Набавяте си ремонтен комплект гумички или комплект с бутало, ако след демонтажа на вашето откриете язви от корозия по работната му повърхност. Трябва да знаете диаметъра на буталото, щампован е на самия спирачен апарат.
(на снимката по-долу липсва едно уплътнение, подобно на о-ринг, и един маншон на водач)

Трябват ви и инструмент за спирачни апарати, зегер-клещи с дълго рамо на 90 градуса, инструменти, приспособления и малко сръчност. … и време.
Ремонтът започва със демонтаж на вашите спирачни апарати от автомобила – развиват се двете болтчета на водачите.
Желателно е при монтажа да се подменят с нови такива, обикновено в комплект с по-добрите марки накладки, или да си ги купите от магазин за крепежни елементи, но внимавайте с якостта им – трябва да е 10.9 и да са с някакво антикорозионно покритие! При монтажа се използва лепило за резби (ако са от комплект накладки, лепило има нанесено на резбата).
След това разкачате спирачните апарати от хидравличния тръбопровод.
Намерете начин да спрете изтичането на спирачна течност от системата, че после пълненето е схема. Имайте предвид, че където омокрите със спирачна течност и престой, там боята пада и ръждясва! Аз ползвай клещи-чираци, за да стисна маркучите, но да се има предвид, че сменям спирачните маркучи!
Същинското разглобяване на спирачните апарати започва с демонтаж на буталото от цилиндъра.
Най-лесно става като задвижвате на ръка механизма на ръчната спирачка докато буталото излезе напълно, после с леко завъртане и е навън.
Вътре в буталото има пружинен пръстен (зегерка), която се сваля зегер-клещи и се вади вложката на буталото.

На нея и се сменя о-рингчето (при някои комплекти е нещо като маншетно уплътнение).
Почиствате и промивате вложката и лагерчето като внимавайте с последователността на елементите!
Следващата стъпка е да разглобите механизма на ръчната спирачка, който е в спирачния апарат.
Пружината се откача. Развива се гайката отзад на оста, рамото се изтегля от шлиците (аз използвах малка скоба за лагери). Развива се една малко винтче и пада планката, държаща кожуха на жилото за ръчната.
Идва трудната част… Вътре в спирачния апарат има пружинен пръстен, държащ механизма на ръчната спирачка. Механизмът е натегнат от пружина и за свалянето на този пружинен пръстен е необходим натиск по посока оста на механизма. Аз го направих с леко префасониране на скобичка за рамена на чистачки, вложка 13mm и болт (в нет-а има снимки на разни приспособления от планки, болтове и гайки).

След като сте натиснали механизма, можете да свалите пружинния пръстен с подходящи загер-клещи. Аз нямах такива, които да са с човки на 90 градуса и да са дълги поне 50mm, затова поогънах дръжките на едни тънки клещички…

Механизма се промива и подсушава.
При мен, след демонтажа, се установи, че има корозия по опашната част на оста, която е извън апарата. Там има челно уплътнение към рамото на ръчната, но проникват влага и мръсотии. Аз разстъргах малко жлебчето за уплътнението посредством захващане на механизма в патронник на ръчна дрелка и шкурка.

Ред е на самия апарат. С една отвертка махате старото челно уплътнение. Поглеждате по работната повърхност за драскотини и надирания. Ако не са дълбоки, с водна шкурка 80 се отстраняват. Промивате и подсушавате.
Ако сте мераклии, кат мен, може да почистете от окисите апарата отвън и да го боядисате. Аз го лакирах.

адмирации за положения труд.