобриш спирането имаш няколко варианта (коментирам само подобрения по спирачната система):
* Слагаш по-агресивни накладки - нещо от рода на ebc yellowstuff, Ferodo DS2500. Ще имат осезамо по-добър коефициент на триене, което ще доведе до по-добро спиране
* Сменяш спирачните маркучета с такива с метална оплетка - това ще подобри почти незабележимо усещането за спиране - т.е. педала ще стане малко по-директен.
* Можеш да смениш дисковете с такива от golf clubsport - ще подобриш една идея управляемостта поради намалената подресорна маса и теглото на дисковете, но няма да повишиш спирачното усилие.
* Следващото стъпка вече включва подмяна на спирачния апарат - можеш да сложиш многобутални апарати, с малко по-големи дискове, които ще позволят да промениш нещата значително. Те ще ти позволят да имаш по-голямо спирачно усилие и по-добър термичен капацитет. Тъй като октaвията не е тежка няма смисъл да гледаш големите 8 и 10 бутални апарати, тъй като те ще искат и много тежки дискове.
Аз бих се старал да не вдигам много теглото на спирачната система като използвам 4 или максимум 6 бутални предни апарати с разумен размер дискове - разбирай до 360 мм дискове. Между другото такъв тип апарати са с по-ниско тегло от това на твоите нстоящи.

Имай предвид, че ако ще слагаш многобутални апарати ще трябва да се гледа и какъв е офсета и диаметъра на джантата. При диаметър около 350мм минималния на джантата става 18 инча.
Публикувай отговор

Обратно към “Съвети за нашите шкоди”