Дилема в избора на мотор 1.5 TSI
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
-
totko
Здравейте,да се представя на бързо като нов във форума.Казвам се Тихомир живея в Испания,карам Мазда 3 2006 година която мисля да вече да сменям.
Да подчертая не съм разбирач на двигатели,колите си ги избирам визуално,за това реших да пиша тук.
Днес ходих на авто-изложение във Валенсия и след дълго умуване и гледане се спрях на новата Шкода Октавия комби.
Първо се бях засилил към новия фокус екобуст 1.5 150к.с. но след огледа се отчаях от видяното и цената на която се предлага,след това се насочих и към Сеат Леон(няма как да подмина националният продукт) тука вече изборът се сви между леона и октавията ,за мен и двете коли имат своите плюсове и минуси,но като че ли шкодата със размерите си ме грабна повече.Доста по голяма вътре,с по голям багажник,абе по ми хареса.Да ама като се върнах и разрових из нета да чета и май казват че новия мотор 1.5ТСИ има ФАП филтър което малко ме панира(стария двигател 1.4 няма такива компоненти
и проблемите са изчистени и ми се струва добър избор ама..),искам да попитам дали наистина е така,някои казват че само версията 130к.с. е с фап а 150 не.В събота ще ида и до магазина да видя могат ли да ми предложат нещо ако имат със стария мотор 1.4 150 к.с. Обикновено тука като зададеш подобен въпрос на дилъра те гледа учудено и не знае какво да каже,затова ще се радвам някой който е има поглед над двете версий да ме светне по темата.
Да подчертая не съм разбирач на двигатели,колите си ги избирам визуално,за това реших да пиша тук.
Днес ходих на авто-изложение във Валенсия и след дълго умуване и гледане се спрях на новата Шкода Октавия комби.
Първо се бях засилил към новия фокус екобуст 1.5 150к.с. но след огледа се отчаях от видяното и цената на която се предлага,след това се насочих и към Сеат Леон(няма как да подмина националният продукт) тука вече изборът се сви между леона и октавията ,за мен и двете коли имат своите плюсове и минуси,но като че ли шкодата със размерите си ме грабна повече.Доста по голяма вътре,с по голям багажник,абе по ми хареса.Да ама като се върнах и разрових из нета да чета и май казват че новия мотор 1.5ТСИ има ФАП филтър което малко ме панира(стария двигател 1.4 няма такива компоненти
и проблемите са изчистени и ми се струва добър избор ама..),искам да попитам дали наистина е така,някои казват че само версията 130к.с. е с фап а 150 не.В събота ще ида и до магазина да видя могат ли да ми предложат нещо ако имат със стария мотор 1.4 150 к.с. Обикновено тука като зададеш подобен въпрос на дилъра те гледа учудено и не знае какво да каже,затова ще се радвам някой който е има поглед над двете версий да ме светне по темата.
- zar
- Гараж: О2 Scout ,Powered by NOx
Доколкото знам 1.4 тси си е за предпочитане пред 1,5.Приятен двигател и за каране е,защото съм го тествал и на Алтея и на Октавия !А ППФ-а се монтира на почти всички нови бензинови двигатели
Нека да се изкажат и ползвателите на 1.4тси,защото имаме такива тук във форума.
Dieselgate Team member
- Цецо75
- Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH
Едва ли Испания е останало нещо по складовете.Не мисля, че имаш шанс да купиш без филтър вече.
Бееееее.....
- bondo
- Гараж: O3 1.4 TSI 2016
1.4 е здрав,пъргав и икономичен мотор.
По-пъргав от 1.5
Чел съм много по темата. Руснаците ги карат ,като таксита. При правилна поддръжка минават над 400к километра.
Ръчките могат да дадат дефект във вилката на съединителя,сменя се по гаранция.
Другата седмица мога да пиша и за
още един проблем,но все още не съм локализирал причината.
На 58к е моята и единственото нещо за което съжалявам е,че не е VRS.
Откъм пъргавина и икономичност е най-добрия вариант който можеш да закупиш според мен.
По-пъргав от 1.5
Чел съм много по темата. Руснаците ги карат ,като таксита. При правилна поддръжка минават над 400к километра.
Другата седмица мога да пиша и за
още един проблем,но все още не съм локализирал причината.
На 58к е моята и единственото нещо за което съжалявам е,че не е VRS.
Откъм пъргавина и икономичност е най-добрия вариант който можеш да закупиш според мен.
-
socom
- Гараж: Skoda Octavia 3 FL - Vision, 1.5 TSI, DSG 7.
Здравей, забележката е точно на място. Виждам че в конфигуратора на ЕТ за България вече не се предлага Октавия с 1.4 TSI. Ако има някоя от наличните вече ще решаваш. Ако се спреш на налична, ще се наложи да направиш компромис с оборудването вероятно.Цецо75 написа: 06.12.2018, 23:38:22 Едва ли Испания е останало нещо по складовете.Не мисля, че имаш шанс да купиш без филтър вече.
