Въпроси от нов/бъдещ собственик

Всичко за Шкода Супърб, произведен от 2015г.
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.

- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Публикувай отговор
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

Ради написа: 29.02.2024, 20:15:05 ръчната се включва автоматично
Значи или си на autohold или си с Октавия 4.
Бееееее.....
Аватар
Shake

Шкода Новак

Гараж: Ford Focus II Sedan 2008, 1.6 TDCI, 109 к.с.
Superb III Liftback, L&K, TSI 190 к.с.

Мнение от Shake »

Доста интересна дискусия се получи, за нещо, за което никога не съм се замислял. На равно, мисля да си действам както до сега, общо взето както ми дойде. Аз като цяло autohold-a рядко го изключвам. Но при спиране на наклон определено ще почна:
tuningmania написа: 29.02.2024, 15:22:20 1. Спиране до покой;
2. Натискане на крачната спирачка;
3. Включване на скоростния лост на позиция "N";
4. Активиране на ръчната спирачка;
5. Отпускане на крачната спирачка, за да се отпусне Автомобила само върху ръчната;
6. Включване на скоростния лост на позиция "P".
Ради

Škoda Фен

Гараж: В очакване

Мнение от Ради »

Цецо75 написа: 29.02.2024, 20:42:33
Ради написа: 29.02.2024, 20:15:05 ръчната се включва автоматично
Значи или си на autohold или си с Октавия 4.
Не със супърб 3 FL L&К
Аватар
Цецо75

ŠKODA MASTER

Гараж: BKC+, DTUA
ex CFGB, ex ALH

Мнение от Цецо75 »

gbuyukliev, Ами на Октавията shift by wire май сама си дърпа и ръчната и без да е на autohold. Или поне с такова впечатление съм останал, моята си има лост.

Иначе и аз не се кефя на аутохолда и не го ползвам.

Ради, Значи ти е пуснат autohold-a

Shake, 3,5,6 не са задължително във този ред. Важното е преди да пуснеш крачната спирачка, да активираш ръчната. Кога точно ще сложиш на P, дали ще минаваш през N - не съм забелязал да има значение. Пробвал съм следното - спирам на баир с крачната, слагам на P, дърпам ръчната и пускам крачната. След това пак няма усилие при изключване от P, което значи, че не лежи на чопа.
Последно промяна от Цецо75 на 29.02.2024, 21:31:03, променено общо 2 пъти.
Бееееее.....
Аватар
smoke

Škoda Ентусиаст

Гараж: >
Octavia II 2.0 TDI-PD BKD
Octavia 4 RS 2.0 TSI DSG

Мнение от smoke »

Цецо75 написа: 29.02.2024, 21:18:00 на Октавията shift by wire май сама си дърпа и ръчната и без да е на autohold.
Да.
Ради

Škoda Фен

Гараж: В очакване

Мнение от Ради »

Извинявам се, май аз обърках автоматичната спирачка - задържане /AutoHold/ и ръчната спирачка...
Аватар
lys

Škoda Фен

Гараж: Subaru Forester SG 2.5 XT 230hp Stage 2
Superb III L&K Combi 2.0 TSI 280HP Y24

Мнение от lys »

Здравейте. Интересна дискусия, до сега никога не съм карал автомат или DSG и не се бях замислял за подобни неща. В този ред на мисли и аз ще попитам няколко неща :)

1. До колкото разбрах autohold, докато да речем държи спирачките на колата, когато чакаме на светофар, стоповете все пак светят, също както ако сме натиснали крачната спирачка. Това така ли е?
2. Ако чакам на някакъв дълъг светофар и да речем не искам да облъчвам хората зад мен със стопове - какво е най-правилното - включвам на N и евентуално включвам ръчната ли? Всъщност за градския трафик най-много се зачудих - какво е по-добре по светофарите - да си стоим на D/S и да държим спирачката / autohold или нещо друго? Минаваме на N/P?
3. Какво ще стане ако включа на P и при работещ двигател отпусна крака от крачната спирачка?
4. Ако съм със старт/стоп и колата угасне докато съм с autohold мога ли да отпусна спирачката, без да се запали отново?
Единствената константа в живота е промяната.
tuningmania

ŠKODA MASTER

Гараж: Съд, Конфискация и Затвор - Сега!

Skoda Octavia 1 Combi, 1999г, 1.9TDI, 110кс;
Skoda Superb 2 Facelift Combi, 2014г, 2.0TDI, 170кс, 4х4, 6DSG;
Skoda Octavia 1 Facelift Combi, 2002г, 1.9TDI, 90кс.

Мнение от tuningmania »

До @lys - Не знам как е при по-новите модели "DSG" но при 6-степенното "DQ250" маслото на скоростната кутия много загрява по светофарите от ситуацията: тръгване от място, 1-ва скорост, 2-ра скорост, достигане на 5 км/ч и изминаване на 1-2-3 Метра, намаляване, обратно 1-ва скорост, спиране. От това постоянно превключване съм вдигал веднъж над 110°С температура на маслото на скоростите. В такива ситуации е по-добре да се държи "DSG"-то на режим "S", защото при такива кратки придвижвания "DSG"-то ще седи само на 1-ва скорост и чак при по-висока скорост/обороти, ще превключи на 2-ра скорост - тоест, превключванията ще намалеят многократно.
Съд, Конфискация и Затвор - Сега!

