Tesla

Всички други марки автомобили, мотори, камиони и т.н.
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Публикувай отговор
Аватар
redalex

Skoda Electric

Гараж: i3

Tesla

Мнение от redalex »

Мога, мога... наскоро един приятел си купи кафе машина за 5 цифрена сума. Моята е значително по-евтина, но пак съм я мислил доста... но пък и през акъла не ми е минало да разчитам, че ще я къткам 10 години.

А пък при електромобилите има и други фактори като тренд, еко мераци и тн...та там съвсем не ги мислят дали ще изкарат 10 години. Още повече, че след 10 години ще има само такива коли...така че части и батерии ще има.
Между другото - както казва един познат - Model S е единствената кола, която става по-добра с времето...всеки ъпдейт я прави по-мощна и тн.

Основния фуй на Тесла е щуравият им автопилот и уж независимо управление - хем го плащаш, хем го няма. Даже тия дни съдът в Германия ги задължи да спрат да се рекламират като автономни автомобили....
Аватар
vankissa

Škoda Ентусиаст

Гараж: > VW Golf MK4
> Skoda Superb 3 FL, L&K, 2.0TSI/272HP, Revo PP
> Renault Captur TCe 154

Tesla

Мнение от vankissa »

redalex написа: 16.07.2020, 16:02:23 Аз не познавам нито един човек, който да си купува кола и дори да прави планове да я притежава 10 години.
Ами, надявам се да се запознаем скоро и това твърдение ще се промени.
Аз лично не си купих колата, за да съм с най-новия модел към момента и да я сменя веднага като излезе следващия. Съвсем различна ми е мотивацията и да, надявам се да ми служи вярно без проблеми поне до 10-тата си година. Ще се грижа за нея подобаващо разбира се :)
redalex написа: 16.07.2020, 16:02:23 По-ежедневен уред от колата ми е само кафе машината.
Малко се разминаваме с дефиницията на ежедневен уред. Да - изпозлвам автомобил ежедневно и измежду притежанията ми е втори по употреба след дома ми. Но това определение бих дал на предмет, който бих могъл да сменям с лека ръка, който е без значителна стойност за мен, защо не всеки ден (ежедневно). Дано да можеш ти да си го позволиш, но в противен случай не е редно да сравняваме с кафе машина.

А аз дадох пример с телефон, защото е продукт, който се променя много бързо в следствие на технологичния прогрес. Всеки компютър всъщност... 2-годишните модели са неспособни да предоставят 100% от услугите, налични при най-новите поколения.
Та нещо подобно се случва и с електрификацията на превозните средства с темпове много по-бързи от тези при конвенционалните автомобили - разработват се нови батерии, нови чипове, по-добро програмно оборудване - индустрията бързо върви напред водена от моментния бум и потребителски интерес. В следствие днешните Тесли ще са много по-неконкурентни на пазара след 10 години, спрямо конвенционален автомобил на същата възраст - просто технологията на двигателя с вътрешно горене е много по-зряла.

Иначе и аз видях как едно i3 е станало на 10 години пък батериите били с 80% от капацитета си, но то и ново едва минаваше 200км, а това е крайно недостатъчно за 100-те му бона, т.е. незряла технология на висока цена.

Много се разписах.... - по-добре на маса да го говорим и вярвам ще се разберем :)
И аз искам електричка за града ама 60К за Рено Зое са си въпрос пред опцията за Golf GTI.
Sec8200

ŠKODA MASTER

Гараж: под наем

Tesla

Мнение от Sec8200 »

В Западния Свят както и като гледам във форума - колата е вторият голям разход след недвижимото имущество.

Говорим за цена и поддръжка. Ако говорим за загуба на стойност - може би са най-лошо похарчените пари (не се сещам за други такива освен да ги хвърлим през терасата)

Не знам дали вие си водите сметка - аз имам до последния лев за всички коли и за апартамента. Ако някой се самозалъгва - да почне да си води и ще погледне с други очи на колата си [smilie=sarcastic.gif]

Ще дам малко общи цифри - Ярис купен за 1к лв - след 4г разходите по него са точно 10к лв - гориво, застраховки, ремонти, данъци
Октавия - закупена за 41к лв - след 4г сумата е 62к лв

Ярето почти няма загуба на стойност
Октавията, ако добавя загубата на стойност към ден днешен сумата ще стане от 21к лв разходи на 37к лв разходи

И понеже съм почнал да споделям - без колата само разходи : 29% е горивото, козметика/мивки 3%, паркинг 15%, данъци 32%, гуми 7%, облужване/поддръжка 12% (осреднени)

п.п. @admin - май е време за финансова тема, доста пъти я споменаваме :)
Аватар
nrayanov

Škoda Ентусиаст

Гараж: Mitsubishi Outlander 2.0 MiVEC CVT Instyle 4WD MY2020
Toyota Corolla 1.4 D4D Hatchback MMT SOL 2WD MY2005
Обратна връзка:

