Трабант

Всички други марки автомобили, мотори, камиони и т.н.
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Аватар
Баш Майстора

Ретро Škoda

Гараж: Шкода120L-52hp,
Обратна връзка:

Трабант

Мнение от Баш Майстора »

Темичка и за най-най-най каквото се сетите автомобил на света.Немско качество.Аналога на Ауди,като го превъзхожда по някои показатели.
Аватар
Rangel

ŠKODA MASTER

Гараж: Octavia 3 FL 2.0 TSI 6M REVO STAGE 1

Трабант

Мнение от Rangel »

Имали сме, комби. Съжалявам единствено, че бях много малък и все още не съм карал кола с лостчето горе :), едва ли ще ми се случи. Голям автомобил, половината части махаш и пак си върви.
Аватар
Баш Майстора

Ретро Škoda

Обратна връзка:

Трабант

Мнение от Баш Майстора »

Преди дядо ми да купи Шкодата-100s през 1976г,имаше Трабанче,което помня смътно-бил съм на 3.После и аз имах едно,мисля през 1998-ма,за около година.Тогава сменях колите през 3-4 месеца,та се позадържа при мен.Нямам снимки,за съжаление.
Някои техн.данни:0.6 литра обем,26 конски сили [smilie=sarcastic.gif] ,максимална скорост-100км/ч [smilie=pardon.gif]
Обаче ненормално бързо на старт-тогава нямаше какво да му се опъне до към 50-60
Vil163

Шкода Новак

Гараж: Renault Gtand Scenic 2.0 T
Peugeot 308 SW HDI
Kia Sorento 2020 2.2 GT Line

Трабант

Мнение от Vil163 »

А, имаше какво да му се опъне на старта - Вартбургът...:)
А относно Трабито, пазя един екземпляр от модела 600. Седи в един гараж барабар с части за основен ремонт и чакам да ми дойде музата да го започна. Но от 15 години седи, още десетина все ще откара :)
Остана ми от дядо ми и не го хвърлих, а и си е особена тръпка шофирането на тая кола.
Аватар
Баш Майстора

Ретро Škoda

Обратна връзка:

Трабант

Мнение от Баш Майстора »

Vil163, Страхотно!Наснимай го за новата тема,като отвориш гаража някой път! ;) За мен ще е интересно.
п.п.Чакай малко,ко речи ти?!600?!От гърбавите?Такова не съм виждал от 15 години поне.Впечатлен съм!
Vil163

Шкода Новак

Гараж: Renault Gtand Scenic 2.0 T
Peugeot 308 SW HDI
Kia Sorento 2020 2.2 GT Line

Трабант

Мнение от Vil163 »

Ще го наснимам до няколко дни така както е - прашен и мръсен. Иначе е бял със сини кантове отстрани - така е фабрично :)
Аватар
Никола Иванов

Škoda Фен²

Гараж: Octavia 2 1.9TDI
Karoq 2.0TDI 4x4 DSG
Обратна връзка:

Трабант

Мнение от Никола Иванов »

Баш Майстора написа: 01.02.2019, 08:40:40 Преди дядо ми да купи Шкодата-100s през 1976г,имаше Трабанче,което помня смътно-бил съм на 3.После и аз имах едно,мисля през 1998-ма,за около година.Тогава сменях колите през 3-4 месеца,та се позадържа при мен.Нямам снимки,за съжаление.
Някои техн.данни:0.6 литра обем,26 конски сили [smilie=sarcastic.gif] ,максимална скорост-100км/ч [smilie=pardon.gif]
Обаче ненормално бързо на старт-тогава нямаше какво да му се опъне до към 50-60
Дядо ми имаше 601 от 1968ма. За съжаление го бракува и разпродаде на части.
А иначе с един приятел (беше модел 87ма) сме обръщали километража по надолнище. Невероятен адреналин е това.... Към 140км/ч предполагам.
Да работи 1 цилиндър също е тръпка.... [smilie=sarcastic.gif]
Аватар
Баш Майстора

Ретро Škoda

Обратна връзка:

Трабант

Мнение от Баш Майстора »

Никола Иванов, Ще си позволя да те поправя:километражът им е до 120 и имат два цилиндъра,което си е съвсем друго вече... [smilie=sarcastic.gif]
Аватар
Никола Иванов

Škoda Фен²

Гараж: Octavia 2 1.9TDI
Karoq 2.0TDI 4x4 DSG
Обратна връзка:

Трабант

Мнение от Никола Иванов »

Баш Майстора, Да зная, че е до 120 - стрелката опря в колчето на 0, но от другата му страна.... [smilie=hunter.gif]
И на 1 цилиндър сме карали, когато втория не работи. Едва вдига 60 с 1 цилиндър, но все пак се движи.
Аватар
Баш Майстора

Ретро Škoda

Обратна връзка:

Трабант

Мнение от Баш Майстора »

Никола Иванов, Ясно.Самоубийци.. [smilie=sarcastic.gif]
Моят Трабчо редовно си вдигаше 120,въпреки максималната паспортна скорост от 100.Ама 140... [smilie=ireful1.gif]
Имам смътни спомени,че километражът на Трабант 600 беше до 100,но колегата с екземпляра ще каже.Много ги харесвах като бях малък модел 600.Особено комби.
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH

Трабант

Мнение от Цецо75 »

