Регулиране на LED фаровете на O3 FL

Всичко за Шкода Октавия, произведена от 2013г. до днес
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
maiden

Škoda Фен²

Мнение от maiden »

Здравейте, колеги!

Доста хора си накупиха Октавия 3 фейслифт и голяма част са с LED фарове.
Според моите наблюдения всички нови коли излизат от заводите с много консервативно настроени фарове, за да получат хомолгация и да минат лесно първоначален преглед.
Почти всички, които познавам с LED фаровете се оплакват, че светят много ниско.
Моите също не бяха изключение, буквално светеха на 12-15 метра.
Регулирането е елементарно, изобщо не ходете да тормозите ЕТ за това.
Всеки от фаровете има по 2 бели регулиращи винта.
Могат да се въртят с шестограм и с кръстата отверка, препоръчвам шестограм, за да не се замазва пластмасата и да си личи, че са пипани.
Вътрешните винтове са за височината, външните са за странична настройка : тях не ги пипаме.
По часовниковата стрелка вдигате фаровете нагоре, обратно на часовниковата стрелка ги сваляте надолу.
При мен корекцията беше 1 оборот по часовниковата стрелка и сега са супер : не заслепяват и осветяват на около 50 метра.
Успех!
Аватар
Бай Онзи

Škoda Фен²

Гараж: Octavia 3 FL, Vision, 184 Hp, 4x4, DSG.

Мнение от Бай Онзи »

браво
nmnikolov

ŠKODA MASTER

Гараж: ŠKODA Octavia Combi III FL Vision 1.5 TSI DPCA DSG

Мнение от nmnikolov »

Ще дам и моите 2 стотинки по темата. Досега 4 пъти ходих да ми регулират фаровете [smilie=pardon.gif]. 2 пъти в края Януари и 2 пъти миналата седмица. Наистина фаровете заводски светят доста късо. След като отидох в края на Януари ги бяха настроили мнооого високо. И двата фара снопа доста се вдигаше нависоко, вместо да пада. Поне за левия това е задължително условие. На другия ден спешно отидох да го оправят. Карах месец и нещо и реших пак да отида при тях и да ги накарам съвсем леко да ги свалят. Причината е, че като са вдигнати повече от необходимото, то те не са толкова ярки и не ми харесваша. Та отидох миналата седмица и казах, че искам да са по-ниско от текущото положение, но да са по-високо от заводското. Т.е им казах да са мааалко по-високо от заводските настойки, така че да светят още 20-25 метра. Като взех останах недоволен. За тях явно заводско означава да го настроят спрямо уреда. И ги бяха вдигнали съвсем леко нагоре след настройка с уреда, вместо да ги свалят каквото беше моето желание. На следващия ден бях при тях с лаптоп и записи от видеорегистратора още от януари. Показах директно на техника клиповете и казах какво искам. Та след като ги настрои уж по стандарт ми показа скалата и свали десния фар малко по-ниско. Това го направи механично използвайки двата винта.

Има обаче едно важно НО, което е хубаво да се прочете. Преди да коригира фаровете със шестограма отключи софтуерно фаровете с лаптопа!!! Едва тогава започна да ги регулира, след което отново ги заключии. След това свали двата фара допълнително съвсем леко софтуерно и накрая пусна да се самообучат.

Утре ще пусна тук клипове преди и след...

За протокола - първите 6 месеца или 10 000 км. регулирането е безплатно!
Изображение
dem4oy

Шкода Новак

Мнение от dem4oy »

Колега предполагам записването става предварително , защото работата не изглежда да отнеме повече от 5-10 минути? Също така да попитам ти на колко метра направи твоите фарове да светят най - оптимално ?
nmnikolov

ŠKODA MASTER

Мнение от nmnikolov »

Да, запиши си час предварително. Иначе само десния фар ми дорегулира механично и само на него ми показваше какво прави, но не помня точно цифрите от скалата. Първо го регулира спрямо стандартите на уреда, после го свали още малко механично. Накрая свали допълнително и двата фара още малко надолу софтуерно.

Преди

След
Изображение
socom

Шкода Новак

Гараж: Skoda Octavia 3 FL - Vision, 1.5 TSI, DSG 7.

Мнение от socom »

Здравейте, минах и аз процедурата по вдигане на фаровете. Манипулацията е елементарна, корекцията която направих е същата като на колегата по-горе - един оборот по часовниковата стрелка. Доволен съм :) . Ако някой се чуди къде са регулиращите винтове, ето и схема:
Изображение
Аватар
slavkoff

Škoda Racer

Гараж: подземен
Обратна връзка:

Мнение от slavkoff »

@socom, Това сам на ръка ли го свърши? Питам защото от ЕТ ми обясняваха за някакъв "сервизен" режим на фаровете. И ако не са в този режим, след това кантарите връщали старата позиция на LED-овете.
VRS
Аватар
DoH_KuXoT

Škoda Ентусиаст

Гараж: Passat B8 2.0tdi - 190hp

Мнение от DoH_KuXoT »

