п.с. Виенето и тропането може да не са свързани явления,но реших да ги опиша и двете.
Проблем ръчна скоростна кутия 6ск.
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
-
Sasch
- Гараж: 01FL 2003 1.9TDI ALH, 02 FL 2012 2.0TDI CFHC
Колеги започвам с малко предистория преди 2 месеца се сдобих с О2 2012г. 2.0TDI 140к.с. комън рейл. Колата я взех от първи собственик в БГ(километрите са напълно реални защото колата не е карана няколко години) на 47 000км. Още при купуването забелязах,че при завой с ниска скорост без значение наляво или надясно се чува едно виене отпред, питах няколко майстора и ми казаха, че е заради стоенето без да се кара и с времето ще изчезне. Навъртях на колата 5000км за това време вклюително едно пътуване до италия и дори и след него виенето си го имаше, но може би понамаля. На 30.05 смених маслото на скоростите с оригинално такова закупено от ЕТ "G 052 512 A2" и на излизане от сервиза чудо от виенето повече никакъв помен. Нооооо вчера както си стоях в задръстване(на празен ход) започна едно ритмично тропане(като блъскане на кожен колан в маса
) което по моя слух идваше някъде откъм скоростната кутия, при потегляне тропането изчезна, но при повторно спиране се появи отново. Качих колата на близкия тротоар загасих я, и след около минута я запалих и тропането беше пак налице. Зачаках пътна помощ защото прецених, че не е ОК да продължа така. След около час запалих колата пак(вече беше пристигнал приятел преди пътната помощ) и тропането беше сменило тоналност и при натискане на съединителя също се променяше честотата му. Натоварихме колата на репатрак и газ към сервиза. След свалянето и пак я запалих с майстора за да чуе и той тропането и чудо от него никакъв звук?!? Качихме я на подемника за оглед и нямаше нищо необичайно направих няколко кръгчета пак на подемника и отново абсолютно нищо необичайно. Той ми каза,че вариантите са два или да я карам така докато тропането не се появи отново или да се свали скоростната кутия за диагностика. Другото което дискутирахме като възможност е парче от притискателния диск да се е отчупило и после да е паднало в кожуха на съединителя и затова тропането да е спряло(нищо не разбирам от скоростни кутии). След като си тръгнах от сервиза покарах колата може би 15км и никакви станни звуци, всички предавки влизат перфектно. Въпроса ми е някой от вас сблъсквал ли се е с подобно явление защото в понеделник със сигурност ще сваля кутията и силно се надявам проблема да лъсне веднага, тъй като пътувам много и извън БГ и не ми се иска да се озова без кола в някоя чужда държава където ще ме обръснат като за последно само за репатриране.
п.с. Виенето и тропането може да не са свързани явления,но реших да ги опиша и двете.
- Баш Майстора
- Гараж: Шкода120L-52hp,
- Обратна връзка:
Карай и нищо не пипай.
Покарай я интензивно на близки разстояния, за да си спокоен когато тръгнеш на дълъг път. И ѝ раздай малко газ на тази мързеливка
Рядко се намира кола на тези километри, да ти е честита !
п.п. Може би най -много да ти трябва един съединител комплект ...Вероятно от стоенето е направило следи феродото..
Покарай я интензивно на близки разстояния, за да си спокоен когато тръгнеш на дълъг път. И ѝ раздай малко газ на тази мързеливка
Рядко се намира кола на тези километри, да ти е честита !
п.п. Може би най -много да ти трябва един съединител комплект ...Вероятно от стоенето е направило следи феродото..
-
Sasch
Колеги леко развитие, след ровене из гугъл намерих тази тема https://www.briskoda.net/forums/topic/2 ... -the-hood/ и звука и симптомите ми са едно към едно с описаните, затова предполагам, че звука ще се окаже от маховика 
-
Sasch
Нов ъпдейт по темата, проблема се оказа разбит маховик и ще го сменя направо в комплект със съединителя, притискателя и лагерпомпата 
- Георги Г
- Гараж: Superb 3, 2.0 TDI, 190HP
Добре си решил, само да вметна, че не знам за случай на разбит маховик за 47к км. Просто да имаш предвид, че и други изненади може да има.
- dimibo
- Гараж: Супърб 2, 2.0 TDI
Октавия 2, 1.9 TDI
V10
Значи според мен колата е имала сериозен удар и не са го отремонтирали, а само са го замаскирали. Или км не са това което са. Няма как на 47к км да сменяш маховик
Günter Stg 1
-
Sasch
Сериозни удари не е имало и километрите са реални( и за двете е проверено в ЕТ откъдето е закупена). А иначе комшията ми сменя целия комплект на 60к на Туран 1,9TDI 105коня( колата я купи чисто нова, така че и там километрите са реални) след като закъса зимата в една преспа и подпали съединителя. Иначе по моя случай маховика беше станал от двумасов - твърд
и беше посинял от прегряване.