Ванко,тоз лагер се върти само когато съединителя е натиснат.При мен се получава друго...Škoda 130LRh написа:Може да е лагера на кол. вал , във който влиза амбреажната ос
Японче от Плевен
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- Баш Майстора
- Гараж: Шкода120L-52hp,
- Обратна връзка:
Японче от Плевен
- joro120L
- Гараж: Škoda 120L
Японче от Плевен
Точно! Чува се на полусъединител. Тогава се натоварва лагера.Škoda 130LRh написа:Може да е лагера на кол. вал , във който влиза амбреажната ос
- Баш Майстора
- Обратна връзка:
Японче от Плевен
Не знаех!joro120L написа:
Точно! Чува се на полусъединител. Тогава се натоварва лагера.
Възможно е ,наистина.
![thank_you2 [smilie=thank_you2.gif]](./images/smilies/thank_you2.gif)
- joro120L
Японче от Плевен
Деско, имах същата случка. Ново лагерче. Ама матора долу.
Последно промяна от joro120L на 22.02.2016, 23:26:30, променено общо 2 пъти.
- Баш Майстора
- Обратна връзка:
Японче от Плевен
Аз отдавна му се каня да го извадя и да го поизчистя и ревизирам основно.
Може би тази пролет ще се наканя,пък и да огледам и сменя съединителя.
Днес я покарах още малко-спря съвсем да подсвирква.
Може би тази пролет ще се наканя,пък и да огледам и сменя съединителя.
Днес я покарах още малко-спря съвсем да подсвирква.
- joro120L
Японче от Плевен
Лагера блокира и опашката на скоростите превърта в лагера. Добре е да се търси нов вал, щото този пада от размер, за да стане кат хората.
то свиренето се появява като види зор. Напр. тръгване по наклон.
то свиренето се появява като види зор. Напр. тръгване по наклон.
- Баш Майстора
- Обратна връзка:
Японче от Плевен
Точно така!Особено на задна.Мерси Жоре,само това лагерче ще да е!joro120L написа:...то свиренето се появява като види зор. Напр. тръгване по наклон.
- joro120L
Японче от Плевен
Гаранция! И при мен беше на задна. На други предавки не си спомням да съм го чувал.
...то беше и преди 7-8г. де
...то беше и преди 7-8г. де
- Škoda 130LRh
- Гараж: Škoda Felicia 1.3-МОРКОВА
Škoda 120 L-136 1987
Škoda 120 L 1986 (LS)
Škoda Octavia Mk1 Vrs
(Общо Шкоди 14 броя)
- Баш Майстора
- Обратна връзка:
Японче от Плевен
Иска ми се да представя малко наблюдения относно състоянието на главата след ремонта който направих в началото на мин.година и който обсъждах с колеги в другия форум.
Предистория:
Бях започнал да наблюдавам "майонези" по капачката за маслото,което ме наведе на мисълта за пробив на антифриз към маслото.При леко близване
беше сладко на вкус(това е вкуса на антифриза).Загубата на антифриз беше малка,от порядъка на 200 грама на 1000 км,маслото беше бистро.Дефакто това е минимален пропуск на антифриз към маслото с който колата може да се движи во веки веков,но аз разглобих главата и смених гарнитурата.Тук е момента да кажа,че старата гарнитура нямаше абсолютно никакви поражения(гледал съм много внимателно).Това ме навежда на мисълта,че пробива е бил отдолу,на дифтунгите на ризите.При ремонта мерих надстърчането на ризите и беше 0,1мм,а се препоръчва 0,12-0,15мм.
След шлайфане,райбероване и припасване сглобих главата и стегнах по схемата,но без динамометричен ключ(нямам) ,а и мисля че с такъв ключ стягането е малко подвеждащо....(виж на градуси е друго!).След двеста километра стегнах пак(по схемата и пак на ръка)-доста солидно.От тогава до сега минах над 10 000км и миналата седмица пак притегнах главата.Болтовете тръгнаха много трудно придружено с едно "пук",но в крайна се дозатегнаха и то не малко(това имам предвид за динамом. ключ че не е реален-ако затягах с такъв нямаше да мога да достегна на определените нютони...)След това при регулировката на клапаните се оказа,че нямат никакъв луфт,което е показателно,че главата се е стегнала поне с 0,2мм.