Tesla

Мнение от nrayanov »

redalex написа: 16.07.2020, 16:02:23 Странно. Аз не познавам нито един човек, който да си купува кола и дори да прави планове да я притежава 10 години.
Ето ме, смятам и двете коли да ги карам докато вървят.
И двете като съм ги вземал съм ги избрал, защото ще мога да ги ползвам дълго време и не смятам да ги препродавам. ;)

@Sec8200, от една година апелирам за подобна тема.
Аватар
Taratajki

ŠKODA MASTER

Гараж: Fabia 3 1.2 tsi ; Octavia 4 FL 2.0 tdi

Tesla

Мнение от Taratajki »

До "финансистите" - единствените ваши пари, са похарчените пари [smilie=sarcastic.gif]
Така че, сипвайте бенДЗин и давайте газ, доде е евтино. Утре не се знае, знае ли се ;)
Аз не правя сметка за нищо. Пари винаги се намират [smilie=pardon.gif] Като се запознах с жена ми, тя беше студентка, аз работех, ходехме насам натам на мои разноски, никога за нищо не съм си правил сметка. Всеки лев отиваше за спомени. После се оженихме, деца, ипотека, пътувания, кола.... и пак всичко отива за спомени [smilie=sarcastic.gif] Само това ще остане.
Аватар
redalex

Skoda Electric

Tesla

Мнение от redalex »

vankissa написа: 16.07.2020, 17:45:34 надявам се да се запознаем скоро и това твърдение ще се промени.
С удоволствие. Но от сега слагам бас, че няма да караш нито една от сегашните си коли след 8-10 години.
vankissa написа: 16.07.2020, 17:45:34 И аз искам електричка за града ама 60К за Рено Зое са си въпрос пред опцията за Golf GTI.
За 60к има и3ки на 1 година и малко км... аз лично съм силно изкушен да си взема такава.
nrayanov написа: 16.07.2020, 18:33:20 смятам и двете коли да ги карам докато вървят.
Какво смятаме днес е едно...след 2-3-5 години почти задължително смятаме друго.
Единственото предимство на новата кола пред втората употреба е, че имаш гаранция и тя не случайно е 2-5 години (за различните компоненти е различно). Т.е. производителят е приел рискът машинарията резко да спре да работи да е за негова сметка и за това плащаме скъпо. Когато този период изтече, колата е точно толкова сигурно, като всяка друга 5-10 годишна кола.
В общия случай обезценяването е най-голямо до 4та година и след това намалява. Но до 6-8ма колата е загубила 90% от стойността си.

Чисто финансово погледнато - покупката на чисто нова кола е едно от най-глупавите неща. Да, хубаво е усещането (макар, че след 2-3 вече ми е все тая), но от финансова гледна точка е булшит.

И пак от финансова гледна точка - покупка на ел кола към днешна дата в България няма много смисъл освен, ако не въртиш 100-200км на ден в градска среда и освен ако не трябва да паркираш Х часа всеки ден в центъра.
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH

Tesla

Мнение от Цецо75 »

Истината е, че големите хич не бързат с електрификацията. Защо е така е друга, сложна тема.

Но се вижда, че когато големите производители пуснат електричка, идеята определено не е да е масово достъпна. Никой не може да ме убеди, че едно ренде Зое има в него материали и труд, колкото на Шкода Супърб. Просто цената му е надута и идеята не е да се продава добре, а да се води, че имат това в гамата си, демек ето екологична фирма сме. Според мен ако решат, големите още утре могат да пуснат малки електрички на 30-- бона и няма да са на загуба в този сегмент, но ще са на здрава загуба в другите сегменти.

Затова си мисля, че електрификацията няма да дойде от големите, те ще я блокират, до когато могат. Все пак от ДВГ могат да се изкарват все още добри пари и те не искат да се откажат тях. Трябва да са чисто електричарски фирми, както е Тесла, за да бутат напред. Докато китаеца не реши да се намеси яко и не принуди всички да слезнат на земята.
Бееееее.....
nmnikolov

ŠKODA MASTER

Гараж: ŠKODA Octavia Combi III FL Vision 1.5 TSI DPCA DSG

Tesla

Мнение от nmnikolov »

redalex написа: 17.07.2020, 10:23:31 Единственото предимство на новата кола пред втората употреба е, че имаш гаранция и тя не случайно е 2-5 години (за различните компоненти е различно). Т.е. производителят е приел рискът машинарията резко да спре да работи да е за негова сметка и за това плащаме скъпо. Когато този период изтече, колата е точно толкова сигурно, като всяка друга 5-10 годишна кола.
Тук не съм съгласен. Когато човек си купи колата с мисълта, че може да я притежава и след гаранцията, то той я поддържа доста по-добре, отколкото ако твърдо е решил в края на гаранцията да я разкара. Така че купена нова кола и поддържана добре от собственика с цел да си я кара и след гаранцията в над 90% от случаите е в доста по-добро състояние от останалите коли на пазара, които нито знаеш как са карани, нито как са поддържани.
Изображение
Аватар
redalex

