Вибрации при ускорение?

Всичко за Шкода Октавия, произведена от 2004г. до 2013г.
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Аватар
The Hooligan

Škoda Racer

Гараж: FreakOBoost

Вибрации при ускорение?

Мнение от The Hooligan »

Цецо75 написа: 01.08.2019, 13:37:52 Добре бе, а какво мислите за въртенето на гумата върху джантата, докато се нагоди с най-малкия възможен баланс като допълнителни тежести?

Виждал съм само един гумаджия да го прави, но той вече не работи за съжаление... Отделно, че един баланс на 4 колела отнемаше 1 час ...
Това си е чиста загуба на време! Освен, ако стойностите не са фрапантни.
Щом в края на процедурата имаш резултат от шест нули, няма значение колко са тежестите. Има гуми които, колкото и да ги въртиш все си искат по 100 грама! Всичко опира до качеството на гумата. Най-общо казано гумата е една каучукова отливка, натъпкана с телове, конци и платове. И когато тя има дефект /по-лека или тежка част/ няма оправяне!
Всъщност основните проблеми с новите гуми е в това, че пътуват много дълго в контейнери, натрупани на "рибена кост" И когато пристигнат до крайния търговец, те са изкривени. Но това е една друга тема.
Та, най-общо казано, напасването на гумата по джантата се прави по 2 причини.
- Едната е, ако иска много тежести.
- Другата е, за да постигнем максимална овалност на колелото /колело казваме на монтирани гума с джанта/ с цел, намаляване на вибрации в следствие на ексцентрично търкаляне на гумата. Това го обясних в една друга тема. Вече има модерни диагностични машини, които решават тези проблеми.

п.п.
Същия ексцентричен ефект се получава и ако централния отвор на джантата е няколко десети по-голям от този на главината.. [smilie=sarcastic.gif]
Ford Focus 2025 - 1.0 EcoBoost mHev 155кс - много върви! Почти колкото 450d но без да получавам известия през нощта, че му пада акумулатора..
Аватар
Баш Майстора

Ретро Škoda

Гараж: Шкода120L-52hp,
Обратна връзка:

Вибрации при ускорение?

Мнение от Баш Майстора »

The Hooligan, Мадже , не си наясно ! Изгледай клипа и ще видиш как се правят гуми ;) [smilie=sarcastic.gif]
Аватар
ЦецоNOL

Агент на ДС

Гараж: SKODA KAMIQ 1.5TSI MONTE CARLO 2024 - МРАЗКО
POR(N)SCHE CAYMAN GTS 4.0 718 2023 - YELLOWSTONE
AUDI A6 C5 ALLROAD - КАМИОНА
Обратна връзка:

Вибрации при ускорение?

Мнение от ЦецоNOL »

The Hooligan написа: 30.07.2019, 19:58:19 Да, той Младен не разбира от тея неща.
ABBC3_OFFTOPIC
Не вярвам да разбираш повече от Самуил на тема друсане [smilie=sarcastic.gif] [smilie=sarcastic.gif]
Изображение
ЗА ВСЯКАКВИ АВТОЧАСТИ И КОНСУМАТИВИ
0️⃣8️⃣9️⃣ 9️⃣1️⃣1️⃣ 6️⃣9️⃣6️⃣9️⃣
Аватар
The Hooligan

Škoda Racer

Гараж: FreakOBoost

Вибрации при ускорение?

Мнение от The Hooligan »

Той вчера в ресторанта на няколко пъти тръгна към аварийният изход, щото си мислеше че има земетресение....
А то се оказа, че още го тресе от пътя... [smilie=sarcastic.gif]
Ford Focus 2025 - 1.0 EcoBoost mHev 155кс - много върви! Почти колкото 450d но без да получавам известия през нощта, че му пада акумулатора..
Аватар
PSG

Škoda Фен

Гараж: ŠKODA Yeti Adventure 2.0TDI 140hp CFHC 4x4 '15
ŠKODA Superb III FL 2.0TDI 190hp DFHA '19

Вибрации при ускорение?

