След т’ва минаваш в сервиза, кокто си избрал, с маслото, което си си взел и нов филтър...и си ти!
Смяна на моторно масло. Каква спецификация масло да сложа? Колко често се сменя моторното масло?
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- zloQQ
- Гараж: ŠKODA Octavia L&K 1.9 TDI AHF
ŠKODA Octavia vRS 2.0 TDI CR CEGA - Обратна връзка:
Смяна на моторно масло. Каква спецификация масло да сложа? Колко често се сменя моторното масло?
Отиваш, наливат ти и си тръгваш!
След т’ва минаваш в сервиза, кокто си избрал, с маслото, което си си взел и нов филтър...и си ти!
- Никола Иванов
- Гараж: Octavia 2 1.9TDI
Karoq 2.0TDI 4x4 DSG - Обратна връзка:
Ама филтъра трябва да е оригинален. Как да му разберем номера? Сигурно може да се заяви във всеки VAG дилър?
- zzankov
- Гараж: Шкода Октавиа 2001
AQY
85kW/116 hp
https://maslata.bg/shop/двигателно-масл ... top-speed/
6500 съм с това масло.
Двигателя на празен ход буквално не се чува, че работи.
Като разход не мога да кажа,тече ми гарнитура на капака на клапаните.
При следващото обслужване ще я сменя.
Тъкмо и на свещите идва време.
6500 съм с това масло.
Двигателя на празен ход буквално не се чува, че работи.
Като разход не мога да кажа,тече ми гарнитура на капака на клапаните.
При следващото обслужване ще я сменя.
Тъкмо и на свещите идва време.
-
A_z_a_z_e_l
Виждам,че вече са обсъждани въпросните премиум масла. Бих допълнил само една малка част относно какво е хидрокрек? Всичко това е обсъждано многократно с помощта на колегата Nikosaul@ с който често обменяме инфо и на мейл.Тоест природно чистата основа на масла като Amsoil и тн. ги правят по-добрия избор особено в региони със съмнително качество на горивото. Такива масла често имат в пъти по-добри показатели като TBN,Noack,висока устойчивост на маслен филм,течливост и тн. Запазват дълго вискозитета си и нямат склонност към изпаряемост както повечето ОЕМ които рязко губят вискозитета си твърде рано . Не случайно ВАГ приемат "нормален" разход на масло от порядъка на до литър два...между смени. Последната задача на тези масла е "максимален живот" на компонентите.
Модерните двигатели са конструирани така,че понасят medium friction. Честа причина за преждевременна смяна на скъпи агрегати по-гаранция, са именно големите интервали на обслужване с хидрокрек или полусинтетични група 2,3 масла. Въпреки всичко излиза по евтино на производителя не само заради по ниската себестойност на продукта.
"хидротретирано минерално парафиново базово масло", това е което излиза за базата на маслото от прилежащият му CAS. т.е. би следвало да е base oil group II, според старото означение, но има много висок VI, което го позиционира в параметрите на "base oil group III" според новото означение.
към настоящият момент само няколко производителя на базово масло произвеждат OIL GROUP III+, "Base oil severly hydro-processed, with catalityc dewaxing", на която група базово масло се дава званието "синтетика", но тази група III+ обединява старите "base oil group III" - коетo е hydrocracked base oil group, както и "base oil group IV" - което е PolyAlphaOlefins, защото и при двата процеса по същество се ползва каталитичен процес за отделяне на парафините
всички базови масла при добиването си съдържат парафини в базата си, но по същество различните групи базови масла се различават по съдържанието на парафин (и сернисти съединения) в базата на маслото, което съдържание се влияе от технологията му на отделяне. т.е. търси се масло с възможно най-добре пречистена база от парафин (и сернисти съединения
Модерните двигатели са конструирани така,че понасят medium friction. Честа причина за преждевременна смяна на скъпи агрегати по-гаранция, са именно големите интервали на обслужване с хидрокрек или полусинтетични група 2,3 масла. Въпреки всичко излиза по евтино на производителя не само заради по ниската себестойност на продукта.
"хидротретирано минерално парафиново базово масло", това е което излиза за базата на маслото от прилежащият му CAS. т.е. би следвало да е base oil group II, според старото означение, но има много висок VI, което го позиционира в параметрите на "base oil group III" според новото означение.