За 1.4 нямам наблюдения, моята е с 1.5 TSI в момента е на около 3 800 км. Имам известни впечатления но ми се струва че трябва да натрупам повече опит за по-сериозно мнение. За момента обаче, забележка към поведението на колата от гледна точка на двигател нямам.
- zzankov
- Гараж: Шкода Октавиа 2001
AQY
85kW/116 hp
И за тия км какви са основните оплаквания при братушките?bondo написа: 06.12.2018, 23:42:37
- bondo
- nzlatev
- Гараж: Škoda SuperB II Avant
2,0 TDI 170+ DSG
Škoda Yeti 1,2 TSI DSG
Škoda Fabia 1,9 SDI
Е нали стана ясно, че вече няма налични 1,4 и се търсят коментари и мнения за 1,5 ТСИ ?
- bondo
Що? Искаш да кажеш нещо за 1.5 ли ???
-
totko
До колкото чета информация би трябвало да е обратното тъй като 1.5 е снабден с турбина с променлива геометрия която започва да дава мощтност от ниските обороти,което ме води до мисълта че ще се намали лага който се усеща с турбо със постоянна геометрия.Ако бъркам ме поправете.
- bondo
Поправям те. Почети малко в briskoda,изгледай ревюта и на двата мотора.
1.5цата тъпче много във високите обороти и там губи много.
Писано е достатъчно,отдели си една вечер да поровиш в руските и анлгийски форуми и ще получиш нужната информация.
1.5цата тъпче много във високите обороти и там губи много.
Писано е достатъчно,отдели си една вечер да поровиш в руските и анлгийски форуми и ще получиш нужната информация.
- skodko
- Гараж: Skoda 120 L/ Skoda Fabia 1.2 HTP/ BMW E28 520I
- Обратна връзка:
Да де, ама само 131 коня версията на 1.5 тси, която тук не се продава, е с променлива геометрия. 150 коня си е с нормална турбина с гейт и изключване на цилиндри.
Белята каза: Айде бягай, че ми писна от тебе! Никой не ти чете суперлативите, работнико на ЕТ!
-
Sec8200
- Гараж: под наем
колега, нов е бил изчакал да мине един полуцикъл поне да го оправят/изчистят.
в Бришкода виж и тази тема,че е "шумна"
Engine revs without foot on accelarator
https://www.briskoda.net/forums/topic/4 ... r/?page=10
относно 1.5 има и препратки към Карок и другите модели.
ако все още има без GPF вземи него. Тапа си е, отделно ако е на принцина на DPF чистенето ще е изнервящо..
п.п. вземи си пак Мазда. Препоръчително 2.0 165кс бензин
в Бришкода виж и тази тема,че е "шумна"
Engine revs without foot on accelarator
https://www.briskoda.net/forums/topic/4 ... r/?page=10
относно 1.5 има и препратки към Карок и другите модели.
ако все още има без GPF вземи него. Тапа си е, отделно ако е на принцина на DPF чистенето ще е изнервящо..
п.п. вземи си пак Мазда. Препоръчително 2.0 165кс бензин
- Цецо75
- Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH
Е това е концепция само на 10 години. Я направо да види нещо 1.8 карбуратор дали няма...
Бееееее.....
-
totko
Гледах и Мазда,но тройката е с много кофти багажник,писнало ми е и с моята като тръгнем на път четири човека да играя на тетрис докато наглася багажа на всички,шестицата не ми е финансите,така че Мазда отпада.Шкодата много ми хареса откъм багажник и пространството на задната седалка.
Производителите и "умниците" от ЕС ни научиха да караме турбинирани прохосмукачки сега започнаха с филтрите за частици и при бензина.Стигнахме май до там че едно ТДИ със филтри по цялата система стана по еко от бензина и от там новата норма WLTP която след някоя година бензинов автомобил без филтър няма да може да покрие.За България не знам,но при нас постоянно се говори че коли които не могат да се включат в новите норми ще плащат по скъпи данъци,застраховки и няма да могат да се движат по централни улици в големите градове.
Добре де някой мисли ли че ФАП--а при бензина може да се окаже толкова проблемен като при дизела,като се има в предвид че бензина изгаря с много по висока температура и няма да се натрупват толкова сажди.
Производителите и "умниците" от ЕС ни научиха да караме турбинирани прохосмукачки сега започнаха с филтрите за частици и при бензина.Стигнахме май до там че едно ТДИ със филтри по цялата система стана по еко от бензина и от там новата норма WLTP която след някоя година бензинов автомобил без филтър няма да може да покрие.За България не знам,но при нас постоянно се говори че коли които не могат да се включат в новите норми ще плащат по скъпи данъци,застраховки и няма да могат да се движат по централни улици в големите градове.
Добре де някой мисли ли че ФАП--а при бензина може да се окаже толкова проблемен като при дизела,като се има в предвид че бензина изгаря с много по висока температура и няма да се натрупват толкова сажди.