Смяна на моторно масло. Каква спецификация масло да сложа? Колко често се сменя моторното масло?
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- kalata
- Гараж: Octavia 2 Elegance 2.0 TDI-PD DSG, 2007
Смяна на моторно масло. Каква спецификация масло да сложа? Колко често се сменя моторното масло?
И аз преди три страници същото му казах на човека... и се почна пак...
Ежедневни приказки ще стане и тука
Ежедневни приказки ще стане и тука
"Ако виждаш дървото, което ще уцелиш след малко, това се нарича недозавиване; ако само го чуваш и усещаш, значи става дума за свръхзавиване" - Walter Röhrl
- nzlatev
- Гараж: Škoda SuperB II Avant
2,0 TDI 170+ DSG
Škoda Yeti 1,2 TSI DSG
Škoda Fabia 1,9 SDI
От ЕТ - Варна, когато за първи път сменях по гаранция - Как така на тази кола ще сложите Шел, Кастрол е задължитемно на този мотор... цената мисля,че беше х2 .igeorgiev82 написа: 14.06.2020, 08:42:07 nzlatev написа: ↑
14.06.2020, 08:26:30
слагам Шел от ЕТ, най-гадното и евтино та
На базата на какво,ти е този извод?
Аз писах за моята практика, и с Кастрол от ЕТ направих така - промивка и след това си карам с това което харесвам...
Цецо, проблема в БГ не са толкова маслата, а горивата! Те цапат маслата особенно при разработени двигатели...
- ЦецоNOL
- Гараж: SKODA KAMIQ 1.5TSI MONTE CARLO 2024 - МРАЗКО
POR(N)SCHE CAYMAN GTS 4.0 718 2023 - YELLOWSTONE
AUDI A6 C5 ALLROAD - КАМИОНА - Обратна връзка:
Това, Ники също го пиша къде ли не, ама повечето народ чете избирателно.nzlatev написа: 15.06.2020, 11:00:01 Цецо, проблема в БГ не са толкова маслата, а горивата! Те цапат маслата особенно при разработени двигатели...
Освен това сме държава с мноооого запрашен въздух и комплексно става ШИТ.......

ЗА ВСЯКАКВИ АВТОЧАСТИ И КОНСУМАТИВИ
0️⃣8️⃣9️⃣ 9️⃣1️⃣1️⃣ 6️⃣9️⃣6️⃣9️⃣
-
kograman
Да видим дали разсъждавам правилно. Един турбо мотор е доста температурно натоварен, от постъпилият хладен въздух през кулера и горивният процес от другата страна. Ако маслото ти е шит, и при не високи градуси молекулата му се разпада, малко ми се губи смисъл от хидкрокрек а.к.а вече "горяло" масло.
Someone's opinion of you does not have to become your reality
- Taratajki
- Гараж: Fabia 3 1.2 tsi ; Octavia 4 FL 2.0 tdi
https://motoroil-bg.com/index.php/curio ... rocracking
Аз горене не видях да има в процеса на получаване![pardon [smilie=pardon.gif]](./images/smilies/pardon.gif)
И още нещо любопитно:
Аз горене не видях да има в процеса на получаване
И още нещо любопитно:
-
kograman
"горяло" масло му казват на отработеното, т.е вече веднъж е минало през двигателя 
- Taratajki
Ти прочете ли статиите? Аз пак ги прочетох, да не би да бъркам някъде, но там нищо не пише за отработени масла при hidrocracking технологията.
Пише, че така се правят масла от нефтопродукти (въглеводороди), с характеристики на синтезирани изкуствни масла. Но технологията е по евтина и за това цената им е по добра. Вярно, че е просто статия в сайт за масла, ама смятам ,че и те са я превели от някъде. Ако трябва, да намеря и оригинала?
Не претендирам за експертност
- ЦецоNOL
Аз, лично не твърдя, че е боклук или каквото и да било.
Просто за ежедневна употреба на къси разстояния и след 4500 км е вода.
Същото и при пържене.
От много отдавна ОЕМ продават рециклаж.Румънският Кастрол всичкият е Рециклаж.
Преди години имаше дело дори и Кастрол "спечелиха" маслата има да се водят синтетика, а реално нямат нищо общо.
Тези масла покриват абсолютният минимум за стандарт и качество.
Няма нужда да ти отварям очите за какво иде реч, при положение, че тоя тип масла и споменатото например, както и Q8, идват на едро в барел за 2лв литъра.
Но както обичам да давам пример - ако цял живот си консумирал имириращ продукт набеден за сирене и после те захранят с истинско и вика първоначално, аааааа тва е менте
ОЕМ масло 0/30 най- новата спецификация е 317лв в ауди, днес ходих.
Аз я взимам пак от там с печалба за тях на двуцифрена сума