към настоящият момент само няколко производителя на базово масло произвеждат OIL GROUP III+, "Base oil severly hydro-processed, with catalityc dewaxing", на която група базово масло се дава званието "синтетика", но тази група III+ обединява старите "base oil group III" - коетo е hydrocracked base oil group, както и "base oil group IV" - което е PolyAlphaOlefins, защото и при двата процеса по същество се ползва каталитичен процес за отделяне на парафините
всички базови масла при добиването си съдържат парафини в базата си, но по същество различните групи базови масла се различават по съдържанието на парафин (и сернисти съединения) в базата на маслото, което съдържание се влияе от технологията му на отделяне. т.е. търси се масло с възможно най-добре пречистена база от парафин (и сернисти съединения
- ЦецоNOL
- Гараж: SKODA KAMIQ 1.5TSI MONTE CARLO 2024 - МРАЗКО
POR(N)SCHE CAYMAN GTS 4.0 718 2023 - YELLOWSTONE
AUDI A6 C5 ALLROAD - КАМИОНА - Обратна връзка:
Кога да очакваме включване - какво масло Амсойл и за колко пари продаваш, примерно.A_z_a_z_e_l написа: 12.11.2018, 12:11:58 Виждам,че вече са обсъждани въпросните премиум масла. Бих допълнил само една малка част относно какво е хидрокрек? Всичко това е обсъждано многократно с помощта на колегата Nikosaul@ с който често обменяме инфо и на мейл.Тоест природно чистата основа на масла като Amsoil и тн. ги правят по-добрия избор особено в региони със съмнително качество на горивото. Такива масла често имат в пъти по-добри показатели като TBN,Noack,висока устойчивост на маслен филм,течливост и тн. Запазват дълго вискозитета си и нямат склонност към изпаряемост както повечето ОЕМ които рязко губят вискозитета си твърде рано . Не случайно ВАГ приемат "нормален" разход на масло от порядъка на до литър два...между смени. Последната задача на тези масла е "максимален живот" на компонентите.

ЗА ВСЯКАКВИ АВТОЧАСТИ И КОНСУМАТИВИ
0️⃣8️⃣9️⃣ 9️⃣1️⃣1️⃣ 6️⃣9️⃣6️⃣9️⃣
-
A_z_a_z_e_l
Колега спокойно бе,моя пазар е съвсем различен от форумния и не в БГ !
Нямам намерения да "промотирам" споделям мнение и спирам до тук който иска да вземе каквото му трябва.....
Поздрави!
Нямам намерения да "промотирам" споделям мнение и спирам до тук който иска да вземе каквото му трябва.....
Поздрави!
- ЦецоNOL
Аз съм си много спокоен, нито пък имам някакъв бизнес да се притеснявам, ако си го помислил

- Nikolay Georgiev
- Гараж: Octavia 3 FL 2.0 TDI-CR 6M, Roomster 1.6 TDI (90+)
Намерих една интересна статия с няколко клипчета към нея. Вкара ме в размисъл...
https://myengineneeds.com/results-of-ro ... soil-test/
https://myengineneeds.com/results-of-ro ... soil-test/
-
AUTOCOMPLEX RS
- Гараж: Сервизът се намира на бул. Европа 130 и Анри Нестле.
- Обратна връзка:
ей да не скъсаш минискус от толкова мислене .
![pardon [smilie=pardon.gif]](./images/smilies/pardon.gif)
-
miroslav_r
- Гараж: Octavia 2.0 tdi AZV
Колеги,скоро ми предстои смяна на масло.
Колебая се между Castrol Edge 5w30 и Castrol Edge Turbo Disel 5w40. И двете са по спецификация 505.01.
Edge 5w30 знам че е за удължен интервал но аз винаги сменям маслата на колите си на 10000км.
Въпроса е кое ще е по-добро за двигателчето и турбинката.
И двете масла ще се вземат от Германия,така че произхода ще е гарантиран.
Колата е 2008г с двигатлче 2.0 TDI 136 коня.
Между другото имам възможност и за AMSOIL European Car Formula 5W-40 Synthetisches Motoröl,така че и то е вариант,
Според вас кое ще е по-подходящо?
Благодаря.
Колебая се между Castrol Edge 5w30 и Castrol Edge Turbo Disel 5w40. И двете са по спецификация 505.01.
Edge 5w30 знам че е за удължен интервал но аз винаги сменям маслата на колите си на 10000км.
Въпроса е кое ще е по-добро за двигателчето и турбинката.
И двете масла ще се вземат от Германия,така че произхода ще е гарантиран.
Колата е 2008г с двигатлче 2.0 TDI 136 коня.
Между другото имам възможност и за AMSOIL European Car Formula 5W-40 Synthetisches Motoröl,така че и то е вариант,
Според вас кое ще е по-подходящо?