Нищо не може да върне, едното се управлява от ел.моторче, другото е директно механично репозициониране на рефлектора. За да си спестите ходенето до Еуратек, като са Ви ниско, заставате на една стена вдигате малко нагоре качвате се карате, гледате до къде стига , дали не светите вече на насрещните в очите, дали като карате зад някой му мятате сноп светлина в огледалата. С едно две врътвания нагласяте всичко. Винтовете са супер лесни за достъп, ако се притеснявате, че ще объркате нещо завъртете в едната посока половин оборот, после в другата пак половин , вижте коя посока вдига и коя сваля като следите светлинното петно на стената, когато вече знаете посоката на вдигане, завъртете половин оборот и помнете колко сте завъртели. Покарайте из квартала и веднага ще усетите разликата, ако ли не оставете така и покарайте няколко дни , ако искате още нагоре пак половин оборот и така докато светне както Ви харесва и най-важното не заслепявате. Има и друг вариант ако разполагате с друг автомобил , който управлявате и той е нарочен за супер фарове, които хем светят хем не заслепяват заставате на същата стена драсвате си с тебешир нивото на двата фара, после се настройвате и Вашата кола по тази височина, като важно е отстоянието от стената до фаровете. В стария ми квартал на един блок така си бях драснал на една стена и до ден днешен като ида там редовно някой се е наредил и си прави фаровете по тоя шаблон, явно се е доказал и работи [smilie=pardon.gif]
Аватар
joro_kem

Škoda Ентусиаст

Гараж: Octavia I Tour 1.9 TDI Octavia III FL 2.0 TDI

Мнение от joro_kem »

хмм, при първото обслужване поисках да ги вдигнат малко, но намериха извинение и не го направиха (ЕТ Пловдив). обясниха ми, че никак не било сложно, само че трябвало да се спазва следната последователност: заставаш срещу стенда или стената, включваш фаровете, бележиш нивото, вадиш ключа от таблото, коригираш, включваш фаровете и следиш за промяна. ако се правело без да махаш контакта, се калибрирали сами в старото положение. не знам къде е истината, но сега като я вкарвам за вибрациите, ще настоявам да коригират и светлините.
socom

Шкода Новак

Гараж: Skoda Octavia 3 FL - Vision, 1.5 TSI, DSG 7.

Мнение от socom »

slavkoff написа: 16.11.2020, 09:50:59 @socom, Това сам на ръка ли го свърши? Питам защото от ЕТ ми обясняваха за някакъв "сервизен" режим на фаровете. И ако не са в този режим, след това кантарите връщали старата позиция на LED-овете.
Да, сам на "ръка". При светнати фарове въртях регулиращите винтове с шестограм /6 мм/. Корекциите се виждат веднага /в моя сличай - на стената на гаража/. След манипулацията направих едно "кръгче" из града - по тъмните улици. Разликата е видима, а след нагласянето фаровете не се калибрираха сами и не се върнаха в старото положение.
Аватар
igeorgiev82

ŠKODA MASTER

Гараж: Octavia 3 FL 1.4TSI DSG-BLUE MAGIC

Мнение от igeorgiev82 »

socom написа: 16.11.2020, 10:45:30 фаровете не се калибрираха сами и не се върнаха в старото положение.
Ще ще [smilie=pardon.gif].Моите 3 пъти ги регулираха само механично и пак си се връщаха в старото положение.Накрая по съвет и описание от @skodko, къде се влиза софтуерно и какво се задава,ги оправиха.
Аватар
todor87

Škoda Racer

Гараж: Skoda_Superb_3_Combi_2.0_TSI_4×4=>
=>Revo Stg_2 killer😁

Мнение от todor87 »

Ще изгори някой, я с модул, я с моторче...
Преди каквото и да е "въртене", фаровете се поставят първо в базово/сервизно/реглажно положение софтуерно.
После се регулурат механично.
И накрая им казваш, че това е положението пак софтуерно.
nmnikolov

ŠKODA MASTER

Мнение от nmnikolov »

@todor87, точно това и аз споменах преди няколко месеца в тази тема. Точно това бяха стъпките, които направиха ЕТ пред мен като ме вкараха при тях отзад в сервиза.
Изображение
baijoro

Škoda Ентусиаст

Гараж: Оctavia 3 FL 2.O TDI

Мнение от baijoro »

[smilie=scratch_one-s_head.gif] Я кажете дългите светлини могат ли да се свалят малко. Мисля, че моите светят повече към върховете на дърветата отколкото по пътя.
Аватар
YYakovliev

Почетен член

Гараж: Superb III Facelift L&K, 2.0 TSI, EA888 Gen.4, TVS Stage-1+, 426 PS, 561 Nm

Мнение от YYakovliev »

baijoro написа: 16.11.2020, 12:25:56 Я кажете дългите светлини могат ли да се свалят малко. Мисля, че моите светят повече към върховете на дърветата отколкото по пътя.
Моите също.
тема коментари: viewtopic.php?f=37&t=3706 | тема проект: viewtopic.php?t=4340
Публикувай отговор

Обратно към “Octavia III”