Няколко въпроса относно Superb L&K 2.0TDI 190 4x4 DSG6

Всичко за Шкода Супърб, произведен от 2015г.
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
philipz

Шкода Новак

Гараж: Superb 3 2.0 TDI 190 DSG6 4X4 L&K

Мнение от philipz »

Здравейте Колеги и Весела Коледа [smilie=pleasantry.gif]

Да дам малко ъпдейт до къде го докарах с оплакванията и разрешаването им :

- Окачване тропане отпред , по-скоро вляво ( при легнал полицай или релси трамвайни се усеща ) ---- >
Еура тек го чуха и знаят за този звук , засега не могат да намерят решение .
- Скоростен лост олющване - има леко олющване по хромираната част . ---- >
смениха го гаранционно .
- Шумове паразитни по мотора – нормални ли са ? около 1400 – 1700 оборота се усещат на лека газ. Все едно някакъв резонанс , някоя пластмаса , но ми се струва , че е от мотора . ---- >
това не можахме да го чуем с еура тек като бях , но си е там , знам ли , прилича ми като на звук от дюза , но много лек .Те провериха стойностите на дюзите , всички бяха с отлични нива .
- Жабката незатваря от дясната страна докрай при повече багаж в нея - излгежда грозно просто , това могат ли да го оправят от шкода гаранционно ? ---> не съм правил нищо там , освен да не я препълвам и засега няма проблем .
- Подлакътника скърца при по-силно натискане ? Да разбирам , че е нормално ? Или просто трябва да ида да се прегледам при доктор ? ---- >
смениха ми cup holder-a който е точно пред подлакътника . Скърцането в подлакътника си остана , то според мен идва от самата пластмаса от долната му част , еура тек ми казаха , че там няма какво да направят .
- Шум от ел.стъклата при сваляне - сякаш чувам механически звук повече от нормалното при сваляне на стъклото . ----- >
това също си го има , не винаги . Там мерки не съм взимал .
- Автоматично сваляне на шофьорски прозорец ? Как точно работи , тъй като понякога при мен реагира от първия път , понякога не . Някой с подобни терзания ? ---- >
и това не съм го гледал още , там си е иначе .
- Изключване на start stop перманентно възможно ли е ? ( или само след като изтече гаранцията ) ? --- >
еура тек казаха , че докато е в гаранция , не трябва да се пипа , след това имало начин чрез манипулиране на стойността на минималния волтаж , за да работи системата .

В последствие се появиха и няколко нови проблема , ето инфо и за тях :

- Запотени фарове -
еура тек сложиха някакви специални мембрани/отдушници , за сега нямат проблем фаровете , а доста ги поваля .
- задна щора не се прибира като я разкачиш -
поръчана задна щора гаранционно
- преден ляв подлакътник петно от износване или боя от дреха -- >
на професионална автомивка не можа да излезне , ще го пробвам да го мина гаранционно , макар че съм скептичен , че ще го приемат .
Аватар
skauta

Škoda Фен²

Гараж: Шкода Октавия Скаут 2 CR TDI
Шкода Фабия 1 TDI

Мнение от skauta »

Като не ти харесва - продавай, то още от предните постове гледам, че не си доволен, не знам що я държиш. [smilie=pardon.gif]
philipz

Шкода Новак

Мнение от philipz »

skauta написа: 29.12.2019, 11:10:50 Като не ти харесва - продавай, то още от предните постове гледам, че не си доволен, не знам що я държиш.
Нека не отклоняваме темата , гледам да дам инфо тук във форума , може на някого да му бъде полезно , и същевременно търся решение на въпросните проблеми .
Дискусията не е дали я харесвам или не :)
Аватар
zloQQ

ŠKODA MASTER

Гараж: ŠKODA Octavia L&K 1.9 TDI AHF
ŠKODA Octavia vRS 2.0 TDI CR CEGA
Обратна връзка:

