DPF принцип на работа

Препоръки и мнения за аксесоари и поддръжка на Шкода автомобил
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Публикувай отговор
vankata82

Шкода Новак

DPF принцип на работа

Мнение от vankata82 »

Цецо75, извинявай за въпроса, не е много по темата, но какъв ЕГР сложи. Питам, защото моят почна да дава грешки и от ЕТ тръгнаха от 700лв. и отидоха на 1200лв.
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH

DPF принцип на работа

Мнение от Цецо75 »

Валер.
Бееееее.....
Аватар
DoH_KuXoT

Škoda Ентусиаст

Гараж: Passat B8 2.0tdi - 190hp

DPF принцип на работа

Мнение от DoH_KuXoT »

Ето и при мен как е 1.6tdi CAYC 105hp , в Passat B7 с дизелГЕЙски софт от Германия, прави регенерации точно на 24грама (около 150км) без значение от стила на каране. Просто си е планово зададено. При 24гр изчислени Soot Mass , измерените са около 10гр. Спира регенерация при малко над 5гр изчислени, което е око -3(-4) гр измерени. Мен регенерациите не ме притесняват като цяло, но доколкото съм чел при всяка регенрация расте Oil Ash, което води DPF към финала...
п.с. автомобила е на 210хил реални , около 10хил го карам аз и наблюдавам с Torque pro и Vag DPF
viber image.jpg
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

ex CFGB, ex ALH

DPF принцип на работа

Мнение от Цецо75 »

тази си мяза на мойта... Щях да обвиня гейския софтуер, ама факт, че на колегата zar не прави така...

Почвам да се чудя, за кой от двата параметъра се ползва диференциалното налягане??? Защото то излиза, че колата априори регенерира не по измерените, а по "калкулираните" стойности... което мен лично ми се види доста тъпичко.

Относно oil ash, незнам дали се увеличава с всяка регенерация. То си се трупа от горенето на маслото и евентуално ако има сяра в горивото (което не би трябвало да има) или някакви добавки. Освен всичко друго и то е калкулирана стойност, едно към гьотере, така, че само писачите на софтуера знаят как се "натрупва".

Но пък е сигурно, че с всяка регенерация тъпче нафта в маслото, единственото лечение срещу което е по-честа смяна на маслото... май.

Иначе ето още две статии разясняващи разликите между саждите и пепелта.

https://www.ctscorp.com/products/sensor ... -ash-soot/

https://www.dieselnet.com/tech/dpf_ash.php
Бееееее.....
Аватар
DoH_KuXoT

Škoda Ентусиаст

DPF принцип на работа

Мнение от DoH_KuXoT »

Цецо75 написа: 13.11.2018, 17:26:02...
то излиза, че колата априори регенерира не по измерените, а по "калкулираните" стойности... което мен лично ми се види доста тъпичко.

Но пък е сигурно, че с всяка регенерация тъпче нафта в маслото, единственото лечение срещу което е по-честа смяна на маслото... май.
Тъпо е разбира се да карам Бургас-София със 150км/ч на темпомат и на входа на София да почне да регенерира , което е могло да стане бързо и лесно преди няколко километра. И да загася двигателя в Младост с незавършена регенерация или да трябва да изчакам да довърши...
За нивото на маслото не съм забелязал, при мен е като заковани 1мм над макс вече 10хил км
Sec8200

ŠKODA MASTER

Гараж: под наем

DPF принцип на работа

Мнение от Sec8200 »

точно това дразни най-много!
много недомислено, но така е наиграни сме.

Като пишех навремето,че винаги се отлага пепел от маслото ми се смееха колеги. Не било така,ако всичко било изправно. А то си е по дизайн.
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

ex CFGB, ex ALH

DPF принцип на работа

Мнение от Цецо75 »

Ми това дето в момента ме тормози, не е пепелта, а що "измерената" стойност на саждите е подобно безумно число...

Чудя се ако изкубя датчика за диференциално налягане, какво "ще измери" и дали въобще нещо мери или ще си кара на калкулирани стойности без да му дреме.
Бееееее.....
Аватар
zar

Škoda Ludicrous

Гараж: О2 Scout ,Powered by NOx

DPF принцип на работа

Мнение от zar »

Цецо75 написа: 13.11.2018, 18:58:20 Ми това дето в момента ме тормози, не е пепелта, а що "измерената" стойност на саждите е подобно безумно число...