Мнение от PSG »

Да дам и аз моите 5 пари и личен опит по тази стара, но вечно актуална тема. И аз страдах тези дни.

Смених преди две седмици гумите. Летните ми гуми са Michelin Pilot Sport 4 - това ще им е втори сезон. Хубави здрави гуми, почти нови. Гумите до сега сменях в Бургас в AutoCOM, където ги държа и на хотел. Там имат хубави баланс машини Hunter с валяк. Преди в сервиза работеше едно много кадърно и старателно момче, което винаги ми правеше идеален баланс и държах той да ми пипа колата. Този път ми казаха, че е напуснал - заминал да работи в чужбина. Дойде някакъв друг човек, донесе ми гумите и ме пита "Искаш ли да ги балансирам?". Интересен въпрос....иска ли питане изобщо.... Казах му ДА и явно нацелих грешния отговор, защото миналия сезон проблеми нямах.... [smilie=yahoo.gif].

Никакви проблеми до момента, в който не се качих на магистрала и получих абсолютно същия проблем, който е описан в темата. Високочестотно биене във волана само при ускорение, което започва точно на 130км/ч и продължава до около 150км/ч. Най-осезаемо е при движение в права посока, при завой затихва. Ужас - точно на магистрална скорост, изключително дразнещо и неприятно. Все едно караш Вартбург.

Често вибрациите при ускорение се появяват при разбити вътрешни карета.....но! При разбити вътрешни карета биенето не е само във волана, а се получава "танцуване" на цялата предница и то още при много по-ниски скорости. Обикновено разбито каре или крива полуоска се усещат под товар още при 60-80км/ч. С италианката имахме големи драми с разбити полуоски и триподи, та темата ми е до болка ясна. При мен биене се усещаше само във волана, никъде другаде. Поради тази причина първо се насочих към гумите.

Отидох в кварталната гумаджийница срещу Мол Сердика. Казах им за проблема - "Ууууу, от задните е, при тези скорости тресе от задните!". Преди, задни - проверявай ги всичките. Свалиха ги, въртяха ги и стигнаха до извод "Тия какво са направили бе, двете избощо не бяха балансирани!". Минус 51лв. сваляне, качване и баланс.

Два дена по-късно тръгваме на разходка до Пловдив. Познайте - същата работа, че и по-зле. Тресе, че ще ми умалее китката. Вече почнах да си мисля, че не са гумите. Викам си - два пъти баланс и пак проблем.....май ще ходим по мъките. И тогава потърсих във форума и намерих тази тема. Видях, че колегите все пак са си решили масово проблемите с пребалансиране и реших да отида в "Примекс", поради положителните мнения. Всъщност, гумите си ги купих точно от тях и тогава бях доволен от обслужването.

Отивам в Примекс на "Ботевградско" и директно ги питам за въпросната услуга VIP-баланс. Момчето ми казва - мани, много е скъпа, 170лв. струва вече. Ааааа, аз 170лв. за баланс на гуми не давам, ако ще и на Марс да ги балансират. Викам му - стандартна услуга, каквото - такова. Минус 70лв. сваляне, качване и баланс.

Хората пребалансираха и четирите гуми, сменили са всички тежести и видимо са поставени на съвсем различни места от предния път. Личи си къде бяха чистили старото лепило и къде са новите тежести. Веднага тест драйв към Долни Богров. Колата спи - никакви проблеми. След работа втори тест драйв по Тракия до Вакарел - никакво тресене, колата е идеална.

Изводите, които си направих за себе си:
- От гуми може да тресе само при ускорение и още как!
- Хубавата машина изобщо не значи хубав баланс. Машините на AutoCOM в Бургас ми изглеждат по-сериозни от тези на Примекс, но резултатите ги видях. Не е важна само машината, а и "майсторът".
- В кварталните гумаджийници не се ходи, излишно даване на пари.
- И на стандартен баланс може да се получат нещата, стига да ти го направят като хората.
ŠKODA Yeti Adventure 2.0TDI CFHC 4x4 '15
ŠKODA Superb III FL 2.0TDI 190hp DFHA '19
Публикувай отговор

Обратно към “Octavia II”