Тук искам да кажа на колегите- не е лошо да притягате главите след ремонти по повече пъти и след по-голям диапазон на километри-смятам,че това би помогнало при проблемите със здухването на гарнитурите (важи за всички модели Шкода със Шкодови мотори)
И последно да кажа–от ремонта насам намам никакви бози,майонези по капачката.Единствено ако съм я карал много кратко(2-3км)се появяват много ситни капчици конденз,но при добро загряване на мотора изчезват и са си чиста вода като близна.И аз като Сами пускам езичета
![sarcastic [smilie=sarcastic.gif]](./images/smilies/sarcastic.gif)
Предистория:
Бях започнал да наблюдавам "майонези" по капачката за маслото,което ме наведе на мисълта за пробив на антифриз към маслото.При леко близване
След шлайфане,райбероване и припасване сглобих главата и стегнах по схемата,но без динамометричен ключ(нямам) ,а и мисля че с такъв ключ стягането е малко подвеждащо....(виж на градуси е друго!).След двеста километра стегнах пак(по схемата и пак на ръка)-доста солидно.От тогава до сега минах над 10 000км и миналата седмица пак притегнах главата.Болтовете тръгнаха много трудно придружено с едно "пук",но в крайна се дозатегнаха и то не малко(това имам предвид за динамом. ключ че не е реален-ако затягах с такъв нямаше да мога да достегна на определените нютони...)След това при регулировката на клапаните се оказа,че нямат никакъв луфт,което е показателно,че главата се е стегнала поне с 0,2мм.
Тук искам да кажа на колегите- не е лошо да притягате главите след ремонти по повече пъти и след по-голям диапазон на километри-смятам,че това би помогнало при проблемите със здухването на гарнитурите (важи за всички модели Шкода със Шкодови мотори)
И последно да кажа–от ремонта насам намам никакви бози,майонези по капачката.Единствено ако съм я карал много кратко(2-3км)се появяват много ситни капчици конденз,но при добро загряване на мотора изчезват и са си чиста вода като близна.И аз като Сами пускам езичета
- Škoda 130LRh
Škoda 120 L-136 1987
Škoda 120 L 1986 (LS)
Škoda Octavia Mk1 Vrs
(Общо Шкоди 14 броя)
Японче от Плевен
Аз никога не затягам кратуната след ремонт а трябва ! До колкото за динамометричния ключ и аз не съм ползвал на чугунения мотор . Както казваш , че не стяга реално си прав , вече когато стягаш на градус там е по реално- стяга се навсякъде по равни расти . Примерно на фаворит мотора пишеше мисля -първо стягане на 2.5 кг и после два пъти по 90 градуса . 
КЕФА ЦЕНА НЯМА ...
- joro120L
Японче от Плевен
Десо, главата си я дозатягал няколко пъти, защото първоначално не си я стегнал кат хората. В книгата пише на 6кг. Моята е на 9кг. и няма никакво мърдане след това.
Динамометричния ключ върши работа. За да стягаш на ръка, трябва да си придобил голям опит и усет. Поне 50 глави да си стегнал
Динамометричния ключ върши работа. За да стягаш на ръка, трябва да си придобил голям опит и усет. Поне 50 глави да си стегнал
- Баш Майстора
- Обратна връзка:
Японче от Плевен
Не е вярно,че не съм стегнал яко Жоре.В което съм сигурен-сигурен съм!joro120L написа:Десо, главата си я дозатягал няколко пъти, защото първоначално не си я стегнал кат хората. В книгата пише на 6кг. Моята е на 9кг. и няма никакво мърдане след това.
- joro120L
Японче от Плевен
На ръка стягане не можеш да го гарантираш. След това още си дозатягал няколко пъти. Пак ти казвам, че при мен, след първото стягане не мърдат болтовете повече.
Не искам да споря. Коментирам това, което си констатирал след това.
Не искам да споря. Коментирам това, което си констатирал след това.
- Škoda 130LRh
Škoda 120 L-136 1987
Škoda 120 L 1986 (LS)
Škoda Octavia Mk1 Vrs
(Общо Шкоди 14 броя)
Японче от Плевен
Да знаете , че ако се престегне може при загрят мотор да хвърчат шпилки от разширяването на металите ...
КЕФА ЦЕНА НЯМА ...