Качество на Българските горива - измерване с октан метър

Препоръки и мнения за аксесоари и поддръжка на Шкода автомобил
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Аватар
zar

Škoda Ludicrous

Гараж: О2 Scout ,Powered by NOx

Мнение от zar »

dimibo, Със сигурност има,но би трябвало да се казва "цетанметър" [smilie=sarcastic.gif] Там също се измерва и количеството сяра.Това са си мои разсъждения.Поправете ме ако греша ;) Определящ е също и сорта нефт от който се произвежда продукта.
Последно промяна от zar на 30.08.2019, 10:13:38, променено общо 1 път.
Dieselgate Team member
Аватар
ЦецоNOL

Агент на ДС

Гараж: SKODA KAMIQ 1.5TSI MONTE CARLO 2024 - МРАЗКО
POR(N)SCHE CAYMAN GTS 4.0 718 2023 - YELLOWSTONE
AUDI A6 C5 ALLROAD - КАМИОНА
Обратна връзка:

Мнение от ЦецоNOL »

bmf написа: 30.08.2019, 09:50:48 Подвърждавам - един приятел баща му има лаборатория и редовно правят замервания от всякакви бензиностанци - всичко е както си го пише. Горивата ни отговарят на европейските стандарти. Това че тук ни били много скапани горивата е малко мит.

Единствено на някакви малки и забити бензиностанци в нищото не може да се има много доверие, че там не е ясно какво правят след като им докарат горивото.

Това дето правят октаните да са с 1 нагоре, ми обясниха, че инсталацията на Лукойл е стара и се застраховат да не паднат под нормата, че тогава глобите са страшни.
Абсолютно 1:1!
Даже на Франчайз бензиностанциите е по-добър бензина, защото имат постоянни проверки и , ако излезе нещо не както трябва, ги глобяват на продажни цени с цялото количество.
Малките и затънтени нямат файда от шмекерии, там проблема е , че като няма масово зареждане и бензина тлее и му падат октаните.
Сигурен съм , че на температури около 10градуса, ще покаже повече октани, поради ниското ниво на изпарение и плътност.
В БГ факторите са - скапана и не навременна поддръжка, особено въздушни филтри, кофти запрашен въздух.
Изображение
ЗА ВСЯКАКВИ АВТОЧАСТИ И КОНСУМАТИВИ
0️⃣8️⃣9️⃣ 9️⃣1️⃣1️⃣ 6️⃣9️⃣6️⃣9️⃣
Аватар
Бай Онзи

Škoda Фен²

Гараж: Octavia 3 FL, Vision, 184 Hp, 4x4, DSG.

Мнение от Бай Онзи »

PRO написа: 30.08.2019, 07:44:50 Бърдаров N1, черна станция, дадени са по стандарт горивата, 100 октана е с добавки само, уреда го бори шпекса как си ги получил октаните.
Извинете на втората картинка се наблюдава диапазон на измерване на октаново число 70-110.
В предвид, че уреда е Руски ще дава, че горивата на ЛУКОЙЛ ще са ТОП. Хахахаа
Аватар
BlackPearl

Site Admin

Гараж: Octavia mk3 vRS-BlackPearl2

Мнение от BlackPearl »

todor87 написа: 29.08.2019, 23:01:11 Направих няколко проби набързо.
За краен резултат се приема последното показание.
Този метод, директно от колонката е малко тегав.
Пистолета изключва, струята е много силна, много слаба, но след няколко опита се получава.
За предпочитане си е метода с потапяне в съд/туба.
И на кутията го пише, Тошето го и обясни.
Зареждане с пистолет е тегаво: Трябва да се прецизира струята, да няма мехурчета и тн.
Най-добре е: Изсипваш в туба/шише и мериш.
Изображение
fancko

Škoda Фен²

Гараж: О3 FL 1.8 TSI 7DSG

Мнение от fancko »

redalex написа: 30.08.2019, 10:08:10 Това, че октановото число е точно както трябва да е, значи ли че горивата са "качествени" (каквото и да значи това)?
Който разбира, моля, на това да отговори. Мерси [smilie=thank_you2.gif]
Аватар
BlackPearl

