Октавия 4 CNG или......
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- bobo80
- Гараж: Oktavia 3 VRS TDI DSG
Mercedes-Benz W212 350CDI
Октавия 4 CNG или......
Колеги !
Помагайте.
Преди два месеца изпуснах буквално за два часа една Октавия 2 FL оказионна в ЕТ. Казвам на служителя ,че я взимам и отивам да изтегля пари за да капарирам. Връщам се след два часа с кинти и гледам обърнали табелата на Октавията, викам брей гледай тия са станали хора само от дума и обърнали табелата. Отивам при търговеца и тоя ми вика продадохме я преди половин час. Направо откачих. Колата беше хубава макар и малко по-скъпа.
От тогава насам съм ходил на 6 обяви. Това ,което гледах е меко казано трагично. Смятам ,че на вторичния пазар почти всичко от VAG групата е тотал щета.
Така се стигна до решението за нова кола. Взех обекти в провинцията и се очертава много път. Водещото в критерия е главно разхода на гориво.
Първоначално вариантите бяха:
Рено меган 1.5 дизел автомат
Пежо 308 дизел автомат
Шкода Октавия 4 CNG автомат
Шкода скала 1.0 TSI 115 автомат
Рено Каптюр на пропан
За сега отпаднаха Рената ,хубави коли са но просто не са ми удобни седалките. /имам проблем с гърба/
Остават О4 ,Скалата и Лъвът. И трите са с удобни седалки ,като тук фаворит е Пежото.
Главния въпрос е за Шкодите , и метановата Октавия и трицилиндровата Скала са мотори с по 200 нютона въртящ момент и вървят що годе еднакво.
Моля ако има измежду вас ползватели на някой от тези модификации да сподели откровенни отзиви за возилото.
Помагайте.
Преди два месеца изпуснах буквално за два часа една Октавия 2 FL оказионна в ЕТ. Казвам на служителя ,че я взимам и отивам да изтегля пари за да капарирам. Връщам се след два часа с кинти и гледам обърнали табелата на Октавията, викам брей гледай тия са станали хора само от дума и обърнали табелата. Отивам при търговеца и тоя ми вика продадохме я преди половин час. Направо откачих. Колата беше хубава макар и малко по-скъпа.
От тогава насам съм ходил на 6 обяви. Това ,което гледах е меко казано трагично. Смятам ,че на вторичния пазар почти всичко от VAG групата е тотал щета.
Така се стигна до решението за нова кола. Взех обекти в провинцията и се очертава много път. Водещото в критерия е главно разхода на гориво.
Първоначално вариантите бяха:
Рено меган 1.5 дизел автомат
Пежо 308 дизел автомат
Шкода Октавия 4 CNG автомат
Шкода скала 1.0 TSI 115 автомат
Рено Каптюр на пропан
За сега отпаднаха Рената ,хубави коли са но просто не са ми удобни седалките. /имам проблем с гърба/
Остават О4 ,Скалата и Лъвът. И трите са с удобни седалки ,като тук фаворит е Пежото.
Главния въпрос е за Шкодите , и метановата Октавия и трицилиндровата Скала са мотори с по 200 нютона въртящ момент и вървят що годе еднакво.
Моля ако има измежду вас ползватели на някой от тези модификации да сподели откровенни отзиви за возилото.
- donci
- Гараж: Skoda Octavia II Combi 2.0 TDI PD 170hp+ RS 2008 BMN
Skoda Fabia I 1.9 TDI PD 131hp+ RS 2005 ASZ BlackPearl
Октавия 4 CNG или......
Служебната е Рапид с 1 мотор, но 95 коня. С турбото върви добре, в градски условия е пъргава по кръстовищата, и извънградско я бива. За разхода какво да ти кажа, не е от най-пестеливите.
-
HerpaMoTeH
- Гараж: VW Touran 1.5TSI
Октавия 4 CNG или......
За метанс може да погледнеш тук: viewtopic.php?f=102&t=3610
- Taratajki
- Гараж: Fabia 3 1.2 tsi ; Octavia 4 FL 2.0 tdi
Октавия 4 CNG или......
При посоченият избор, то Октавия е фаворит. Освен, може би, като пътно поведение. А ако обектите се достъпват по магистрала/първокласен път, и този малък "недостатък" губи тежест ![pardon [smilie=pardon.gif]](./images/smilies/pardon.gif)
-
Жоро
Октавия 4 CNG или......
Имам няколкостотин километра на О3 със същия мотор мисля - 1.5 131 к.с. 7dsg.
С двама човека и малко багаж върви ок, поддържа 130-150 без проблем, даже като я засилиш и 180 поддържа....
При изпраеварванията няма ряз, но се случват нормално стига да си го знаеш и да го предвидиш.
Мен лично малко ме дразни, че трябва да се зарежда на 300-400 км., но ако я караш из България това мисля не е болка за умиране.