Мнение от zloQQ »

philipz написа: 29.12.2019, 10:39:54 Автоматично сваляне на шофьорски прозорец ? Как точно работи , тъй като понякога при мен реагира от първия път , понякога не . Някой с подобни терзания ? ---- >
и това не съм го гледал още , там си е иначе .
При Шкода (поне при Октавия де), копчета имат 2 степени. И двата предни джама на панела на шофьорската врата. Усеща се, когато го правиш леко. Дърпаш - за първата степен и ако още малко дръпнеш - преминава на втора степен. На други автомобили е със задържане на копчето за по-дълго време и съответно само с една степен. Там натискаш кратко или задържаш повече от две секунди. Пробвай леко да го мръднеш - т’ва трябва да е нормалното отваряне/затваряне и при пускане - джама спира. С малко повече натиск - би трябвало да има втора степен и да задейства автоматично затваряне/отваряне съответно до горе или до долу.
Колата е чудесна, но си има малките недостатъци. И други колеги чета тук, че се оплакват от т’ва-онова. Недей се вкарва във филм, а се наслаждавай на придобивката. Ясно ми е, че т’ва си е направо болестно състояние, но... Перфекционизма понякога вреди повече от колкото да помага. Прекаленото вслушване, оглеждане и подобни действия само развалят кефа от качването и пътуването в този иначе чудесен автомобил.
Аватар
Георги Г

Škoda Ентусиаст

Гараж: Superb 3, 2.0 TDI, 190HP

Мнение от Георги Г »

И при С3 е на 2 степени.
Аватар
bega4kata

Агент на ДС

Гараж: Оctavia 3 RS TSI stg 3 Revo - ex
Tiguan TDI 4motion
Mercedes GLC 450d AMG 4matic Premium
0896670196
Обратна връзка:

Мнение от bega4kata »

philipz написа: 29.12.2019, 10:39:54 Или просто трябва да ида да се прегледам при доктор ? ---- >
GUNTER SERVICE
Изображение
ВСИЧКИ МОИ МНЕНИЯ СА ЛИЧНИ И НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМАТ ЗА ДОСТОВЕРНИ
philipz

Шкода Новак

Мнение от philipz »

bega4kata написа: 29.12.2019, 13:47:43 philipz написа: ↑29.12.2019, 10:39:54
Или просто трябва да ида да се прегледам при доктор ? ---- >
не съм луд , честна дума , просто имам по-развит слух и цял живот страдам от това .
philipz

Шкода Новак

Мнение от philipz »

zloQQ написа: 29.12.2019, 12:51:02 При Шкода (поне при Октавия де), копчета имат 2 степени. И двата предни джама на панела на шофьорската врата. Усеща се, когато го правиш леко
Така е , 2 степени е . Просто при мен не винаги реагира втората степен . Това ми е питането към вас , дали го имате това наблюдение и вие или винаги си реагира както трябва .
NRG

Škoda Ентусиаст

Гараж: Октавиа 3 2.0D

Мнение от NRG »

philipz написа: 29.12.2019, 18:20:51 Така е , 2 степени е
Просто ги натискай по рязко на доло, все едно е една степен. На горе, пак така.
philipz

Шкода Новак

Мнение от philipz »

Здравейте Колеги ,

Да не пускам нова тема , затова пиша в старата такава .

От скоро колата излезна извън гаранция , в момента е на 90 000 км . ( 2017 , 2.0 TDI 190 , 4х4 , DSG6 )

Какво следва и кога да се смени , конкретно питам за :

- ангренажен комплект . По спомен ЕТ ми казаха на 150 000 км , но не е ли малко множко като пробег ?
- масло халдекс ( в ЕТ съм го сменил на 57 000 км ) , предполагам надали са ми изчистили въпросния филтър . Аномалии в работата няма за сега да чукна на дърво . Моля препоръчайте сервиз , където знаят как да обслужват Халдекс .
- масло скоростна кутия ( ЕТ съм го сменил на 57 000 км ) , и тук за сега нямам аномалии . Питам да знам дали трябва да скъся периода между смени , след като е извън гаранция .
- Масло на двигател . Тук се старая до 15 000 км да го сменям , вие как процедирате ? И какво масло слагате ?

Моля препоръчайте и сервиз , който си разбират от работата по обслужване на Шкодите , в ЕТ не виждам особен смисъл да ходя , там е пълна мъгла какво правят по колата .

Благодаря предварително ! [smilie=thank_you2.gif]
Аватар
donci

ŠKODA MASTER

Гараж: Skoda Octavia II Combi 2.0 TDI PD 170hp+ RS 2008 BMN
Skoda Fabia I 1.9 TDI PD 131hp+ RS 2005 ASZ BlackPearl

Мнение от donci »

philipz написа: 25.10.2022, 14:24:17 Масло на двигател . Тук се старая до 15 000 км да го сменям , вие как процедирате ? И какво масло слагате ?
В книжката виж за спецификацията на маслото на VW какво точно трябва да бъде /моето например е 507/. Може още малко да скъсиш интервала - до 12к примерно. На Октавията съм с Castrol, на Фабията е Ravenol от колега от форума - ЦецоNOL. Може до него да се допиташ.

