Моя старт стоп е изключен и не го ползвам , веднъж я чаках в гаража 5 мин да регенерира и това беше. Ад блу-то при покупката от магазина показваше , че имам за 3000 км , сега показва, че имам за 5000 . мин 2,5 макс 7,5 л . Не съм сипвал още.
Octavia 4 - избор на двигател: Plug-in hybrid - TSI iV, Mild Hybrid - EVO e-TEC, CNG - G-TEC, TSI, TDI
Правила на форума
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- Потребител, който с поведението си системно пряко или косвено цели да насажда негативно отношение към марката Шкода, както и когато това му действие е свързано, или от него произтича уронването на престижа на Шкода Форум-България, може да бъде наказан с предупреждение, а след преценка на Администратор - и с БАН.
- СПАМ не се толерира при никакви условия в този форум. Под СПАМ да се разбира повтарящи се мнения с кратко, натякващо и дразнещо съдържание, или само емотикона/и.
Мнение, което няма нищо общо със заглавието, съдържанието и насочеността на темата в която е написано може да бъде директо изтрито или преместено по преценка на Модератор, без предупреждение към автора.
- димон
- Гараж: Octavia 4 FL TDI
- Обратна връзка:
Octavia 4 - избор на двигател: Plug-in hybrid - TSI iV, Mild Hybrid - EVO e-TEC, CNG - G-TEC, TSI, TDI
То по тая логика за притесняване, бензиновите двигатели не са ли също носители на риск с този 48 волтов алтернатор, двигател или стартер , акумулатор под седалката......Със своето непрекъснато гасене и палене и с преместването на разни джаджи за да спре два цилиндъра или 4 клапана...
Моя старт стоп е изключен и не го ползвам , веднъж я чаках в гаража 5 мин да регенерира и това беше. Ад блу-то при покупката от магазина показваше , че имам за 3000 км , сега показва, че имам за 5000 . мин 2,5 макс 7,5 л . Не съм сипвал още.

- FaKeR
- Гараж: Kamiq Vision 1.0 TSI 95HP MY23; Peugeot 208 1.4 HDI 2012;
Чист бензин има само един акумулатор и по-сложен стартер (какъвто вероятно е и при TDI, но по-нисък ампераж). Трилициндровият бензин няма ACT, както и по-големите от 1.5 (поправете ме ако греша).
При меките и плъг ин хибридите е по-сложно с батериите, да.
При меките и плъг ин хибридите е по-сложно с батериите, да.
- gencho01
- Гараж: Skoda Octavia 4, 1.5 TSI 6M Combi; VW Golf mk3 GT 1.6
Първо да уточня, че съдя по О4 префейс
1.5 дали има или няма АСТ лично аз мисля, че е от нивото на оборудване. Карал съм О4 Бизнес 1.5, 6М и притежавам О4 Едишън 1.5, 6М. На Бизнеса не съм видял индикация на таблото и по нищо не усетих активиране, спрямо Единшъна кога се включва ACT-a. След като се активира се усеща една финна вибрация от мотора на 4-та скорост при 50км/ч и съответно има индикация на таблото (ECO), другия признак, че е активна е като се натисне леко по-рязко газта, се усеща леко лашване при активирането на средните два цилиндъра.
- GSH
- Гараж: Skoda Octavia IV (MY23) - 1.5 TSI, 6M, Business
Aз карам предифейсов бизнес 1.5 6М и имам АЦТ, не мисля че е от нивото на оборудванеgencho01 написа: 02.07.2025, 17:12:25 Първо да уточня, че съдя по О4 префейс
1.5 дали има или няма АСТ лично аз мисля, че е от нивото на оборудване. Карал съм О4 Бизнес 1.5, 6М и притежавам О4 Едишън 1.5, 6М. На Бизнеса не съм видял индикация на таблото и по нищо не усетих активиране, спрямо Единшъна кога се включва ACT-a. След като се активира се усеща една финна вибрация от мотора на 4-та скорост при 50км/ч и съответно има индикация на таблото (ECO), другия признак, че е активна е като се натисне леко по-рязко газта, се усеща леко лашване при активирането на средните два цилиндъра.