Site Admin

Мнение от BlackPearl »

Аз по-горе казах, че не сме лаборатория и уредът е само за ПРОВЕРКА НА ОКТАНОВО число.
Който му харесва- ОК, който не му харесва и не вижда смисъл или отговори за себе си, ОК- подминава темата.
Като зареждате на бензиностанции, не изисквате лист от проверката и лабораторен анализ , предполагам?
Иначе, в лаборатория се мери вискозитетът и плътността на горивото, които имат роля при процеса на изгаряне в цилиндрите на двигателя.
При анализите се отчитат още цетанов / октанов индекс, дестилационните характеристики (летливост) на горивата, които оказват влияние върху пълното изгаряне, димността, нагарът, който се образува. (поне аз така мисля, може и да бъркам)

Тошето пусна темата със заглавие БГ ГОРИВА. Админ я редактира, което сега според заглавието е доста по-глобално и леко измества темата и съвсем любителското замерване, което се направи с цел:
Ще се потвърди ли теорията, че всички бензиностанции отговарят на ОБЯВЕНОТО октаново число (като цяло , винаги го правят 1-2-3 индекса по-голямо), или ще покаже по-малко.
Нашите коли имат настройки според качествата на горивата:
Моята и на Тошето са с: 97/98/100 и 102, което се води рейсинг.
Аз, винаги съм карал на 98 настройка, защото битуват разбирания, че горивото ни е лошо и тн. Все пак от РЕВО са обявили настройките спрямо индекса на ОКТАНОВОто число.
Изображение
Аватар
redalex

Skoda Electric

Гараж: i3

Мнение от redalex »

Т.е. темата ще е само с измервания на Тошко за октановите числа на различните бензиностанции ли?

В този ред на мисли - бих искал да го помоля да направи измерване на гориво на люлинската бензиностанция Go Petroleum.
(ако има път натам разбира се)...само като съвет - по-добре да не си сипва горивото в колата, а да го мерне в тубичка. Готов съм да компенсирам разноските за този експеримент.
Аватар
BlackPearl

Site Admin

Мнение от BlackPearl »

Точно така.
Тошето ще мери на различни вериги, бензиностанции октановото число.
После, ще ми го прати и аз да меря из нашите ширини, както и ти си казал: Първо в тубичка, а после мерим.
Накрая по веригата, може и в София да се измери ако има възможност в посочената от теб бензиностанция.
Добре си го казал в последното изречение: Прави(ще правим) експерименти. [smilie=sarcastic.gif]
Изображение
Аватар
redalex

Skoda Electric

Гараж: i3

Мнение от redalex »

Имаме сделка. [smilie=thank_you2.gif]

Аз конкретно питам за тази бензиностанция, защото преди 3-4 години се наложи да сипвам от тях (имах достатъчно акъл, за да сипя само 20 лева) и колата буквално припадна... После добавих ОМВ 100 и всичко си дойде на мястото.
DanioLadata

Шкода Новак

Мнение от DanioLadata »

Здравейте, за много години на всички, бъдете живи и здрави. Въпросът ми е от къде мога да си поръчам този Октан Метър с доставка до България.
tuningmania

ŠKODA MASTER

Гараж: Съд, Конфискация и Затвор - Сега!

Skoda Octavia 1 Combi, 1999г, 1.9TDI, 110кс;
Skoda Superb 2 Facelift Combi, 2014г, 2.0TDI, 170кс, 4х4, 6DSG;
Skoda Octavia 1 Facelift Combi, 2002г, 1.9TDI, 90кс.

Мнение от tuningmania »

До @DanioLadata - За Много Години :) Ето от тук можеш да го поръчаш: Натисни Точно Тук [smilie=thank_you2.gif]
Съд, Конфискация и Затвор - Сега!

Skoda Octavia 1 Combi, 1999г, 1.9TDI, 110кс;
Skoda Superb 2 Facelift Combi, 2014г, 2.0TDI, 170кс, 4х4, 6DSG;
Skoda Octavia 1 Combi, 2002г, 1.9TDI, 90кс.
Публикувай отговор

Обратно към “Съвети за нашите шкоди”