Автомата е удобен и сменя добре и каквато и кола да вземеш гледай да е с матрични светодиодни фарове, имай предвид, че са доста по-добре от нормалните светодиодни, а да не говорим за халогени.
Впечатляващото на тази кола е разхода - ние навъртяхме 800 км с 35 или 40 лв., което е фрапантно малко сравено с GL на моя спътник, който същото разстояние го минава със 180 лв....
Направи сметката, но дизела си е около 15-20 ст./км, докато метана е около 5-6 ст./км. Ако въртиш повече километри въобще не трябва да се замисляш от икономическа гледна точка (приемам, че стойността на придобиване е еднаква)
С двама човека и малко багаж върви ок, поддържа 130-150 без проблем, даже като я засилиш и 180 поддържа....
При изпраеварванията няма ряз, но се случват нормално стига да си го знаеш и да го предвидиш.
Мен лично малко ме дразни, че трябва да се зарежда на 300-400 км., но ако я караш из България това мисля не е болка за умиране.
Автомата е удобен и сменя добре и каквато и кола да вземеш гледай да е с матрични светодиодни фарове, имай предвид, че са доста по-добре от нормалните светодиодни, а да не говорим за халогени.
Впечатляващото на тази кола е разхода - ние навъртяхме 800 км с 35 или 40 лв., което е фрапантно малко сравено с GL на моя спътник, който същото разстояние го минава със 180 лв....
Направи сметката, но дизела си е около 15-20 ст./км, докато метана е около 5-6 ст./км. Ако въртиш повече километри въобще не трябва да се замисляш от икономическа гледна точка (приемам, че стойността на придобиване е еднаква)
- skodko
- Гараж: Skoda 120 L/ Skoda Fabia 1.2 HTP/ BMW E28 520I
- Обратна връзка:
Октавия 4 CNG или......
С оглед, че колата ще е служебна и ще се пътува много също бих избрал метана.
Белята каза: Айде бягай, че ми писна от тебе! Никой не ти чете суперлативите, работнико на ЕТ!
-
NRG
- Гараж: Октавиа 3 2.0D
Октавия 4 CNG или......
При цена на нафтата 2.00 лв., дизела ще е около 10 ст/км +-
- smoke
- Гараж: >
Octavia II 2.0 TDI-PD BKD
Octavia 4 RS 2.0 TSI DSG
Октавия 4 CNG или......
Щом ще се пътува много и то извънградско, тогава нито CNG, нито 1.0 TSI са подходящи според мен. Със CNG ще имате и рестрикция за влизане в подземни паркинги. Scala сигурно е ОК за градски условия, но няма да е удобна, неизморителна и достатъчно комфортна за интензивни извънградски пътувания. За извънградски пътувания си трЕбе по-мощен дригател (за по-бързо придвиждване и по-сигурно изпреварване) и по-добро окачване (за вълнистите наши пътища и компрометирана настилка).
Не виждам и смисъл от автоматична кутия. На извънградско каране много по-рядко се сменят скорости.
За Пежото 308 не сте казали с какъв мотор е, затова там съм пас.
Въпреки, че не е във Вашия shortlist, мисля че Октавия 4 2.0 TDI 150 к.с. с ръчна скоростна кутия би била идеална за вашите цели. При дизела ще имате много добра мощност и голям обхват с едно зареждане (около 800-900 километра с едно зареждане), което е важно при често шофиране. Аз определено бих се нервил много, ако трябва на всеки 400-500 км да спирам и зареждам наново.
Ако решите да вземате О4, не вземайте ниво на оборудване по-ниско от Style. В това ниво и нагоре предните седалки са по-комфортни и са с регулируема лумбална опора (което според мен е доста важно, особено за по-дълги пътувания) и има матрични LED фарове.
Не виждам и смисъл от автоматична кутия. На извънградско каране много по-рядко се сменят скорости.
За Пежото 308 не сте казали с какъв мотор е, затова там съм пас.
Въпреки, че не е във Вашия shortlist, мисля че Октавия 4 2.0 TDI 150 к.с. с ръчна скоростна кутия би била идеална за вашите цели. При дизела ще имате много добра мощност и голям обхват с едно зареждане (около 800-900 километра с едно зареждане), което е важно при често шофиране. Аз определено бих се нервил много, ако трябва на всеки 400-500 км да спирам и зареждам наново.
Ако решите да вземате О4, не вземайте ниво на оборудване по-ниско от Style. В това ниво и нагоре предните седалки са по-комфортни и са с регулируема лумбална опора (което според мен е доста важно, особено за по-дълги пътувания) и има матрични LED фарове.
-
JorshTDI
- Гараж: Superb 272ps l&k lava blue, Passat B7 170ps +++
Октавия 4 CNG или......
Взимай метана и не се занимавай с глупости... 800км с 40 лв. е направо безплатно возене... А нали това все пак е идеята на служебната кола.
- bobo80
- Гараж: Oktavia 3 VRS TDI DSG
Mercedes-Benz W212 350CDI
Октавия 4 CNG или......