-
kolyo b8
- Гараж: Passat Variant B8.5 2.0 TDI DTSB/ DSG7
Многохилядният Сокол
ACT го има само на двигателите 1.5 TSI EVO1(DACA и DADA) и на EVO2 (DXDB). Не зависи от нивото на оборудване.gencho01 написа: 02.07.2025, 17:12:25 1.5 дали има или няма АСТ лично аз мисля, че е от нивото на оборудване. Карал съм О4 Бизнес 1.5, 6М и притежавам О4 Едишън 1.5, 6М. На Бизнеса не съм видял индикация на таблото и по нищо не усетих активиране, спрямо Единшъна кога се включва ACT-a. След като се активира се усеща една финна вибрация от мотора на 4-та скорост при 50км/ч и съответно има индикация на таблото (ECO)
На EVO1 не знам дали има индикация и дали се усеща преминаването от 2 на 4 и от 4 на 2 цилиндъра, но в EVO 2 превключването не се усеща по никакъв начин. Има "косвена" индикация - когато в средната част на кокпита е избран за визуализация моментен разход. При отпускане педала на газтта изписва "движение на два цилиндъра". Индикация ЕКО май е при EVO1 моторите.
- димон
- Обратна връзка:
Не казвам, че се усеща...просто би могло да Изпращи, да се Счупи този разпределителен вал от преместванията на джунджуриите покрай него.
...imho - предпочетох дизела с един недостатък ДПФ, пред бензин с повече галимации и нафарфорвания...а, и повече нютони по метри потопени в мокри съединители...![pardon [smilie=pardon.gif]](./images/smilies/pardon.gif)
...imho - предпочетох дизела с един недостатък ДПФ, пред бензин с повече галимации и нафарфорвания...а, и повече нютони по метри потопени в мокри съединители...
- nedra
При мен 1.5 TSI има АСТ и ако не изпише "движение на два цилиндъра" по нищо не се разбира нито кога се активира, нито кога се дезактивира. Ако не е избран моментен разход на кокпита тогава ми светва само иконка “еко“.
- димон
- Обратна връзка:
nedra,
,
Имах друго предвид...не дали усещаш нещото,
а над какво нещо седиш....
Понеже сте явно от младото поколение ( с телефоните) ...( Без лошо , не сте си сменявали сами накладки и съединител) нямате поглед върху сложността на това което сте си купили и карате...
...с най - добри намерения го казвам и пожелания за безаварийни ..!!!
Имах друго предвид...не дали усещаш нещото,
а над какво нещо седиш....
Понеже сте явно от младото поколение ( с телефоните) ...( Без лошо , не сте си сменявали сами накладки и съединител) нямате поглед върху сложността на това което сте си купили и карате...
...с най - добри намерения го казвам и пожелания за безаварийни ..!!!
-
JAY
- Гараж: Octavia 4 FL Combi 1.5 TSI m-HEV 110kW 7DSG
Не е точно така. На О3 FL с код DPCA го имах.kolyo b8 написа: 02.07.2025, 18:18:33 ACT го има само на двигателите 1.5 TSI EVO1(DACA и DADA) и на EVO2 (DXDB).
На EVO1 не знам дали има индикация и дали се усеща преминаването от 2 на 4 и от 4 на 2 цилиндъра
Има, да. Усеща се според ситуацията, в която се случва. Но по-често е едно леко потрепване на двигателят.
Сега на О4 FL като че ли е още по-неусетно. Ако си пусна моментния разход в левия кръг на дигиталното табло пак има индикация - пише 2 цил. нещо си.
