Защо да НЕ оставяме чистачките вдигнати
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- Rangel
- Гараж: Octavia 3 FL 2.0 TSI 6M REVO STAGE 1
https://m.fakti.bg/author/radoslav-slavchev
“Много собственици на автомобили, дори и при липса на сериозни снеговалежи, са свикнали да вдигат чистачките, оставяйки колата на паркинга за дълго време, за да не замръзват. Доколко обаче е оправдан този метод?
Много от собствениците на автомобили са чували, че чистачките се износват по-бързо, ако се опитате да почистите снега и леда от предното стъкло с тях. Освен това много от шофьорите ги включват, без да проверяват дали са замръзнали или не. Да, и електрическият мотор, който ги задейства, също не е добре да се "мъчи" при замръзнали чистачки. Спасението от всички горепосочени неприятности опира до най-простата манипулация - вдигането им. Популярността на този метод е голяма, което лесно се вижда по откритите паркинги, особено в този период от годината.
Всъщност повдигането на чистачките с добра идея, с цел да се спасят гумените части от тях. Истински ревностен собственик на автомобил обаче трябва да знае, че чистачките са притиснати към стъклото със специални пружини. Те са скрити в основата на т.нар. рамо. Когато ги вдигнем и ги оставим в това положение за дълго време, тези пружини се разтягат до почти максималните възможни стойности.
Известно е, че колкото по-дълго прекарват времето си в подобно положение, толкова по-рязко и бързо еластичността им намалява. Всъщност, силата, с която чистачката се притиска към стъклото, оказва много по-сериозно влияние върху качеството на почистване. С отслабена пружина, дори и най-марковите "пера" ще оставят неизчистени зони или изобщо няма да се справят със задачата си.
Повдигането на чистачките, разбира се, ги спасява от замръзване към стъклото, но в същото време създава много по-сериозен проблем - самият механизъм за почистване на стъклото се поврежда. Затова е по-добре да не се занимавате с глупости, като повдигате чистачките, а просто да спазвате правилото да не ги включвате, преди да сте почистили предното стъкло от сняг, да сте ги отлепили от стъклото ръчно или, ако имате повече време, използвайки вграденото отопление.”
“Много собственици на автомобили, дори и при липса на сериозни снеговалежи, са свикнали да вдигат чистачките, оставяйки колата на паркинга за дълго време, за да не замръзват. Доколко обаче е оправдан този метод?
Много от собствениците на автомобили са чували, че чистачките се износват по-бързо, ако се опитате да почистите снега и леда от предното стъкло с тях. Освен това много от шофьорите ги включват, без да проверяват дали са замръзнали или не. Да, и електрическият мотор, който ги задейства, също не е добре да се "мъчи" при замръзнали чистачки. Спасението от всички горепосочени неприятности опира до най-простата манипулация - вдигането им. Популярността на този метод е голяма, което лесно се вижда по откритите паркинги, особено в този период от годината.
Всъщност повдигането на чистачките с добра идея, с цел да се спасят гумените части от тях. Истински ревностен собственик на автомобил обаче трябва да знае, че чистачките са притиснати към стъклото със специални пружини. Те са скрити в основата на т.нар. рамо. Когато ги вдигнем и ги оставим в това положение за дълго време, тези пружини се разтягат до почти максималните възможни стойности.
Известно е, че колкото по-дълго прекарват времето си в подобно положение, толкова по-рязко и бързо еластичността им намалява. Всъщност, силата, с която чистачката се притиска към стъклото, оказва много по-сериозно влияние върху качеството на почистване. С отслабена пружина, дори и най-марковите "пера" ще оставят неизчистени зони или изобщо няма да се справят със задачата си.
Повдигането на чистачките, разбира се, ги спасява от замръзване към стъклото, но в същото време създава много по-сериозен проблем - самият механизъм за почистване на стъклото се поврежда. Затова е по-добре да не се занимавате с глупости, като повдигате чистачките, а просто да спазвате правилото да не ги включвате, преди да сте почистили предното стъкло от сняг, да сте ги отлепили от стъклото ръчно или, ако имате повече време, използвайки вграденото отопление.”
- Rangel
@Никола Иванов, аз го видях в нета. Кажи ако не е така, да не подлъгвам хората?