По другите въпроси по-запознати колеги може да ти дадат напътствия.
tuningmania

ŠKODA MASTER

Гараж: Съд, Конфискация и Затвор - Сега!

Skoda Octavia 1 Combi, 1999г, 1.9TDI, 110кс;
Skoda Superb 2 Facelift Combi, 2014г, 2.0TDI, 170кс, 4х4, 6DSG;
Skoda Octavia 1 Facelift Combi, 2002г, 1.9TDI, 90кс.

Мнение от tuningmania »

До @philipz - За ангренажа - първия, оригиналния, заводския, му дават 150.000 Километра (дори 200.000 Километра мисля, че имаше) или 5 Години - което настъпи първо. До колко знам от Майстора (Натисни Точно Тук), който смени ангренажа на моя "Superb", Годините започват да стават все по-важни. Тоест - материалите стареят, изразено с влошаване на свойствата, повече от преди. Моя ангренаж беше на малко под 4 Години и на малко под 150.000 Километра и беше толкова напукан, че дори Човек, който не разбира от Автомобили, би казал, че тази част трябва да бъде спешно сменена. Мисля, че при ТЕБ може да се започне с един визуален преглед на ангренажния ремък от Майстор. Да се види дали има напуквания и тогава да се прецени. Но дори и да няма - момента за смяна наближава но ще ТИ даде време за планиране и организация. Относно обслужването на "Haldex" и "DSG" - има значение как се използва Автомобила. Например - ако се Шофира по-агресивно и главно в градски условия - хубаво е да се обслужват тези агрегати на около 40.000 Километра. При по-спокоен стил на Шофиране и повече извънградски Километри, може и през 50.000 Километра. Не забравяй, че имаш масло на Раздатката и Диференциала. За мирна глава - аз ги сменям заедно с "Haldex"-а и "DSG"-то. За маслото на Двигателя - пак важи условността, как се експлоатира Автомобила. Ако е много градско в София (да ме извиняват Колегите от други Градове но там задръствания като Софийските няма) - между 8000 и 10.000 Километра качествата на маслото се влошават и просто е за смяна. При смесено Шофиране, градско/извънградко тоест, 10.000 - 12.000 Километра е добър интервал за смяна. При много извънградски Километри - може и на 15.000 Километра да се сменя. Всичко нагоре, започва да нанася вреди. Относно Авто-Сервиз - ето още един: Натисни Точно Тук.
Съд, Конфискация и Затвор - Сега!

Skoda Octavia 1 Combi, 1999г, 1.9TDI, 110кс;
Skoda Superb 2 Facelift Combi, 2014г, 2.0TDI, 170кс, 4х4, 6DSG;
Skoda Octavia 1 Combi, 2002г, 1.9TDI, 90кс.
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

Раздатка и диференциал на 40-50к е пресилено, там няма такова натоварване, нито фрикции.
Бееееее.....
philipz

Шкода Новак

Мнение от philipz »

Благодаря много за инфирмацията .
Колата се кара ексклузивно извънградско , и пробега и е максимум 9-10 000 км на година , така че може би имам още време за ангренажа и другите агреграти , съдейки по написаното от вас . Стила шофиране е нормален , може би единствената специфика при мен е , че карам кутията на спортен режим , тъй като нормалния ме дразни страхотно ( винаги гони да поддържа най-нисък възможен оборот ) , а аз обичам колата да е около 2000 оборота . Смятам , че дизела е радостен в този диапазон .
Лошото е , че има периоди с месеци не се кара , макар и в гараж , пак предполагам си стареят гумените елементи и прочие . Така , че може би съвета с визуална инспекция на ангренажа е добро начало . Предполагам си е бая разглобяване , за да се стигне до него ?

А относно раздатка и диференциал , какви са спецификациите на маслото за тях ? Не откривам информация , затова питам тук .
Аватар
Мичев

Škoda Фен²

Гараж: Superb 2.0TDI, 147KW DSG

Мнение от Мичев »

philipz написа: 29.12.2019, 10:39:54 - Окачване тропане отпред , по-скоро вляво ( при легнал полицай или релси трамвайни се усеща ) ---- >
Еура тек го чуха и знаят за този звук , засега не могат да намерят решение .
Не знам дали този ти проблем е актуален, но и при мен го имаше. От ЕТ слагат някакви "подложки" по техни думи на накладки/спирачен апарат, които наистина решават проблема.
Публикувай отговор

Обратно към “Superb III”