Смяна на моторно масло. Каква спецификация масло да сложа? Колко често се сменя моторното масло?
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
-
miroslav_r
- Гараж: Octavia 2.0 tdi AZV
PERFORMANCE99 VAG OEM PARTS/RAVENOL LUBRICANTS
Аз вече поръчах от Германия Ravenol VPD 5w40.
Другия път ще поръчам от вас.
Другия път ще поръчам от вас.
- zzankov
- Гараж: Шкода Октавиа 2001
AQY
85kW/116 hp
Не гледам сайта. Там са глупости.Ц-Е-Ц-О БАТМАНА написа: 04.02.2019, 19:19:02
Аутодата никога не съм гледал, че се пишат много неверни неща.
Програмата гледам.
- Performance99
- Гараж: VAG
- Обратна връзка:
Ако си 1.9TDi PD 116Ps не виждам как трябва да слагаш 10W40, като двигателя е разработва за 5W30 пълна синтетика. Така, че не виждам, за какво изобщо е "питанката".
Ежедневно се сблъскват с битуването/робуването, че видиш ли колата щом мине 200К км трябва да се слага 10W40 или 15W40... пълни глупости. Износвал се двигателя, та халабини, та луфтове...
Моя по-по бивш VW Golf IV GTi TDi 1.9TDi PD 150Ps с чип му наблъсках 400К км и веднъж свалях турбината, не да чистя геометрия, а за да изравня колектора. После я продадох и я завариха за две смени на масло, а при мен поддръжката беше само доказано масло 5W30 на 10 000км, истински филтри на 10 000км, а въздушния на 3000км. А новия собственик два пъти и сипа "яко" масло и я занули. Главата и била като с асфалт пръскана
П.П. "Кола от каране не се плаша, а само от калпава поддръжка"
Ежедневно се сблъскват с битуването/робуването, че видиш ли колата щом мине 200К км трябва да се слага 10W40 или 15W40... пълни глупости. Износвал се двигателя, та халабини, та луфтове...
Моя по-по бивш VW Golf IV GTi TDi 1.9TDi PD 150Ps с чип му наблъсках 400К км и веднъж свалях турбината, не да чистя геометрия, а за да изравня колектора. После я продадох и я завариха за две смени на масло, а при мен поддръжката беше само доказано масло 5W30 на 10 000км, истински филтри на 10 000км, а въздушния на 3000км. А новия собственик два пъти и сипа "яко" масло и я занули. Главата и била като с асфалт пръскана
- Цецо75
- Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH
Адаш, питах за коментар на числата в таблиците, не за общите приказки по диплянките. Те са толкова смислени, колкото и рекламите по телевизията. Важното е какво пише в таблиците с вискозитетните индекси, флаш поинта и т.н.
По отношение на DPF и трите масла са еднакви.
По отношение на студения старт VMP наистина е най-добро. До колко това има значение за нашия климат е друг въпрос.
При високи температури и трите масла са със сходни параметри.
VMPто се рекламира с дългия пробег, т.е. би следвало да е най-устойчиво във времето... поне на теория.
Мен например ме интересува кое от маслата е с по-добри параметри при 100-120 градуса, защото комън рейлите честичко лятото са в тази температура. Този параметър (според мен) е много по-тежък от вискозитета при -30 градуса. Реално аз под -15 колата я стартирам 2-3 пъти годишно.
Това е моя прочит като непрофесионалист на техническите им спецификации. Наистина бих взел VMP, но не блести драстично спрямо другите две, поне според числата. То е видно и в цената, разликата е минимална между две от маслата, явно няма как да са коренно различни като технология, по - скоро са "напасвани" към спецификации на два различни автомобилни концерна.
По отношение на DPF и трите масла са еднакви.
По отношение на студения старт VMP наистина е най-добро. До колко това има значение за нашия климат е друг въпрос.
При високи температури и трите масла са със сходни параметри.
VMPто се рекламира с дългия пробег, т.е. би следвало да е най-устойчиво във времето... поне на теория.
Мен например ме интересува кое от маслата е с по-добри параметри при 100-120 градуса, защото комън рейлите честичко лятото са в тази температура. Този параметър (според мен) е много по-тежък от вискозитета при -30 градуса. Реално аз под -15 колата я стартирам 2-3 пъти годишно.
Това е моя прочит като непрофесионалист на техническите им спецификации. Наистина бих взел VMP, но не блести драстично спрямо другите две, поне според числата. То е видно и в цената, разликата е минимална между две от маслата, явно няма как да са коренно различни като технология, по - скоро са "напасвани" към спецификации на два различни автомобилни концерна.
Последно промяна от Цецо75 на 04.02.2019, 22:29:24, променено общо 1 път.
Бееееее.....
- zloQQ
- Гараж: ŠKODA Octavia L&K 1.9 TDI AHF
ŠKODA Octavia vRS 2.0 TDI CR CEGA - Обратна връзка:
Между другото, мисля, че руснаци бяха (не съм 100% сигурен) и бяха пуснали клипче с показатели на различни масла след определени пробези и баш Ravenol-а обра овациите. Т’ва като го гледах и почнах да ровя за маслото и прочетох доста отзиви и ревюта, тестове... И реших да почна с него да карам. А и заради отзивите, които демонстрираха добри показатели след определен пробег си позволявам да не съм съвсем стриктен и да сменям между 10 и 12 хиляди. Особено при положение, че не е някакава невероятна кола моята, въпреки че си я понатискам чат-пат - мисля, че т’ва масло е тъкмо за vRS-a.Ц-Е-Ц-О БАТМАНА написа: 04.02.2019, 20:26:36 @zloQQ,
Разбира се , че е пълна синтетика.