- stanley
- Гараж: Skoda Superb II FL 2.0TDI 6M 4x4 ex, Skoda Superb 1.8TSI 6M, VW Passat 6 2.0TDI DSG6 ex, Skoda Superb 1.9TDI Tiptronik-ex, Skoda Octavia 1.6 MT-ex
- Обратна връзка:
Може и да има логика в написаното. Друг минус е, че не можеш да разбереш, че си паркирал тъпо, защото вече сам си си вдигнал чистачките. Тогава за да разбереш, че си неграмотен в паркирането започваш да получващ други сигнали, като обърнато странично огледало, липсваща антена и т.н. С две думи не си вдигайте сами чистачките, защото по този начин се губи комуникацията със съседите. ![pardon [smilie=pardon.gif]](./images/smilies/pardon.gif)
- SlipX
- Гараж: Skoda Superb III L&K 2.0 TDI 190 PS DSG 7 4x4
Skoda Fabia III 1.4 TDI DSG
Или пък може да останете без чистачки ![sarcastic [smilie=sarcastic.gif]](./images/smilies/sarcastic.gif)
- Никола Иванов
- Гараж: Octavia 2 1.9TDI
Karoq 2.0TDI 4x4 DSG - Обратна връзка:
За пружините не е така. Не могат да се разпънат ако са изчислени правилно. Освен това не стоят с години в това положение! ![search [smilie=search.gif]](./images/smilies/search.gif)
- Rangel
Хубаво де, ама как разбираме дали са изчислени правилно? На Супърба така или иначе нормално не могат да се вдигат и не ги вдигам.
- redalex
- Гараж: i3
Карам кола вече над 20 години.
Мисля, че съм сменял чистачки 2-3 пъти през този период.
Това са сумарно около 100 лева за 20 години...
Та в тоя ред на мисли - винаги съм се чудил какво толкова ги пазите тия чистачки, че ги вдигате у въздуха?!?
И да се изрежат по леда няколко пъти голяма работа...няма да се разпаднат от веднъж.
Мисля, че съм сменял чистачки 2-3 пъти през този период.
Това са сумарно около 100 лева за 20 години...
Та в тоя ред на мисли - винаги съм се чудил какво толкова ги пазите тия чистачки, че ги вдигате у въздуха?!?
И да се изрежат по леда няколко пъти голяма работа...няма да се разпаднат от веднъж.
- ЦецоNOL
- Гараж: SKODA KAMIQ 1.5TSI MONTE CARLO 2024 - МРАЗКО
POR(N)SCHE CAYMAN GTS 4.0 718 2023 - YELLOWSTONE
AUDI A6 C5 ALLROAD - КАМИОНА - Обратна връзка:
Аз и да искам не мога да ги вдигна
Иначе подкрепям Алекс
Иначе подкрепям Алекс

ЗА ВСЯКАКВИ АВТОЧАСТИ И КОНСУМАТИВИ
0️⃣8️⃣9️⃣ 9️⃣1️⃣1️⃣ 6️⃣9️⃣6️⃣9️⃣
- SlipX
- Гараж: Skoda Superb III L&K 2.0 TDI 190 PS DSG 7 4x4
Skoda Fabia III 1.4 TDI DSG
Когато я загасиш и натиснеш лостчето за чистачките веднъж надолу не ти ли остават във вдигнато положение?Ц-Е-Ц-О РАНИЦАТА написа: 14.02.2020, 09:48:09 Аз и да искам не мога да ги вдигна
Иначе подкрепям Алекс
-
tuningmania
- Гараж: Съд, Конфискация и Затвор - Сега!
Skoda Octavia 1 Combi, 1999г, 1.9TDI, 110кс;
Skoda Superb 2 Facelift Combi, 2014г, 2.0TDI, 170кс, 4х4, 6DSG;
Skoda Octavia 1 Facelift Combi, 2002г, 1.9TDI, 90кс.
До @Rangel, - За мен има логика в написаното. Не ми е известен материал,.който да няма "умора". Друг е въпроса, след колко време ще настъпи.
До @redalex, - Умолявам ТЕ, максимално подробно опиши, Марка, Модел и от Къде си Купуваш Чистачки, които да издържат, без ясно видимо влошаване на характеристиките, по около 7 Години?
До @redalex, - Умолявам ТЕ, максимално подробно опиши, Марка, Модел и от Къде си Купуваш Чистачки, които да издържат, без ясно видимо влошаване на характеристиките, по около 7 Години?
Съд, Конфискация и Затвор - Сега!
Skoda Octavia 1 Combi, 2002г, 1.9TDI, 90кс.
