Теми свързани с организацията и провеждането на срещи на ŠKODA ФОРУМ България
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
Rangel написа: 13.06.2023, 09:25:41
До Благоевград, ако искаш цялата може ако имаш кола и с 300 да я минеш.
По повед на призива ти, който одобрявам и подкрепям, се сетих, че преди месец беше писал за това как на магистралата под 180 не падаш + горното.
През последните 9-10 дни минах в двете посоки по магистрала Струма и не мога да си представя как ще се вземе цялата с подобна скорост в рамките на разумното. Има участъци с доста остри завои, неравности, пропадания + подскоци. Вярно, че моята кола е обикновена, но...
Последно промяна от Драгомир на 10.07.2023, 22:36:20, променено общо 1 път.
Хах, значи Ферари и Порше който може да си позволи и щото нали са проектирани да могат с 300км/ч да летят, за пилотите им е ОК да се движат с такава скорост, а тея с по-старите и не толкова силни коли да си караме с законово позволената.
Ако спориш с идиот, вероятността той да прави абсолютно същото е много голяма.
Целта ми не е да сипвам, храня или да се заяждам с който и да е. Просто споделям впечатления.
И аз не съм света вода ненапита.
Всеки трябва да има едно наум, че физиката не се съобразява с това, какво може колата.
Драгомир написа: 10.07.2023, 22:00:09
През последните 9-10 дни минах в двете посоки по магистрала Струма и не мога да си представя как ще се вземе цялата с подобна скорост в рамките на разумното. Има участъци с доста остри завои, неравности, пропадания + подскоци. Вярно, че моята кола е обикновена, но...
За можене, може...Дали трябва и е правилно е друга тема на разговор
Абсолютно никакъв проблем от гледна точка на колата няма. Дори още от кръговото на Перник да закова 160-180. Това обаче не го прави правилно. За разлика от много светци в този форум, не смятам всичко, което правя за ПРАВИЛНО. Изтрепахме се. Върха беше онзи ден с мотора, който беше на 3м сигурно във въздуха висящ на мрежите против камъни. Истината е, че просто в личен план прекалявам, такива статии ме “сдухват” малко. Аз и на двулентов често при изпреварвания минавам 160, особено като е колона. Онзи ден пък тествах от Околовръстното слизане по България посока центъра и веднага качване пак на Околовръстното, оказа се че мога с 80-100 да го правя. Беше ми много забавно, после си викам “ми то си има писти за тая работа”. За това го сложих точно в тази тема, защото на Гернанчето си чукваме *50+!
Лично за мен скоростта не е основният фактор водещ до инцидентни, скоростта е по-скоро последица, а причините са доста:
1. Неопитност - много инциденти има с млади шофьори на по 18-20г, каращи първата си кола, независимо скъпа или евтина.
2. Липса на трезва преценка и емпатия спрямо другите - няма никаква толерантност на пътя. Някои хора винаги са в правото си, понеже знака така казвал, други винаги са в правото си понеже са баровци, трети винаги са правото си понеже били за 2 минути или пък, дадено нещо им се случвало за пръв път. В 99% от случаите, нищо не пречи да дадеш път, да намалиш пред пешеходна пътека (да не говорим на колко такива няма никаква видимост, най-често от спрели коли), да изчакаш някой 10-15 секунди да мине в дясно на магистралата, да оставиш поне две коли разлика с предната кола на междуградски път и т.н.
3. Адреналин - знаем, че адреналина си е дрога и е способен доста да те увлече.
4. Липса на контрол от страна на властите - това е голям бич. Така се дава лош пример на всички нови участници в движението. Не може хора с по 20 нарушения да си карат спокойно и да правят катастрофи. Не може на червен светофар да те убият и да се точат дела години наред.