Имах еди Трабант 601s, последно поколение с електронно запалване и специфична тапицерия... на 40 000км. Като почина дядо ми, остана в един гараж на Варна. Тинейджър тогава... не ми беше до него. Един ден реших, че трябва да се подкара. Отварям вратата, вътре ..... от мишки. Избеснях, извадих го на светло и го изчистих основно. Викам ей сега ще го възпламеня. Отварям капака, следваща изненада. Гадния плъх проял цялата кабелна инсталация на тампона за купето дебела като детска китка и влязал от там вътре да зимува. Взех един сноп кабели, поялник и го възстанових. След това се оказа, че резервоара е заминал от седене, по скоро кранчето с цедката. От там и карбуратора се беше заталачил с ръжди. Отворих го, изчистих го, една туба вместо резервоар, то разлика много с оригиналната концепция няма. [smilie=sarcastic.gif] Акумулатор, старт и Трабито възпламени почти от раз. А не беше палено поне 7-8 години... От тук насетне беше ясно че няма как да бъде оставено пак да го ядат мишките. Изкарах го в квартала, газ.... понеже гумите бяха виндки на кокал, ги въртеше дзвера яко... До тогава не бях карал кола с горни скорости, ама доста лесно ми се получи, влизаха си мазно... Та се зачудих какво да го правя... Бабата вика продай го. За нея си беше ценност, те с дядото бая пара са заделили за него навремето. Как да и обясня... Влизам в нета, форум Трабант и пиша - Трабант за подаряване, условие, който го вземе да не го разсфасова.....

30 мин. след това ми звъни един екземпляр. Вика давай го, къде е колата? Във Варна. Ох, аз съм в София, но нищо ще го взема. Ама той няма номера... Няма проблем ще го измислим, само ми го пази.

И така се запознах с доктор ЗиЗи - оказа се адаш. Познавам силно казано , само по телефона се бяхме чували. Страшен почитател на ГДР ската техника, собственик на над 20 трабанта по онова време, от които поне половината в движение с регистрация.

Аз по това време вече живеех в София. Обажда ми се, вика отивам да го взема от Варна с репатрак! Леле викам ама аз не съм там, но той баща ми сега е там по съвпадение, обаждам му се, викам ще дойде един да вземе трабанта. Звъни баща ми след ден, и каза абе ти тоя човек виждал ли си го. Ами не, само по телефона сме се чували. Леле той е уникат.

Дойде с Баркас бордови (по младите колеги сигурно не знаят какво е това)! Натоварил вътре трабанта и отпрашил за София :)

След известно време ми звъни - ти имаш ли някакви документи. Дадох му каквото имах и после известно време не се бяхме чували. Минаха години....Една зима ми звъни и казва - дай да се видим да ти покажа Гларусчето. Всичките му трабанти са с имена, нашето нали варненче - Гларусчето. Каза - вземи и баба ти с теб да си види колата. Отивам аз в кв. Левски, тогава за първи път видях доктор ЗиЗи на живо, в едно заградено пространство трабантчето възстановено, чисто, с регистрация. Баба ми се разплака от умиление...

Драма страшна стана, бабата седи и гали колата, радост и сълзи. При което доктор Зизи я хваща под лакът и вика - ела сега да те повозя на моята гордост. И ни води при това:
021361484-big (1).jpg
Аз си загубих акъла... Вътре задните седалки два реда насрещни, кожи, от тавана пада монитор. Отгоре люк с панорамно стъкло. Най-впечатлясащото е че колата е с регистрация минала технотест... Повозихме се, емоции...Бабата впечатлена от лимузината, щастлива за Гларусчето...

Мина време, преди 2 години ми звънна да ме кани на някакъв фест, щял да ходи с Гларусчето, да ида с бабата... Беше починала...

Каза, че иска да прави музей на ГДРската техника, ама ядове с община имл нещо. От тогава не съм го чувал...

П.С.

Сега ровнах в нета и си намерих Гларуса ;)

http://trabantbg.eu/index.php?topic=50. ... en#msg1607
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Бееееее.....
Аватар
Баш Майстора

Ретро Škoda

Обратна връзка:

Трабант

Мнение от Баш Майстора »

Цецо75, Много интересна е тази твоя история!Щастливо стечение на обстоятелстава примесени с тъга и носталгия по едни безвъзвратно отминали времена,когато колите бяха нещо повече от сега..А и хората..
Аватар
C2H5OH

Шкода Новак

Гараж: Honda Jazz 1.3 VTEC - десен волан
Opel Astra G 2.0 DTl - ляв волан

Трабант

Мнение от C2H5OH »

Колите са все още уважавани и ценени. Пускам ви линк на една група във Фейсбук от английски ентусиасти, които ценят Трабант и Вартбург. И останалите от времето на студената война.
The Cold War Classic Car Owners Club (Eastern Bloc Vehicles)
Аватар
R Dynamic LR5

Škoda Фен²

Гараж: 6M

Трабант

Мнение от R Dynamic LR5 »

Една прекрасна дама зад волана на своя Трабант, в компанията на едно яко и едричко момче. [smilie=sarcastic.gif]

al_tishone

Škoda Фен

Гараж: Skoda 120L, Renault 19, Ranault Megane Scenic, Skoda Octavia 1, Skoda Octavia 3
Обратна връзка:

Трабант

Мнение от al_tishone »

Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “Други марки МПС”