Откакто почнаха яките жеги, съответно климатроникът в колата духа студено по - яко. Обаче се появи следният, за мен странен и не мога да си го обясня, проблем, изразяващ се в следното. Когато се кача в колата и я запаля, веднага почва да духа студено, точно колкото силно искам и както съм го настроил, абе става ледник вътре ако реша. Из града всичко точно. Обаче на дълъг път след около 100-150км каране започва студеното да намалява (силата на въздушната струя не се променя, ветилаторът е без грешка) без значение от скоростта, с която карам и в един момент се усеща само като си сложа ръката на духалката, но не и вътре в колата. Примерът е от тия дни, път София - Ямбол, до Пазарджик в колата е ледник, на Пловдив е само прохладно, вече на Стара Загора вътре не се диша (навън - 40 градуса). Наобратно - същата история. Обратното ми се е случвало, да почне да духа студеното бавно, но този вариант - не. С парното не съм пробвал по обясними метеорологични причини
Странно поведение на климатроника
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
-
sasho
- Гараж: Skoda Octavia 2, 1.9 TDI DSG
Здравейте,
Откакто почнаха яките жеги, съответно климатроникът в колата духа студено по - яко. Обаче се появи следният, за мен странен и не мога да си го обясня, проблем, изразяващ се в следното. Когато се кача в колата и я запаля, веднага почва да духа студено, точно колкото силно искам и както съм го настроил, абе става ледник вътре ако реша. Из града всичко точно. Обаче на дълъг път след около 100-150км каране започва студеното да намалява (силата на въздушната струя не се променя, ветилаторът е без грешка) без значение от скоростта, с която карам и в един момент се усеща само като си сложа ръката на духалката, но не и вътре в колата. Примерът е от тия дни, път София - Ямбол, до Пазарджик в колата е ледник, на Пловдив е само прохладно, вече на Стара Загора вътре не се диша (навън - 40 градуса). Наобратно - същата история. Обратното ми се е случвало, да почне да духа студеното бавно, но този вариант - не. С парното не съм пробвал по обясними метеорологични причини
, като го пусна на топло не знам как ще е. Предположих, че може да е свързано с намаляване количеството на фреона в системата, ама тогава не би ли следвало да не духа студено изобщо? По никакъв начин не се променя вървежът на колата, нито има различни звуци, всички филтри са сменени преди 2 седмици, включително този на купето. Като спра и изгася колата, примерно на бензиностанция, като се върна и я запаля, пак почва да духа студено, но след това доста бързо пак се стопля. Според вас на какво може да се дължи това нещо? Аз ще ходя на майстор да я погледне другата седмица, ама да знам какво да очаквам и дали на някой друг му се е случвало така. Благодаря! 
- nrayanov
- Гараж: Mitsubishi Outlander 2.0 MiVEC CVT Instyle 4WD MY2020
Toyota Corolla 1.4 D4D Hatchback MMT SOL 2WD MY2005 - Обратна връзка:
Две неща ми изникват веднага на ума:
1. Да не загрява колата?
2. Колко фреон има в системата? Т.е. обслужвал ли си климатика скоро?
1. Да не загрява колата?
2. Колко фреон има в системата? Т.е. обслужвал ли си климатика скоро?
-
sasho
@nrayanov, Колата си загрява според мен нормално, над 90 градуса не се качва, аз също си го помислих това и почнах да гледам как загрява, после обикалях, душих наоколо, нищо необичайно. обслужена е скоро освен това. По второто - не е обслужен и не знам колко фреон има, но ако няма, няма ли изобщо да не охлажда грам от самото начало?
- joro_kem
- Гараж: Octavia I Tour 1.9 TDI Octavia III FL 2.0 TDI
вероятно в "самото начало" навън е по-хладно и затова работи нормално. без диагностика, трудно ще разбереш причината, но е много вероятно да е липса на фреон.sasho написа: 06.08.2020, 17:52:55 По второто - не е обслужен и не знам колко фреон има, но ако няма, няма ли изобщо да не охлажда грам от самото начало?
- stefan L
- Гараж: exOctavia 2.0TDI BKD powered by Gunter Service/ exGolf 7 R CJXC powered by Gunter Service/ Волво ЕХ30, 428 к.с.
На колко градуса си настроил климата?
- zar
- Гараж: О2 Scout ,Powered by NOx
sasho, Сходни проблеми имах доскоро ,мислех си че ми е за смяна клапана за капацитетета на компресора(заклинват отвреме на време),но се оказа отново радиатора на климатика (този ми е вторият),защото предният издържа 2 години.Та съвета ми е да го напълниш и след седмица да проверите за течове и откъде изпуска.
Dieselgate Team member
-
sasho
19-21, в този интервал.
- Taratajki
- Гараж: Fabia 3 1.2 tsi ; Octavia 4 FL 2.0 tdi
Когато фреона намалее, точно това се случва. Много студ прави за кратко време. Но понеже агента е малко, не може да преодолее температурното натоварване, няма достатъчно фреон който да се кондензира, за да продължи да изстудява при изпаряването. Ебаси и обяснението направих ![sarcastic [smilie=sarcastic.gif]](./images/smilies/sarcastic.gif)
- zar
Що бре ,разбрах те с първото прочитане ,екстра си е
Dieselgate Team member
- redalex
- Гараж: i3
30-40 лева струва диагностика на климатична система.
Отиваш, връзват колата и машинката ти изпява директно какъв е проблема и как се решава.
Отиваш, връзват колата и машинката ти изпява директно какъв е проблема и как се решава.
- zar
И аз се надявах на същото ,но при мен нещо въобще не пееше и то няколко пъти
Dieselgate Team member
-
sasho
Благоадря за отговорите на всички, вторник ще го видим, добих представа какво би било. И явно идеята ми как точно охлажда фреонът не е била много правилна по начало 
- bega4kata
- Гараж: Оctavia 3 RS TSI stg 3 Revo - ex
Tiguan TDI 4motion
Mercedes GLC 450d AMG 4matic Premium
0896670196 - Обратна връзка:
Когато фреона в системата е малко има шум(сэскане) при пускане на климатика.
Моторчето за топло/студено се дъни.
Моторчето за топло/студено се дъни.
GUNTER SERVICE

ВСИЧКИ МОИ МНЕНИЯ СА ЛИЧНИ И НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМАТ ЗА ДОСТОВЕРНИ

ВСИЧКИ МОИ МНЕНИЯ СА ЛИЧНИ И НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМАТ ЗА ДОСТОВЕРНИ
- Бай Онзи
- Гараж: Octavia 3 FL, Vision, 184 Hp, 4x4, DSG.
Аз друго съм забелязал на Брауни, че като я изкарам от гаража на 20°С цялата кола всичко е ОК. Но когато карах оня ден към Велико Търново и на Сливен беше 40°С, цялото купе се беше нагряло на около 70°С. Спирайки на бензиностанция в Сливен не изгасих и около моторния отсек, та чак до багажника изригваше мега жега, все едно в моторния отсек имаше лава вместо двигател. Та със всичко това искам да кажа, че и на мен ми се струваше, че климатика не се справяше дори на настройка 23°С. А обикновенно карам на 25°С. И не на последно място като се вземе под внимание, че стъклата са без UV защита.....
- Цецо75
- Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH
Е то при тия жеги и на място особенно - не смогва. То му се взима акъла на охлаждането само на перката на вентилатора. Все пак тия коли са смятани за умерен климат, не за Сахара.
Бееееее.....