Аз лично карам бързо на магистралата, но в града рядко има по-примерни от мен. Един от най-големите ми страхове в живота е да ударя човек, или пък друг автомобил да удари мой близък. С цялото си бързане на магистралата не си спомням някоя много лоша ситуация през последните години, докато в града едва ли не ги виждам ежедневно...
It's not about the car you drive, it's about the way you drive it.
От днес сутринта, още са тук. Топ център, пред административен съд, 5 метра след бенвето има пътека, отдясно има училище 5-12 клас, зона 30км/ч. От пресечката излизат сотаджии , завиват наляво и се удрят. Кой крив, кой прав, все тая. Явно силен удар.
It's not about the car you drive, it's about the way you drive it.
Скоростта убива. Това е. Рискът за тежки последици нараства заедно със скоростта. Не откривам топлата вода - то е ясно. Колата може да е супер стабилна. Шофьорът отпочинал , опитен и съсредоточен и т.н. но нещо се случва за стотни непредвидено. Тогава има значение дали си със 130 или със 180 по магистралата. На първокласен път 90 не е случайно избрана скорост. Това е максът при който имаш време някакво с голяма вероятност да реагираш правилно при създала се неприятна ситуация.
Тези щуротии по гернана къде сме правили с бегачките също не са безопасни, въпреки че бяха на прави и широки с приличен асфалт участъци. Радостното е че докато си начешем крастата нямаше ужасии. По магистралите карам на темпомат 130-140. Спазвам яко дистанция. Когато видя в огледалото приближаващ хайванин бързо гледам да го пропусна да си лети там някъде си напред. По осталите пътища 90-макс 100. Единствено когато изпреварвам достигам високи скорости за кратко да изтегля бързо после пак 90-100. То и с 50 да караш може да стане беля, но рискът за фатални последици както вече писах е нисък тогава. Умната, че животът е много хубаво нещо ,но може за по-малко от секунда да се превърне в Ад. За Вас и за другите около Вас.
@bega4kataказа: Ама всичко да ти е Рево не е геройство.Всичко им е нескопосано на тях.Като започнеш от софтуера дето сеца, минеш през колера дето не пасва и стигнем до джантите, дето според И. Пецов няма проблем да се карат с навито тиксо на главините.
Не забравяйте възрастта… тя води със себе си и разум и толеранс и каквото щете друго.
На 20+… що простотии съм наредил… слава Богу само ламарини съм гънал (предимно собствени) и не съм останал ненаказан. Общо взето КАТ успяха да ме приземят успешно за няколко години. Книжка не съм губил, но ме накараха да разбера, че няма да ми се размине. И май съм разбрал успешно и навреме посланието… тези случаи с хх или ххх висящи акта/фиша на водачи са ми меко казано абсурдни.
На 40+ с деца и куп отговорности се забавлявам предимно с развитие и усъвършенстване на способности за най-нисък разход. Улавям се, че комфорта ми на пътя понякога е мъка за другите водачи. От време ма време обаче все още ми се случва да късам синджира…, но все по рядко.
Естествено, че скоростта убива, особено на извънградско с двупосочно движение. Като се ударят челно всеки с по 90 и ето ти сумарно удар с 180... А ако и двамата карат с превишена скорост и после на пастет...От време на време и тук във форума някой подхвърля, че карането по магистрала е скучно. Да, може да е скучно, ама статистически е доста по-безопасно отколкото на двупосочен път. Но като гледам колко безотговорни хора има, които дори децата си возят без колани, че дори и на магистрала виждам свободни електрони на задните седалки и ми е ясно защо имаме такава цветуща статистика на загинали и сме "първенци" в ЕС... Мен примерно ме е страх дори в аварийната да спирам и бих спрял само и единствено при повреда или когато нечий живот в колата е застрашен. Ама на някой спешно му се ходи до тоалетна - ако ще са се насере, не спирам, докато не стигнем отбивка.
Не съм съгласен и вината да се хвърля на уж млади и неопитни шофьори. Много по-често опасните нарушения си се правят баш от хора с "опит".