Octavia Combi 4 FL MY2025, 1.5 TSI 110kW 7DSG
Ex: Octavia Liftback 3 FL MY2020, 1.5 TSI 110kW 6MT
-
nik0lay
- Гараж: Служебна Skoda Superb Mk4 Edition, 2.0 diesel, 4x4
Ex. Octavia 1.5 Mhev Edition
За 160к км на при-фейс 1.5 mhev нищо не се счупи, без да изключа нито 1 път старт-стоп, круйзвах си постоянно - според пътя, на 2-4 цилиндъра никога не ми е пречило (усеща се кога минава на 4 с едно лашкане/почукване) и даже си сменях маслото на 30к км.
Вече на 300-400к, може и да се счупи, но колко от вас са карали по толкова км на 1 автомобил?
Вече на 300-400к, може и да се счупи, но колко от вас са карали по толкова км на 1 автомобил?
-
ivo_67
1.5 Mhev не беше ли по цикъл на Милър/ Аткинсън? Т.е. не изключва цилиндри, а променя времената на отваряне и затваряне на клапаните плюс турбо с променлива геометрия.
- Taratajki
- Гараж: Fabia 3 1.2 tsi ; Octavia 4 FL 2.0 tdi
И отново безсмислени разговори
В днешно време дизел-бензин е само въпрос на избор. И двете технологии са толкова напреднали, че в нов автомобил може и да не намериш разлика между двете. Но понеже сме бедни хора все още мислим, как нещото ще дойде при нас в Дупница
А то идва при нас със изчерпан ресурс, без значение от технология/гориво. Така че, и в този аспект е все тая на какво ще се наденеш когато ресурса му е свършил. За нови коли е абсолютно без значение какво избираш. Стига, разбира се, да не е нещо, което си е мърртвородено още на чертеж. Като 2.0 тди 115 коня в Октавия 4, 1.8 тси на Октавия 2, 2.0 тди 184 коня... Проучване в такъв аспект си заслужава, но само преди покупката. След това....гориво и pedal to the metal![sarcastic [smilie=sarcastic.gif]](./images/smilies/sarcastic.gif)
А то идва при нас със изчерпан ресурс, без значение от технология/гориво. Така че, и в този аспект е все тая на какво ще се наденеш когато ресурса му е свършил. За нови коли е абсолютно без значение какво избираш. Стига, разбира се, да не е нещо, което си е мърртвородено още на чертеж. Като 2.0 тди 115 коня в Октавия 4, 1.8 тси на Октавия 2, 2.0 тди 184 коня... Проучване в такъв аспект си заслужава, но само преди покупката. След това....гориво и pedal to the metal
Последно промяна от Taratajki на 03.07.2025, 11:17:47, променено общо 1 път.
-
JAY
- Гараж: Octavia 4 FL Combi 1.5 TSI m-HEV 110kW 7DSG
С АСТ технология е и гаси 2 от 4-те цилиндъра при нужда.ivo_67 написа: 03.07.2025, 09:31:50 1.5 Mhev не беше ли по цикъл на Милър/ Аткинсън? Т.е. не изключва цилиндри, а променя времената на отваряне и затваряне на клапаните плюс турбо с променлива геометрия.
https://www.skoda-storyboard.com/en/pre ... d-options/
Octavia Combi 4 FL MY2025, 1.5 TSI 110kW 7DSG
-
Моника
Здравейте, обръщам се към вас, тъй като съм в дилема за закупуване на нов автомобил. Нов член на форума съм, и е възможно да са задавали подобен въпрос 40 пъти - ако е така, моля да ме извините. Тъй като тук сте експерти, реших да потърся мнение за 2 двигателя на Шкода Октавия, към които съм се насочила, но не мога да се спра на конкретен: бензин 2.0 TSI, 190 PS, DSG 4x4 или Plug-In Hybrid, 1.4 TSI iV, 204 PS, DSG. Първият ще го взимам нов на лизинг, а Plug-In Hybrid-a ще е внос от Германия.
Благодаря ви!
Благодаря ви!
-
DonSkoda
2.0 TSI, 204 PS, DSG 4x4 - аз друго не бих погледнал на тази платформа