Kodiaq 2 - Обсъждане на модела

Всичко за второ поколение SUV Kodiaq
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Публикувай отговор
OctavianNot

Škoda Фен

Гараж: Škoda Karoq

Мнение от OctavianNot »

А експлоатационните разходи, съизмерими ли са?
Sec8200

ŠKODA MASTER

Гараж: под наем

Мнение от Sec8200 »

mazut

Škoda Фен

Мнение от mazut »

Ай ся приказки -Мазда още в магазина е вече полуразвалена. Същото всеки може да каже за всяка марка. ЕЖКнаП.
Последно промяна от mazut на 02.09.2025, 10:24:43, променено общо 1 път.
Sec8200

ŠKODA MASTER

Мнение от Sec8200 »

_56_ написа: 02.09.2025, 10:07:41 чисто нови мазди - трошат се още на първата седмица
верно? И какво им се чупи?
Аватар
lyubohar

Škoda Фен

Гараж: Skoda Kodiaq Mk2 iV

Мнение от lyubohar »

По принцип този модел имаше много детски болести - лошо окачване, тропащи скорости и грубо преминаване между ДВГ и електромотор. Проучвал съм ги много, понеже обмислях такава, лично на мен ми харесва много и вътре въобще не е дърво. Впоследствие ги пооправиха нещата, но не знам колко добре са в момента. Говорим не точно за дефекти и проблеми, по-скоро за лошо избрано окачване за модела и лоши настройки на скоростите, които уж ги оправяха безплатно ако поискаш, но от ревюта гледах че пак не са перфектни нещата. Когато взех Кодиака на пазара имаше сигурно 10+ Мазди Takumi или Homura на под 1г и около 50к км, което ми се видя странно.

Така или иначе е ясно, че има много фактори за гледане и за обмисляне, но все пак ставаше дума ако човек иска "бързо" SUV какви са алтернативите и се оказва, че vRS нито е много бърз, нито е много евтин.
Аватар
bega4kata

Агент на ДС

Гараж: Оctavia 3 RS TSI stg 3 Revo - ex
Tiguan TDI 4motion
Mercedes GLC 450d AMG 4matic Premium
0896670196
Обратна връзка:

Мнение от bega4kata »

Вчера карах Кия Спортич гт лайн. Хибрид е някакъв. 215 коня, 1,6 турбо мотор и електромотор 95коня.
80 хиляди е някъде. Имитацията на шев и твъдите пластмаси са съезмирими с Кодияка, но от този тип задвижване лично аз не виждам ГРАМ СМИСЪЛ.
Има 2 режима еко и спорт. На спорт винаги бръмчи и се дере двг-то, нормалния режим си е ЕКО. Там докато маневрираш, влачиш се като мърда с 40км, върви с електромотора. По надолнищата също. Карайки нормално двг 1,6 си работи и подпомага. Колата беше на 216 км, но си позволих да я настъпя с около 100 км до долу по баира нагоре и само се дере и ускорението е слабо. Питам се каква е тази глупост? Защо е измислена тази сложна технология? Заради емисии ли, заради данъчни облекчения ли? Един Кодияк вози по меко, и безшумно. Айде, да приемем че е много нова и още не се е раздвижило окачванео това го изключвам като недостък. 8,3 е до 100. но след 100 е безкрайност. За жена става. Която няма да изпреварва от Варна до София и ще си кара 120 на магистралката. По-добро от Кодияк дизел като цена качество за сега няма според мен. Бензин в Сандък не ми върви на мен. Колкото и да си го хвали оня от клипа. И не е вярно,че 200 коня дизел. ще се усеща по-слаб. Напортив, по голям въртящ момент, същата мощност при 2000 оборота по-малко е формула за по-комфортно усещане. Кефила го била как дълго се развъртала. И какво от това като се развърта много по-дълго за да достигне същата мощност. [smilie=sarcastic.gif] Голям тъпак.
За сравнение Мерцедес ГЛЦ 300д 292 коня(269+23) системна мощност от 4 цилиндров дизел и 6,3 до 100, си спомням че като конфигурирах излизаше около 160 000. Бая повече от Коди. И това е с нормално много екстри, не на макс. На макс отива към 200к.
GUNTER SERVICE
Изображение
ВСИЧКИ МОИ МНЕНИЯ СА ЛИЧНИ И НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМАТ ЗА ДОСТОВЕРНИ
Аватар
lyubohar

Škoda Фен

Гараж: Skoda Kodiaq Mk2 iV

Мнение от lyubohar »

Генерално за града е измислена и само на електромотор да се кара. До 50км.ч. Кодиакът набира много впечатляващо, хората не им се вярва като се возят, че това е само 118 коня двигателче. После нагоре умира безславно, но за града е достатъчно. Иначе е безшумно, по-евтино и по-чисто (поне за тоя който я кара - демек замърсяването просто го местиш в Китай :) )

Но да кажеш, че ще преобърне автомобилостроенето - няма, аз още бих си карал дизел честно казано (ако жена ми не настояваше да сме "еко" и да си ползваме контакта в гаража).
Аватар
_56_

Škoda Фен

Гараж: Skoda Kodiaq RS 2026
Обратна връзка:

Мнение от _56_ »

Sec8200 написа: 02.09.2025, 10:23:19 верно? И какво им се чупи?
Чисто нова мазда 6 - окачване. Минава покрай нас и дрънчи като каруца.

Мазда ЦХ-5 - цялата ѝ лява страна не свети - фарове, стопове и т.н. Отделно пак проблеми с окачване.