Skoda Octavia 1 Combi, 1999г, 1.9TDI, 110кс;
Skoda Superb 2 Facelift Combi, 2014г, 2.0TDI, 170кс, 4х4, 6DSG;
Skoda Octavia 1 Combi, 2002г, 1.9TDI, 90кс.
Аватар
Stoyanov

Škoda Фен²

Гараж: Superb III, L&K, TSI 190 к.с.
BMW 3 e92, 400+ к.с.

Мнение от Stoyanov »

@gbuyukliev, доста изчерпателно е обяснил.
Аз ще допълня по точка 4. Като се изгаси колата и вдигнеш крака от спирачката нищо не се случва. Но като искаш да тръгнеш и дадеш газ, колата тръгва много рязко и неприятно. Аз лично затова и не харесвам ауто холда като цяло. Ако съм много внимателен може и леко да тръгне, но пак не е сравнимо с поведението на изключен ауто холд. Пускаш спирачка, колата пропълзява леко напред, след което подаваш плавно газ и това ти осигурява едно плавно потегляне. При другите варианти усещам сякаш тормозя техниката.
По точка 1 искам да спомена много странна ситуация, не знам дали е коментирано. Мисля, че се случи заради включен старт стоп като цяло. На баир и светофар при потегляне колата тръгна назад няколко сантиментра, преди да зацепи и тръгне напред. Честно казано това доста ме стресира, защото карам автоматик и не съм свикнал на такова поведение. За момент реших че ще се блъсна в този зад мен. Малко като начинаещ шофьор на ръчна, който не знае как да тръгне. Не съм сигурен какво точно се случи, но беше единичен случай. От тогава малко ме е шубе и имам едно наум :) Това, което правя с идеята, че ще го предотврати, е да отпускам бавно спирачката за да знам, че съединителя е зацепил. Предполагам, че ми се е случило това когато нещо съм бързал, но нямам спомен какво различно нещо съм направил.
Изображение
Аватар
toraborat

Škoda Фен

Гараж: 2023 Skoda Superb 3 FL L&K TSI 190ps

Мнение от toraborat »

На стръмно паля мотора като размърдам волана и няма тръгване назад и ритания.
Аватар
Erebus

Škoda Фен²

Гараж: Octavia 4 2.0 TDI

Мнение от Erebus »

Не знам защо при супърб има такива резки тръгвания. Аз сум с О4 и държа и старт/стоп включен, и ауто холд. Когато изгасне на светофара и колата пред мен тръгне, тя си пали сама (за това предполагам помага датчика на АССто), ако пък искам да запаля ръчно - леко натискане на газта пали двг, но не освобождава ауто холда.
storm1st

Škoda Фен²

Гараж: Kodiaq Fl 2.0 TSI, DNPA

Мнение от storm1st »

gbuyukliev написа: 01.03.2024, 00:17:35 1. Да, auto hold пуска ръчна спирачка всеки път като спреш на едно място
Ауто холда държи колата спряла като се държи налягане в спирачната система към сп. апарати . Все едно че си е натисната спирачката още . Това е най просто казано

Електрическата ръчна спирачка с “ моторчета” затваря задните спирачни апарати механично .

На Кодияка няма никакво забавяне за тръгване с аутохолда. Точно както и Erebus го е написал . Лично на мен ми е много удобен за ползване аутохолда . А и с него въобще не мисля като паркирам . / има ли включен аутохолд при гасене на двигателя автоматично си я пуска ръчната /
Аватар
lys

Škoda Фен

Гараж: Subaru Forester SG 2.5 XT 230hp Stage 2
Superb III L&K Combi 2.0 TSI 280HP Y24

Мнение от lys »

Благодаря за отговорите.
gbuyukliev написа: 01.03.2024, 00:17:35 Държиш си в D/S и не пипаш нищо
Значи когато колата спре и е в покой, и си държиш спирачката докато си на S/D, кутията отлепя съединителя или включва на N? За ръчните, знам че не е хубаво да ги държиш дълго с натиснат съединител (както по светофарите) защото в това положение все още има части, които се износват. Значи или DSG работи различно и няма проблем да стои с разлепен съединител по светофарите или ще трябва да в достатъчно умна че да включва на N ?
Единствената константа в живота е промяната.
silent

Škoda Фен²

Мнение от silent »

Не знам дали правилно съм разбрал основното питане около което се въртим в последните няколко страници, но всъщност днес сутринта пробвах и при мен след като спреш и натиснеш P, ръчната автоматично се пуска. Обратно обаче след като освободиш P, трябва ти да си освободиш ръчната. При всички случаи на равно или лек наклон това е ок, но на стръмна улица е по-добре да се ползва алгоритъма на тунингмания.
Аватар
skertin

Škoda Фен

Гараж: 1. Skoda Superb III facelift, 2.0 TSI, 190 к.с.
2. Hyundai Kona Hybrid, 1.6 GDI

Мнение от skertin »

Аз пък искам да кажа, че след 2К км мога да потвърдя, че D режимът на ДСГто е ужасно муден... Честно казано при старото с 6 скорости пак е муден, но не чак толкова. Хубавото е, че поне S режимът е по-балансиран, защото при 6цата ми идваше супер рязък/нервен, направо ме лашкаше при смяна.
По-добре да те мислят за глупак, отколкото да си отвориш устата и да разсееш всички съмнения!
Публикувай отговор

Обратно към “Superb III”