La Furia Roja написа: 12.12.2018, 00:03:28
Ванко_СуперБи написа: 06.12.2018, 19:54:26
Ами като карам на 4-та примерно с 45-50 и колата пред мен намали, нали не очаквате да я доближа и да я халосам?
Вдигам си педала от газта или леко натискам спирачките в зависимост от дистанцията разбира се...и в двата случая скоростта ми от 50км ще падне на 40км и искам в такъв случай, като натисна педала и колата да реагира веднага, а не да се чуди какво да прави...ама и вие тук сте едни професори големи.
Много добре разбирам за какво усещане пишеш колега. Това е усещането при лек натиск на педала на газта колата веднага да реагира, независимо на коя предавка е и в какви обороти. Искаш на Четвърта както е колата, примерно да е паднала на 50-60 км/час пада там на 1700-2000 оборота и без да правиш дауншифт на трета, при лек натиск на газта колата да реагира веднага. Просто педалът да е чувствителен, а не да потъва.
При атмосферните коли това си е нормално да се случва. Особено при перфектно работеща ламбда сонда - кислород сензора. Там точно така си поема един 2.0 или 3.0л двигател. Колкото е по-голяма кубатурата, там по-добре си тръгва в ниските на висока предавка.
При турбо колите е по-различно. При тези ниски обороти, колата е във вакуум. Ако имаш буустметър, ще видиш, че стрелката на уреда ще е под Нулата на скалата му. Това значи, че колата в този момент работи на по-ниско налягане от атмосферното. Именно във вакуум. Под 1 атмосфера.
Тук в този момент турбината не надува. За да е чувствителен педалът на газта точно в този момент и колата да си поеме е необходима смес с по-ниско отношение въздух/гориво.
Повече бензин в сместа.
Заводските ни Шкоди са направени да работят при много бедна на бензин смес.
Стокова РСката мнооооооо ме дразнеше именно в този диапазон. Вакуума и момента преди да надуе турбото. Умряла, а после изведнъж тръгва.
Аз от атмосферни коли за пръв път се качих на турбо и това ме вбеси. Именно тази и слабост на колата.
С Ремап може да стане. ДА ДА ДА
Точно това най-ми хареса след Ремапа на моята РСка. Колата страшно тръгна именно във Вакуума и преди надува на турбото, който въпреки че е много по-висок от стоковия надув и турбината е по-голяма, не се усеща като подарен. Плавно си става някак и тягата се усеща по целия оборотомер.
На Четвърта от 60 не е нужно да заваряваш педала до ламарината, но колата леко си поема, педалът реагира веднага, точно като ужилена е и е много приятна за каране.
Примерно от 2000 оборота от 60 подаваш леко, тя си набира пъргаво като ужилена до 3000 и после пълна газ ако искаш, като пак не трябва до дъно да настъпваш.
Точно този момент на Вакуум колата много се влияе от Парциалното налягане на кислорода в Атмосферата.
При високо такова, колата полудява, не дава да я пипнеш.
Тук колата въобще не се влияе от студено ли е или горещо ли е навън. Може да е студено и при ниско парциално на кислорода да не върви така, както върви при жега 35Градуса и високо парциално кислородно налягане.
Много време ми отне да я разбера. Един път върви във вакуума, друг път не върви така.
Когато пък на около 80 000км смених Ламбда сондите ........ те са две при мен, колата също полудя именно в момента преди надува на турбото.
Те явно там най-много работят.
По принцип РСките ни са направени още на 1900- 2000 оборота да слагаш по-високата предавка. Така те съветва дисплея, а ДСГ версиите веднага след 1900 оборота слага следващата. Не е добре обаче колата да се изцежда на макс от подобни обороти на висока предавка.
........ за Професорите не си прав, колега.
Написаното се отнася за Ръчна скоростна кутия.