Благодаря.
- zar
- Гараж: О2 Scout ,Powered by NOx
Мен ако питаш щом има възможност се спри на "Амсойл"- а.
Dieselgate Team member
-
werz
- Гараж: Купчина ламарини
При маслата е сложно,да не кажа доста сложно.Всеки вискозитетен клас масла например
0/ 30 има допуск в допустимите граници демек 0 /30 масло във високи гранични стойности е почти еднакво с 0 40 с ниски.Амсойл са премиум продукти с гранично високи стойности на визкозитет,с добри абсорбиращи и миещи свойства,което пази мотора при високи температури по-добре.Обаче със съответните проблеми при студен старт (много студено време),повишен разход и тн.Тук съм говорил със специалист от Мобил и той каза че когато се сравняват ябълки с ябълки нещата са други и неслучайно производителите не дават одобрение на по екзотични марки.Просто Оем иска максимално тънко масло без 2кофи молибден вътре,а не че Мобил не може да произведе по-добро масло от Амсойл.Шел има в 5 30 4 масла с 20 процента разлика във вискозитета при 100градуса и гъстото НХ8 го намалят или спират,а то си има и молибден и тн
0/ 30 има допуск в допустимите граници демек 0 /30 масло във високи гранични стойности е почти еднакво с 0 40 с ниски.Амсойл са премиум продукти с гранично високи стойности на визкозитет,с добри абсорбиращи и миещи свойства,което пази мотора при високи температури по-добре.Обаче със съответните проблеми при студен старт (много студено време),повишен разход и тн.Тук съм говорил със специалист от Мобил и той каза че когато се сравняват ябълки с ябълки нещата са други и неслучайно производителите не дават одобрение на по екзотични марки.Просто Оем иска максимално тънко масло без 2кофи молибден вътре,а не че Мобил не може да произведе по-добро масло от Амсойл.Шел има в 5 30 4 масла с 20 процента разлика във вискозитета при 100градуса и гъстото НХ8 го намалят или спират,а то си има и молибден и тн
- ЦецоNOL
Темата за маслото е необятна!
И не се пита като цяло по форуми и групи, но все още има мазохисти , които питат в група с 60000 човека “Какво масло да сложа?” И се започва касапницата.
Коментари от рода “много съм доволен” поцепват!
Нито налягане Мерил, нито лаборатория, нито каквото и да било, ама много доволен.
Аз съм сменил над 50 вида масло и специално АМСойл бухат много цинк, което също не е добре.
Влияят се от катализатори, ДПФ , горива и т.н.
По принцип кола със стокова карантия в мотора и най-вече основни и биелни лагери, трябва да се кара с масло по спецификация.
Бардал,Мотул и особено кастрол са полу синтетика за масовите коли, група 3 масла са и са бухани с добавки.
Има много “интересни” масла на пазара пълна синтетика- Равенол, Редлайн ,Джо Гибс, Роял Пърпъл, Ама струват пари спрямо 5л Якооо масло за 40лв.
И не се пита като цяло по форуми и групи, но все още има мазохисти , които питат в група с 60000 човека “Какво масло да сложа?” И се започва касапницата.
Нито налягане Мерил, нито лаборатория, нито каквото и да било, ама много доволен.
Аз съм сменил над 50 вида масло и специално АМСойл бухат много цинк, което също не е добре.
По принцип кола със стокова карантия в мотора и най-вече основни и биелни лагери, трябва да се кара с масло по спецификация.
Бардал,Мотул и особено кастрол са полу синтетика за масовите коли, група 3 масла са и са бухани с добавки.
Има много “интересни” масла на пазара пълна синтетика- Равенол, Редлайн ,Джо Гибс, Роял Пърпъл, Ама струват пари спрямо 5л Якооо масло за 40лв.

-
miroslav_r
Честно казано то кастрол-а идва по-скъп спрямо amsoil, поне в този сайт от където го поръчвам.
https://www.ato24.de/de/amsoil-european ... oroel.html
https://www.ato24.de/de/castrol-edge-tu ... 5w-40.html
За това много се двуомя.
-
miroslav_r
Равенол съм ползвал на друга кола, не помпа дюза. Не съм очарован особено от равенол.Ц-Е-Ц-О БАТМАНА написа: 23.01.2019, 17:02:33 Темата за маслото е необятна!
Ползвал съм ето този :
https://www.ato24.de/de/ravenol-vollsyn ... 5w-40.html
Маслата винаги ги взимам от този сайт.