Чудя се ако изкубя датчика за диференциално налягане, какво "ще измери" и дали въобще нещо мери или ще си кара на калкулирани стойности без да му дреме.
Не е изключено ,да ти светне "ДПФ"-а.Обикновено такива сензори ,показват големи стойности,или ще започне регенерация,ако и другите условия за нея са налице ;) Някой беше писал из форума за повреден датчик,но не помня грешка ли му отчиташе или нещо друго [smilie=pardon.gif] Спецовете,да споделят [smilie=sarcastic.gif]
Dieselgate Team member
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

ex CFGB, ex ALH

DPF принцип на работа

Мнение от Цецо75 »

Не то грешка ще набие гаранция, това съм сигурен. По скоро се чудя какво ще покаже за измерените сажди. Дали въобще нещо мери се чудя.
Бееееее.....
Аватар
zar

Škoda Ludicrous

DPF принцип на работа

Мнение от zar »

Цецо75 написа: 13.11.2018, 19:32:07 Не то грешка ще набие гаранция, това съм сигурен. По скоро се чудя какво ще покаже за измерените сажди. Дали въобще нещо мери се чудя.
Нереално големи стойности,според мен!Ако откачиш маркучите от датчика ,а е включен ,може би ще е близко до "нулата".
Последно промяна от zar на 13.11.2018, 20:55:49, променено общо 1 път.
Dieselgate Team member
Аватар
zar

Škoda Ludicrous

DPF принцип на работа

Мнение от zar »

DoH_KuXoT, Регенерира ти при влизане в града,защото там намаляваш скоростта и колата загрява,а едно от условията за регенерацията е да е достигната необходимата температура. Ако да кажем ,караш Б-с - С-я със 90км/ч при около 2000 об.мин,ще регенерира ,някъде по пътя и дори няма да я усетиш,ако не видиш в огледалото пушека при промяна на режима.При мен ,най-добрата регенерация се получва именно при гореспоменатите условия (скорост и обороти).Но пък също има гадния навик,точно когато си намеря място за паркиране и да започне [smilie=sarcastic.gif]
Dieselgate Team member
Аватар
bega4kata

Агент на ДС

Гараж: Оctavia 3 RS TSI stg 3 Revo - ex
Tiguan TDI 4motion
Mercedes GLC 450d AMG 4matic Premium
0896670196
Обратна връзка:

DPF принцип на работа

Мнение от bega4kata »

Цецо,бях ти го написал още в началото,но изчезна мнението нещо.
Гледай горното,щото и компа него гледа.На много се различават.
GUNTER SERVICE
Изображение
ВСИЧКИ МОИ МНЕНИЯ СА ЛИЧНИ И НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМАТ ЗА ДОСТОВЕРНИ
Аватар
DoH_KuXoT

Škoda Ентусиаст

DPF принцип на работа

Мнение от DoH_KuXoT »

zar написа: 13.11.2018, 20:54:03 DoH_KuXoT, Регенерира ти при влизане в града,защото там намаляваш скоростта и колата загрява,а едно от условията за регенерацията е да е достигната необходимата температура. Ако да кажем ,караш Б-с - С-я със 90км/ч при около 2000 об.мин,ще регенерира ,някъде по пътя и дори няма да я усетиш,ако не видиш в огледалото пушека при промяна на режима.При мен ,най-добрата регенерация се получва именно при гореспоменатите условия (скорост и обороти).Но пък също има гадния навик,точно когато си намеря място за паркиране и да започне [smilie=sarcastic.gif]
принципно има логика, но при мен ЕГР-а се затваря напълно, а дросела заспива на 20% още при студен ДВГ, стига soot mass да е стигнало 24г и започва да работи на 980об/Мин без старт/стоп да функционира, загрява като бензинов ДВГ скорострелно, вдига над 560 градуса на ДПФ-а и започва да се очистват. А извънградско температурата варира 86-94 грубо, което не е по-ниска температура от тази постигана с влизането в София и намаляване на скоростта.
Аватар
todor87

Škoda Racer

Гараж: Skoda_Superb_3_Combi_2.0_TSI_4×4=>
=>Revo Stg_2 killer😁

DPF принцип на работа

Мнение от todor87 »

Колегата искаше да каже, че не "колата загрява", а че дпф-а вече може да вдигне необходимата температура за регенерация, понеже при висока скорост се обдухва и трудно ще достигне 600гр.
Аватар
DoH_KuXoT

Škoda Ентусиаст

DPF принцип на работа

Мнение от DoH_KuXoT »

Ясно, наредихме пъзела почти. Ако може и някой мапер да се включи и да каже с едно пренаписване на софта и връщане на старите версии с по-редки регенерации какво печелим и какво губим ще е супер.
Публикувай отговор

Обратно към “Съвети за нашите шкоди”