Най-накрая остана малко време да напиша няколко реда и за нашата нова придобивка, а именно – Superb Sportline 2.0TSI 4x4 с 265 к.с. За избора на двигател, както и ниво на оборудване, никога не сме имали съмнения какво искаме и избора беше лесен – описаното горе ниво + всичко допълнително без теглич. Поръчахме я средата на Февруари 2025 и трябваше да чакаме около 3 месеца по предварителна оценка. В последствие станаха 4 и трябваше да излезе от завода 23-та седмица. Всичко точно, излезе според новия план и остана пристигането до България и регистрацията. Тъй като бяхме предвидили едно пътуване из Европа, което трябваше да стартира на 21 Юни, започна да става драматично с това дали колата ще дойде навреме и дали ще успеем да я регистрираме, за да пътуваме с нея (мерак голям). Тук е мястото да изкажа огромни благодарности на ЕТ, за съдействието в цялата ситуация и дали с късмет или добро планиране, на 20 Юни, Петък, половин час преди края на работния ден, успяхме да я вземем. Толкова беше напечено предишните дни, че дори не успях да се зарадвам чак толкова много. Инструкции, първите 1500-2000 км. да се кара по-леко, изчетох набързо и първите страници на ръководството и там пишеше, първите 1000 км. да не се кара продължително с над 50% от оборотите и следващите 500 км. с не повече от 75%. След 1500 вече може до край
На следващият ден, целия багаж в колата и газ. Направихме една кратка обиколка от почти 4100 км. до Бърно, Прага, Инсбрук, Мюнхен, Венеция, Белград и обратно към София за две седмици. Никога не съм правил подобно нещо, да тръгна на майната си, с кола на 10 км, която не познавам изобщо, но ето че и това се случи. Спазвах всички инструкции и първите 1000 км. не е минавала 3000 оборота, след това започнах полека да я вкарвам няколко пъти до към 4000 и след като минахме 2000 км беше време да се усети цялата мощ
Тъкмо беше минала 2000 км. и влизаме в Германия. Казвам си, ей сега абсолютно легално ще се изкефя. Пълна греда – задръствания, едвам се вдига 130 км/ч. Чак на тръгване от Германия, малко преди границата с Австрия, имаше един участък, в който нямаше толкова задръстване и я настъпих. Каране 20-тина минути в диапазона 150-230 км/ч поради настигането на други коли и това беше. Така и не можах да я изпъна до край. Въпреки краткото време, покарахме немалко и ще се опитам да систематизирам впечатленията ми от колата до момента.Дизайн
Знам, че е много субективно, но на мен Sportline-a много ми харесва, на живо изглежда определено по-внушително, от колкото на снимки. Черното седи супер като цвят за спортното изпълнение и единственото, което може би бих променил е в насока 20“ джанти и то задължително оригинални от Кодиак РС.
Пътно поведение и комфорт
Отдавна не съм сядал в кола, в която толкова много да не се усеща скоростта. При 130 км/ч. усещането е все едно се влачиш. В същото време при 220-230 се държи много стабилно и нито за момент не съм имал някакви притеснения от скоростта. Много приятно съм впечатлен. Не съм си играл с всички възможни настройки, но определено има разлика между комфорт и спорт. На комфорт за дълъг път е прекрасно. Покрай Мюнхен имаше много ремонти и неравности, определено окачването поглъща много голяма част от неуредиците по пътната настилка. Вероятно голям пръст в това имат и седалките. Супер комфортни са, въпреки, че са спортни, с всевъзможни настройки. Лумбалните опори и удължението за краката са супер екстра. Масажната функция е много яка!
В общи линии, в момента, в който приключеше едната програма, веднага се пускаше друга. Много приятна екстра, особено за дълъг път. Не съм имал възможност все още да покарам по път с много завои и да оценя окачването и в такава ситуация, но предстои тепърва и ще споделя впечатления. Шумоизолацията също е на много високо ниво. Отвън не се чува почти нищо. Най-големият шум идва от гумите, без да е прекалено или натрапващо се.Скоростна кутия
Имам усещането, че освен между D и S, има разлика в поведението и между различните режими. На комфорт при натискане на педала, първо реакцията е по-забавена, освен това има значение колко точно е натиснат. В общи линии ако иска човек да се ускори по-сериозно, трябва да го натисне на 100%, при всякакво друго положение, не ускорява по същия начин. На Нормал – горе-долу е същото, но с по-бърза и адекватна реакция. На Спорт, реагира вече коренно различно. Много бързо, без замисляне и т.н. Не знам дали от обясненията става ясно, но е странно усещането на всичко различно от Спорт. Ако изключим ситуациите, в които се търси ускорение и се кара спокойно, кутията е чудесна. Никакви резки превключвания, никакви придърпвания, удари в гърба и т.н. Всички режими освен Спорт са супер за комфортно придвижване.