- Rangel
Да, така е при Супърба, предполагам и при Ауди-то. Но това е режим, не да се браниш от леда, а да си смениш чистачкитеSlipX написа: 14.02.2020, 09:49:45Когато я загасиш и натиснеш лостчето за чистачките веднъж надолу не ти ли остават във вдигнато положение?Ц-Е-Ц-О РАНИЦАТА написа: 14.02.2020, 09:48:09 Аз и да искам не мога да ги вдигна
Иначе подкрепям Алекс
- redalex
- Гараж: i3
Няма кола, която да съм притежавал повече от 3-4 години 
Или като съм я купувал си е имала читави чистачки или аз съм ги сменил веднъж и съм я продал след време...
И пак да питам - какво точно пазите на някаква част, която струва 20-40 лева? Да не говорим, че в последните години има зима по 2 седмици....
По-добре изпушете 10 кутии цигари по-малко или спрете да ядете чипс или биренн фастък (примерно) или всеки друг джънк фууд...
И пак да пожелая на всички - дано българинът се грижи така добре за себе си и семейството си, както за колата си
Или като съм я купувал си е имала читави чистачки или аз съм ги сменил веднъж и съм я продал след време...
И пак да питам - какво точно пазите на някаква част, която струва 20-40 лева? Да не говорим, че в последните години има зима по 2 седмици....
По-добре изпушете 10 кутии цигари по-малко или спрете да ядете чипс или биренн фастък (примерно) или всеки друг джънк фууд...
И пак да пожелая на всички - дано българинът се грижи така добре за себе си и семейството си, както за колата си
- stanley
- Гараж: Skoda Superb II FL 2.0TDI 6M 4x4 ex, Skoda Superb 1.8TSI 6M, VW Passat 6 2.0TDI DSG6 ex, Skoda Superb 1.9TDI Tiptronik-ex, Skoda Octavia 1.6 MT-ex
- Обратна връзка:
Хватката с вдигането на чистачките е да не трупат лед и след почистването на стъклото по-бързо да започнат да чистят без да мажат и да разнасят парчета лед по стъклото и да оставят мокри следи. Предполагам това е основната причина някои да го правят. Другото е, че много водачи са крайно неподготвени както със стъргалки, четки, метлички, ръкавици, така и не калкулират времето за почистване и колата. Искат от хола да скочат в колата и да тръгнат за 2 мин. Онзи ден гледах една госпожа как си чистеше от снега чисто новия Пасат Р-лаин с чадър.
Почиства се една минимална част от стъклото и механик водачът потегля, с надеждата парното и времето да свършат неговата работа. Почистването на тавана и фаровете е направо лукс за повечето "неподготвени, но бързащи". Реотаните за задното стъкло са табу, а включването на климатика за обиране на влагата от прозорците през зимата е нещо крайно непознато. За голямо съжаление чистачките чистят прозореца само отвън.
Почиства се една минимална част от стъклото и механик водачът потегля, с надеждата парното и времето да свършат неговата работа. Почистването на тавана и фаровете е направо лукс за повечето "неподготвени, но бързащи". Реотаните за задното стъкло са табу, а включването на климатика за обиране на влагата от прозорците през зимата е нещо крайно непознато. За голямо съжаление чистачките чистят прозореца само отвън.
- lubomirov1985
- Гараж: 1. Mercedes - Benz W164, Edition 10 - 320 cdi 4matic
2. Land Rover Freelander 2.0 TDI
Друг е въпросът на колко модели могат да се вдигнат. Иначе за една нощ не виждам какво би им станало на тези пружини...
Бирата е божествена напитка!
Доставя ти удоволствие и когато влиза и когато излиза!
Доставя ти удоволствие и когато влиза и когато излиза!
-
tuningmania
- Гараж: Съд, Конфискация и Затвор - Сега!
Skoda Octavia 1 Facelift Combi, 2002г, 1.9TDI, 90кс.
До @stanley, - ![sarcastic [smilie=sarcastic.gif]](./images/smilies/sarcastic.gif)
![pardon [smilie=pardon.gif]](./images/smilies/pardon.gif)
Не гледай - Снимайstanley написа: 14.02.2020, 10:16:22 гледах една госпожа как си чистеше от снега чисто новия Пасат Р-лаин с чадър
Няма лошо в самото това искане. И аз така искам. Но за това си Платих за Печка и си я включвам през Мобилния Телефон
Съд, Конфискация и Затвор - Сега!