АСК - Автоматични скоростни кутии
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- dimibo
- Гараж: Супърб 2, 2.0 TDI
Октавия 2, 1.9 TDI
V10
Понеже напоследък всички взимат коли все с атоматични скоростни кутии, а не намерих подобна тема с данни, описания, параметри, обслужване.
Ето няколко примера:
DQ500 - до 600 Nm - DQ500 - 7 DSG
DQ250 - до 350 Nm - DQ250 - 6 DSG
С живот около 200 000 км, смяна на масло на всеки 60 000 км.
Ето няколко примера:
DQ500 - до 600 Nm - DQ500 - 7 DSG
DQ250 - до 350 Nm - DQ250 - 6 DSG
С живот около 200 000 км, смяна на масло на всеки 60 000 км.
Günter Stg 1
- Performance99
- Гараж: VAG
- Обратна връзка:
Това 60 000км пробег на обслужване е за белите държави, където целия поток и шофиране е нормално.
За България е по-добре след 40 000км е (препоръчитело) да се смени маслото. Тук експлоатацията на тези кутии е много различна, трафик и ситуации с околните спомагат за тази картинка. Което се отразява негативно на кутиите.
Много от ползвателите не спазват основни правила при спиране и паркиране на автомобил с DSG, оставят ги под напрежение, а това лично за мен е недопустимо. Другия момент с поставяне на N на светофар, по "инерция" или паркиране за няколко минути.
За България е по-добре след 40 000км е (препоръчитело) да се смени маслото. Тук експлоатацията на тези кутии е много различна, трафик и ситуации с околните спомагат за тази картинка. Което се отразява негативно на кутиите.
Много от ползвателите не спазват основни правила при спиране и паркиране на автомобил с DSG, оставят ги под напрежение, а това лично за мен е недопустимо. Другия момент с поставяне на N на светофар, по "инерция" или паркиране за няколко минути.
- dimibo
Октавия 2, 1.9 TDI
V10
Мда, може и на 40 000 км.
Много интересен момент е когато в шоурума обясняват, че новите кутии са необслужваеми, а в същото време продават масло и филтри и гарнитури за обслужване.
А може ли да кажеш какви са правилата за спиране?
За паркиране мисля е ясно, като се наместиш, после ръчна/крачна спирачка и после на P.
Много интересен момент е когато в шоурума обясняват, че новите кутии са необслужваеми, а в същото време продават масло и филтри и гарнитури за обслужване.
А може ли да кажеш какви са правилата за спиране?
За паркиране мисля е ясно, като се наместиш, после ръчна/крачна спирачка и после на P.
Günter Stg 1
- zar
- Гараж: О2 Scout ,Powered by NOx
Какво по-точно имаш предвид ?Че трябва да се сменят компоненти по кутията ,или по-задълбочено обслужване?Питам ,като човек,които избягва този тип кутии ,и искам да събера повече информация по въпроса,като евентуален бъдещ собственик на такава
Dieselgate Team member
- bega4kata
- Гараж: Оctavia 3 RS TSI stg 3 Revo - ex
Tiguan TDI 4motion
Mercedes GLC 450d AMG 4matic Premium
0896670196 - Обратна връзка:
Bечно дсг няма. Колкото по често му сменяш маслото, му удължаваш живота.
Също е важно използването на N.
Също е важно използването на N.
GUNTER SERVICE

ВСИЧКИ МОИ МНЕНИЯ СА ЛИЧНИ И НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМАТ ЗА ДОСТОВЕРНИ

ВСИЧКИ МОИ МНЕНИЯ СА ЛИЧНИ И НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМАТ ЗА ДОСТОВЕРНИ
- ЦецоNOL
- Гараж: SKODA KAMIQ 1.5TSI MONTE CARLO 2024 - МРАЗКО
POR(N)SCHE CAYMAN GTS 4.0 718 2023 - YELLOWSTONE
AUDI A6 C5 ALLROAD - КАМИОНА - Обратна връзка:
Можеш ли да поясниш за N?
Като съм на място и чакам да слагам ли на неутрална?
Като съм на място и чакам да слагам ли на неутрална?

