Нова Octavia 3 CNG, Octavia 4 или Superb ?

Всичко за Шкода Октавия, произведена от 2013г. до днес
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
SpeedRS

Шкода Новак

Мнение от SpeedRS »

Здравейте,
Преди да започна искам да ви поздравя за активния и наистина полезен форум :)

Ще се постарая доколкото мога да не разтягам локуми, но ми предстои важен за мен избор и бих се радвал да ми помогнете.

Бюджетът ми е до 55 000 лв., като е добре, ако може, автомобилът да е до около 50 000 лв.
Последните 13 години карам само дизели, но не съм предубеден и към другите видове гориво. Минавам около 25 000-30 000км. на година в смесен цикъл.
Често пътуваме семейно, обичаме палатки, къмпинги и т.н, затова ни е необходим подобен по обем автомобил.

Вниманието ми е сериозно привлечено от Октавия 3 на метан, която за ниво Vision, прекарана през конфигуратора и с текущите отстъпки ми излзиа около 51 000 лв. грубо. Основното което ме привлича е практичността, качеството, донякъде цената и най-вече разходът на този двигател.

Гледайки ценовите листи на ЕТ видях, че Супърб във версия Edition (TDI / 150 к.c., DPF, 6M, EU6, SCR) в момента е около 53 000 лв. И започнах много да се чудя. Като един обикновен страничен наблюдател върху Шкода за мен разликата между двата автомобила като качество, материали и оборудване е осезаемо. За жалост не съм ги шофирал. Затова искам да попитам вас какъв би бил вашият съвет към мен спрямо описаните от мен критерии ?
От прочетеното във форума оставам с впечатление, че Супърб си е с по-висока поддръжка и съпътстващи разходи, което според мен има резон.

Въпреки написаното до тук най-годлямото ми чудене е друго. Виждам, че новата Октавия 4 би трябвало да е тук до пролетта. Най-сериозният въпрос пред мен е струва ли си да се изчака и да се вземе тя, тъй като малко или много платформата на настоящия модел е започнала да остарява ?
Хората с опит сред вас имат ли идея обикновено с колко цените на новия модел са по-високи от предходния?

И без това стана дълго и разхвърляно, та засега спирам :)

Поздрави
Аватар
audiceco

Škoda Фен²

Гараж: Ford S-max 2.2 TDCI 6-tronic 200 h.p.
Обратна връзка:

Мнение от audiceco »

Ако не те е прекъсало и може да издържиш на чакането новата ОКТАВИЯ 4 ще бъде твоята кола, ако не ти се чака Октавия 3 Метан.
Изображение
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

При новата кола, подръжката е съизмерима на Октавия и Супърб - все сменяш масла и филтри, независимо от горивото, другото е по гаранция... или поне би трябвало.

Като цяло незнам за последните генерации, но от предишното поколение и след гаранцията няма разлика дали е Октавия или Супърб, подръжката си е горе долу една и съща. Вече има разлика в зависимост от двигателя разбира се, но не и от платформата.

Като автомобил Октавия CNG и Супърб 150 дизел би трябвало да вървят горе долу еднакво като динамика. Като комфорт и пътно поведение, естествено, че Супърба ще бие с много. Разхода на гориво на Октавията вероятно ще е поне 30 до 50% по-нисък като лев/км. Ако това не е определящо - Супърба определено е по-доброто.
Бееееее.....
Аватар
redalex

Skoda Electric

Гараж: i3

Мнение от redalex »

Съдейки по никнеймът - колата трябва да е октавия VRS бензин.
Съдейки по описанието (най-вече количеството изминати километри) - изборът е кодиак или супърб дизел - някакви прилични коне и евентуално 4х4. Може и дизелов ВРС, който също е 4х4.