Има такова давано на лаборатория на 12-14000км мился беше и резултатите бяха отлични.
Благодаря и за добрите думи и обективно мнение.
Само съжалявам, че както ти казах преди 2 седмици на Шел-а - тубата вече се търкаляше в колата в очакване на смяната, а ти точно тогава каза, че ще пускате Ravenol. Ако знаех, щех да изчакам една-две седмици. Но поне знам за следващата смяна на масла и филтри към кой да се обърна! Поздрави!
- zzankov
- Гараж: Шкода Октавиа 2001
AQY
85kW/116 hp
Не е помпа дюза, бензин е.Performance99 написа: 04.02.2019, 21:59:38
С 10/40 я карах преди да отворя мотора.
При разход 5л на 15000км е безумно да я карам с масло от 15лв/л
Та от тогава 110000 с 5/40.10000 за проба с 5/30.
Не го хареса,изгори 1.5л.
И 26000 с 5/50.
Та за това съм резервиран към 5/30 от съветника на Равенол.
- Performance99
- Гараж: VAG
- Обратна връзка:
5W40 слагам на комшията на Octavia Mk1 2.0L 115|116Ps, четвърта година вече. Като теб подобна история, купи я в багажника 10W40 за доливане, яко харчеше. Оправихме пропуските по всмукателния тракт, но пак хапва, сложихме 5W30 по спецификация и пак си хапва... минахме на 5W40 и сега е поносимо предвид амортизацията. В порядъка на 1.4-1.6л (при смяна на въз. филтър на 5К) на 15 000км и е за ремонт, но той не му се занимава с отваряне на мотора.
- Pijomir
- Гараж: O3 FL 1.4TSI Style 2018г.
Смяна на моторно масло. Каква спецификация масло да сложа? Колко често се сменя моторното масло?
Мина днес смяната. 5W30 на Кастрол ми сипаха. Уж се разбрах с приемчика да е бутилирано, макар и по-скъпо, накрая пак ми сложили от варела... Иначе сравнително бързо действаха, майсторът не се бави, но се нахендрих на темерут приемчик - аз му говоря, той дори не ме слуша. Няколко пъти го питах нещо, първо не ме чу два пъти после не знаеше отговора, пък почна да обикаля по колегите и да ги разпитва. Или беше махмурлия/надрусан, или егати хората наемат.
„Времето е наркотик, твърде много от него убива.“
- intense
- Гараж: Octavia 3 FL 1.8 TSI DSG
Петък е. Тегаво.
Какви парички е в момента това удоволствие?
Какви парички е в момента това удоволствие?
- Pijomir
245 лева за 4 литра масло, маслен и въздушен филтър и труд.
- ЦецоNOL
- Гараж: SKODA KAMIQ 1.5TSI MONTE CARLO 2024 - МРАЗКО
POR(N)SCHE CAYMAN GTS 4.0 718 2023 - YELLOWSTONE
AUDI A6 C5 ALLROAD - КАМИОНА - Обратна връзка:
@Pijomir,
Здравей!
Кажи честно, че наливат на гаранционни коли от варела масло, че и за 245лв
Припадам.
Особено като се сетя за 4цил мотор с истинско масло, че влизаш под 150лв.........направо не знам.
Затова не искам кола от магазина с гаранция.
Здравей!
Кажи честно, че наливат на гаранционни коли от варела масло, че и за 245лв
Особено като се сетя за 4цил мотор с истинско масло, че влизаш под 150лв.........направо не знам.

ЗА ВСЯКАКВИ АВТОЧАСТИ И КОНСУМАТИВИ
0️⃣8️⃣9️⃣ 9️⃣1️⃣1️⃣ 6️⃣9️⃣6️⃣9️⃣
- Георги Г
- Гараж: Superb 3, 2.0 TDI, 190HP
На моята в Плевен и наляха тубно, и тъй като съм 4+1 ми оставиха еднолитровката в багажника. На първата смяна в Надежда не ми оставиха, но по фактура пак беше 4+1л
- Pijomir
Те ме питаха какво искам, даже и марки предложиха, но, според мен, приемчикът обърка.Ц-Е-Ц-О БАТМАНА написа: 22.02.2019, 21:05:10 @Pijomir,
Здравей!
Кажи честно, че наливат на гаранционни коли от варела масло, че и за 245лвПрипадам.
- VALDO
- Гараж: Škoda Octavia L&K 1.8TSI DSG
Yamaha Neo's 50 4T
Honda Forza 350
Toyota Corolla 2.0 Hybrid
Honda XL750 Transalp - Обратна връзка:
Е от варела какво му е?
- ЦецоNOL
- Гараж: SKODA KAMIQ 1.5TSI MONTE CARLO 2024 - МРАЗКО
POR(N)SCHE CAYMAN GTS 4.0 718 2023 - YELLOWSTONE
AUDI A6 C5 ALLROAD - КАМИОНА - Обратна връзка:
@VALDO,
Нищо.
Поста ми беше насочен към това,че знам каква става цената на литър , когато е 208л барел.
Еле пък на Кастрол.
Нищо.
Поста ми беше насочен към това,че знам каква става цената на литър , когато е 208л барел.
Еле пък на Кастрол.

ЗА ВСЯКАКВИ АВТОЧАСТИ И КОНСУМАТИВИ
0️⃣8️⃣9️⃣ 9️⃣1️⃣1️⃣ 6️⃣9️⃣6️⃣9️⃣