Мултимедия, звук
Тук беше първата голяма изненада – пускам музика, уж Кантон, уж премиум – пълна щета. Искам да кажа, че в базовите си настройки, звучи като уокмен с кофти слушалки от ранните 90 години на миналия век. След ръчно поиграване и активиране на някои опции от менюто, нещата стават коренно различни. Сега вече свири много приятно. Извън това, мултимедията е с изключително много опции, в общи линии спокойно може човек да си загуби един ден да си разглежда всичко и да си човърка. Хубавите неща са, че екрана е голям, много контрастен (дори на слънце се вижда без проблеми) и, въпреки че е насаден върху таблото, не пречи на видимостта на шофьора. Дисплея пред водача като е изгасен, с този безел отстрани като колона на блок, изглежда крайно неприятно. Истината е, че като се шофира, изобщо не се забелязва. А за да е още по-готино, се оказа, че екрана дори не е от край до край, а е още по-малък, та реално безела + частта от екрана, която не е екран е адски голяма площ. Пълна тъпотия!
Фарове
Тук емоции на двата полюса – понеже тръгнахме по тъмно, имах възможност да покарам 3-4 часа на фарове. Естествено, светят страхотно, осветяват много голяма част от пътя и банкета. Обаче момента с матрицата и изключване по сектори не е номер едно. По пътя към границата със Сърбия, мантинелата е сравнително нова и светлоотразителите отразяват доста силно. Почти непрекъснато явно ги отчиташе като фарове на друга кола и гасеше тази секция. В резултат, особено в завой, все едно имаш едно тъмно петно пред себе си. Та това ме изненада доста неприятно. С колите обаче се справя перфектно. Много точно ги намира и изключва тези зони, да не се заслепяват. Не знам дали е въпрос на софтуерно подобрение, но ще е добре да го оправят.
Асистенти и камери
Сравнително бързо намерих комбинацията от настройки, така че автопилота да не ми намалява автоматично скоростта като засече знак с по-ниска скорост. Хубавото е, че това не се налага да се прави при всяко стартиране. Това, което дразни е само звука за превишена скорост, който междудругото не е особено натрапчив и вече няколко пъти се усещам, че не съм го изключил при първо стартиране. Асистента за умора е пълна трагедия! На отиване карам часове наред и се обади чак малко преди Бърно, че е добре да направя почивка. Тръгваме от Венеция и след 27 минути ми пищи „Спирай, уморен си“ WTF!!! Приключих с него много бързо. Извън това, всички асистенти работят много добре и според очакванията.
Камерите за ми малко странни, хем резолюцията не е топ качество, хем някак си е широкоъгълна и никога нямам представа точно колко близко/далече е даден обект. Може и да е въпрос на свикване, но на Аркана-та камерата е много по-смислена и полезна. На няколко пъти при паркиране назад ми набива спирачките все едно ще се ударя. Прекалено чувствително ми идва на моменти.
Багажник
Огромен! Не мисля, че някой може да има оплаквания в тази насока. Дори не успяхме да го напълним целия. Това, което са сложили в горната част, за слагане на якета и т.н. е супер удобно и полезно. Адмирации!
Разход
Никога не ми е било обсебваща темата за разхода, особено пък при този параход и двигател, както и натоварен с 3-ма човека и солидно количество багаж. Но съм много приятно изненадан, за цялото пътуване даде 8.2 л/100 км. като тук има немалко градско шофиране, висене в задръствания, каране с над 200 и не на последно място, 3 часа чакане на нашата граница на 37 градуса. Нямам какво да искам повече в тази насока.
Обобщение
Мислех, че ще пиша малко и накратко, то стана Война и Мир! Вероятно съм пропуснал разни неща и ще се сещам допълнително, но за момента и „накратко“ е това. Като цяло съм адски доволен от покупката. С изключение на някои дребни недомислици, колата е пълна с полезни екстри, има супер комфортни седалки, окачването поглъща много голяма част от неравностите, върви много приятно, усеща се страхотно от вътре, има адски много място и огромен багажник. За семейна кола със леки спортни наклонности, на тази цена, за мен е топ избора.
Какво предстои
- Смяна на масло и филтър след първите 4000 км. Вече съм снабден с Равенол 0W-20 по препоръка на ЦецоNOL. Благодарности, за което!
- В Понеделник отива на фолиране на цялата предница и керамика на всичко останало. Искаше ми да стане още преди пътуването, но нямаше никакъв шанс.
- Ще помисля в насока за фланци, вероятно ще седи още по-добре с гумите още малко навън.
- Все още няма нищо от Racing Line (благодаря на neshtoZabavno, че дебне за развитие) или други от известните фирми за повишаване на мощността, така че там стоим мирно и чакаме
Като първа и за момента единствена стъпка мисля в насока интейк и интеркулер + софтуер. Не ми се влиза във филма със смяна на части и т.н.