Аз и мазда гледах преди да поръчам Коди, и Тойота, Киа, че даже Мерцедес. За тия пари с тия екстри и двигател няма кой да бие Шкодиака.
Изображение
mazut

Škoda Фен

Мнение от mazut »

Значи верно е ЕЖКнаП. То па щото Шкода има еати окачването.
OctavianNot

Škoda Фен

Мнение от OctavianNot »

Аз само минавам да кажа, че не е коректно да се сравнява Mazda 6 и Skoda Kodiaq 2. Кодиак не може да се сравнява и със CX-5?
А че са счупени от завода (Маздите) - ами може, но ми изглежда като лично мнение :)
Аватар
_56_

Škoda Фен

Гараж: Skoda Kodiaq RS 2026
Обратна връзка:

Мнение от _56_ »

OctavianNot написа: 02.09.2025, 13:11:17 не е коректно да се сравнява Mazda 6 и Skoda Kodiaq 2
Съгласен съм. Кодиака няма алтернатива. 905л. багажник за начало
Изображение
Аватар
Sawyer

ŠKODA MASTER

Гараж: ///

Мнение от Sawyer »

bega4kata написа: 02.09.2025, 11:03:13 По-добро от Кодияк дизел като цена качество за сега няма според мен
Казаното от Мат Уотсън (или от екипа, който му пише репликите) ме накара да се замисля в същата посока. Признавам, аз също бих купил само vRS, просто ми харесва как изглежда. Обаче… като изключим субективни и емоционални неща като “Еми, кефи ме”, добавеният performance достатъчно голяма разлика ли прави, за да оправдае значително по-високата цена?

Изображение

Според актуалната ценова листа, един 193-коньов 2.0 TDI Kodiaq Selection струва 88350лв, vRS - 106920лв. 18570лв разлика. Мат го каза, аз съм съгласен - Kodiaq се купува, защото е практична кола, много малко хора ще го изкарат в събота сутрин да си покарат за кеф, дори във vRS вариант. Тогава има ли реални ползи от тези близо 20k отгоре (ясно, изпреварванията ще са по-леки, повечето коне са си повече коне), или всичко се свежда до “Кефи ме и мога да си го позволя, затова vRS”? Много интересна тема за размисъл :)
OctavianNot

Škoda Фен

Мнение от OctavianNot »

Аз пак само минавам да кажа, че не е коректно да се сравняват
- Selection (на цена от 88350 лв.)
и
- RS (на цена от 106920 лв.)
Все пак по-скъпото (айде да не е по-високо) ниво на оборудване не включва само по-различна броня, нали?

А клипчетата на англичанина са забавни - признавам. Но и преиграва на моменти :)
isstoychev

Шкода Новак

Гараж: Skoda Kodiaq 2gen Edition 2.0TDI 193PS 4x4

Мнение от isstoychev »

Sawyer написа: 02.09.2025, 14:13:45 Тогава има ли реални ползи от тези близо 20k отгоре (ясно, изпреварванията ще са по-леки, повечето коне са си повече коне), или всичко се свежда до “Кефи ме и мога да си го позволя, затова vRS”? Много интересна тема за размисъл
Точно поради тази причина взех моят Kodiaq 2 дизел 193к.с. защото да минеш психологическата граница от 100к+ за Шкода която иска да се опита да се мери с преките си конкоренти в лицето на GLC X3 и Q5 е някак нереалистична за мене откъм избор на големи мотори и трябва да си луд фен на марката да дадеш 100+ за Шкода, това поне е мое мнение за което аз се радвам че дори не минах и 90к защото я взех уж на голямата промоция по великден с с остъпката която беше в EDITION вариант.
Идеята им според мен на Шкода за тази кола не толкова да върви и да се гъзарее с нея а това да ти събира нуждите на семейството и да се заглеждат майките с колички :D:D :D.
Аз следнах от Е класа седан 6так дизел 4х4 на Кодиаяка. Това което мога да кажа между 2та класа е че МБ е в пъти по Динамичен и за кола от преди 10г беше малко по Екстрова от Шкодата и до тука.
Шкодата за мен лично е много по широка аз съм 193см на 115кг и отзад зад мен седи детето в столче и не му опират краката в седалката от колкото при Е класата краката й ми бяха на гърба. Главата пак ми излиза зад колоната но мястото е в повече.
аз също се колебах за този бензинов мотор но баща ми има Ateca 19г с 190к.с бензин и на това купе се усещат много повече от колкото мойте 193кс на Кодияка, така че си представям тези 9 к.с отгоре как почти не биха се усетили при него. разликата в ускорението им е едва забележима, за максималната скосрт да не говорим че ще трябва да ги пържиш от Ихтиман до ПЛД. Относно разликата им в горивото е много голяма при мен над 7 извън града с натискане не съм виждал а бензина с натискане ще минава 9+.
с 1 резервоар извън града правя 850км и ми светва лампата на 120км остатък.
което на 1000км разлика са 20л Или 50лв+ а за 10к км са 500лв разлика или застраховката ти за година напред.
моята стана на 10к за 6 месеца.
Като цяло ми липсва само доускорението след 160, откъм разход е просто все едно караш Голф а в междуградски изпреварвания между 90-120 няма проблем да изпреварва и да подържа висока скорст на магистралата.
Sec8200

ŠKODA MASTER

Мнение от Sec8200 »

isstoychev написа: 02.09.2025, 16:15:24 да се заглеждат майките с колички :D .
топ!!!
Публикувай отговор

Обратно към “Kodiaq 2”