ЗА ВСЯКАКВИ АВТОЧАСТИ И КОНСУМАТИВИ
0️⃣8️⃣9️⃣ 9️⃣1️⃣1️⃣ 6️⃣9️⃣6️⃣9️⃣
- igeorgiev82
- Гараж: Octavia 3 FL 1.4TSI DSG-BLUE MAGIC
Може би имаше на предвид,при спиране под наклон.
Аз лично как правя,когато паркирам под наклон:
Държа крачната спирачка,включвам на N,опъвам ръчната,пускам крачната,и след това давам на P.
Държа крачната спирачка,включвам на N,опъвам ръчната,пускам крачната,и след това давам на P.
- dimibo
Октавия 2, 1.9 TDI
V10
Предвид, че ми се наложи ремонт на 295к км, поразбрах някои неща, които много често се спестяват.zar написа: 28.01.2019, 16:19:11 Какво по-точно имаш предвид? Че трябва да се сменят компоненти по кутията, или по-задълбочено обслужване?
Като например така наречения Торк конвертор или турбина на скоростите, оказва се, че производителя му дава нормален живот 150-200к км и натам колкото изкара, като според начина на шофиране може да е и по-малко, а може и повече, и при положение, че е от основните компоненти и цената му е като на основен компонент.
Ако се обслужва, както се казва на 40к км с оригинални (ОЕМ) консумативи, то си става прилично перо добавка към годишното обслужване на колата, а е силно препоръчително да е с оригинални консумативи, да не кажа задължително, защото се оказва, че са чувствителни към консумативите, примерно с неоригинално масло има случаи мехатроника се ошашка и ти се чудиш какво става и защо се държи странно при положение, че си излезнал току що от сервиза.
На мен специално за Типтроника ми казаха на 70-80к км да си сменям маслото.
Също така е хубаво маслото да се сменя чрез специална машина за смяна на масла на АСК, а такива по сервизите рядко се срещат.
То и на равно пак така спирам и аз.igeorgiev82 написа: 28.01.2019, 17:09:05 Може би имаше на предвид,при спиране под наклон.
Günter Stg 1
- zar
- Гараж: О2 Scout ,Powered by NOx
dimibo, Благодаря ти за темата и информацията ,както и на всички останали
Хубаво е да се знаят всички тези неща ,относно АСК!
Dieselgate Team member
- todor87
- Гараж: Skoda_Superb_3_Combi_2.0_TSI_4×4=>
=>Revo Stg_2 killer😁
Всички скоростни кутии ли ще се обсъждат, защото "торк конвертор"/хидротрансформатор ДСГ-тата нямат?
Също така не се нуждаят от никаква специална машина за обслужване. Ето оригиналния инструмент:

Да не се бъркат колегите![pardon [smilie=pardon.gif]](./images/smilies/pardon.gif)
Също така не се нуждаят от никаква специална машина за обслужване. Ето оригиналния инструмент:

Да не се бъркат колегите
- dimibo
Октавия 2, 1.9 TDI
V10
todor87, Мисля всичките, колкото повече, толкова повече, все е полезно.
Günter Stg 1
-
miroslav_r
- Гараж: Octavia 2.0 tdi AZV
И аз съм с dsg 6.
Когато паркирвам, натискам педала на спирачката, дърпам ръчната и тогава отпуска педала на спирачката.
Това грешно ли е според вас или трябва първо на N, ръчна и след това P?
Когато паркирвам, натискам педала на спирачката, дърпам ръчната и тогава отпуска педала на спирачката.
- DSGdoctor_BG
- Гараж: VAG
- Обратна връзка:
Е й така се прави, не зависимо къде паркираш автомобила или с каква денивилация е мястото.miroslav_r написа: 28.01.2019, 18:18:32 И аз съм с dsg 6.
www.dsg-doctor.bg софтуерен и хардуерен Рай за VAG ECU | DSG | S-Tronic | CVT | Tiptronic
-
miroslav_r
- Гараж: Octavia 2.0 tdi AZV
Кой от двата начина е по-правилен, че не разбрах?DSGdoctor_BG написа: 28.01.2019, 18:45:27Е й така се прави, не зависимо къде паркираш автомобила или с каква денивилация е мястото.miroslav_r написа: 28.01.2019, 18:18:32 И аз съм с dsg 6.
Аз не описах правилно.
Паркирвам, натискам педала на спирачката, слагам на P, дърпам ръчната и след това отпускам педала на спирачката.
Благодаря.
Последно промяна от miroslav_r на 28.01.2019, 18:58:12, променено общо 1 път.
-
fancko
- Гараж: О3 FL 1.8 TSI 7DSG
igeorgiev82 е описал правилната процедура.