Поддръжката е сейм сейм... метанът бих го пропуснал :)
Аватар
igeorgiev82

ŠKODA MASTER

Гараж: Octavia 3 FL 1.4TSI DSG-BLUE MAGIC

Мнение от igeorgiev82 »

redalex написа: 23.10.2019, 15:20:57 Съдейки по никнеймът - колата трябва да е октавия VRS бензин.
[smilie=sarcastic.gif] след колко поста,ей така,ще вметнеш,че твоята се продава [smilie=sarcastic.gif]
За мен с тези километри на година си за дизел.Евтино е на метан,да,ама бомба в багажника аз лично не искам.И с тези ходения по палатки и балкани,задължително комби и 4x4.
Супърба,си е класи над Октавия,но с този бюджет аз лично бих го пропуснал,защото за тези пари,няма(пак поне според мен) подходящ мотор за тоя кораб.
SpeedRS

Шкода Новак

Мнение от SpeedRS »

Към redalex - По душа Speed, но семейното положение при мен надделява :D Виждайки гаража ти, разбирам защо пропускаш метана. Но други основателни причини има ли ? :) Според хобитата ми най-добре би ми паснал Кодиак, но за жалост излиза извън бюджета. Поразгледах и Карок, който ме учудва с вътрешното си пространство (мислех, че е доста по-тесен), но много ми се размиват желанията между пъвроначалното желание за метан ( заради икономията ) и хобитата ми.

При посоченият от мен Супърб ме кара да се замислям и това, че е с ръчни скорости, а по ми е на сърце автомат. Въпреки всичките неща за 7-степенното DSG, ми се иска да вярвам, че са поизчистени грешките :)

Нещата с покупката не са спешни, но ми се иска в идните няколко месеца да се реши въпросът. Ако знам, че новата Октавия би имала двигател на метан обезателно бих изчакал да видя какво ще предложат. В същото време, ако разходът на Супърб дизел 150 к.с е действително около 4-5/100км. нафта определено чуденето ми би станало още по-голямо.
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

Супърба толкова харчи по изключение. Реално бих казал 5-7 извънградско и 8-15 градско. Отделно си е грамадна кола и не е най-приятното за много шофиране в София, ако това е фактор.
Последно промяна от Цецо75 на 23.10.2019, 15:53:01, променено общо 2 пъти.
Бееееее.....
Аватар
bega4kata

Агент на ДС

Гараж: Оctavia 3 RS TSI stg 3 Revo - ex
Tiguan TDI 4motion
Mercedes GLC 450d AMG 4matic Premium
0896670196
Обратна връзка:

Мнение от bega4kata »

Взимай Суперб.
Мани тоя Метан.
GUNTER SERVICE
Изображение
ВСИЧКИ МОИ МНЕНИЯ СА ЛИЧНИ И НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМАТ ЗА ДОСТОВЕРНИ
Аватар
Pijomir

Škoda Ludicrous

Гараж: O3 FL 1.4TSI Style 2018г.

Мнение от Pijomir »

Ако не бързаш, новата О4 изглежда много интересна... :)
„Времето е наркотик, твърде много от него убива.“
Аватар
redalex

Skoda Electric

Мнение от redalex »

igeorgiev82 написа: 23.10.2019, 15:42:57 след колко поста,ей така,ще вметнеш,че твоята се продава
Вече не се продава. Поне за следващата (половин) година :)
SpeedRS написа: 23.10.2019, 15:48:03 Към redalex - По душа Speed, но семейното положение при мен надделява
Да ти кажа, не виждам проблем да си возиш челядта с РС... напоследък рядко, но се случва и аз да го правя :)

SpeedRS написа: 23.10.2019, 15:48:03 защо пропускаш метана. Но други основателни причини има ли ?
Причината за мен, е че ако ще возя кола пълна с багаж и хора по 20-30к на година, ще искам да може да се мести адекватно, а не едно изпреварване да трае половин седмица. Т.е. да кажем, че тая кола трябва да има душа, а кола на метан с много багаж и хора май няма да я има. (тук не съм сигурен, защото не съм карал такова и мнението ми е базирано на неща, които само съм чувал)

Честно казано, ако давам 50к за нова кола (с идеята да имам гаранция и да не правя ремонти), ще ми е малко важно дали ще харчи 5 или 7 литра.
Разликата на годишна база е около 1000 лева при пробег от 25 000 км.
Което на практика е капка в морето на фона на всички други съпътстващи разходи.