Днес покарах и двете Шкоди.Благодарение на Любо от ЕТ Дружба получих и Скала и Октавия за неограничено време без съблюдаващ служител.
Скалата е просто по-голяма Фабия. Не е лоша кола но за цена от 38 пари ,благодаря.
Октавията покарах почти 3 часа, доста градско и малко магистрала.
От към мотор е просто чудесна , метана мести купето повече от доволно. Разхода в парична равностойност е просто символичен. Като я взех пишеше 6 кг./100 в края на карането беше 4.5кг/ 100 при положение , че я карах като Рентакар.
Кутията без изненади държи твърде ниски оороти на ненужно висока предавка. Хубавото тук е ,че при спорт режим за разлика от нашата сменя на 2800-3000 оборота ,което е супер точно за леко анемичното гориво, и става супер за каране.
Странното е , че О4 е значително по дървена като окачване от О3 дори и от RS варианта.
Хем тропа по всякакви фуги хем клати по неравностите. RS поне не клати.
От към шумоизолация няма абсолютно никаква еволюция. Шумна е много. Мога да различа всеки един автомобил с , който се разминавам на бавен ход дали е дизел или бензин. При висока скорост шума от настилката е доста обран в сравнение с предишното поколение , но шума от вятър е дори бо силен от старата Октавия. Жалко това е един от малкото кусури на колата.
Сега, основния недостатък е ,че вече липсва копче за старт/стопа и трябва да го изключваш всеки път през подменю на навигацията
Като цяло обаче това е най евтиния вариант за предвижване.
Утре съм уговорил Пежо 308 дизел автомат за тест. След което ще стрелям на някоя от двете.
-
kograman
Октавия 4 CNG или......
С дизеляка Шкода 2.0 150к.с за 39лв ще минеш около 400-420км. От скъпата нафта.
Обаче, при такъв пробег с потресаващото ниво на шумоизолация в Шкода Октавия, аз не бих я и погледнал повече. Ще ти е главата кошер след ветровит ден ако я караш.
Просто са си бюджетни коли.
Обаче, при такъв пробег с потресаващото ниво на шумоизолация в Шкода Октавия, аз не бих я и погледнал повече. Ще ти е главата кошер след ветровит ден ако я караш.
Просто са си бюджетни коли.
Someone's opinion of you does not have to become your reality
-
Sec8200
- Гараж: под наем
Октавия 4 CNG или......
Карал съм няколко месеца Пежо 3008 - много по-удобни седалки, нагласящи се подглавници, возия.
Погледни 308-цата, тя е на същата база, но може малко вътре да ти малее.
Бих добавил в списъка Фокус като на Маджо.
Не бих си взел за следваща Шкода.
Погледни 308-цата, тя е на същата база, но може малко вътре да ти малее.
Бих добавил в списъка Фокус като на Маджо.
Не бих си взел за следваща Шкода.
- smoke
- Гараж: >
Octavia II 2.0 TDI-PD BKD
Octavia 4 RS 2.0 TSI DSG
Октавия 4 CNG или......
Няма нищо странно. Доколкото знам, задното окачване на О4 с по-слабите мотори е с torsion beam, докато на по-мощните е с multilink. Тази, която сте пробвали, е от по-маломощните - съответно с torsion beam. Оттам идва съществената разлика във возията.bobo80 написа: 01.06.2021, 16:47:57 О4 е значително по дървена като окачване от О3 дори и от RS варианта.
Хем тропа по всякакви фуги хем клати по неравностите. RS поне не клати.
- zzankov
- Гараж: Шкода Октавиа 2001
AQY
85kW/116 hp
Октавия 4 CNG или......
Само да напомня, природният газ поскъпна с 20%.
Иначе до този момент метана беше евтино, евтино, евтино/100км.
Иначе до този момент метана беше евтино, евтино, евтино/100км.
-
Monky
Октавия 4 CNG или......
Само да вметна - О4 на метан е с мултилинк окачване отзад. Ако не вози добре с него не знам за торсиона...
Мултилинк слагат на 4х4 вариантите, на двигатели 190+ к.с. и метан (предполагам за стабилност/товароносимост, все пак бутилката е тежка).
Аз лично не мога да се сетя за добре обезшумена кола в този ценови клас. По-принцип Hyundai натискат много в тази насока в по-високите им класове (много повече от конкурентите). Не знам как ще е в i30. Може би, Golf-овете ще са по-добре от Октавията и Скалата.
Мултилинк слагат на 4х4 вариантите, на двигатели 190+ к.с. и метан (предполагам за стабилност/товароносимост, все пак бутилката е тежка).
Аз лично не мога да се сетя за добре обезшумена кола в този ценови клас. По-принцип Hyundai натискат много в тази насока в по-високите им класове (много повече от конкурентите). Не знам как ще е в i30. Може би, Golf-овете ще са по-добре от Октавията и Скалата.