-
kograman
@Taratajki, отработено масло се слага по-друга линия. Води се рециклирано, и е прието със закон в ЕС. Мисля минимума беше 9% (или 6%) не помня точно. Същият с който в горивата се влага биоетанол в бензина и рапично/растително масло в нафтата. Интересното е, че в закона е заложен САМО мунимум без максимум ....
- Taratajki
Е, не така, нали сме другарчета
Аз понеже съм любопитен и имам време днес, намерих някакви интересни статии.
Обаче цитирания хидрокрекинг и рециклирано масло не са едно и също, според тях. Аз изобщо не коментирам марки. Ясно е, че няма как евтиното да е най хубавото. Но ми стана интересно това отричне на цяла технология, на която се базират индустрии, милиардни, с такава лекота
А вие просто сте имали друго предвид.
Значи, другия път ще кажа да ми сложат Шел
Колкото за рециклирането, пише, че процеса е подобен на получаването на ново масло- прерафинира се и му се прилагат всички очистващи процедури, както при рафинирането на ново масло.
Между другото ето тук има много неща за маслата и технологиите на добив. На който му е интересно:
https://www.machinerylubrication.com/Re ... technology
- ЦецоNOL
Ей затова на живо е най-добре да се говори, че с това писане
Абсолютно нищо лошо не съм искал да кажа по твой адрес.Извинявай.

- Taratajki
Ти па, не съм си помислял подобно нещо
Имах предвид да ми кажеш тайните, щото сме другарчета.
Иначе си прав за писането
Но ето, това е само за четене. Бъдещи разработки и сравнения на базови масла по различни технологии.
https://www.machinerylubrication.com/Re ... oil-trends
При тия цени на синтетичните, скоро ще останат бутиков продукт, май, май. Както и колите с нормални двигатели
- Scub40
- Гараж: Шкода Кодиак 2.0TSI LPG 190к.с 4х4 ДСГ7
Шкода Октавия Комби 3 фейслифт 1,6тди ръчка 2020
Май рашъните ще излезат прави дето все повтарят маслата, бляд, да се сменяват на 8-10 х. км..
- ЦецоNOL
Реално, идеално масло НЯМА!
Всичко зависи от начин на каране, време, условия, горива и т.н. Относно смяната на маслото и какво да бъде.
Имам познати, които вече започнаха да сменят на моточасове, защото това е истината.
Например в София:
Сутрин - 1 час задръстване с 5-10км/ч
Вечер - 1 час задръстване с 15-20км/ч
През това време сумарно аз съм раздал Бургас - Пловдив, минал съм 250км за същото време, обаче моето масло се е “износило” между 3-5 пъти по-малко от твоето.
Ти си минал днес 30км за два часа в задръстване и веднага това слага край на опциите за Лонг лайф използване на маслото.
Аз 250км днес за два часа, но с постоянни обороти и скорост.

-
kograman
Въпроса е , как да се смятат моточасовете.
Иначе максимума който аз знаме е с едно масло, два сезона зиме/лято или обратното.
Иначе максимума който аз знаме е с едно масло, два сезона зиме/лято или обратното.