Ако пък искам да ми излезе евтинко - ще си купя по-стар "прмиум" лесен за газифициране и ще си го карам него - там ще спестя едни 20к от общия бюджет.
SpeedRS

Шкода Новак

Мнение от SpeedRS »

И на мен дизайна на О4 ми допада. Интересно ми е да видя и комбито.
Демек да не се надявам на разход около 5-6 дизел, ако говорим за Супърб ?
Иначе съм свикнал в София да карам коли около 4.70 - 4.90м., така че това не ме притеснява.
Изчел съм темата за Октавия на метан тук във форума и като цяло мненията ми се сторих положителни.
Защо тук така го отбягвате ? :)

П.С. Определено има резон в казаното от теб. Със сигурност е по-добре да си има тяга във всеки един момент. За жалост ситуацията в момента е такава, че трябва да се съобразя и с бюджета, и с разхода.
Относно динамиката - последните няколко години карам коли, който ускорението им до 100км/ч се движи между 9 и 11 секунди, така че да се каже съм свиканл да не съм като стрела :D
Стар премиум отпада, поради причината, че предпочитам да има гаранция (въпреки че не съм сигурен дококо има полза от нея).
От време на време се оглеждам и за върнати от лизинг автомобили, които са още в гаранция, но за сега не съм попандал на нещо интересно, затова си стоя на варианта нов от шоурума :)
Последно промяна от SpeedRS на 23.10.2019, 16:22:22, променено общо 1 път.
Аватар
redalex

Skoda Electric

Мнение от redalex »

Ще ти сменим никнейма на CNG_RS [smilie=sarcastic.gif]
tuningmania

ŠKODA MASTER

Гараж: Съд, Конфискация и Затвор - Сега!

Skoda Octavia 1 Combi, 1999г, 1.9TDI, 110кс;
Skoda Superb 2 Facelift Combi, 2014г, 2.0TDI, 170кс, 4х4, 6DSG;
Skoda Octavia 1 Facelift Combi, 2002г, 1.9TDI, 90кс.

Мнение от tuningmania »

До @SpeedRS, - Мисля, че "Superb"-а не е подходящ за Шофиране по неравен терен, защото е нисък. Но пък за превозване на Хора е много по-широк от "Octavia". Рекорда ми за нисък Разход с моя "Superb" е 3.7л/100км [smilie=pardon.gif]
Съд, Конфискация и Затвор - Сега!

Skoda Octavia 1 Combi, 1999г, 1.9TDI, 110кс;
Skoda Superb 2 Facelift Combi, 2014г, 2.0TDI, 170кс, 4х4, 6DSG;
Skoda Octavia 1 Combi, 2002г, 1.9TDI, 90кс.
Аватар
idbeast

Шкода Новак

Гараж: Škoda Superb III 2.0 TDI 110 kW 2019
Škoda Kamiq FL 1.0 TSI 85 kW 2024

Мнение от idbeast »

2.0 TDI 150 с ръчни скорости на Superb liftback Русе-Букурещ 4,4/100,с ползване на темпомата,където може,и спазване на ограниченията на скоростта. При по-енергично каране 4,8-5,2/100. Градско(в Русе,град с много светофари и отчасти тъпо организирано движение) 7-10/100. Разхода настрана,това си е истински семеен автомобил - просторен салон,огромен,ама наистина огромен багажник. За града наистина е твърде голям Superb-а.
"Chance favours the prepared mind."
Аватар
Архимандрит Дионисий

Škoda Мод

Гараж: SKODA SUPERB L&K
2.0 TSI 280 к.с.
Старата любов:
SKODA SUPERB L&K
2.0 TSI 190 к.с.
SKODA OCTAVIA 1.4 TSI
150 к.с.

Мнение от Архимандрит Дионисий »

Пак се почна с митовете за мощните коли и как неможе да се изпреварва ако не си с такава. Искам да кажа, че със служебната която е 90к.с до сега не ми се е случило да не изпреваря някого.
Като цяло най-добре е да се качиш и да покараш всяка една от колите и сам ще си отговориш на голяма част от въпросите.
Публикувай отговор

Обратно към “Octavia III”