Skoda Electric

Tesla

Мнение от redalex »

Тоест ти през 2020та искаш да караш нова кола, но през 2026та ще си ОК да караш 6 годишна кола?
nmnikolov

ŠKODA MASTER

Гараж: ŠKODA Octavia Combi III FL Vision 1.5 TSI DPCA DSG

Tesla

Мнение от nmnikolov »

Да, точно така. Колата миналата година я купих, защото старата ни стана прекалено тясна при новината, че чакаме бебе. И реших да е нова, защото кола втора употреба винаги си е риск на какво ще попаднеш. След 6 години Октавия-та все така ще ни е достатъчна като място, така че не виждам смисъл да я сменям с нова. А и при 15 000 на година то след 6 години колата ще е на под 100 000 км...
Изображение
Sec8200

ŠKODA MASTER

Гараж: под наем

Tesla

Мнение от Sec8200 »

Животът е ..й Четвъртит в Гъза Набит - 2020 може да искаш нова, 2026 може да се радваш, че караш 6 годишна ама я знаеш от ден 0, а не трябва да ходиш да си тестваш късмета с чужди.
Аватар
redalex

Skoda Electric

Tesla

Мнение от redalex »

nmnikolov написа: 17.07.2020, 11:41:46 След 6 години Октавия-та все така ще ни е достатъчна
И с теб съм склонен да се хвана на бас :)
Аватар
bega4kata

Агент на ДС

Гараж: Оctavia 3 RS TSI stg 3 Revo - ex
Tiguan TDI 4motion
Mercedes GLC 450d AMG 4matic Premium
0896670196
Обратна връзка:

Tesla

Мнение от bega4kata »

redalex, Защо си мислиш, че всички разсъждават като теб? Хората са различни. Някои си свикват с нещо и си го харесват. Защо да не си караш колата 10 г.
За мен пък тези които си сменят на 5-6 са ми странни. Но зная, че са хора с добри доходи. Добре е, че ги има и ние да намазваме. Но друг е въпроса, че обикновено техните 5 годишни коли са доста амортизирани, защото човека е знаел, че ще я кара толкова и я е поздържал по предписанието на производителя, което е с идеята да е зле колата след гаранционния период.
Други, дори и втора ръка 5 годишна кола да са си купили, като са инвестирали в нея за подръжка, знаят че е сигурна и здрава, защо пък да не я карат 10г. - Ще стане 15 годишна. За теб това е ще е 15 годишен кошник, ще е смешно, неприемливо,странно... :)
GUNTER SERVICE
Изображение
ВСИЧКИ МОИ МНЕНИЯ СА ЛИЧНИ И НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМАТ ЗА ДОСТОВЕРНИ
Аватар
ivand911

Škoda Фен²

Гараж: Fabia1 1,4TDI 80HP '06
Обратна връзка:

Tesla

Мнение от ivand911 »

Теслата не знам колко и е гаранцията, ама след като изтече да си я купиш, ще е огромна грешка според мен. Не знам къде в момента е най близкия сервиз, нещо говореха за Букурещ. Да устройството и е просто, ама доста неща се развалят. Пример бравите на Модел S. И струват доста пари. Новите Модел У, от както ги вземат и почват с сервизните посещения, боята не е добре, счупени щипки, фугите на панелите, фаровете не са еднакви, задните седалки не се подравняват както трябва или не се отварят както трябва. И все такива неща. Трябва 3-4 посещения за да може кола над 60000$ да стане горе долу както би трябвало да излезе от завода. Ама то на нова кола да трябва да го правиш това, колкото и да си фен натоварва. А модел 3 беше по-зле от У. А у нас и суперчарджъри няма. В Норвегия Ауди Е-трон се продава повече от Модел Х. Може да му е по малък пробега ама е качествена. Поне зарежда бързо, за 20-30 минути. То у нас и такива станции до 150КВч, също няма. До един месец ще почнат доставките на VW ID3. Ще го водим как ще е, и той е скъп 35000-40000 евро.
Аватар
mariyan

ŠKODA MASTER

Гараж: 2019 Superb Combi 4x4 TDI 190hp 7DSG

Tesla

Мнение от mariyan »

Темата за електрическия автомобил в България е с доста специфични нюанси. На теория, дори и сега, за срока на експлоатация електричката може да е дори финансово изгодна. Но, просто, дори да се абстрахираме от голямата първоначална инвестиция, за масовия българин тя е неприложима от гледна точка на експлоатация. Това е най-вече заради начина ни живот, съществено различен от западния, наблъскани в апартаменти, по много в сграда, масово без гаражи, в квартали с голяма гъстота. Електричката изисква да има къде да се зарежда спокойно през нощта, на евтин ток, защото станциите за зареждане ще стават все по-скъпи и реално ще са съвместими, изчислено като стойност на км, със сегашните горива от нефт.
Публикувай отговор

Обратно към “Други марки МПС”